Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows® 7 HOME PREMIUM w Carrefourze za 199 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-7-home-premium-carrefourze-za-199-a-85841/)

joujoujou 06.05.2010 15:02

Ponawiam pytanie:
Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1096291)
[...]
Czy tego nośnika i klucza można użyć (legalnie) do pełnej (bo z powodów technicznych na pewno nie upgrade) instalacji z XP pro EN?

:pytanie:

pali 06.05.2010 15:13

jou,
dotychczas sprzedawane upgrady win7 (jak i inne upgrady xp,vista) miały licencję pozwalającą tylko na upgrade w ramach tej samej wersji językowej.

Patrix 06.05.2010 15:23

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1096309)
"System występuje w wersji 32-bitowej i 64-bitowej" - o co tu chodzi? Albo-albo czy dwa w jednym kupujemy?

Dwa w jednym, w pudełku są dwie płyty.

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1096309)
Sam Win7 jest haczykiem (to taki trochę popsuty XP) - MS będzie go jeszcze rozdawał za darmo.
No, ale nie o tym temat.

Pozwolę się nie zgodzić, taki trochę popsuty XP to był Windows Vista.
Windows 7 jest już bardzo dobry, ja jestem często marudą jeśli chodzi o systemy i skoro 7 mi się podoba... ;)

andrzejj9 06.05.2010 15:45

Nie mam cholera Carrefoura pod ręką, żeby się przejść i sprawdzić, ale jeśli nic konkretnego nie znajdziemy, to trzeba się będzie przejechać. Bo jeśli i na pudełku nie będzie żadnych dodatkowych zastrzeżeń, to może się skuszę.

Reetou 06.05.2010 16:12

Na pudełku to raczej zobaczysz tylko, że ach, jaki ten windows jest wspaniały z info że bierz, bo w środku masz i 32 i 64 bity. Za to w warunkach licencji przeczytasz, że upgrade 64bit możesz zrobić tylko z 64 bitowego systemu - wcześniej M$ miał taką politykę i nie sądzę, żeby ją zmienił.

andrzejj9 06.05.2010 19:22

Pewnie i tak będzie, bo faktycznie trudno podejrzewać nagłą zmianę polityki. Z drugiej strony trochę to dziwne, jeśli w pudełku są dwie wersje, a można zainstalować tylko jedną..

Zastanowię się. Najpierw chcę to w ogóle zobaczyć. Miałem nawet dzisiaj pojechać, ale jednak Carrefour jest na drugim końcu miasta. Trochę bliżej mam Carrefour Express, ale nie wiem, czy tam też obowiązuje ta oferta.

Berion 06.05.2010 19:46

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1096302)
Ja tylko o czystej instalacji myślę. Dane i wszystko to już zrobię we własnym zakresie. Nie mam najmniejszej wiary w Microsofcie, że przy aktualizacji ustawienia bezproblemowo by się zachowały (zresztą nie zależy mi na tym).

Jak to świeżej? To można z tego upgrade'u instalować system od zera, nie "wklejając" go na XP/Vistę?

Reetou 06.05.2010 19:57

Się z XP nawet nie da. Tylko czysta instalacja.

andrzejj9 06.05.2010 21:43

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1096375)
Jak to świeżej? To można z tego upgrade'u instalować system od zera, nie "wklejając" go na XP/Vistę?

Na a jak potem miałaby reinstalacja wyglądać? Przecież nie instalowałbym XP, żeby zainstalować "7". Od początku kwestię uaktualnienia traktuję tutaj formalnie - jako konieczność posiadania poprzedniej wersji, ale nie jej rzeczywistego uaktualniania (choć i w niektórych przypadkach taka możliwość jest - ale jako opcja).

nimal 06.05.2010 21:58

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1096375)

oczywisice, ze tak
instalacja nie rozni sie niczym od zwyklej z jednym wyjatkiem
musisz podac numer seryjny poprzedniej wersji windy

kieyds tez pamietam, ze program instalacyjny zawolal na chwile wlozenie plyty wersji poprzedniej, ale to byl CorelDRAW a nie Winda ;)

Zetoxa 06.05.2010 22:53

dzwoniłem do m$, czy można upgrade z Visty pominąć
bo się Vista burzy, (ściemniałem ofkors bo nigdy nie miałem visty)
odpowiedzieli, że oczywiście można wykonać czystą instalację :spoko:
zapytałem czy upgrade dla np. Acera musi być tylko na Acerze
odpowiedzieli, że nie, nie ma znaczenia firma, tylko klucz musi sie poddać weryfikacji :spoko:, czyli reasumując,
można mieć legalny windows 7 za 110 zł :spoko:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1024768544

Patrix 06.05.2010 23:46

Zetoxa, tak z MS bardzo przyjemnie się rozmawia ;-)
Teraz proponuję poprosić o to samo drogą oficjalną na piśmie.

BTW
Taką rozmowę przydałoby się nagrać i wrzucić na YT (oczywiście bez nazwisk ale tak aby było wiarygodnie).

prometeusz 06.05.2010 23:56

mowilem ze fajne chlopaki z nich:D

andrzejj9 07.05.2010 06:36

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1096412)
dzwoniłem do m$, czy można upgrade z Visty pominąć
bo się Vista burzy, (ściemniałem ofkors bo nigdy nie miałem visty)
odpowiedzieli, że oczywiście można wykonać czystą instalację :spoko:
zapytałem czy upgrade dla np. Acera musi być tylko na Acerze
odpowiedzieli, że nie, nie ma znaczenia firma, tylko klucz musi sie poddać weryfikacji :spoko:, czyli reasumując,
można mieć legalny windows 7 za 110 zł :spoko:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1024768544

Reasumując - bardziej mi się podoba ta oferta z Carrefoura, gdzie jest po pierwsze BOX, a po drugie dwie wersje (32 i 64). Poza tym bez względu na to, co powiedzieli ci w Microsofcie, w to, że ta oferta za 110 jest w jakikolwiek sposób legalna, nie uwierzę..

Ok, to może jest gdzieś na internecie dostępna umowa licencyjna? Bo tak gdybając obawiam się do niczego nie dojdziemy.. (chyba, żeby skontaktować się z główną obsługą Microsoftu.. W amerykańskiej obsłudze klienta zwykle wiedzą, co mówią..

Zetoxa 07.05.2010 06:55

no niestety nie nagrywałem rozmowy, ale panienka była miła,
i chyba nie ściemniała :sciana:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:41.