![]() |
Cytat:
No ale dobra, na razie nie ma co dalej gdybać dopóki nie sprawdzę tego zasilacza. W sumie to chyba nawet wolałbym, żeby to był on niż płyta, chociaż wymiana i tego i tego uziemia komputer.. (chyba, że po prostu kupuję zastępczy, a tamten po naprawie/wymianie sprzedaję). |
Kiedyś po burzy, w starym kompie zacząłem słyszeć (nawet jak był wyłączony) denerwujący piskliwy dźwięk, co ciekawe to żaden z domowników go nie słyszał. Kiedy włączyłem komputer... no właśnie, nie włączył się ;). Problemem był zasilacz który to emitował tak dziwny dźwięk.
|
Spróbuj jeszcze poluzować trochę śrubki mocujące płytę główną.
|
Cytat:
a czy czasami nie miga[ają] diody od napędów cd/rw |
Postaram się więc to jak najszybciej sprawdzić. Mam nadzieję, że nie sfajczę wszystkiego...
---- EDIT Jeszcze jedno, nie pisałem o tym wcześniej, bo trudno to opisać. Kiedy komputer się nie uruchamia (czyli startują napędy, dyski, ale potem jest koniec) słychać taki dość cichy ciągły dźwięk, który jest przez kika sekund, potem znika, potem czasami znowu się pojawia. Trudno to scharakteryzywać, jest to coś pomiędzy dźwiękiem jaki emituje włączony telewizor (oczywiście nie z tego, co w nim leci - nie każdy to słyszy, ale niektórzy są wyczuleni) czy monitor, a piszczącymi cewkami, bardzo ciche w każdym razie i słabo słyszalne, ale jest. Wydaje mi się, że dochodzi z góry komputera, tam gdzie jest zasilacz - czy on może coś takiego emitować? A jeśli tak, to czy może to świadczyć o problemach z nim? Nie mogę niestety porównać, czy słyszę to jak komputer się uruchamia, bo.. nie uruchamia się teraz w ogóle... |
Cytat:
|
Jeśli twoja stara 350-ka jest pewna, to spokojnie wystarczy. :spoko:
Po twoim opisie raczej skłaniłbym się ku płycie, ale sprawdzenie zasiłki, to formalność, więc trzeba to zrobić. |
Kupić tani zasilacz jest zawsze lepiej niż zmieniać płytę i inne podzespoly.
Spróbuj. |
Cytat:
Z drugiej jednak strony ostatnie dni trochę temu przeczą, bo najpierw próbuję kilka razy i nic się nie dzieje i dopiero za którymś się udaje. Chociaż może i przy nieudanym starcie kondensatory się nie ładują, więc dalej jest to zimny start.. W każdym razie zmierzyłem napięcia w zasilaczu i są w porządku. Choć i tak przymierzę się do przetestowania na innym. Powinienem mieć w domu starą 350-tkę. Zastanawiam się, czy jeśli podłączyłbym do niej minimum to całość powinna pójść: - płyta Asus P5Q Deluxe - procesor Intel Duo E8400 - pamięć 2x 2GB OCZ Titanium, zostawiłbym jedną kość - grafika (pożyczona) go chyba GeForce 7300 czy coś koło tego (w każdym razie bez dodatkowego zasilania) - muzykę bym wymontował, napędy odłączyłbym, dodatkowy dysk i wszystkie wentylatory (na procesorze wystarcza chłodzenie pasywne) i zostawił tylko jeden dysk Samsung SpinPoint F1 320GB. Powinno pójść? |
Nie klamie. Kupilem zasilacz 350 wat uzywany do kompa staruchy za 25 zeta.
Wielkie wiatraki cichy i dziala do dziś. |
Juz pierwszy post byl o zasilce :)
Jezeli rycho nie klamie co do ceny to 25 pln to zadna kasa a bedziesz mial pewnosc. |
Cytat:
|
Ale wystarczy pomiar napięć, czy kombinować jednak zastępczy?
|
Sprawdż zasilacz.
Cytat:
|
No właśnie cały czas myślę o tej płycie.. Problem w tym, że akurat to jest trudno zastąpić, a teraz komputer jest mi potrzebny i nie mogę się go pozbyć na dwa (lub więcej) tygodnie..
Z tym zasilaczem pomyślę, chociaż cały czas trudno jest mi przekonać się do tej możliwości. W końcu wszystko, co do niego podłączę działa, napędy się uruchamiają, wentylatory działają (w nim jest możliwość podłączenia ich bezpośrednio). Ewentualnie mogę zrobić jeszcze jedno - sprawdzę napięcia w momencie, kiedy komputer się nie uruchamia - jeśli będą w porządku, to chyba znaczy, że to jednak nie to. Ja cały czas stawiam na płytę, ale biorę też pod uwagę procesor. Ponieważ jednak kupowane były w różnych sklepach, muszę przede ewentualną reklamacją jednoznacznie to rozstrzygnąć. Ciekawe jest też dla mnie to, że jak komputer się włączy to działa, ale po wyłączeniu już nie. To może być charakterystyczny objaw, jeśli ktoś się z czymś takim już spotkał. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:11. |