![]() |
No spoko, jeżeli mamy jakieś tajne informacje i pliki to można je szyfrować np w wolumenie TC albo jednej zaszyfrowanej partycji.
Ale szyfrować cały system z korzeniami i sejwy do Crysisa? I za każdym razem bawić się we wpisywanie haseł żeby sobie w gierke pograć? Jakie informacje można uzyskać z nieszyfrowanej partycji systemowej linuxa? Nic. Co ciekawego jest w katalogu C: \Windows? Nic. To po co to szyfrować? Pomijam już to że prędzej ktoś zapomni hasła albo dysk padnie (a ratowanie danych z zaszyfrowanego to lipa) niż złodziej komputer mu ukradnie z domu. O bezpieczeństwo fizyczne trzeba też zadbać na inne sposoby, np wynajmując jakiegoś altesta czy solida. Bo w domu nie tylko komputer jest przecież. Nie mówię że szyfrowanie jest złe, tylko moim zdaniem niektórzy trochę przesadzają. We wszystkim trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek. :taktak: |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Wyobrażasz sobie złodzieja który kradnie kompa i grzebie Ci w rejestrze? Domorosły haker jakiś i czego tam niby szuka? Pieniędzy? :D |
W Windowsie? Miniaturki zdjęć swojej nagiej żony na ten przykład. Całe kopie dokumentów Worda. itd. itd. ;]
|
Cytat:
Katalog temp jest per użytkownik w Documents and Settings a globalny też dobrze jest wynieść i często kasować (chyba że ktoś lubi jak Windows tyje w nieskończość) No chyba że ten system faktycznie jest aż tak do dupy, ale za Visty jeszcze tego nie było k***a |
Pełno jest prywatnych danych rozsianych po tempach, appdata, roaming itd. Kiedyś chciałem to wszystko kontrolować i pisałem swoje reguły do CCleanera, aż w końcu odpuściłem i z prywatnymi rzeczami przesiadłem się na Linuksa. To jest śmietnik nie do ogarnięcia.
Poza tym ciężko w Windows wydzielić katalog użytkownika (zabawy junkcjami) i nikt tego domyślnie przecież nie robi. |
swap..., cache przeglądarek, historię przeglądania, hasła do stron zapisanych w przeglądarkach, ciastka sesyjne.
Wiele istotnych danych znajduje się tam ;) |
Cytat:
A po drugie primo co złodziejowi po swapie ? :wow: |
Cytat:
Mając sprzęt, który jakaś osoba używała przez długi czas bez problemu możesz ukraść czyjąś tożsamość. Dobre podejście do tematu sprawa, że sprawa jest transparentna, a hasło traktuję jak hasło do logowania... |
Cytat:
Cytat:
Plus badania jak bardzo pojechało to po wydajności, jak bardzo cierpi bateria w laptopie itd. Dla większości użytkowników w zupełności wystarczyłoby zaszyfrowanie 20% a zostawienie reszty jak jest. Oczywiście zawsze najlepiej mieć wszystko zaszyfrowane, tak jak najlepiej byłoby przed każdym wyjściem z domu 60 calowy telewizor chować do sejfu. Ale niestety szyfrowanie tak jak chowanie do sejfu ma swój narzut zarówno dla użytkownika jak i komputera. I może się okazać że nie tylko więcej zachodu niż to wszystko warte ale i sobie krzywdę możemy zrobić. Przykładowo: ktoś stosuje masakrycznie skomplikowane hasła, do wszystkiego inne, zmienia co tydzień, a wszystko trzyma w keepass ;) Wszystko zaszyfrowane tak że CIA może się schować :P. Co się stanie w momencie kiedy ta osoba w jakiś sposób utraci, nawet tymczasowo, dostęp do bazy keepass? |
Cytat:
jak nie ogarniasz to odpuść Cytat:
Szyfrowany kontener TC nie daje 100% prywatności, przy dostępie fizycznym dalej Ci mogą ukraść tożsamość. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Smarowanie d**y miodem jest równie głupie jak szyfrowanie wszystkiego jak leci. Cytat:
