Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows® 7 HOME PREMIUM w Carrefourze za 199 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-7-home-premium-carrefourze-za-199-a-85841/)

ed hunter 19.05.2010 19:30

Nie kupuj, bo dla innych zabraknie. :>

andrzejj9 19.05.2010 19:26

Jutro chyba ostatni dzień promocji. Kupić czy nie kupić, o to jest pytanie ;)

Jabba the Hutt 16.05.2010 11:05

Ano tak. A taki mam w sumie prosty Arkusz XLS..... Formuły ograniczają się do dodać i odjąć :)

ed hunter 16.05.2010 11:05

OO radzi sobie świetnie, jak piszesz coś od początku... :] Z otwieranie dokumentów Office już bywa gorzej, szczególnie tabelki Excela rozwalają się... :]

Berion 16.05.2010 11:02

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1097929)
OO nie radzi sobie tak dobrze jednak.... "Ty mi mówisz jest dobrze, jest dobrze, ale nie najlepiej jest...." .

Jak pamiętam, Twój problem dotyczył konwersji dokumentów z natywnego formatu MO, więc się nie dziw że nie zawsze wszystko będzie tip top. :P

loki7777 16.05.2010 10:42

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1097929)
OO nie radzi sobie tak dobrze jednak.... "Ty mi mówisz jest dobrze, jest dobrze, ale nie najlepiej jest...." .

Oczywiscie, ale dla kogos kto skonczyl juz edukacje szkolna MS Office jest zbyteczny:)

andrzejj9 16.05.2010 10:39

podobnie jak benzyny..

A co do legalności tego systemu to poddaję się. Przeglądałem licencję, pytałem na forach, próbowałem skontaktować z Microsoftem, sprzedawcą.. Nigdzie nie znalazłem informacji zaprzeczającej temu, co jest na pudełku i w reklamie - że można ten system instalować na dowolną wersję XP lub Visty i że otrzymuje się wersję BOX, do wyboru 32 lub 64 bitową. Mi pasuje i nie wykluczam, że w takim razie może się skuszę (choć jeszcze zobaczę, bo generalnie nawet po tej cenie do siódemki specjalnie mi się nie spieszy..).

yahol 16.05.2010 10:16

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1097915)
No to zapytam - jak zainstalujemy taką karfurowską 7 na korsarską ;) XPeczkę to będziemy legalni ?

Nie, bo musisz miec legalnego XP lub Viste. Tzn. licencje.

Cytat:

Inne pytanie - czy raz aktywowany Win XP można komuś sprzedać i on go sobie zainstaluje i będzie legalny ? Czy też jak kupisz system to szlus - system jest tylko Twój i koniec ?
Jeżeli masz naklejkę licencyjna bez uszkodzeń, to w praktyce - tak, -na ogol jak przykleiłeś na obudowę, a tego wymaga licencja, to razem z obudową :)

Cytat:

Przy okazji - widząc zainteresowanie u nas tym produktem, sądzę,że Microsoft miał by trochę mniej problemów z piractwem, sprzedajac Win XP za 149 zł i Win 7 Home za 199 zł. Chętnych do zakupu byłoby sporo...
Nie do końca. Cena końcowa systemu składa sie z wielu czynników. Ceny producenta, cla, podatków, akcyzy, kosztów pośrednich, transportu i innych jeszcze badziewi :)
Myślę, ze nawet gdyby MS sprzedawał system za 1$, to jego cena na rynku wynosiła by z 50$ :)

Jabba the Hutt 16.05.2010 10:04

loki7777 16.05.2010 09:58

Prawo popytu prawe popytu, a logika i prawo kasy swoja droga. Nie oplaca sie sprzedawac wiecej a taniej, bo i tak trzeba to cos wyprodukowac(pomijam groszowe ksozty). Lepiej dowalic cene prawie ze zaporowa a zarobic swoje:)
Mozna zapewne ale i tak pozostaje kwestia legalnosci. Ja osobiscie wole triale, bo i za darmo i nikt sie nie rpzyczepi ze uzywam upgrade'u. Oczywiscie offica nie uzywam wcale bo nie jest potrzebny do niczego, a OO dobrze sobie radzi.

