Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Reinstalacja windowsa, uruchomienie Linuxa i inne takie... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/reinstalacja-windowsa-uruchomienie-linuxa-inne-takie-48111/)

Matefusz 27.09.2009 10:52

Jednak nie będę tracił czasu na próby. Poświęcę trochę czasu na porządną reinstalkę. Chyba powitam Windowsa 7...

loki7777 27.09.2009 09:56

15 minut roboty a jak sie uda to sporo czasu do przodu:)

ed hunter 27.09.2009 09:49

Najważniejsze, żeby nóż był ostry. :>

Można też spróbować pocałować się w łokieć - tak samo fascynujące i potrzebne zajęcie, jak te kombinacje z Windowsem. :]

loki7777 27.09.2009 09:28

A co mu szkodzi uzyc ghosta lub acronisa i sprawdzic, a noz sie uda -wtedy wystarczy wywalic sterowniki ze starego systemu i wgrac odpowiednie do nowego kompa:)

Piterniel 27.09.2009 06:54

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1048894)
Tutaj napiszę :>

Mianowicie. Dorobiłem się nowego laptopa. A że na starym mam pięknie zainstalowany system (wszystko ładnie chodzi) to chciałbym przenieść (fizycznie) dysk i nie robić przy tym zbędnej reinstalki. Istnieje możliwość coby ten dysk z systemem ze starego laptopa odpalić na nowym?

Takie rzeczy to na Linuksach. Windows (przynajmniej XP) się wykrzaczy jak jou pisał.

joujoujou 27.09.2009 02:01

Wykrzaczy się przy ładowaniu systemu - o ile to nie jest identyczna konfiguracja sprzętowa (a pewnie nie jest, bo po co byłby Ci drugi taki sam?), to przecież sterowniki są zupełnie inne.

Ale spróbować nie zaszkodzi - zawsze to jakieś nowe doświadczenie. :D

Matefusz 27.09.2009 01:03

"i inne takie"

Tutaj napiszę :>

Mianowicie. Dorobiłem się nowego laptopa. A że na starym mam pięknie zainstalowany system (wszystko ładnie chodzi) to chciałbym przenieść (fizycznie) dysk i nie robić przy tym zbędnej reinstalki. Istnieje możliwość coby ten dysk z systemem ze starego laptopa odpalić na nowym?

andrzejj9 21.02.2009 23:18

Ok, walki ciąg dalszy.

Teraz krótkie pytanie - dysk jest widziany w Biosie, nie jest widziany w Windowsie. Co można zrobić?

Podłączam go za pomocą kabla ATA (przejściówka z 2,5 na 3,5''), w biosie mogę też ustawić z niego botowanie, co oczywiście niewiele zmienia. Podczas uruchamiania systemu z drugiego dysku, pojawia się komunikat o możli przeskanowania dysku K (jest to pierwsza partycja na dysku z notebooka), co jeśli pomijam, dysk nie jest w systemie widoczny. Jak włącza się skanowanie, to dochodzi do 67%, potem jest kilka minut przerwy i dalej komunikaty o braku możliwości naprawy pliku (plików - przechodzi ich tak kilkaset - według numerów) ze względu na brak miejsca na dysku. Podejrzewam, że skandisk próbuje relokować martwe sektory, co ze względu na ich ilość, musi być niemożliwe.

W każdym razie pytanie - co zrobić, żeby zobaczyć dysk spod Windowsa? To dałoby mi dalsze pole manewru..

andrzejj9 17.02.2009 18:32

No dobra, ale jak to razem zajmuje 1GB przy 8 gigowym pendrivie to nie jest to byle co. A formatu też robić nie będę, bo mam tu ukryty katalog z wgranymi programami producenta, z których być może będę chciał kiedyś skorzystać. Nie podoba mi się, że takie śmieci mogą zostawać, przecież nie będę uruchamiał Linuksa, żeby sprawdzić, czy czegoś takiego nie ma.

loki7777 17.02.2009 18:18

Bo windows zostawil go:) To tak jak z koszem, nie ma a sa. Po formacie go juz nie powinno byc;)

andrzejj9 17.02.2009 18:06

Ok, HDD Regenerator jednak najlepszym programem nie jest (delikatnie mówiąc - odsyłam do artykułów na internecie), ale używałem innego i dokładnie sprawdziłem dysk - kilkanaście tysięcy bad sektorów (!) raczej nie wróży najlepiej ;) więc zacząłem przegrywać wszystkie dane i robić ich kopie. Później będę się bawił z próbą naprawy.

