![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Problem z siecią LAN
Potrzebuję pomocy w sprawie rozwiązania problemu z otoczeniem sieciowym. Moje sieć do tej pory składała się z modemu ADSL i routera ovislink z tomato. Całość była podzielona na dwa komputery skrętką i przez wifi na telefon. Niedawno kupiłem tuner z portem LAN, a że w pokoju gdzie miałem już komputer było tylko jeno gniazdo już wykorzystane przez PC'eta postanowiłem kupić kolejny router tym razem TP Link TL-WR941ND i podzielić sieć na dwa uradzenia, czyli komputer PC i tuner sat. Modem ADSL ma adres IP 192.168.0.1, ovislink 192.168.1.1, a TP Link 192.168.2.2 i wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że dwa komputery, które bez pośrednictwa TP Linka widzą się w otoczeniu sieciowym obecnie są dla siebie niewidoczne. Czy możecie podsunąć jakiś pomysł jak to ominąć i aby całość działała jak wcześniej?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hmm, mogę być w błędzie, bo mam raczej nieduże doświadczenie w tym względzie, ale:
- DHCP pozostaw włączone tylko na jednym z ruterów, - IMO rutery i modem powinny mieć IP z tego samego zakresu (192.168.1.xxx albo 192.168.0.xxx), - maska podsieci wszędzie taka sama.
![]() |
![]() |
#3 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nic z tej treści nie rozumiem. Narysuj schemat sieci, oznacz adresację i napisz konkretnie co Ci nie działa.
![]() |
#4 |
Hmm, mogę być w błędzie, bo mam raczej nieduże doświadczenie w tym względzie, ale:
- DHCP tylko na tym ovislinku; - kabelek z ovislinka wpakuj tplinkowi w lan, a nie w wan, oczywiście komputer i ten tuner także w lan. Nieśmiało zapytuje, działa? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() ![]() Całość wygląda tak, że ovislink przydziela adresy dhcp od 192.168.1.100 do 192.168.1.149, TP Link ustawiłem na stały adres 192.168.1.150 i wpiąłem wtyczkę w Lan, a nie jak wcześniej Wan i działa. Tuner i komputer, oraz telefon dostają adres DHCP z ovisa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
logged out
CDRinfo VIP
Czyli winą było wpięcie kabla w port WAN.
@Ricki Nie lepiej routery połączyć po WiFi?
![]() |
#7 | |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Nie rozumiem tych kobinacji. Masz Ovislinka - i tyle trzeba "inteligencji" w sieci. Więc jak brakuje Ci gniazdek, to podpinasz switcha - w jedno gniazdko wpinasz kabelek z któregoś portu "LAN" Ovislinka, do pozostałych kolejne urządzenia. Nadal wszystkim zarządza Ovis. Po co Ci drugi router?
![]() |
![]() |
#8 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Się wtrącę. AFAIK potrzeba do tego WDS, co często jednak nie działa wcale, a jak już działa, to wolniej i ze słabymi zabezpieczeniami (np. WEP). Ewentualnie AP z dwoma radiami.
Cytat:
![]() Zresztą router może też bez problemu służyć jako switch, a switch już jako router - nie. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Banned
Data rejestracji: 20.11.2011
![]() |
Cytat:
Cytat:
Wyłącz mu radio, skoro tak. Zbędny koszt energii, jako Wawelski rzecze. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
![]() |
Obecnie wszystko działa. Mam dwie sieci WiFi, na parterze nazwałem ją wireless, a na piętrze wireless2. Początkowo też chciałem spiąć oba rutery bezprzewodowo, ale straciłbym na wydajności. Ważne, że wszystkie urządzenia się widzą i mają przydzielany ten sam IP z pamięci tomato, co ułatwia wrzucanie filmów na dysk tunera, lub wymianę plików miedzy komputerami, a telefonem, a co najważniejsze bez problemu działa udostępniona drukarka.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Banned
![]() |
No to super, w końcu TP-Linki obsługują tryb bridge
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Banned
![]() |
A Windowsy nie plują się wtedy o różny MAC? W sumie to security fail (można podstawić sieć).
Ale można olać ten problem. Fajny pomysł. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
logged out
CDRinfo VIP
Należy pamiętać, że jedna sieć WiFi @ 2.4GHz jedzie "praktycznie" na 4 kanałach - znaczy zajmuje pasmo 4 kanałów. Aby nie było problemów z współistnieniem np. kilku sieci w tym samym obszarze to najlepiej ustawić je co 4.
---- Cytat:
---- Edyta 2. Jak konkretnie wygląda proces uwierzytelnienia Klient -- AP przy WPA2-PSK? ---- Edyta 3. Czy to nie jest tak, że: - klient szyfruje klucz razem z SSIDem i wysyła do AP; - AP robi to samo po czym weryfikuje czy przesłany jest poprawny - AP na podstawie PSK generuje klucz sesyjny dla danego klienta, który służy do szyfrowania transmisji ?
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 04.12.2011 o godz. 23:09 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Cytat:
![]() ![]() Pisząc "sieć" miałeś na myśli rzeczywisty kanał, no nie? ![]() Oczywiście jeśli sieć jest wystarczająco rozległa (bądź po drodze jest dość przeszkód tłumiących sygnał) to można mieć AP'ki, których ustawione kanały "wchodzą" na siebie a mimo to cała sieć działa bez zakłóceń - tak mam u siebie i działa. ![]() W domu? ![]() Nie popadajmy w paranoję. ![]() U mnie np. bez bólu działałaby zupełnie niezabezpieczona sieć - ani sikorki, ani zięby, ani sroki raczej nie są skłonne do podpinania się do cudzych sieci. ![]() Ale dla świętego spokoju mam WPA2-PSK. ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
debian problem z siecią | wolfen3 | Off topic | 4 | 20.03.2006 18:52 |
Czy ktoś ten problem wreszcie rozwiąże??? | sovi | Napędy optyczne DVD | 15 | 28.02.2006 11:27 |
Problem z nagrywarka DVD Liteon 16X 16h5s | sovi | Napędy optyczne DVD | 3 | 11.01.2006 23:41 |
Problem z filmem DVD ? | jp44 | DVD-Video | 5 | 04.01.2006 23:34 |
drobny problem z siecią lokalną | Ghost_mode | Off topic | 12 | 18.10.2005 00:14 |