Cytat:
Owszem ktoś kto ukradnie Ci sejwy do Crysisa dostanie Twoje prywatne informacje. Pytanie czy ważne i czy może coś nimi ukraść? Cytat:
Niestety dane muszą przejść przez procesor, nie przez DMA, dodakowa warstwa miedzy systemem plików a sprzętem utrudnia dostosowanie np alignu w SSD, stripe/stride w macierzach, prace schedulera I/O który niekoniecznie będzie mógł poznać charakterystykę dysku itd. Co byś nie robił - szybciej nie będzie, może być tylko wolniej ;) Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak zgubisz swoje hasła jesteś tak samo odcięty od swojej tożsamości jak złodzieje i nawet CIA Ci nie pomoże. A stracić mozesz je tak jak każde inne dane. |
Cytat:
Dla mnie głupota to właśnie smarowanie dupy miodem. Cytat:
Cytat:
Są osoby, które używają komputera na poważnie. Cytat:
Po zaszyfrowaniu dalej jest szybko, a te wszelkie wykresy z benchmarków to obchodzą mnie jedynie ogólnie przy kupowaniu nowej platformy, wszystko nadal działa bardzo szybko i bardzo stabilnie, zanurzanie się w przedmiocie urządzeń techniki cyfrowej zostawiam profesorom, nie obchodzi mnie to w moim sprzęcie poza specyfikacją aby dobra odpowiednie komponenty. Cytat:
Ja będę przekonywał do moich racji, bo wiem, że również mam rację. Jak jakiś Janusz nie wie co gdzie ma, to lepiej niech szyfruje cały dysk. Cytat:
Cytat:
Obawiałbym się, że Ty prędzej X razy zgubisz swoje karty, niż ja swoje hasła. A może już kiedyś zgubiłeś? Wtedy byłoby 1:0. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No może dodałbym że tożsamość można wykraść nawet nastolatce korzystającej z gg więc "na poważnie" nie ma tu nic do rzeczy. Są takie dane które warto szyfrować, są takie których nie warto. Cytat:
Niektórzy wykorzystują komputery na poważnie, a I/O jest w każdym komputerze najwolniejszym elementem. Zwłaszcza pod Windows. Cytat:
Cytat:
a) aktualizacji duplikatów, która zależnie od nośników może być upierdliwa b) again konieczności zabezpieczania duplikatów przed osobami niepowołanymi (hasło dostępu do hasła?) Nie, nie zgubiłem nigdy kart. Natomiast z zapomnieniem hasła hmm zdarzyło się. |
Cytat:
Ten akapit pomińmy już bo to tylko walenie się skórzaną rękawicą po pyskach. Cytat:
Samsung 840 Pro jest w 1 petabyte club, źródło: http://techreport.com/review/26523/t...o-a-petabyte/3 http://techreport.com/r.x/endurance-...als-840pro.gif Ja się pytam, zapisałeś kiedyś na dysku 1PB (1024 TB)? Ja nigdy. Janusz też nie zapisze. Jestem tylko w stanie się zgodzić, że na rynku można kupić złom w ładnym opakowaniu, ale taki Janusz sam sobie winien, że nie czyta porównań w sieci... Cytat:
Ja takie komentarze jak "zapisywanie sejwów" w kompie mam na równi z tym, że komputera używa pryszczaty gimbus. Jak wiemy pryszcze nie mają dowodów osobistych więc te wykradanie tożsamości jest na poziomie poprawczaka, a nie kredytów. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja jestem zwolennikiem zaszyfrowania całej partycji systemowej, tak jest higienicznie, dawanie argumentów w przykładach o sejwach to zły pomysł, bo z definicji użytkownik, o którym piszesz jest skazany na krytykę, bo sejw z gry nie jest daną osobową! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:11. |