Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Reinstalacja windowsa, uruchomienie Linuxa i inne takie... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/reinstalacja-windowsa-uruchomienie-linuxa-inne-takie-48111/)

DawidK84 15.08.2006 11:02

plik rejetracyjny windy

to teraz pytanie z innej beczki jak przerzucić plik rejestracyjny windy i gdzie on sie znajduje bo potrzebuje zrobić reinstalke ale oryginalengo systemiku

PIOTR34 14.02.2005 14:58

@andrzejj9
(i skąd w ogóle wiedziałeś, gdzie on jest?)

Też kiedyś szukałem :)

andrzejj9 14.02.2005 13:55

Cytat:

Napisany przez Ziele
może wystarczyło poszukać pliczków wma na c ? ;)

W sumie tak, pod warunkiem jednak, że ten plik miałby rozszerzenie wma. Szczerze mówiąc wątpliłem nawet, czy ta muzyczka jest jakoś osobno trzymana i czy nie jest po prostu jednym z tysięcy różnych elementów danych. Ale jest i super :)

Ziele 14.02.2005 13:48

może wystarczyło poszukać pliczków wma na c ? ;)

andrzejj9 14.02.2005 09:07

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Chyba o to Ci chodziło C: \WINDOWS\system32\oobe\images\title.wma

No stary, dzięki serdeczne, to to! :)

Ma u mnie wirtualne (a może i rzeczywiste) :piwo:, a póki co reputkę. Jeszcze raz dzięki, cholernie mi się ten kawałek podoba :)

(i skąd w ogóle wiedziałeś, gdzie on jest?)

Ziele 14.02.2005 03:45

oj trzeba było sobie zrobić win xp bart pe ;) Dla tych co nie wiedzą to przerobiony xp tak aby startował z cd... coś jak Knoppix :D

PIOTR34 14.02.2005 03:01

Chyba o to Ci chodziło C: \WINDOWS\system32\oobe\images\title.wma

andrzejj9 13.02.2005 16:45

Ehhhh... i niech mi jeszcze ktoś powie, że przedmioty martwe nie mogą być złośliwe....

Tak, jak napisałem poprzednio - uruchomiłem system na dodatkowym dysku i przekopiowałem w ten sposób dane. Było z tym trochę roboty, ale w końcu to zrobiłem. Zadowolony z siebie odłączyłem dodatkowy dysk i z zamiarem formatowania wszystkiego i instalowania od zera, uruchomiłem instalatora na dysku właściwym. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że instalator.... zaproponował mi naprawę starej wersji Windowsa i kiedy się na to zgodziłem, rzeczywiście zaczął to robić!!

A przecież jeszcze godzinę wcześniej za nic nie było to możliwe!

Co do cholery, kiedy coś mi jest potrzebne to nie działa, a za chwilę, kiedy mam to już gdzieś, a nic w międzyczasie nie zmieniałem, już działa. O co tu chodzi?!?

Ehhh... no nic, naprawiłem starą wersję, uruchomiłem, przegrałem dane tak, jak chciałem rano (zaledwie 8 godzin później niż planowałem...), a teraz sformatowałem dysk i instaluję już właściwą wersję. Eh, piękny windows...

Mam jeszcze jedno pytanie. Kiedy już kończy się instalacja Windowsa i uruchamia się już właściwy system, pojawia się jeszcze na chwilę kilka okien wstępnej konfiguracji. Leci wtedy w tle taka spokojna, miła dla ucha muzyczka. Cholernie mi się ona podoba i chciałbym ją sobie nagrać na audio. Wie ktoś może, gdzie w Windowsie można ją znaleźć??

andrzejj9 13.02.2005 15:01

@ Pierwszy

Może rzeczywiście się jeszcze kiedyś przyda (chociaż mam nadzieję, że nie ;) ), ale problem polegał przede wszystkim na tym, że jak włączałem to przywracanie, to jedyna opcja, jaka mi się pokazywała, to wyjście.... Nic poza tym nie dało się zrobić.

