Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Od dziś darmowy Internet w całym kraju (https://forum.cdrinfo.pl/f113/od-dzis-darmowy-internet-calym-kraju-88503/)

ed hunter 03.12.2014 11:21

Ja kupiłem najpierw Plusa 12 GB na 4 miechy i nie wykorzystałem, więc teraz Orange na 12 miesięcy, dokładnie, to tam jest 12,5 GB, jak dla mnie w sam raz. :spoko:

Plus lepiej działa, zasięg nie do pobicia.

Zetoxa 03.12.2014 11:18

kupiłem w kwietniu roczną kartę 6GB w Orange, właśnie mi się kończy transfer :spoko:
niech się Aero wali k***a

ed hunter 03.12.2014 11:10

Na aledrogo kupuje się za stówę 12 GB na 4 miesiące (Plus), albo na rok (Orange) i ma się święty spokój o prędkości nie wspominając.

jakubd 01.12.2014 18:19

Jak komuś to pasuje, może wykupić pakiet 3 lub 5 GB ważny odpowiednio 30 lub 60 dni i nie będzie miał kodów CAPTCHA i cogodzinnych przerw.

Czy to się opłaca? Średnio, bo prędkość nadal maksymalnie 512 kbit/s.
http://jdtech.pl/2014/12/aero2-mini-...ga-platna.html

jakubd 02.05.2014 12:56

I to jest piękne w dyskusjach :)
Natomiast wracając do meritum - w Aero2 bez zmian - trudne kody i same problemy dla użytkowników. Skargi do UKE nic nie dają.

Patrix 02.05.2014 12:16

Cytat:

Napisany przez jakubd (Post 1282224)
namawianie do nadużywania usługi,

W gazetach taki dział zazwyczaj nazywa się tips & tricks. Jedne z moich ulubionych :)
Poza tym dalej twierdzę, że to nie jest nadużywanie, robisz to kosztem bycia zalogowanym w usługach google,
nie jesteś anonimowy więc nie ma sensu dawać trudnych kodów, moim zdaniem o tym trzeba właśnie pisać.

Skoro nie Ty, to niebezpiecznik.pl chętnie zgarnąłby temat, choćby do *ptr. Nie to nie :)

Cytat:

Napisany przez jakubd (Post 1282224)
2. a w niektórych krajach (Niemcy, USA - patrz DMCA) nawet opisywanie metod omijających DRM jest łamaniem prawa.

Jesteśmy w Polsce, tu nie jest zabronione, więc nie ma sensu oglądać się na inne kraje. Wystarczy, że nasi "osłowie" to robią.

Myślę, że temat wyczerpany racje przedstawione i pozostajemy przy swoim.

jakubd 02.05.2014 11:56

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1282163)
Jakub, w prasie i gazetach się tym nie przejmują, po to się to kupuje/czyta.
Ale jak tam chcesz, Twoja strona- dla mnie to wada, że musiałbym się z komentarzy dowiadywać.
Pokaż mi gazetę papierową, w której napisane jest, że można wpisywać tylko połowę kodu - tak wprost :)

Ja natomiast piszę artykuł o tym, czym jest reCAPTCHA i w nim będzie sugestia na ten temat.

Cytat:

Na tym forum nadużywa się systemy zabezpieczeń poprzez opisywanie/rady jak je kopiować na swój użytek, to też Ci się nie podoba? :)
Oczywiście kopiowanie swojego kupionego oryginału. Z tym internetem jest identyczna sytuacja.
Ja nie mam nic na przeciwko. Ale moja strona nie zajmuje się tym tematem :) Osobny blog można stworzyć na ten temat, ale sprawa jest mocno obsługiwana przez inne portale i blogi, więc nie będę się tym po prostu zajmował.
Według mnie nie jest to także porównywalna sytuacja:
1. W przypadku reCAPTCHA byłoby to wprost namawianie do nadużywania usługi, która może zacząć się dodatkowo bronić i utrudnić życie wszystkim użytkownikom Aero2 - co z resztą obserwujemy.
2. W przypadku opisywania metod kopiowania oprogramowania z zabezpieczeniami namawiamy potencjalnie użytkowników do łamania prawa, a w niektórych krajach (Niemcy, USA - patrz DMCA) nawet opisywanie metod omijających DRM jest łamaniem prawa.

melag 01.05.2014 22:29

OK, "kapeć" jest utrudnieniem, ale w wypadku sporadycznego używania Aero nie jest problem. Teraz dochodzimy do sedna sprawy, jeśli chcesz używać Aero jako główne łącze, to faktycznie "kapeć" będzie uciążliwy, w moim przypadku mam na to wywalone...

Patrix 01.05.2014 19:00

Jakub, w prasie i gazetach się tym nie przejmują, po to się to kupuje/czyta.
Ale jak tam chcesz, Twoja strona- dla mnie to wada, że musiałbym się z komentarzy dowiadywać.

PS
Na tym forum nadużywa się systemy zabezpieczeń poprzez opisywanie/rady jak je kopiować na swój użytek, to też Ci się nie podoba? :)
Oczywiście kopiowanie swojego kupionego oryginału. Z tym internetem jest identyczna sytuacja.

jakubd 01.05.2014 17:52

Pięknie to streściłeś :)
A co do wypada/niewypada - uważam, że namawianie do nadużywania systemów jakichkolwiek wprost to nie jest za bardzo fair play. W komentarzach - spoko. Sugerować także można, ale nie wprost w artykule.

andrzejj9 01.05.2014 15:59

Cytat:

Napisany przez jakubd (Post 1282142)
Podczas wpisywania kapcia - tak. Poza tym nie.
Co do dwóch wyrazów - wiem to dobrze, ale nie wypada mi pisać na oficjalnym forum, jedynie to sugeruję.

Czyli procedura używania bezpłatnego internetu wygląda - przy najbardziej optymistycznym wariancie - w ten sposób:

1) Zalogowanie do usług google (swoją drogą to jak bez internetu?)

2) Uruchomienie przeglądarki Chrome

3) Próba - nieudana, bo napis jest za pierwszym razem nieczytelny - wpisania hasła (czego najlepiej nie robić)

4) Odświeżenie hasła i nadzieja, że będzie czytelne

5) Zakładając, że jest czytelne - wpisanie go

6) Wejście w opcje i wyłączenie internetu

7) Odczekanie chwilę i włączenie internetu

8) Poczekanie na połączenie i być może korzystanie z internetu.

Banalne wręcz..

... mam nadizeję, że ta kara będzie naprawdę wysoka...

Patrix 01.05.2014 15:08

Cytat:

Napisany przez jakubd (Post 1282142)
nie wypada mi pisać

Dlaczego niby nie wypada... wg mnie nie ma w tym nic złego.

jakubd 01.05.2014 14:57

Podczas wpisywania kapcia - tak. Poza tym nie.
Co do dwóch wyrazów - wiem to dobrze, ale nie wypada mi pisać na oficjalnym forum, jedynie to sugeruję.

andrzejj9 01.05.2014 12:09

Czyli trzeba być zalogowanym do usług Google podczas korzystania z internetu?? Dziękuję....

Zetoxa 01.05.2014 11:57

Kubuś, do kiedy używałem aero2 (niech mu ziemia ciężką będzie)
wystarczyło wpisanie jednego wyrazu, tego trudnego ofkors.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:06.