Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows® 7 HOME PREMIUM w Carrefourze za 199 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-7-home-premium-carrefourze-za-199-a-85841/)

sdsi 08.05.2010 09:18

a jak jest np. z Officem 2007 - czy jeżeli zainstaluję czysty upgrade Windows 7, to czy poźniej będę mógł zainstalować i zdalnie - tak jak to się robi w tym Officie - uaktywnić program?

sprzęt pozostaje ten sam - tylko zmienia się system

podobnież z innym programami, które uaktywnia się poprzez internet - czy nie zostaną potraktowane jako nowa platforma i potrzebne będą nowe licencje?

andrzejj9 07.05.2010 22:09

Nie mają wyboru. W swojej reklamówce jasno piszą o przeznaczeniu programu. Jeśli z jakichkolwiek powodów (tutaj licencji) jest ono inne, to zwrot jest oczywisty.

sdsi 07.05.2010 21:55

w Carrefourze kogoś spytać? kogo? :-)

zwrotu na pewno Ci nie przyjmą - to pewne.

Microsoft określił możliwe drogi upgradu do Winows7. a ta lakoniczna informacja na pudełku temu przeczy - chyba, że to jakaś nowość w polityce

andrzejj9 07.05.2010 21:44

Ja bym się zapytał, a jeśli nic się nie dowiem, to kupił. 200 złotych mogę zaryzykować (w sensie nie, żeby wyrzucić w błoto, ale w najgorszym wypadku na chwilę zamrozić) i przeczytał w domu na spokojnie licencję. Jeśli będzie sprzeczna z tym, co w sklepie, to zwrot..

I tak też pewnie zrobię jeśli mnie do Carrefoura w końcu zaniesie. Tylko, że to daleko...

sdsi 07.05.2010 19:00

witam,

widziałem w Carrefourze to pudełko - jest napisane, że można aktualizować z Visty i XP/ nie jest napisane czy można, np. z XP Professional czy np. z Visty Ultimate.

ale ja mam dalej wątpliwości - co myślicie?

andrzejj9 07.05.2010 07:12

Nie ściemniała. Pewnie po prostu nie miała pojęcia co mówi..

Zetoxa 07.05.2010 06:55

no niestety nie nagrywałem rozmowy, ale panienka była miła,
i chyba nie ściemniała :sciana:

andrzejj9 07.05.2010 06:36

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1096412)
dzwoniłem do m$, czy można upgrade z Visty pominąć
bo się Vista burzy, (ściemniałem ofkors bo nigdy nie miałem visty)
odpowiedzieli, że oczywiście można wykonać czystą instalację :spoko:
zapytałem czy upgrade dla np. Acera musi być tylko na Acerze
odpowiedzieli, że nie, nie ma znaczenia firma, tylko klucz musi sie poddać weryfikacji :spoko:, czyli reasumując,
można mieć legalny windows 7 za 110 zł :spoko:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1024768544

Reasumując - bardziej mi się podoba ta oferta z Carrefoura, gdzie jest po pierwsze BOX, a po drugie dwie wersje (32 i 64). Poza tym bez względu na to, co powiedzieli ci w Microsofcie, w to, że ta oferta za 110 jest w jakikolwiek sposób legalna, nie uwierzę..

Ok, to może jest gdzieś na internecie dostępna umowa licencyjna? Bo tak gdybając obawiam się do niczego nie dojdziemy.. (chyba, żeby skontaktować się z główną obsługą Microsoftu.. W amerykańskiej obsłudze klienta zwykle wiedzą, co mówią..

prometeusz 06.05.2010 23:56

mowilem ze fajne chlopaki z nich:D

Patrix 06.05.2010 23:46

Zetoxa, tak z MS bardzo przyjemnie się rozmawia ;-)
Teraz proponuję poprosić o to samo drogą oficjalną na piśmie.

BTW
Taką rozmowę przydałoby się nagrać i wrzucić na YT (oczywiście bez nazwisk ale tak aby było wiarygodnie).

Zetoxa 06.05.2010 22:53

dzwoniłem do m$, czy można upgrade z Visty pominąć
bo się Vista burzy, (ściemniałem ofkors bo nigdy nie miałem visty)
odpowiedzieli, że oczywiście można wykonać czystą instalację :spoko:
zapytałem czy upgrade dla np. Acera musi być tylko na Acerze
odpowiedzieli, że nie, nie ma znaczenia firma, tylko klucz musi sie poddać weryfikacji :spoko:, czyli reasumując,
można mieć legalny windows 7 za 110 zł :spoko:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1024768544

nimal 06.05.2010 21:58

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1096375)
Jak to świeżej? To można z tego upgrade'u instalować system od zera, nie "wklejając" go na XP/Vistę?

oczywisice, ze tak
instalacja nie rozni sie niczym od zwyklej z jednym wyjatkiem
musisz podac numer seryjny poprzedniej wersji windy

kieyds tez pamietam, ze program instalacyjny zawolal na chwile wlozenie plyty wersji poprzedniej, ale to byl CorelDRAW a nie Winda ;)

andrzejj9 06.05.2010 21:43

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1096375)
Jak to świeżej? To można z tego upgrade'u instalować system od zera, nie "wklejając" go na XP/Vistę?

Na a jak potem miałaby reinstalacja wyglądać? Przecież nie instalowałbym XP, żeby zainstalować "7". Od początku kwestię uaktualnienia traktuję tutaj formalnie - jako konieczność posiadania poprzedniej wersji, ale nie jej rzeczywistego uaktualniania (choć i w niektórych przypadkach taka możliwość jest - ale jako opcja).

Reetou 06.05.2010 19:57

Się z XP nawet nie da. Tylko czysta instalacja.

Berion 06.05.2010 19:46

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1096302)
Ja tylko o czystej instalacji myślę. Dane i wszystko to już zrobię we własnym zakresie. Nie mam najmniejszej wiary w Microsofcie, że przy aktualizacji ustawienia bezproblemowo by się zachowały (zresztą nie zależy mi na tym).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:53.