@ zuk3u

W sumie nawet nad tym myślałem, bo swego czasu ściągnąłem tego triala ze strony Microsoftu. Ale myślę, że jeszcze nie tym razem :)

@ Smartek

Jeżeli ghost jest do tego, żeby zrobić sobie obraz świeżo zainstalowanego systemu, to właśnie to chciałem po tej reinstalacji zrobić! I zresztą zrobię :) Co prawda nie mam Ghosty tylko True Image, ale już czeka na płytce i jak tylko postawię system i zainstaluję podstawowe programy, to robię obraz i mam nadzieję, kolejna reinstalacja potrwa już 15 minut, a nie kilka godzin :)

Pierwszy 13.02.2005 14:54

Cytat:

Napisany przez Smartek
@Pierwszy - andrzejj pisal, ze w trybie awaryjnym tez nie chodzilo...

a co do reinstalki - nie ma to jak ghost!
pozdro ;)

rzeczywiście, sorry

Cytat:

Po drugie - jak działa w instalatorze XP ten "naprawiacz" systemu. Co tam się po kolei wybiera i co powinno się pokazywać. Bo nie wiem, czy to u mnie znów coś się kopie (co dzisiaj naprawdę by mnie nie zdziwiło), czy po prostu nie wiem, jak to się robi.
może się kiedyś przyda
Cytat:

wkladamy instalacyjna plyte CD Windows XP do napedu i uruchamiamy z niej komputer. Nastepnie przechodzimy do konsoli odzyskiwania systemu i uzywamy polecenia cd \windows\system32\config. Teraz wpisujemy po kolei nastepujace polecenia:
ren software software.bad
ren system system.bad
copy \windows\repair\system
copy \windows\repair\software
Ostatnim krokiem jest ponowne uruchomienie naszego peceta
Cytat:

1. Uruchom komputer z dysku instalacyjnego systemu Windows XP.
2. Wybierz R, aby naprawić system za pomocą konsoli odzyskiwania.
3. Podaj numer odpowiadający instalacji systemu Windows XP i naciśnij Enter.
4. Podaj hasło administratora (hasło administratora lokalnego komputera, nie hasło któregokolwiek z użytkowników należących do grupy administratorów).
5. Wpisz chkdsk i sprawdż, czy na dysku systemowym nie występują błędy.
6. Przejdż do folderu zawierającego wszystkie wymienione pliki, wpisując: x: Cd i386 gdzie: x jest literą Twojego napędu CD.
7. Pliki ntdetect.com oraz ntldr możesz po prostu skopiować do katalogu głównego partycji systemowej, wpisując copy ntdetect.com c: lub copy ntldr c: i naciskając Enter.
8. Plik hal.dll na dysku instalacyjnym zapisany jest w postaci skompresowanej. Aby przegrać go do katalogu c:\windows\system32, wpisz expand hal .dl_ C:\windows\system32 i naciśnij Enter.
9. Wyjmij płytę instalacyjną i wpisz exit, aby ponownie uruchomić komputer

DreamCrusher 13.02.2005 14:46

daj szanse win2k3, odpusc sobie xp

Smartek 13.02.2005 14:42

@Pierwszy - andrzejj pisal, ze w trybie awaryjnym tez nie chodzilo...

a co do reinstalki - nie ma to jak ghost!
pozdro ;)

Pierwszy 13.02.2005 14:29

w trybie awaryjnym też się win nie uruchamiał??

rycho 13.02.2005 14:08

Cytat:

Napisany przez Weron
Jesli chodzi o linuksa to przy instalacji wybierz graficzne logowanie automatycznie czy cos takiego i nic wtedy nie trzeba wciskac.Zalezy to tez od rodzaju linuksa ale podejrzewam, ze tam instalujesz jakiegos mandrake wiec taka opcja jest.

...i jest to opcja domyślna:)
@andrzejj9 za mocno się starał przy instalacji linuxa ;)

andrzejj9 13.02.2005 14:07

Cytat:

Napisany przez Weron
Jesli chodzi o linuksa to przy instalacji wybierz graficzne logowanie automatycznie czy cos takiego i nic wtedy nie trzeba wciskac.Zalezy to tez od rodzaju linuksa ale podejrzewam, ze tam instalujesz jakiegos mandrake wiec taka opcja jest.

No właśnie przy jego instalacji szukałem czegoś takiego, bo byłem na to wyczulony (już kiedyś o to pytałem). Ale nie było momentu, w którym miałbym taki wybór....

Ale już i tak nie będę tego robił, bo udało mi się uruchomić system na dodatkowym dysku i właśnie przegrywam dane. Co prawda teraz pół dnia będę dochodził, gdzie na przykład są ulubione z opery, czy listy z IncrediMail, ale jeśli tylko przegram odpowiednie katalogi i nic nie stracę, to nie będę narzekał :)

@ hunter

Ja właśnie taki miałem zamiar. Ale najpierw musiałem jeszcze zrobić kilka kopii danych, a potem właśnie miało być format c: :) No ale widać komputer musiał mi trochę pokrzyżować plany...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:18.