Jabba the Hutt 16.05.2010 09:49

Kiedyś myślałem,że jak damy mniejszą cenę to wygramy na popycie. Okazuje się,że lepiej dac większą cenę i zmuszać (poprzez prawo, państwo) do zakupu po tej wyższej cenie.

Ale ktoś tu pisał,że tą 7 można na czysty dysk wrzucić....

loki7777 16.05.2010 08:59

Upgrade dotyczy legalnego XP. Zalezy oczywiscie jak poslodzony jest xp, ale wydaje mi sie ze instalator 7 sprawdza legalnosc xp. Co do kontroli to zalezy kto przyjdzie, jak sie znaja to wiedze ze upgrade czyli postawiony na xp i beda chcieli rowniez dowod legalnosci xp.
Xp wg licencji nie mozna sprzedac(chyba zwlaszcza oem), ale jesli nie masz imiennej faktury to nie powinno byc problemu, aktywowac bez problemu mozna chyba 3 razy lub wiecej a potem dzwoni sie do MS.

Moze i chetnych za 199zl bylo by miecej ale MS by sie to nei oplacalo, lepiej sprzedawac 2xdrozej a tylko troche wiecej bo i tak wyjda na swoje;)

Jabba the Hutt 16.05.2010 07:53

No to zapytam - jak zainstalujemy taką karfurowską 7 na korsarską ;) XPeczkę to będziemy legalni ? Bo jak tu czytam, ta Siódemka ma numer do aktywacji i można ją aktywować w Microsofcie ? W razie kontroli przedstawiamy pudełko, fakturę (paragon), płytę i raczej się od nas odczepią ? A my mamy legalny system za mniejszą kasę...

Inne pytanie - czy raz aktywowany Win XP można komuś sprzedać i on go sobie zainstaluje i będzie legalny ? Czy też jak kupisz system to szlus - system jest tylko Twój i koniec ?

Przy okazji - widząc zainteresowanie u nas tym produktem, sądzę,że Microsoft miał by trochę mniej problemów z piractwem, sprzedajac Win XP za 149 zł i Win 7 Home za 199 zł. Chętnych do zakupu byłoby sporo...

andrzejj9 13.05.2010 07:05

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1096625)
Pytam, więc jeszcze raz: czy to pudełko wydrukował Microsoft, czy Carrefour?

Na pudełku masz też napisane, żeby zapoznać się z warunkami licencji, które są dostępne tutaj.

To, mam nadzieje, rozwieje Twoje wątpliwości.

P.S. Na pudełku jest wyraźnie napisane: "Wszystkie wersje systemów Windows XP oraz Windows Vista kwalifikują się do uaktualnienia."

Zene faktycznie podał wcześniej link do umów licencyjnych, który przegapiłem.

Przejrzałem go teraz i do Windowsa 7 znalazłem trzy umowy licencyjne. Sprawdziłem je wszystkie, ale szczerze mówiąc, nie znalazłem żadnych konkretnych informacji dotyczących aktualizacji (może przegapiłem, bo nie czytałem bardzo dokładnie, ale wydaje mi się, że niewiele na ten temat tu jest).

Tu link do umowy w języku polskim:
http://download.microsoft.com/Docume...b8930a160a.pdf

może ktoś będzie miał więcej szczęścia.

Tymczasem znalazłem na stronie Microsoftu stronę poświęconą oryginalnemu oprogramowaniu, rozpoznawaniu piractwa itp. Napisałem na adres tam podany i opisałem wątpliwości. Może otrzymam w końcu jakąś konkretną odpowiedź.

Chociaż z tego, co na razie widziałem i biorąc pod uwagę informacje na pudełku, zaczynam twierdzić, że kupno i użytkowanie tego systemu jest jak najbardziej legalne..

marynarz 13.05.2010 01:13

Czytalem gdzies ze Microsoft pozwala na czysta instalacje wersji upgrade, oczywiscie z zachowaniem idei upgrade'u.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:22.