Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Microsoft flame war (https://forum.cdrinfo.pl/f113/microsoft-flame-war-89689/)

Gadzina18 26.09.2011 19:50

a ja nokie 3310 ;-) nie no bez jaj.. ale te akcje z lokalizowaniem użytkowników bez ich wiedzy i zgody zaczynają mnie niepokoić.. Najpierw Apple, teraz M$.. Nie pamiętam tylko czy w Androidzie też tak jest?

demek 26.09.2011 00:16

dlatego wole wm 6.1 i 6.5 :P

andy 25.09.2011 11:03

WP7 jednak wysyła dane o lokalizacji użytkownika bez jego zgody
Cytat:

Rafael Rivera znany dzięki uprzedniemu poszerzeniu uprawnień użytkownika (eng. jailbreaking) w systemie Windows Phone 7 udowodnił, że system ten jednak wysyła dane o lokalizacji urządzeń pod jego kontrolą bez zgody użytkowników. Potwierdził tym samym oskarżenia skierowane przeciwko firmie Microsoft przed sądem federalnym w Seattle.

Okazuje się, że mimo negatywnej odpowiedzi na pytanie o pozwolenie na udostępnienie informacji o położeniu przez aplikację odpowiadającą za obsługę aparatu są one wysyłane na serwery Microsoftu pod adresami agps.location.live.net oraz inference.location.live.net. Wśród wysyłanych informacji znajdują się miedzy innymi:
  • Wersja systemu
  • Informacje o urządzeniu
  • Bezprzewodowe punkty dostępowe znajdujące się w pobliżu urządzenia (włącznie z adresem MAC oraz informacją o stanie baterii)

http://osnews.pl/wp7-jednak-wysyla-d...ez-jego-zgody/

Berion 24.09.2011 10:53

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1182674)
Nie wiem, może M@Xu napisze co wtedy, bo w apple to się chyba aktualizuje ?
Więc jeśli tak, to padaki na pewno są, no i może napisze co wtedy... :]

Druga sprawa, u mnie w laptopie uwalony bios można przywrócić
poprzez boot z odpowiedniej wypalonej płytki z ISO z biosem producenta.

Tak więc spokojnie...

Tam gdzie jest DRM tam zwykle nie ma takich możliwości, vide konsole. Stąd obawa.

demek 24.09.2011 10:39

m@x
mowisz, ze ci nikt nie wykradnie co piszesz z bt klawiatury?
przypomnij mi zebym wzial laptopa jak bede szedl do ciebie to pokaze ci cos ciekawego :D

M@X 24.09.2011 10:02

Aktualizacja EFI pojawia sie w uaktualnieniach systemowych Mac OS X, razem z innymi update'ami.

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Patrix 24.09.2011 00:23

Nam chodzi o aktualizacje tego badziewia... :P

M@X 24.09.2011 00:02

Jak sie ma uwelic jak sie wejsc do niego nie da? ;-)

Patrix 23.09.2011 22:56

Nie wiem, może M@Xu napisze co wtedy, bo w apple to się chyba aktualizuje ?
Więc jeśli tak, to padaki na pewno są, no i może napisze co wtedy... :]

Druga sprawa, u mnie w laptopie uwalony bios można przywrócić
poprzez boot z odpowiedniej wypalonej płytki z ISO z biosem producenta.

Tak więc spokojnie...

Berion 23.09.2011 22:27

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1182596)
A ja powiem, zgadza się!
Mi się wydaje, że gdy to się spopularyzuje
- będziemy fleszować swoje płyty główne krakowanym FW bez DRM i podpisów cyfrowych :taktak: :szczerb:

Zobaczycie!

To w zasadzie jest pewne... Tylko co będzie jeśli uwalimy ten UEFI podczas reflashu, a nie będzie zapasowego banku/kości jak obecnie w biosach. Płyta za pół pensji sru do kosza. :|

Patrix 23.09.2011 14:41

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1182616)
Jak kupisz film w VOD to masz go całe 3 dni ;). Zawsze mozesz kupić po raz wtóry.

Taak, płać za licencję 1000x za to samo,
najpierw na VHS potem VCD, DVD, BD, 3D ...
Licencja powinna być jedna kupiona raz, tylko nośniki odpłatnie zmieniać.

No ale to temat o MS, u niego można kupić sam nośnik do posiadanej już licencji (choć cena jest wątpliwa).

sobrus 23.09.2011 14:17

DRM w BIOS to przegięcie niestety.

Nikt nie zabrania im zabezpieczać swojego produktu, tylko wara od instalowania swojego syfu na moim komputerze. Komputer jest moją WŁASNOŚCIĄ i ja sobie tego nie życzę.
Żadnych driverów, rootkitów ani DRMów.

Jeżeli nie zgadzam się z licencją na zabezpieczenie, to moge z danego programu nie korzystać. Ale jeżeli zabezpieczenie jest w BIOS to jestem zmuszony, bo nie mogę nie mieć BIOS.

edit: widze ze Patrix napisał to samo. Przy okazji ja też jestem programistą.

poza tym technika powoli przestaje służyć człowiekowi a zaczyna korporacjom.

Kiedyś w czasach VHS magnetowidy były normalnie w sprzedazy i nikt nie bronił nagrywać programów z TV. Do tego służyły.

Teraz nagrywarek HD praktycznie nie ma, przekaz jest kodowany, dysk jest szyfrowany, nawet kabel z dekodera do TV jest szyfrowany.

I analogicznie ze wszystkim. Płać po dziesięciokroć za wszystko, już my cie do tego zmusimy. Jak kupisz film w VOD to masz go całe 3 dni ;). Zawsze mozesz kupić po raz wtóry.

Patrix 23.09.2011 13:25

M@Xu, nie odwołuj się do mojej natury programisty.
Ja nawet jako programista nie życzę sobie być ograniczanym/kontrolowanym
poprzez FW mojego własnego komputera. Nawet jeśli to jest tylko opcjonalne i nie będą (narazie) nic z tym robić.

Zobaczycie - będzie spokój przez kilka lat, poczekają aż pół świata to kupi, a potem będą cwaniaczyć :D

PS
Programu nikt Ci nie karze posiadać,
a na tego typu komputer możesz być po prostu zmuszony (bo nie będzie innych) - to jest ta różnica.

PPS
Już wiele razy doświadczono, że DRM to zło...

M@X 23.09.2011 13:09

Ciekawe jakby to bylo, gdybys stworzyl jakikolwiek produkt oparty o wlasnosc intelektualna i rozpowszechnial go bez zabezpieczen przed kopiowaniem. Ciekawe ile bys zarobil ;-)...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Patrix 23.09.2011 13:07

Cytat:

Napisany przez SpeedFreaK (Post 1182590)
A ja powiem, że DRM to zło, w każdej postaci :P

A ja powiem, zgadza się!
Mi się wydaje, że gdy to się spopularyzuje
- będziemy fleszować swoje płyty główne krakowanym FW bez DRM i podpisów cyfrowych :taktak: :szczerb:

Zobaczycie!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:21.