Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows® 7 HOME PREMIUM w Carrefourze za 199 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-7-home-premium-carrefourze-za-199-a-85841/)

andrzejj9 12.05.2010 20:46

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1097259)
abcdata,megabajt, techdata, action.

Po co stawiać XP,żeby postawić na nim win 7???
Nie lepiej od razu 7?
I dla jasności - dla XP opcja instalacji jest z wymazywaniem danych!!!
Dla Visty - nad-granie systemu.

No ale to co za różnica czy Vista czy XP, skoro według tego, co napisałeś i tu i tu trzeba instalować na już istniejący system. Jako, że jest świeży to wymazywanie danych nie ma tu większego znaczenia.

Ale.. skoro już się wyjaśniło, że i na czysty dysk da się to zainstalować, to pozostaje jedynie kwestia legalności tego wszystkiego, bo poza tym wygląda to dobrze.

Tu pytanie do osób, które kupiły - moglibyście rzucić okiem na umowę licencyjną? Ewentualnie może ją zapisać w jakimś pliku (jeśli się da) i wrzucić?

yahol 12.05.2010 20:23

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1097276)
Ale wprowadzić innych w błąd na forum, to miałeś czas?:>

A! Tak! Na to znalazłem chwile :)

Ps: UltraIso chyba mi szwankuje, bo i SnowLeo i mojego oryginalnego winXP podał jako niebootowalne.
Chyba czas na reinstalke.

zene_k 12.05.2010 20:12

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1097273)
U mnie nie zabootowaly (na Lenovo), a UltraISO wyraźnie podał Niebootujaca
Dlatego tak napisałem. Sprawdzać dalej nie miałem czasu, ani ochoty, ani powodu.

Ale wprowadzić innych w błąd na forum, to miałeś czas?:>

yahol 12.05.2010 20:03

U mnie nie zabootowaly (na Lenovo), a UltraISO wyraźnie podał Niebootujaca
Dlatego tak napisałem. Sprawdzać dalej nie miałem czasu, ani ochoty, ani powodu.

zene_k 12.05.2010 19:56

Płyty są jak najbardziej bootowalne, wystarczy przejrzeć ich zawartośc, żeby się o tym przekonać:>
Ale, żeby nie było.
Właśnie skończyłem instalację systemu z płytki 32bitowej na czystym dysku, powtarzam czystym dysku. Żadnych problemów z bootowaniem i instalacją.
Dla pewności przeprowadziłem nawet aktywację systemu i tu też nie napotkałem żadnych problemów.
Czyli kolejny mit obalony:spoko::haha:
Instalację zrobiłem z ciekawości, tak, żeby się przekonać co i jak:mruga:

P.S. Właśnie zauważyłem, że w wersji home premium są gierki, te, które były zawsze w windowsie.:spoko:
A w używanej prze ze mnie wersji pro nie ma:'(;)

yahol 12.05.2010 19:07

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1097203)
A tak z ciekawości - co to za 4 asy?

abcdata,megabajt, techdata, action.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1097209)
podsumowując..

Czyli, że w końcu legalny czy nie..? :>

I tak serio - czemu uważasz, że przy XP się nie opłaca? Moim zdaniem to właśnie wtedy opłaca się szczególnie (zakładając, że faktycznie istnieje opcja upgrade, czego nie było wcześniej).

Po co stawiać XP,żeby postawić na nim win 7???
Nie lepiej od razu 7?
I dla jasności - dla XP opcja instalacji jest z wymazywaniem danych!!!
Dla Visty - nad-granie systemu.

mgit 12.05.2010 18:36

Ciekawe czy jak by potraktować te płytki programem Microsoft_Windows7-USB-DVD-Download-Tool-Installer-en-US to by wyszedł bootowalny pen-drive który byłby legal

Patrix 12.05.2010 18:12

Niebootowalne płytki... oj :sciana:

andrzejj9 12.05.2010 15:00

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1097201)
Montowałem to dziadostwo na laptopie Lenovo.
W pudelku sa dwie płyty, wersja 32 i 64 bitowa. Niebootujace!.W kazdym razie nie zabootowaly na lapku,a UltraISO podal"non bootable".
+naklejka informująca o upgrade do naklejenia na komp + żółta naklejka z numerem seryjnym.
Czyli,potrzebny jest działający system.
Na Vista można robić upgrade, ale niestety wszystkie śmieci po Viscie zostają i system jest ciężki i powolny.
Na XP robi się instalacje z wymazywaniem dysku, wiec system jest jak nowy.
Myślę,ze można wykonać myk, z normalnej płyty win7 odpalić klasyczna instancje i użyć numeru upgrade i mieć święty spokój :)
Wydaje sie, ze chyba mając Viste - warto, przy XP chyba raczej nie.
Upgrade jest legalny,bo pojawił sie w ofercie 4 asów :) czyli największych hurtowni w Warszawie.
Sorry, ale wprowadzono mnie w błąd - nie sa dostępne w hurtowniach.