Przy okazji używania tego Linuksa zauważyłem ciekawą rzecz - na pendrivie, którego używam do przenoszenia danych, widoczny jest spod niego dodatkowy katalog, którego nie widać w Windowsie. Znalazłem tam między innymi stary film, który kilka miesięcy temu przenosiłem. Przekopiowałem go do katalogu głównego i przed chwilą przekonałem się, że fizycznie dalej na pednrivie był, bo teraz, jak w Windowsie był już widoczny, spokojnie można go było odtworzyć i przekopiować dalej. Ale tamten katalog, w którym jeszcze jakieś inne pliki zostały dalej nie jest widoczny (natomiast zajmuje miejsce).

Potrafi to ktoś wyjaśnić? Skąd wziął się katalog, w którym jest około 1GB danych, do którego nie ma dostępu pod Windowsem natomiast jest pod Linuksem? I nie jest to też katalog ukryty.

zorg 16.02.2009 21:15

takiego miniXP ma ostatni Hiren's !!

andrzejj9 16.02.2009 19:20

Linuksa już ściągnąłem tego Ubuntu i spełnił swoje zadanie. Trochę dodatkowych danych przegrałem.

Natomiast ten Windows to bardzo ciekawa sprawa, będę musiał się z tym dokładniej zapoznać, na wypadek przyszłych wydarzeń :)

Tymczasem uruchomiłem już ten program i sprawdzam dysk. 40mb sprawdził szybko, potem znalazł pierwszy bad sektor, naprawił i.. zaczął znajdować kolejne. Po godzinie było ponad 300 znalezionych i naprawionych bad sektorów i cały czas pojawiały się kolejne. Zaczynam się trochę niepokoić, czy tak ma wyglądać działanie tego programu, bo oczywiście jakieś bad sektory, że znalazł i naprawił to dobrze, ale czemu aż tyle i wszystkie w jednym miejscu? Kiedyś testowałem inny dysk, zachowujący się dużo gorzej, to bad sektorów było 8..

scalak77 16.02.2009 19:00

Ilość załączników: 2
Jeśli potrzebujesz Linuxa to ściągnij sobie dystrybucję o nazwie Knoppix, nie wymaga instalacji jest dostępna na CD jak i DVD masz tam wszystko i nawet możliwość zainstalowania na dysku, dystrybucja jest jako Live czyli działa w pamięci nie korzystając z dysku jest po polsku obecnie to 5.x.x
Po uruchomieniu z płyty masz wiersz poleceń pomoc bodajże jest pod F2 i F3
Po znaku zachęty wystarczy że wpiszesz: knoppix lang=pl dmascreen=1280x1024 i wciśniesz enter po chwili wyskoczy ci tryb graficzny
knoppix i wciskasz enter to domyślny start: język angielski automatycznie dobierana rozdzielczość ekranu
lang=pl nie musisz wpisywać ale będzie wtedy wszystko po angielsku
dma włacza tryb DMA dla dysków i napędów
screen= tutaj wpisujesz rozdzielczość ekranu pomiędzy nimi x "jak wyżej"

Poszukaj sobie po sieci Live Windows XP jest pod nazwą Windows miniPE2(2 to kwadrat)XT w wersji angielskiej tam masz wszelakie narzędzia do odzyskiwania jak i wymazywania zawartości dysku i wiele więcej, działa pod nim zewnętrzny dysk włączony pod USB po warunkiem że będzie podłączony przed startem systemu, działa też internet (po skonfigurowaniu) są też narzędzia antywirusowe i do tworzenia obrazów dysków. Ta wersja Windowsa działa w pamięci RAM i nie ingeruje w zawartość dysku, wszelakie uruchamiane aplikacje "wgrywane" są do pamięci i dopiero jak potwierdzisz chęć zmiany czegokolwiek na dysku to wtedy dokonywane są zmiany

2 screeny 1 to Knoppix drugi to Windows miniPE2-XT EN nie raz mi uratował życie szczególnie na zawirusowanych kompach od znajomych :)

Edit:
Ten Windows miniPE widzi dyski i napędy SATA ( sprawdzone na kilku kompach)

loki7777 16.02.2009 16:36

Zamiast formatowac wole usunac partycje;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:18.