Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Od dziś darmowy Internet w całym kraju (https://forum.cdrinfo.pl/f113/od-dzis-darmowy-internet-calym-kraju-88503/)

Gadzina18 21.07.2011 12:12

Do tej pory nie otrzymałem karty sim, nie ma też żadnego kontaktu z ich "BOK". Jestem ciekawy ile jeszcze mam czekać? Jaki jest maksymalny czas oczekiwania na te karty?

czary2mary 21.07.2011 12:47

Nie mają kart SIM znowu-podobno pod koniec lipca mają dotrzeć:sciana:
Obecne szacunkowe terminy odbioru karty SIM to 30 dni roboczychk***a

Patrix 21.07.2011 13:11

Doszły mnie słuchy, że co karta to historia - różne się trafiają - z niektórych (po włożeniu do telefonu) ponoć można dzwonić (jest sygnał) ...
Tylko kombinować kiepsko - w umowie nie ma nic o tym, ale zawsze jest "niepoprawne z umową wykorzystanie" etc.
w końcu mają klienta jak na tacy (ksero dowodu etc.) ...
No ale to dzwonienie to ciekawostka :D

PS
@simian raticus zmień podpis na taki normalną czcionką bo jest drażniący i dziecinny :P ...

Patrix 27.07.2011 00:58

Cytat:

Aero2 szuka dystrybutora kart SIM
Na stronie UBDI operatora Aero2 pojawiło dzisiaj się coś nieoczekiwanego: Operator poszukuje firmy, która podjęłaby się dystrybucji kart SIM na terenie całego kraju. Oczywiście celem tego wydaje się być definitywne rozwiązanie problemu dostępności kart dla nas, szarych użytkowników. W jaki sposób operator zamierza więc wywiązać się ze swojego koncesyjnego obowiązu?
Więcej: http://jdtech.pl/2011/07/aero2-szuka...-kart-sim.html

jakubd 27.07.2011 10:39

A jak kogoś interesuje jak to na prawdę działa, to tam są też testy. Technicznie działa bez zarzutu. Problem jest w tylko w dostępie do kart. I to wielki problem. Ten przetarg być może niewiele zmieni.

Patrix 02.08.2011 12:47

@jakubd,
witamy na forum :)

Cytat:

Aero2 ***8211; Ostrzeżenie: nowe karty SIM niezgodne z wieloma modemami
UWAGA! Operator Aero2 dostarcza w tej chwili użytkownikom karty SIM, których konfiguracja utrudnia, a czasem uniemożliwia korzystanie z usługi w wielu modemach i innych urządzeniach, z którymi dystrybuowane wcześniej karty działają bez zarzutu. Pierwszy raz wspomniałem o tym w ciekawostkach. Teraz jednak karty są wydawane szybciej i problem zatacza coraz szersze kręgi.
wiecej: http://jdtech.pl/2011/08/aero2-ostrz...-modemami.html

pieeknie.... :sciana:

jakubd 02.08.2011 22:50

Patrix, dzięki za przywitanie.
A sytuacja z Aero2 faktycznie jest nieciekawa, ale rozpoznanie terenu wśród osób zainteresowanych i mających już dostęp do kart jest tak duże, że postępy są znaczące - nie pozwolimy Aero2 tak sobie udawać, że działają.
Na sfinansowanie UBDI poszły w końcu tak na prawdę nasze pieniądze (zniżka na koncesję).

Patrix 02.08.2011 23:02

Ja wyczekuję, aż zaczną rozprowadzać simki poza Wawą.
Niedawno polecono mi właśnie modem e173 z Playa (bez smoka, jeden zakup i podobno działa z każdym operatorem),
bo ten z Playa obsługuje dodatkowo coś tam (częstotliwość) i "miało" to działać - teraz czytam, że już nie.... :(

Trochę to bez sensu wszystko się robi,
raz, że chcą 5 dych (niby do oddania- ale szczerze, kto zrezygnuje z tego?),
a dwa, że tną usługi na karcie ogłupiając modemy.

jakubd 02.08.2011 23:04

Do tej pory ja osobiście polecałem E173u-2 z Play. Niestety jak widać nie jest tak prosto. Ale problem wydaje się do przejścia, choć nie bez kombinowania.
Co do zmiany sposobu dystrybucji - tak jak pisałem raczej przed wrześniem nie spodziewałbym się żadnych zmian. Zmiana procesów musi potrwać.

Patrix 02.08.2011 23:12

Widzę, że trzymasz rękę na pulsie.
Ta usługa aero2 to już na stałe już będzie czy terminowo ?
Bo jeśli na stałe, to mają wyjątkowo kiepski "zimny" start,
jeśli to ma być na pewien okres, to może biorą to na przeczekanie...
oni się nawet nie reklamują z tym za bardzo.

Edit, znalazłem:
Rezerwacja uprawnia do wykorzystywania tych częstotliwości do dnia 31 grudnia 2024 roku.
Powinni się "wyrobić" na czas... :]

jakubd 02.08.2011 23:14

Rekę, nogę i ucho trzymam :)
UBDI jest świadczone zgodnie z koncesją 3 lata od jej udostępnienia, czyli do 10 maja 2014. Czyli im wolniej wystartują, tym mniej się namęczą i mniej ludzi obciąży im sieć. Czyli przeczekanie jednak :)
Poza tym komu by zależało na reklamie czegoś, za co kasy nie dostaje - proste i oczywiste.

Gadzina18 04.08.2011 14:37

Dzisiaj dostalem maila pd nich, w koncu moge odebrac swoja karte, po prawie poltoramiesiecznym oczekiwaniu...

"Witam,

Zapraszamy po odbiór karty SIM w godz. 9-17.00 od poniedzia***322;ku do pi***261;tku.
Prosimy o zabranie orygina***322;u formularza i wskazanego dokumentu to***380;samo***347;ci
wraz z jego kopi***261;.
BOK
Aero 2 Sp. z o.o.
ul. Lwowska 19 Ip Warszawa

Przepraszamy za d***322;ugie oczekiwanie na kart***281;.

Pozdrawiam,

Biuro Obs***322;ugi Klienta
Aero2 Sp. z o.o."

Jestem ciekaw jak bedzie z kompatybilnoscia modemow... Czy rzeczywiscie bedzie tak problematycznie...

Patrix 04.08.2011 14:41

Zależy jaka karta Ci się trafiła...

Gadzina18 04.08.2011 14:42

Wezme Panie z BOK na ladne oczy i poprosze o karte starego typu:-)

Patrix 04.08.2011 14:46

Obawiam się, że to tak nie działa :], SN karty jest już przypisany pod Twoje dane osobowe w bazie danych.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:09.