Edit2:
-wydaje sie, ze jest to upgrade przynależny osobom które kupiły komputer z Vista w określonym terminie.
I teraz ta nadwyżka jest sprzedawana przez market. Trochę jednak nielegalnie,legalny upgrade.
Klasyczny szwindel niby legalny w markecie.
Nie wiem.W Polsce wszystko jest możliwe,jednak do firmy chyba będzie nielegal :)

podsumowując..

Czyli, że w końcu legalny czy nie..? :>

I tak serio - czemu uważasz, że przy XP się nie opłaca? Moim zdaniem to właśnie wtedy opłaca się szczególnie (zakładając, że faktycznie istnieje opcja upgrade, czego nie było wcześniej).

Reetou 12.05.2010 14:29

A tak z ciekawości - co to za 4 asy?

yahol 12.05.2010 14:22

Montowałem to dziadostwo na laptopie Lenovo.
W pudelku sa dwie płyty, wersja 32 i 64 bitowa. Niebootujace!.W kazdym razie nie zabootowaly na lapku,a UltraISO podal"non bootable".
+naklejka informująca o upgrade do naklejenia na komp + żółta naklejka z numerem seryjnym.
Czyli,potrzebny jest działający system.
Na Vista można robić upgrade, ale niestety wszystkie śmieci po Viscie zostają i system jest ciężki i powolny.
Na XP robi się instalacje z wymazywaniem dysku, wiec system jest jak nowy.
Myślę,ze można wykonać myk, z normalnej płyty win7 odpalić klasyczna instancje i użyć numeru upgrade i mieć święty spokój :)
Wydaje sie, ze chyba mając Viste - warto, przy XP chyba raczej nie.
Upgrade jest legalny,bo pojawił sie w ofercie 4 asów :) czyli największych hurtowni w Warszawie.
Sorry, ale wprowadzono mnie w błąd - nie sa dostępne w hurtowniach.

Edit2:
-wydaje sie, ze jest to upgrade przynależny osobom które kupiły komputer z Vista w określonym terminie.
I teraz ta nadwyżka jest sprzedawana przez market. Trochę jednak nielegalnie,legalny upgrade.
Klasyczny szwindel niby legalny w markecie.
Nie wiem.W Polsce wszystko jest możliwe,jednak do firmy chyba będzie nielegal :)

andrzejj9 08.05.2010 10:45

Napisałem do sprzedawcy na Allegro (Carrefour), z ciekawości co na ten temat odpisze.

zene_k 08.05.2010 10:41

Cytat:

Napisany przez sdsi (Post 1096623)
tu nie chodzi o podstęp - microsoft określił kiedyś ścieżki aktualizacji, z których wynika, że np. Vistę Ultimate nie da się zaktualizować do 7 Home Premium.

natomiast wg. tego pudełka wynika laknicznie, że wystarczy Vista lub Xp i można (z tym, że XP tylko w czystej instalacji)

Pytam, więc jeszcze raz: czy to pudełko wydrukował Microsoft, czy Carrefour?

Na pudełku masz też napisane, żeby zapoznać się z warunkami licencji, które są dostępne tutaj.

To, mam nadzieje, rozwieje Twoje wątpliwości.

P.S. Na pudełku jest wyraźnie napisane: "Wszystkie wersje systemów Windows XP oraz Windows Vista kwalifikują się do uaktualnienia."

sdsi 08.05.2010 10:09

tu nie chodzi o podstęp - microsoft określił kiedyś ścieżki aktualizacji, z których wynika, że np. Vistę Ultimate nie da się zaktualizować do 7 Home Premium.

natomiast wg. tego pudełka wynika laknicznie, że wystarczy Vista lub Xp i można (z tym, że XP tylko w czystej instalacji)

zene_k 08.05.2010 09:27

Cytat:

Napisany przez sdsi (Post 1096541)
witam,

widziałem w Carrefourze to pudełko - jest napisane, że można aktualizować z Visty i XP/ nie jest napisane czy można, np. z XP Professional czy np. z Visty Ultimate.

ale ja mam dalej wątpliwości - co myślicie?

A to pudełko to wydrukował Carrefour, czy Microsoft?:sciana:

Polacy wszędzie muszą wietrzyć podstęp:rotfl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:53.