Cytat:
Napisany przez Patrix
(Post 1300162)
Poprawię Cię. Smarowanie modem głupie jest, szyfrowanie danych nie jest.
|
Jak poprawiasz, to nie przekręcaj. Napisałem szyfrowanie WSZYSTKIEGO.
Cytat:
System do SSD trzeba skonfigurować nie wiesz? Żadnej hibernacji i innych bzdetów.
|
A czemuż to ktoś miałby rezygnować z tych "bzdetów"? Prezcież po to jest wear levelling. Który nie działa jak trzeba po zaszyfrowaniu.
Cytat:
Samsung 840 Pro jest w 1 petabyte club
|
Akurat PRO ma sprzętowe szyfrowanie AES na poziomie dysku i nie ma TLC.
Przy FDE w zasadzie wszystkie moje zastrzeżenia są bezzasadne, jeżeli mamy taki dysk to szyfrowanie włączamy i zapominamy o sprawie. Dla komputera to absolutnie żadna różnica.
Ale przeliczyłem i wychodzi na to że 20% obszaru na wear levelling na normalnym dysku powinno faktycznie wystarczyć punkt dla Ciebie.
Cytat:
Zrozumiałem doskonale! Tak więc nie zarzucaj mi nieprawdy i nic nie pomijaj. Racji w tym konkretnym przypadku też nie masz (zły przykład).
|
Mam coraz większe wątpliwości czy zrozumiałeś cokolwiek i brniesz coraz bardziej. Ale skoro podkreślanie nie pomaga to trudno. Więcej info pod koniec postu.
Cytat:
Ja Januszom zawsze piszę o backupie. Poza tym odpowiedzialność? Jak dostajesz dowód do ręki to powinieneś wiedzieć, że mordobicie w gimbazie skończy się teraz dla Ciebie w inny sposób :)
|
Nie myl odpowiedzialności z doświadczeniem. Dużo ludzi nawet odpowiedzialnych nie rozumie jak ważne są backupy a przede wszystkim nie chce im się ich robić (albo po tygodniu zapominają jak).
I można im tłumaczyć ile się chce. Przekonają się dopiero jak będzie za późno. Ja już nie mam sił tłumaczyć, niektórym robiłem backupy prawie na siłę.
Cytat:
Posiadanie wielu duplikatów też nie jest mądre. Więc posiadanie jednego duplikatu wystarcza (Twój punkt a lega w gruzach).
|
IMO jeden duplikat to troche za mało na tak ważne dane. Ale powiedzmy że 2 wystarczą.
Cytat:
Oczywiście nie życzę z tymi kartami, bo to zawsze kłopot jest. Skoro zapomniałeś hasło... zły system masz.
|
cóż takie życie, niedługo bez keepasa bułki sie nie kupi. Niefajnie będzie.
Cytat:
Ja jestem zwolennikiem zaszyfrowania całej partycji systemowej, tak jest higienicznie,
|
Ja przez cały czas mówię o szyfrowaniu wszystkiego, wszystkich dysków jakie mamy w komputerze i wszystkich partycji. I w kontekście komputera stacjonarnego który stoi w domu (zazwyczaj dom ma swoje zabezpieczenia antywłamaniowe, tym więcej im cennych rzeczy zawiera). Nie uważam że każdy taki komputer powinien być szyfrowany jak sprzęt w pentagonie.
|