![]() |
Cytat:
Ostatnio się właśnie zastanawiałem nad kupnem jakiejś taniej grafiki do starego kompa i właśnie miałem na oku Asusa - teraz już wiem że raczej wezmę coś innego :) |
No, otrzymałem już z powrotem kartę graficzną i mogę już oficjalnie stwierdzić, że od dzisiaj przy każdej możliwej okazji będę NIE polecał firmy Asus w przypadku jakichkolwiek części komputerowych. W końcu jakoś zrewanżować się za taką jakość obsługi trzeba.
Już w sklepie, jak dostałem kartę i specjalnie ją rozpakowałem, zacząłem mieć wątpliwości. Na pierwszy rzut oka nie różniła się niczym w porównaniu do tego, w jakim stanie ją oddałem. Po uważniejszym obejrzeniu.. dalej nie różniła się niczym. Przegrzewająca się sekcja zasilania jak była goła, tak goła została (widziałem jak niektórym naklejono tutaj chociaż radiatorki), dodatkowo z pewnością nic nie było wymieniane, bo widziałem po elementach, że są stare. Przy rdzeniu też nie zostało nic zrobione, bo po pierwsze wiatrak nie był odkręcany i był to ten sam, co poprzednio, a po drugie na pamięciach widać było lekką wartwę kurzu, która była już wcześniej (trudno ją wyczyścić spod radiatora, ale przy zdejmowaniu z pewnością pozostałyby ślady). Jeśli więc nic nie zostało wymienione, a żaden radiator nie dodany, co to niby mogli zrobić? Z niezbyt optymistycznym więc nastawieniem zamontowałem i uruchomiłem kartę i już po włączeniu komputera zacząłem podejrzewać cóż to zostało zrobione, co zajęło specom równe trzy tygodnie (no nie, przepraszam, bez jednego dnia...). Otóż przyspieszony został wentylator na rdzeniu. Czy coś to zmieniło? Owszem. Karta stała się głośna, a jak się przegrzewała, tak przegrzewa dalej (test w furmarku wykrzaczył się po niecałej minucie - temperatura doszła do 90 stopni, karta parzyła). Miałem więc przegrzewającą się cichą kartę, teraz mam przegrzewającą się głośną. Dodatkowo takie eksperymenty to ja zrobiłem samemu i wiedziałem, że i z wentylatorem ustawionym na 100% karta się przegrzewa (głównie dlatego, że przegrzewa się też sekcja zasilania, której wentylator nie chłodzi). Nie wiem, czy serwis Asus'a chce z klientów robić idiotów, ale pewien efekt z pewnością osiągnęli. Kupiłem w ostatnim czasie płytę główną Asusa (jedną z droższych), kartę graficzną Asusa, kartę sieciową Asusa i to z dużym prawdopodobieństwem były moje ostatnie zakupy związane z tym producentem. Jakoś tak dziwnie nie lubię, jak ktoś próbuje ze mnie robić idiotę.. Dam jeszcze jedną szansę i skontaktuję się z firmą z żądaniem wymiany karty na nową bądż zwrotu pieniędzy. Jeśli nie zostanie to spełnione to żegnam się z tym producentem i przy każdej okazji będę innych namiawał do zrobienia tego samego. |
Cytat:
np. A64 Venice 3200+ s753 kupiłem nowy z gwarancją ale wyprodukowany w 2005 itd :> Zaś mój następny (kiedyś tam) PC prawdopodobnie będzie oparty o mobo mATX bo jakoś od dawna wyrosłem z zapychania slotów PCI byle czym acha i będę się kierować zasadą wydajnie & energooszczędnie, o ile PCty będą dalej atrakcyjne || jakoś w proporcji 90% czasu używam laptopa. |
Na allegro pewnie za grosze.
Jesli 3 letni jest stary to moj to neandertalczyk. |
Witam :D - komp 3letni-a więc bardzo stary-jest już i nowy,ze starego korzysta 9letnie dziecko.Ciekawi mnie jakie są ''objawy'' walniętej płyty,już od dawna zastanawiam się nad płytą pod procka intela,zmienił bym też procesor na 2rdzeniowy i kości RAM.Ale tak to się odwleka z dnia na dzień-są inne wydatki itp.
|
Jak stary komp to wysil sie z wydatkiem i kup nowa plyte. Ok 50pln. Chyba ze nie az tak stary jak mysle :) I zadnych bajerow miec nie musi.
|
Przeczytałem :) trochę podobne problemy mam i ja ze starym kompem :'( mi się wydaje że to ''chyba'' płyta główna-ale nie wiem :nie: Jak by komuś chciało się poczytać. http://forum.hotfix.pl/viewtopic.php?f=34&t=2825
|
Normalnie tak, ale akurat zmieniają kuriera ze względu na problemy ze starym (za co przeprosili) i nie mogli mi tego zaproponować. Zgadzam się, że mimo to powinni mi zwrócić pieniądze, ale jako że najważniejszy był dla mnie czas załatwienia sprawy, mogę już machnąć na to ręką (a może nie.. ;) )
|
Cytat:
To co to za door-to-door? Jak sama nazwa wskazuje, Twoje zmartwienie to tylko dotarganie sprzętu do drzwi (swoich). Normalnie to działa tak, że dzwonisz na partyline gwarant i przybywa kurier. W przypadku smartfona HP przywiózł nowy, zabrał zepsuty. W przypadku laptopa HP - przyjechał, zabrał (procedura OK, ale to co się potem działo to massakra - odradzam sprzęt laptopy HP). Zawsze płacił gwarant. |
No i wczoraj z samego rana dostałem nowy zasilacz, zapakowany w folii itp. Jako, że swój wysłałem w czwartek ok. 12, to z poziomu obsługi jestem zdecydowanie zadowolony (jeszcze ciekawi mnie ewentualny zwrot pieniędzy za moją przesyłkę, ale jako że było to raptem 16 złotych, nie ma to już większego znaczenia).
Wczoraj też podłączyłem wszystko i.. działa idealnie :) Tak więc sprawa załatwiona (przynajmniej mam nadzieję, bo raz mi się wczoraj komputer zawiesił, ale że mnie wtedy przy nim nie było to nie wiem, co jest przyczyną), dzięki za pomoc i wskazanie możliwego winowajcy :) A, i w takim razie zasilacz i producenta mogę polecić, co prawda ostatecznie to on stwarzał te problemy, ale jak już pisałem - zepsuć się może wszystko, a patrząc na pracę wcześniej i teraz po wymianie, oraz załatwieniu reklamacji, mogę stwierdzić, że jest to jednak dobry sprzęt dobrej firmy :) |
Cytat:
Co do samego zasilacza, to nie szukałem akurat tej firmy, tylko czegoś z odpinanymi kablami, jak najcichszego i dobrej jakości. Padło na ten. A to, że we wszystkich recenzjach był bardzo chwalony i otrzymał kilka nagród produktów roku, nie było bez wpływu na tę decyzję ;) |
Cytat:
Wmawiales sobie wszystko tylko nie zasilacz za 4 stowki :) A tu wystarczy jakikolwiek z gwarancja. |
Cytat:
O wysyłce na ich koszt pomyślę, najwyżej dołączę numer konta. Te 20 złotych w razie czego mogę przeboleć.. |
Pewnie jakis spoiler ktory dociska zasilacz do obudowy.
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:15. |