Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.05.2009, 00:19   #16
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
IP po MAC-ach to co innego Ja cały czas piszę o wpisaniu statycznego IP w komputerze i nic poza tym. Zrobiłem teraz mały test. Jeden komputer miał IP z DHCP 192.168.1.101, a w drugim ustawiłem to IP na sztywno i przy próbie zapisania ustawień pojawia się błąd, że adres ten jest używany w sieci i należy skonfigurować połączenie ponownie. Nie wiem, co będzie w przypadku, gdy pierwszy będzie komputer ze stałym IP, a następnie DHCP będzie próbował przyznać ten sam adres. Być może DHCP jest na tyle sprytne, że nie przydziela adresów, które są już w sieci.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.05.2009, 11:47   #17
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
IP po MAC-ach to co innego Ja cały czas piszę o wpisaniu statycznego IP w komputerze i nic poza tym. Zrobiłem teraz mały test. Jeden komputer miał IP z DHCP 192.168.1.101, a w drugim ustawiłem to IP na sztywno i przy próbie zapisania ustawień pojawia się błąd, że adres ten jest używany w sieci i należy skonfigurować połączenie ponownie. Nie wiem, co będzie w przypadku, gdy pierwszy będzie komputer ze stałym IP, a następnie DHCP będzie próbował przyznać ten sam adres. Być może DHCP jest na tyle sprytne, że nie przydziela adresów, które są już w sieci.
Tylko ze tak sie nie da bo bez podania adresu mac karty router nie bedzie wiedzial ktory komputer ma miec konkretne ip i owszem jak sie ustawi np dzierżawę na 24 godziny to przez 24 godziny komputer o konkretnym adresie mac bedzie mial to ip nawet jak sie odlaczy od sieci, tutaj nie trzeba podawac mac adresu bo router juz go sobie pobral ale to o czym ty piszesz to jest mieszanie, a nie przydzielanie statycznego ip bo dhcp jest po to aby dawac automatycznie adresy ip, a ty do tego wpisujesz je recznie w kompie to juz wogole je mieszasz, tak jak napisalem najprosciej i najszybciej przypisac adres statyczny po mac oczywsice jak router daje taka mozliwosc bo jak nie to juz trzeba sie meczyc z tym dhcp

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2009, 11:57   #18
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Najłatwiej ustawić adres z zakresu nie obsługiwanego przez DHCP. End of story. Uparłeś się na to przyznawanie po MACach

No i zrobiliśmy Off topic a kolega dalej nie wie, jak zrobić, żeby Vista nie gubiła tych ustawień.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2009, 12:50   #19
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jak ustawisz po MAC to system nie ma znaczenia nic nie przechowuje, ma tylko wiedziec, zeby sie wpinac w siec o okreslonym identyfikatorze, znac klucz i nic wiecej
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2009, 15:18   #20
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal Podgląd Wiadomości
jak ustawisz po MAC to system nie ma znaczenia nic nie przechowuje, ma tylko wiedziec, zeby sie wpinac w siec o okreslonym identyfikatorze, znac klucz i nic wiecej
Ale ja nie napisałem ze to system przechowuje adres mac, on jak wiadomo jest w sieciowce i router jedynie zapamiętuje adresy mac

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: