Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Berion 16.08.2012 17:28

Ilość załączników: 1
@sobrus
Testów funkcjonalnych żadnych sensownych nie przeprowadzałem. Trzeba by poużywać dłużej niż półtorej godziny. Zapewne pod maską zaszło sporo znaczących zmian, choć mnie i przeciętnego Kowalskiego to nie obchodzi jeśli nie przełoży się to na skok w wydajności i większą funkcjonalność.

Także skupiłem się na wyglądzie, który jest straszny. Ja wiem, że to kwestia gustu, ale to po prostu wygląda źle. Brak mi słów.

No właśnie, jeszcze te kolorki na wstążce/zakładkach, których nie da się zmienić. Różowy, jasno zielony, radosny fiolet... no co to ***** ma być ja się pytam?

- - -

Tradycyjne menu Start wydaje mi się lepsze nie tylko dlatego, że się przyzwyczaiłem, ale zwyczajniej szybciej cokolwiek znaleźć. W Metro trzeba się przebijać przez tryliardy okien na cały ekran. Ok, od biedy można podpiąć wyszukiwarkę, tylko co wtedy jak nie chcę włączać indeksowania HDD bo mi go szkoda, albo na SSD bo nie ma sensu? Na C:\ tego się nawet nie da zrobić, więc trzeba wyłączyć cały windows search.

- - -

Postawiłem ósemkę na laptopie, Core Duo 1.4GHz, 1GB RAM, Intel GMA950 (czyli złom). Śmiga ładnie, trochę tylko sklep rwie przy przełączaniu się okien, na pewno szybciej niż Windows 7 i równie dobrze co XP. Zastanawiam się tylko czy to nie jest konsekwencja braku gaussian bluru w oknach i ich przezroczystości (a Aero nie wyłączałem ;])...

andy 16.08.2012 18:36

Skąd można jeszcze pobrać obraz 64bitowej wersji? Próbuję od 1h ściągnąć ze strony MSi dupa...
Powinni go wystawić via BitTorrent.

Reetou 16.08.2012 19:10

Mam to samo - loguję się jeszcze do msdn, ale dalej już tylko unknown errory. Widać wszyscy rzucili się na nowe okna i zapchali na ogół sprawnie działające serwery. Ale jak to mawia Pali ;), nie pali się...

andy 16.08.2012 19:47

Udało się!

Zapuściłem wget'a na routerze i obraz mi się zasysa :D Jutro po pracy odpalę to to na VMware :)

Cytat:

andy@nabuchodonozor:~$ ssh root@openwrt

BusyBox v1.15.3 (2011-07-07 02:30:22 CEST) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

_______ ________ __
| |.-----.-----.-----.| | | |.----.| |_
| - || _ | -__| || | | || _|| _|
|_______|| __|_____|__|__||________||__| |____|
|__| W I R E L E S S F R E E D O M
Backfire (10.03.1-RC5, r27608) --------------------------
* 1/3 shot Kahlua In a shot glass, layer Kahlua
* 1/3 shot Bailey's on the bottom, then Bailey's,
* 1/3 shot Vodka then Vodka.
---------------------------------------------------
root@OpenWrt:~# cd /mnt/dysk/
root@OpenWrt:/mnt/dysk# ls
9200.16384.WIN8_RTM.120725-1247_X64FRE_ENTERPRISE_EVAL_EN-US-HRM_CENA_X64FREE_EN-US_DV5.ISO

sobrus 16.08.2012 20:37

to jeszcze podziel się linkiem albo wrzuć na ftp to się podepne :P

andy 17.08.2012 20:42

Windows 8 śmiga na VMware Player :D

jesi 17.08.2012 22:35

U mnie na VirtualBoxie :spoko: Muszę przyznać, że instalacja trwała moment, to na plus. Kolejny plus to działanie systemu, myślę że jest szybszy od W7. Minusy to podobnie jak Berion napisał, choć myślę że to kwestia przyzwyczajenia. Co do wyglądu to podoba mi się, płaskie okna ładnie wyglądają, kafelki też, nie przeszkadza mi brak przezroczystości. Na desktopie jednak będzie ciężko się przestawić. Co do wspomnianych przez Beriona ikon pozostawionych z Aero to racja, trochę to niespójnie wygląda, ale nie tragicznie. Można przymknąć na to oko.

Podsumowując, po chwili zabawy myślę, że system ma perspektywy i nie można się przy nim kierować zasadą "co drugi system MS nadaje się do użytku".

Berion 18.08.2012 10:27

Uważam, że to kompletnie dyskwalifikuje system. To nie może być tak ohydne kiedy patrzy się na to wiele godzin. Bez modów na jakieś podręczne menu i edycję tych nieszczęsnych kolorów niema co podchodzić...

Chyba że ktoś lubi tandem niezmienialny róż - oczojebna żółć lub nie przykłada do wyglądu żadnej wagi (znam takich co ustawiają sobie jakieś kontrastowe jarmarki z Win98, więc...).

andy 18.08.2012 12:37

Pobawiłem (przeglądałem opcje, funkcje) Windowsem ok 30 minut i trzeba przyznać, że nawet na wirtualce śmiga aż miło. Co prawda można było zaliczyć drobne przycięcia, ale działanie systemu jest na duży plus.
Na pewno trzeba zerwać z dotychczasowymi nawykami, czy to dobrze? Czas na pewno pokaże.

Cytat:

Napisany przez Berion
Podsumowując, po chwili zabawy myślę, że system ma perspektywy i nie można się przy nim kierować zasadą "co drugi system MS nadaje się do użytku".

Masz rację. Wiele osób może być bardzo niezadowolona z tego w jakim kierunku idzie MS, jednak nigdy nie będzie 100% zgodności.

System na pierwszy rzut oka jak dla mnie robi piorunujące wrażenie. Zastanawiam się czy go nie kupić, mogę go mieć za jedyne 69zł :) (promocja dla osób, które kupiły nowy komputer z Win7 między czerwcem a styczniem 2013r).

andy 18.08.2012 12:39

btw, tak się będzie prezentował Skype z interfejsem kafelkowym:
http://www.neowin.net/news/skype-for...we-go-hands-on

Załącznik 60132

jesi 18.08.2012 12:57

Odnosząc się jeszcze do wypowiedzi Beriona odnośnie wyglądu systemu. Tak jak napisałem, po części masz rację i też boli mnie niespójność tej koncepcji, znaczy się kafelkowej. Też takiego czegoś nie lubię, ale tak jak napisałem nie wygląda to tak tragicznie, bo ikony pozostawione z Aero są ładne. Za błąd ze strony MS uważam rezygnację z klasycznej listy aplikacji (jako menu Start). W kafelkowym ekranie jeżeli wybierzemy "Wszystkie aplikacje" oczom naszym ukazują się i kafelki i lista aplikacji z klasycznymi ikonami. To pasuje jak pięść do nosa. Widać niekonsekwencję w działaniu MS. Trzeba było przystosować ikony do nowego stylu, albo umieścić je w osobnym menu, żeby nie straszyły. W końcu to podobny skok (jeżeli chodzi o wygląd) jak z Win 9x do XP. Mieli na to 3 lata. Jakby całość było zrobione w Modern UI to system byłby na prawdę ładny i minimalistyczny, a takie coś właśnie lubię.
Jeżeli chodzi zaś o samo działanie to jest na prawdę szybki, nawet na wirtualce.

andy, jak masz możliwość to warto skorzystać :spoko:

Patrix 18.08.2012 13:22

Co do wyglądu W8, pamiętacie Microsoft BOB ?

Cytat:

Microsoft prowadził dużą kampanię reklamową i dostarczał do sklepów wiele kopii Boba, spodziewając się ogromnego popytu. Okazało się jednak, że produktu prawie nikt nie kupił.
http://stepsandleaps.files.wordpress...msbobstudy.jpg

Jak to będzie z W8 ? ||

andy 18.08.2012 13:23

Z początku nie zwróciłem na to uwagi - stare ikony tam gdzie nowe UI:
https://www.dropbox.com/s/pkvcvjokw0...%3A59%3A40.png

@jesi takie błędy można uznać za początkowe - pewnie do wydania oficjalnie zostaną poprawione.

jesi 18.08.2012 14:49

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219032)
@jesi takie błędy można uznać za początkowe - pewnie do wydania oficjalnie zostaną poprawione.

No właśnie nie zostaną poprawione, to jest już RTM, a więc nawet palcem nie kiwną.

Berion 18.08.2012 16:35

@Patrix
Tego psa to kojarzę. Wyblakł i przeniósł budę do Windows Search (i chyba ofisa). :D

@andy
Bardzo ładny Skype... na TABLETY. Jak można takie coś sobie strzelić na dwadzieścia cali to nie wiem...

No dobrze i tak już serio. To byłoby naprawdę ładne, gdyby wszystkie ikony były metropodobne, gdybym mógł wybierać wszystkie kolory samemu z RGB, a nie kilkunastu definiowanych, gdybym mógł ustalać sobie samemu tło pod "start" (czy jak to się tam teraz zwie) i poziom przezroczystości zarówno okna jak i paska, tak jak było to w Aero. W obecnej formie to jest jarmark.

Powiedzcie mi też, bo ja chyba za głupi jestem, jak mam zamykać programy w Modern UI? Nigdzie takich opcji nie widzę w tych aplikacjach. Skrótem klawiszowym? Serio?... :|

Patrix 18.08.2012 16:44

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1219060)
Bardzo ładny Skype... na TABLETY. Jak można takie coś sobie strzelić na dwadzieścia cali to nie wiem...

Nie wpadłeś na ten pomysł ?
40 cali, kinect i gesty... mi zawsze na TV przeszkadzały małe ikonki.

PS
Ja zawsze wolałem kotka ze starego office ;)

http://pamelapoole.files.wordpress.c...og31.jpg?w=460 http://3.bp.blogspot.com/_z_BPo98TPj.../s400/cat6.JPG

Berion 18.08.2012 16:54

No fajnie, tylko że to się nadaje na tablet pod paluch, albo Xbox'a pod wymachiwania grabiami, a nie komputer osobisty.

Ja żadnego nie wolę. oba to paskudne GIFy, z jeszcze paskudniejszym ditheringiem. Razem z tą irytującą pinezką są wszyscy siebie warci. ;)

Patrix 18.08.2012 17:03

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1219065)
No fajnie, tylko że to się nadaje na tablet pod paluch, albo Xbox'a pod wymachiwania grabiami, a nie komputer osobisty.

Brakuje Ci widać wyobraźni, kinect w obecnej postaci jest teraz,
za rok będzie to wszystko jeszcze lepsze i wcale nie trzeba będzie strugać pajaca przed TV.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1219065)
Ja żadnego nie wolę.

Trudno, ja kocura miałem włączonego :taktak:

jesi 18.08.2012 17:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1219060)
Powiedzcie mi też, bo ja chyba za głupi jestem, jak mam zamykać programy w Modern UI? Nigdzie takich opcji nie widzę w tych aplikacjach. Skrótem klawiszowym? Serio?... :|

Kursor kierujesz na górę ekranu, pojawia ci się "łapka", klikasz i przytrzymujesz, zjeżdżasz na dół ekranu i upuszczasz :spoko:

Berion 18.08.2012 17:58

Ale to wszystko jest bardzo fajne - dopóki nie trzeba czegoś konkretnego zrobić. Panie z wyobraźnią, klep sobie w terminalu na dotykowcu, graj w RTSy na joypadzie, platformówki na wiilocie czy też jeździj samochodem na Kinectcie. Tego rodzaju kretynizmy są wymyślane na siłę aby mieć czym zainteresować przeciętnego Kowalskiego. Z dobrą ergonomią nie mają nic wspólnego. :P

@jesi
Hmm u mnie wyjeżdża wtedy z prawej "dock".

Aaa, na górę. Hmm, spróbuję. ;)

Patrix 18.08.2012 18:28

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1219076)
(...) Tego rodzaju kretynizmy są (...)

Pod RTV potrzebujesz co innego,
jako admin potrzebujesz co innego,
biznes potrzebuje co innego.

Mam nadzieję tylko, że MS też o tym wie.
Bo ja też nie mam zamiaru używać jakiegoś zabawkowego interfejsu do poważnych zadań...
Ale pod MCE to jest już bardzo fajne.

andy 18.08.2012 19:42

Cytat:

Napisany przez Berion
@andy

No dobrze i tak już serio. To byłoby naprawdę ładne, gdyby wszystkie ikony były metropodobne, gdybym mógł wybierać wszystkie kolory samemu z RGB, a nie kilkunastu definiowanych, gdybym mógł ustalać sobie samemu tło pod "start" (czy jak to się tam teraz zwie) i poziom przezroczystości zarówno okna jak i paska, tak jak było to w Aero. W obecnej formie to jest jarmark.

Powiedzcie mi też, bo ja chyba za głupi jestem, jak mam zamykać programy w Modern UI? Nigdzie takich opcji nie widzę w tych aplikacjach. Skrótem klawiszowym? Serio?... :ysz:

Niestety producenci idą drogą Apple - zbytnie uproszczanie pewnych elementów.
Oczywiście jestem za lepszym rozplanowaniem funkcji, pewnych metod, jednak nie kosztem możliwości systemu. Rozwiązania PRO powinny być dostępne dla osób, które lubią jak coś działa tak jak one chcą.

Sam jednak Windows to bardzo wielki skok do przodu - co jak co ale MS odwalił kawał dobrej roboty wydając nowy system.

mgit 18.08.2012 20:05

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219028)
btw, tak si***281; b***281;dzie prezentowa***322; Skype z interfejsem kafelkowym:
http://www.neowin.net/news/skype-for...we-go-hands-on

Załącznik 60132

Fajnie si***281; prezentuje ...

Wysy***322;ane z mojego HTC Sensation Z710e za pomoc***261; Tapatalk 2

Patrix 18.08.2012 20:22

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219094)
Sam jednak Windows to bardzo wielki skok do przodu - co jak co ale MS odwalił kawał dobrej roboty wydając nowy system.

Możesz napisać co w nim takiego cool poza pierdołami typu pięknego paska postępu, wywaleniu start oraz dorzuceniu programiku na cały ekran...

Wielkim skokiem były np. nowy system plików, a nie tuning W7 (w dodatku czy udany sprawa dyskusyjna).

andy 18.08.2012 21:32

@Patrix wielką rzeczą jest zmiana sposobu obsługi systemu. Czy to wypali, czy nie to się okaże.

Moim zdaniem jest to zmiana na miarę przejścia z trybu tekstowego do graficznego (xerox zapoczątkował interfejs GUI).

andrzejj9 19.08.2012 12:08

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1218871)
Skupiłem się na samym wyglądzie, ale myślałem wcześniej że to tak wygląda bo to jakaś tam beta. W szoku jestem. :|

Przecież to jest wersja beta..

Windowsa 9 ;)

(w sumie to to nawet nie jest żart..)

sobrus 19.08.2012 16:59

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219101)
Moim zdaniem jest to zmiana na miarę przejścia z trybu tekstowego do graficznego (xerox zapoczątkował interfejs GUI).

Mocne słowa, zważywszy że miedzy trybem tekstowym a interfejsem graficznym jest naprawde kolosalna różnica (ktoś sobie wyobraża photoshopa w trybie tekstowym)?
Naprawdę jest taki dobry?

Ściąga mi się Release Preview 64-bit... skoro tak zachęcasz to zobacze :) Może mnie zaskoczy.

Jak do tej pory nie zauważyłem aby programistom udało się wymyślić coś lepszego od tego co znamy od lat. Gnome 3 i Unity jak dla mnie nie są lepsze, a wręcz dużo gorsze (przy czym Unity i tak jest lepsze od G3).

sobrus 20.08.2012 07:41

Moje pierwsza próba instalacji zakończyła się blue screenem :D, potem w sumie nie było lepiej.
Nie miałem ochoty się rejestrować u MS więc systemu nie obejrzałem.

Na szczęście Andy podesłał mi kilka screenów.

Zaskoczenia nie było: tak samo jak Unity i Gnome3 to ukłon w stronę mało zaawansowanych użytkowników.

Desktopowa wersja tego, co widzieliśmy na telefonach i tabletach - zamienia "stację roboczą" na "urządzenie to konsumpcji".
Upraszcza np. wejście do sklepu i kupienie gry - widziałem to już w Ubuntu i Androidzie.

Nie dla mnie.

Reetou 20.08.2012 16:21

Mi się ładnie zainstalowała wcześniejsza beta, ale ściągnąłem tego obecnego preview'a 64bit, władowałem na pena wg artykułu z CDRinfo :szczerb: i nie chce iść - pisze, że brakuje jakiegoś pliku. Natomiast W7 64bit poszło z tego pena bez bólu. Sadzał ktoś W8 64bit od M$?

Berion 20.08.2012 16:25

Ja już zainstalowałem w śmietniku, nawet był kompatybilny. :szczerb:

czary2mary 21.08.2012 13:19

Na stronie windowsupgradeoffer.com obywatele Polski od dziś mogą skorzystać z oferty taniej aktualizacji systemu do Windowsa 8 Pro za jedyne 69 złotych.
Program obejmuje aktualizacje dla komputerów kupionych z Windowsem 7 między 2 czerwca 2012 a 31 stycznia 2013.
Aby 26 października otrzymać swoją kopię systemu Windows 8 Pro wystarczy zarejestrować się na stronie i podać dane swojego nowo nabytego komputera. Oferta obejmuje wszystkie nowe komputery kupione w okresie objętym promocją z systemami Windows 7 Home Basic, Home Premium, Professional i Ultimate, również z licencją OEM. Jedna osoba może skorzystać z możliwości aktualizacji maksymalnie 5 razy (zgłosić 5 komputerów). Zdobytego tak Windowsa 8 można zainstalować na dowolnym komputerze.

Uaktualnienie będzie można pobrać w postaci cyfrowej i zainstalować ***8222;z Pulpitu***8221; lub z utworzonego nośnika (dysk USB, płyta DVD). Za dodatkową opłatą można również zamówić oryginalną płytę DVD. Za zakup można zapłacić kartą kredytową lub za pośrednictwem konta PayPal. Płacimy w złotówkach.
http://windowsupgradeoffer.com/pl-PL

Gadzina18 21.08.2012 14:08

Super, uaktualnię swojego W7 HB do W8 Pro z netbooka i zainstaluje na stacjonarnym. Co do metro, na pewno magicy znajdą sposób na trwałe wyłączenie tego "cuda"

andy 21.08.2012 15:48

@Gadzina też się przymierzem. Rozumiem.com że pobrać będzie można dopiero w październiku?

Kris 21.08.2012 18:40

Na moim komputerze do testowania - napisała mi instalka, że procesor (P4, 3GHz) nie jest kompatybilny z W8. Nie sprawdzę tego "przełomowego" systemu. :mruga:

andy 21.08.2012 19:28

@Kris polecam zainstalować na wirtualnej maszynie (np. VMware, VirtualBox).

Patrix 21.08.2012 19:41

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1219492)
Na moim komputerze do testowania - napisała mi instalka, że procesor (P4, 3GHz) nie jest kompatybilny z W8. Nie sprawdzę tego "przełomowego" systemu. :mruga:

ee no to chamsko... to nie jest problem x64 ?

sobrus 21.08.2012 19:46

to nie x64, W8 wymaga:
- SSE2
- PAE
- NX
czasem trzeba podgrzebać w BIOSie i coś włączyć.

Najgorzej jest z NX, dopiero Prescott to posiada.

Kris 21.08.2012 19:48

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219499)

Nie chcę się bawić na komputerze "do pracy" w takie rzeczy. Od testów mam tamten. :)

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1219504)
ee no to chamsko... to nie jest problem x64 ?

Specjalnie chciałem przetestować x32, bo na x64 mam w nim za mało RAMu.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1219505)
to nie x64, W8 wymaga:
- SSE2
- PAE
- NX
czasem trzeba podgrzebać w BIOSie i coś włączyć.

Dokładnie tak jest. Mój P4 powinien mieć już NX (CPUID pokazuje Prescott), ale w BIOS nie mam tej opcji. Aktualniejszego BIOSu też już nie ma, więc poczytam co piszą inni. :D

Reetou 21.08.2012 19:54

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219499)

Ty chyba dawno P4 nie widziałeś...

Patrix 21.08.2012 20:02

Tak, p4 jest po pIII więc to staary procek... jakie tam było fsb w ogóle, 400? I ddr1...
Jedyne co mi w nim zapadło w pamięć to HT.

Pięknie teraz widać, że Ghz to nie jest parametr wymierny ;)

Kris 21.08.2012 20:10

Ale, odbiegając od tematu, to muszę Ci powiedzieć Patrixu, że on wcale taki bidny nie jest. Jak ktoś chce do Internetu czy cuś, to piękna sprawa, bo to stary FS E600. Mała obudowa, cichy wentylator itp. :)

Reetou 21.08.2012 20:12

Jak najbardziej wymierny - GHz to miliard hertzów umyśle ścisły... :D

@Kris, oczywiście masz rację, sam klepię z P4. Ale wirtuala na tym odpalać z windą to porażka.

andy 21.08.2012 20:27

Cytat:

Napisany przez Reetou
Ty chyba dawno P4 nie widziałeś...

Ano dawno...

Patrix 21.08.2012 20:43

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1219518)
Ale, odbiegając od tematu, to muszę Ci powiedzieć Patrixu, że on wcale taki bidny nie jest. Jak ktoś chce do Internetu czy cuś, to piękna sprawa, bo to stary FS E600. Mała obudowa, cichy wentylator itp. :)

U mnie w pudełku leży zapomniany Willamette - straszna bida, nie ma nic z Advanced... taki po 5,- na allegro, kiedyś po 500,-

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1219519)
Jak najbardziej wymierny - GHz to miliard hertzów umyśle ścisły... :D

Taak, ale wiesz, że nie o tym pisałem... ;)

andy 21.08.2012 20:49

Takie coś wypatrzyłem w internecie:
Cytat:

Gruchnęła właśnie wieść, że edycja Pro Windowsa 8 wyceniona została przez Microsoft na 199$. Do dnia 31 stycznia 2013 roku obowiązywać będzie jednak cena okazyjna, wynosząca jedynie 69.99$. Jeżeli ktoś zdecyduje się na zakup komputera, działającego pod kontrolą Windowsa 8, będzie mógł zaktualizować go do wersji Pro za 69,99$ do 31 stycznia 2013 roku lub za 99,99$ po upływie tego terminu.
Jakiś czas temu Microsoft ogłosił, że każda osoba, która posiada komputer z Windowsem XP, Windowsem Vistą lub Windowsem 7 będzie mogła zaktualizować swój system operacyjny do wersji Windows 8 Pro za 39,99$. Jeżeli jednak zakupiła swój komputer po 2 czerwca bieżącego roku, to do 31 stycznia 2013 będzie mogła dokonać aktualizacji za jedyne 14,99$.

Patrix 21.08.2012 21:09

Boją się wyników sprzedaży? Faktem jest, że korporacje łykają najwolniej, a ostatnio łyknęły W7,
więc przez 2-3 edycje będą najedzone :D

andy 21.08.2012 21:17

@Patrix boją się, że przez kolejne 10 lat będzie W7 na desktopach tak jak to było w przypadku XP.

czechoj 21.08.2012 21:34

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219525)
Takie coś wypatrzyłem w internecie:

Zainteresowała mnie ta promocja właśnie tylko tyle że nie chcę gotowego zestawu a sam sobie złożę komputer i części zakupię w róznych sklepach? Czy tez mogę do oryginalnej Win7 dostać 8 za te 69 zł?

Patrix 21.08.2012 21:50

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219531)
@Patrix boją się, że przez kolejne 10 lat będzie W7 na desktopach tak jak to było w przypadku XP.

Na prywatnych ciut zarobią, ale na firmowych maszynkach produkcyjnych (wpiętych w domeny) czarno to widzę.

Widziałem VS 2012- oszaleli z tym layoutem ...

Yossi 30.08.2012 09:00

Dyskusja mocno się rozjeżdża tematycznie.
Proponuję wrócić do meritum sprawy, czyli: zainstaluj, przetestuj, napisz swoje uwagi.

Moje podejście do nowego Windows 8, a szczególnie do jego inerfejsu było do niedawna skrajnie negatywne. Żeby nie eskalowac napięcia powiem od razu, że ostatnio zmieniło się ze skrajnościw skrajność.
Na początku - szok! Co to kurna jest? Jakieś kolorowe kwadraciki, menu Start praktycznie nie ma... nie chcę tego, nigdy nie będę używać, to jest tylko na tablety i tym podobne zabawki...
Ale nic to - trzeba byc obiektywnym, więc nalezy zainstalowac i przez chwile uczciwie poużywać. Korzystając z tego, że chwilowo Windows 8 jest dostepny na 90 dni dla każdego, za darmo i w pełnej funkcjonalności, zassałem i zainstalowałem (oczywiście, jako drugi system na oddzielnej partycji, bo wersji Preview odinstalować się nie da.

1. Na początek - logowanie i pierwsza reakcja: nie no co jest kurna... muszę zakładać konto, żeby logować się do systemu??? Potem refleksja. MOGĘ określić rodzaj konta, wymaganego przy logowaniu - albo konto Microsoft (które od razu loguje mnie do sieciowych usług MS, jeśli ich uzywam), albo konto lokalne, które nie różni się niczym od tego, używanego dotychczas i które nie wymaga dostępu do sieci. Tutaj od razu dobre wrażenie - MOGĘ, ale nie MUSZĘ - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć.
Ekran "przedlogowania": hmmm... nic nie daje, nic nie wnosi, ale jest taki.. po prostu ładny z tym zegarkiem i kalendarzem - oczywiście moim zdaniem. Żeby przejść do właściwego logowania wystarczy go przeciągnąć myszką - fatyga żadna, a dla zwolennników ekranów dotykowych to wręcz trywialne. Tu logujemy się na taki rodzaj konta, jaki nam ( a nie producentowi) odpowiada: lokalne lub sieciowe. W moim przypadku łatwiej mi zalogować się na sieciowe, ponieważ korzystam z MSN, Hotmail oraz (przede wszystkim) Skydrive. W tym momencie, integracja wszystkich usług Microsoft natępuje automatycznie, co dla nietórych będzie na pewno znacznym ułatwieniem. Oczywiście, w ustawieniach można bez problemu określić, z którymi usługami system ma się integrować, a którymi nie - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć.
2. Po zalogowaniu - zgłaszają się słynne "kafelki". Pierwsze wrażenie - fatalne. Po co to i czemu to takie kolorowe? Ja osobiście mam wrażenie, że MS planuje zabrać część uzykowników firmie Apple, która - jak wiadomo -stawia na takich użytkowników, dla których więcej niż 2 kliknięcia stanowia poważny problem i którzy nie wiedą i nie chcą wiedziec o systemie absolutnie nic.
No dobrze, ale w takim razie co z tymi, którzy chcą robić i wiedzieć coś więcej? Ano nic specjalnego, są tu dwa sposoby.
- albo przełączamy się na interfejs/pulpit znany z dotychczasowych okienek, albo klikamy prawym klawiszem w ekran kafelków (ekran Start), uzyskując tym jednym kliknięciem dostęp do wszystkich możliwych ustwień i aplikacji. Muszę powiedzieć, że po prostu poprzypinałem sobie z tego ekranu wszystko co mi potrzebne do ekranu Start. Każdy może to zrobic według własnego uznania i wyboru - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć.3.
3. Aplikacje ekranu Start - dla sporej ilości userów będą "idealne", ponieważ nie trzeba myślec co i gdzie - wystarczy tylko klikać. Dla mnie niestety nie są idealne, zbyt dużo trzeba się naustawiać, żeby w np. aplikacji Zdjęcia ustawić sobie to, co ma być wyświetlane. A już konieczność budowania bibliotek jest dla mnie absokutnie nie do przyjęcia.
Z drugiej strony - MS nie zmusza nas do używania tej aplikacji, żeby katalogować, synchronizować czy też oglądać nasze fotki. Możemy tego po prostu nie używać, wywalić aplikację (po fanboysku - apkę) z ekranu i zamiast tego, używać innego, dowlnie wybranego przez nas programu (ja używam ACDSee) - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć.
4. Aktywne aplikacje ekranu Start - nie pamiętam dokładne jak to się nazywa, więc proszę się ze mnie nie śmiać. Generalnie - odswierzana zawartość serwisów pojawia sie w tych kafeklach - hmmmm, rzecz gustu - mnie to niepotrzebne, częśći ludzi może sie podobać, ja mam wrażenia, że niepotrzebnie obciąża system i łącze.
5. Aplikacje pełnoekranowe - no........ robi wrażenie, trzeba się przyzwyczaić w kwestii przełączania, ale aplikacje dedykowanie wyglądaja naprawde fajnie.
6. PIERWSZE wrażenie ogólne - interfejs dziwny, ale można i wcale nie trudno jest się przyzwyczaić. Ogólnie - w kafelkowym intefejsie wystarczy przyswoić sobie to, że wszystko co ważne - jest dostepne po najechaniu myszką na jeden z narożników ekranu:
- lewy górny - aktualnie aktywne aplikacje
- lewy dolny - ekran start
- prawy górny - funcke związane z kontem uzytkownika
- prawy dolny - funkcje systemowe
-ewentualne - kliknięcie prawym w ekran Start - dostęp do tego wszystkiego, co było dostępne w starszych wersjach Windows.
Nawiasem mówiąc - wszelkie modyfikacje ekranu Start są trywialnie proste i mało tego - dają kupę dobrej zabawy.
Z drugiej strony - wizualnie jest to - moim zdaniem - brzydkie.

jesi 30.08.2012 22:39

I to się chwali Yossi :spoko: Całkiem konstruktywna opinia i w większości popieram. Poza tym wyraziłem to już w innych postach. System dobry, szybki i wymagający przyzwyczajenia. Co do wyglądu jedynie się nie zgadzam, ja lubię tą prostotę :) Nie mniej jednak widać w niej pewne braki i brak konsekwencji ze strony MS. O zgrozo zauważyłem nawet ikonę jednego z katalogów systemowych, która pamięta czasy Win 95 :ysz: Zapewne jest więcej takich niedociągnięć. Ehh czemu nie mogą wywalić tych starych ikon z bibliotek, po co to trzymają. Z innymi starymi elementami zajmują pewnie nie mało miejsca.

mgit 30.08.2012 23:10

Jak by jeszcze drukarka HP p1102w dzia***322;a***322;a na 8 ...

Yossi 31.08.2012 08:28

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1220387)
I to się chwali Yossi :spoko: Całkiem konstruktywna opinia i w większości popieram. Poza tym wyraziłem to już w innych postach. System dobry, szybki i wymagający przyzwyczajenia. Co do wyglądu jedynie się nie zgadzam, ja lubię tą prostotę :) Nie mniej jednak widać w niej pewne braki i brak konsekwencji ze strony MS. O zgrozo zauważyłem nawet ikonę jednego z katalogów systemowych, która pamięta czasy Win 95 :ysz: Zapewne jest więcej takich niedociągnięć. Ehh czemu nie mogą wywalić tych starych ikon z bibliotek, po co to trzymają. Z innymi starymi elementami zajmują pewnie nie mało miejsca.

Jeszcze co do wyglądu: należy pamiętać, że wszyskie znaczące firmy na tym rynku - to firmy amerykańskie i wszystkie kierują się podejściem typowego, amerykańskiego konsumenta. A ten mówi wyraźnie: ma być łatwo i kolorowo. I żeby była jasność - ja nie mam nic przeciwko temu. Tylko, że niestety, inni (ja również), muszą się z tym pogodzić, że czasy edytowania rejestru powoli odchodzą w niebyt.
Jakby nie patrzeć, wygląd to kwestia gustu. O ile nie podobają mi się ostre krawędzie każdego z zasadzie elementu oraz dobór kolorów (które oczywiście mozna dowolnie zmienić - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć), to juz przejścia między ekranami, animacje elementóworaz tryb pełnoekranowy naprawdę robią wrażenie.

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1220390)
Jak by jeszcze drukarka HP p1102w działała na 8 ...

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2

O ile pamietam, produkty MS nigdy nie miały problemu ze współpracą z urządzeniami HP, więc i tym razem na pewno ten sprzęt będzie działać.

7. No i dobrze, że mi przypomniałeś - nie napisałem nic o instalacji. Cały proces, oczywiście trywialny. Wybieramy w zasadzie tylko wersję językową i partycję do zainstalowania. Jak ktoś nie wie co to partycja, klika OK i ma z głowy. To co mnie zskoczyło to fakt, że przy instalacji tego systemu na dość archaicznym składaku, zawierającym parę raczej egzotycznych modułów, instalator nawet sę nie zjąknął, zainstalował modem, podłączył sobie sieć, a potem zainstalował z filozoficznym spokojem wszystkie urządzenia. Nie musiałem szukać żadnych driverów, ani ustawiać ręcznie żadnych parametrów, nawet ekranu.
Trzeba pamiętać, że - puki co - Windows 8 - to tylko wersja demonstracyjna. W ostateczniej wersji komercyjnej na pewno wiele się jeszcze zmieni.

mgit 31.08.2012 11:51

Mam wersj***281; z msdaa zainstalowa***322;em, drukark***281; wykry***322; i wy***347;wietla sterownik niedost***281;pny ... Instalacja oprogramowania od hp ko***324;czy si***281; niepowodzeniem, sterownikĂłw do 8 na stronie hp brak

Berion 31.08.2012 13:32

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1220401)
oraz dobór kolorów (które oczywiście mozna dowolnie zmienić

Nie, nie można ich dowolnie zmieniać, chyba że w słowie: dowolne, mieścisz kilkanaście zdefiniowanych kolorów...

Cytat:

Trzeba pamiętać, że - puki co - Windows 8 - to tylko wersja demonstracyjna. W ostateczniej wersji komercyjnej na pewno wiele się jeszcze zmieni.
To jest wersja RTM i nic się w niej już nie zmieni do czasu premiery...

- - -

BTW: czytając tonę komentarzy pod różnymi artykułami, newsami etc. dotyczącymi 8, odnoszę wrażenie że większość ludzi kompletnie nie ma gustu (dobór kolorów straszny, niespójny interface), nie przykładają żadnej wagi do wyglądu systemu z którego korzystają i/lub dają się tresować i wmawiać jakie to nowe jest rewolucyjne i wygodne - bo nowe, kul i trendi. Najwyraźniej większość ludzi używa komputera do pierdół na fejsbuku, pasjansa i przeglądania internetu. Przygnębiające.

Yossi 31.08.2012 15:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1220446)
Nie, nie można ich dowolnie zmieniać, chyba że w słowie: dowolne, mieścisz kilkanaście zdefiniowanych kolorów...

No to może zdecyduj się co chcesz napisać: można zmieniać, czy nie można?

Cytat:

To jest wersja RTM i nic się w niej już nie zmieni do czasu premiery...

- Nie przypominam sobie, żebym gdziekolwiek napisał, jakiej wersji używam, zhackowałeś mojego kompa?
- podziwiam Twoją niezachwianą pewność siebie.
- - -

Cytat:

BTW: czytając tonę komentarzy pod różnymi artykułami, newsami etc. dotyczącymi 8, odnoszę wrażenie że większość ludzi kompletnie nie ma gustu ...

Gust to raczej pojęcie subiektywne- nie uważasz? Jeden lubi dziwczynki, inny chłopców, a innemu jest wsio ryba.
Nawiasem mówiąc- mnie sę wygląd i kolorystyka Win 8 TEŻ nie podoba.

Cytat:

Najwyraźniej większość ludzi używa komputera do pierdół na fejsbuku, pasjansa i przeglądania internetu. Przygnębiające.

Przykro mi się zgodzić, ale chyba tak własnie wygląda rzeczywistość. Stąd popularność i moda na tablety, czyli urządzenia służące praktycznie wyłącznie do biernej kosumpcji podsuwanych do zakupu treści.

Berion 31.08.2012 18:16

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1220457)
No to może zdecyduj się co chcesz napisać: można zmieniać, czy nie można?

Ok, zapętliłem się:

Można dowolnie zmieniać na zdefiniowane przez MS kolory, nie można zmieniać na dowolne kolory.

Cytat:

Nie przypominam sobie, żebym gdziekolwiek napisał, jakiej wersji używam, zhackowałeś mojego kompa?
Skoro jest już dostępny 90 dniowy trial RTM to wydawało mi się logiczne że właśnie tej wersji używasz. Jaki sens jest teraz wgrywać betę to nie wiem, ale ok, masz rację.

Jeszcze nie hackowałem. ;)

Cytat:

Gust to raczej pojęcie subiektywne- nie uważasz? Jeden lubi dziwczynki, inny chłopców, a innemu jest wsio ryba.
Akurat to jest kwestia dewiacji, ponoć uwarunkowań genetycznych a nie gustu. ;)

Yossi 02.09.2012 18:38

jestem tego samego zdania, ale próbowałem być poprawny politycznie, ale mi to nie wychodzi :>

szczuru 03.09.2012 19:16

Ja się wypowiem tylko w 1, małej kwestii... Zrobiłem update z Win7 Home Premium do Win8 Pro - "wszystko" ładnie, pięknie ogarnąłem i nagle naszła mnie ochota żeby obejrzeć TV a tu d*pa - brak WMC, którego nawet w wersji Pro trzeba DOKUPIĆ. Taki "marketing" mnie zraża strasznie bo jeśli robiłbym świeżą instalację to może i taki ichniejszy "wał" by przeszedł ale jeśli robiłem update to jednak wykastrowali mi system :/ Jedyne czego mi oszczędzili jak już udało mi się doinstalować WMC to to, że podczas update-u Win8 ZACHOWAŁ wszystkie ustawienia WMC z Win7.

rycho 03.09.2012 19:27

Ke? Szczuru?k***a
To może nie ten rodzaj ekspresji...
Ale...:wow:

Yossi 03.09.2012 19:32

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1220738)
Ke? Szczuru?k***a
To może nie ten rodzaj ekspresji...
Ale...:wow:

wiesz co Rycho... ja chyba tez nie zrozumiałem :wow:

ed hunter 03.09.2012 20:17

On siebie też nie.

Yossi 09.10.2012 09:20

Windows 8

Czcigodni koledzy (bo koleżanek jakoś nie zauważyłem w tym dziale)!
Pozwalam sobie założyć nowy, oddzielny wątek, bo Windows 8 zbliża się wielkimi krokami i - czy ktoś tego chce, czy nie - wkrótce opanuje wiekszość urządzeń na świecie.

Ja testuję ten system od około 3 miesięcy i część moich przemyśleń i doświadczeń opisałem w innych wątkach.

Moja generalna konkluzja jest taka: od pierwszej instalacji (ohyda, beznadzieja, po co to, tylko utrudniają... itd.) do aktualnego zrozumienia i nareszcie komfortowego używania OS.

Proszę, wpisujcie swoje doświadczenia z tym systemem - oczywiście, o ile "mieliście w ręku i Was stać!" (złośliwość zamierzona). Widzę tu dwa rodzaje wypowiedzi:
1. Ci, co zainstalowali, używają dłużej niż tydzień i mają swoje uwagi lub problemy.
2. Ci, co nie znają, ale chcieliby poznać, ale nie zainstalują bo mają wiele wątpliwości, co OCZYWIŚCIE JEST OK.

sobrus 09.10.2012 09:52

Chętnie bym potestował, lecz perspektywa formatowania dysku dla testu jest bez sensu.
Tym bardziej, że do windowsa wracać nie mam powodu, więc trud to byłby daremny.
Być może będę miał przyjemność zobaczyć go na żywo u kogoś.

Ale skoro Aero zostaje, to jestem pewien że system będzie dobry :taktak:

Yossi 09.10.2012 10:26

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225338)
Chętnie bym potestował, lecz perspektywa formatowania dysku dla testu jest bez sensu.

... ale po co miałbyś go formatować ???

Cytat:

Tym bardziej, że do windowsa wracać nie mam powodu, więc trud to byłby daremny.

Z Twoich wypowiedzi (bardzo rozsądnych) wnioskuję, że dość głęboko siedzisz w IT, więc nie unikniesz tego, prędzej czy później ktoś poprosi Cię o pomoc z tym systemem (i to będzie coraz częściej), a Ty powiesz: nie... sorry.. ja nie lubię Win 8 , nie znam się na nim, nie chcę się znać...nie mam zamiaru wracać do Windowsa.
UWAGA! Żart będzie:
W moich ukochanych "Przygodach dzielnego wojaka Szwejka", jest opisany przypadek człowieka, który z założenia nie przyjmował do wiadomości istnienia komunikacji miejskiej. Skutek - wpadł pod tramwaj.
Czego ani Tobie, ani nikomu nie życzę.

Cytat:

Być może będę miał przyjemność zobaczyć go na żywo u kogoś. Ale skoro Aero zostaje, to jestem pewien że system będzie dobry :taktak:

Jakiś czas temu zobaczyłem Wondows 8 "na żywo, u kogoś". Stwierdziłem, że tego szajsu nigdy w życiu nie zainstaluję i - jak pisał poeta - "awanturowałem się i używałem wyrazów, powszechnie uznawanych za obraźliwe".
Po tygodniu używania na własnym komputerze (ale wyłącznie tego systemu, do wszystkich możliwych celów), przywdziałem worek pokutny i udałem się na pieszą pielgrzymkę do Redmont.

sobrus 09.10.2012 11:27

Ale ja nie potrzebuje się uczyć Windows 8.
Ostatnio pomagałem z Windows 7 w konfiguracji sieci, choć widziałem go dwa razy w zyciu.

Owszem trochę się wkurzałem, ze opcje np. firewalla poukrywali jakoś głeboko, a w panelu sterowania zostało 6 ikon - ale w końcu i tak dotarłem gdzie chciałem.
(ps. wielkie brawa dla kogoś kto wymyślił zostawianie najważniejszych funkcji małą czcionką na brzegach okna. Nigdy nie wiadomo który sie trafi. Firewall jest na lewym dolnym gdzieś w piątym panelu sterowania tzn w "centrum obsługi sieci").

Bo trzecia zakładka we właściwościach połaczenia (XP) to było rozumiem za trudno i nieintuicyjnie :hmm:

Sformatować dysk bym musiał ponieważ mam na nim tylko partycje EXT4 (ściślej - na wszystkich dyskach), a jak sam napisałeś na virtualboxie instalować nie warto.

Berion 09.10.2012 11:44

Ja mam w zasadzie jedynie zastrzeżenia do grafiki bo Metro można nie używać, można wyłączyć, można zainstalować protezy przywracające funkcjonalność... można też się przyzwyczaić - tragedii w tym aspekcie nie ma.

Ale nie zdzierżę tego syfu jakim są dobrane kolory, niemożność ich dowolnego wybierania dla choćby rzeczy tak podstawowej jak główna skóra czy manager plików, niemożność ustawiania dowolnej tapety pod Metro, całkowity brak przezroczystości okien, brak rozmycia gausowskiego pod oknami, brak spójności graficznej obu interface'ów (ikony, kontrolki, menusy), drażni mnie też taki drobiazg jak rozmieszczenie miniaturek okien. To jest po prostu skrajnie ohydne, nieprzemyślane i odrażające - a mogło być naprawdę ładne, nowoczesne itd. (swego czasu ktoś z deviantarta zrobił swoją wizję klasycznego pulpitu w Win8 i była LATA ŚWIETLNE przed tym co pokazał MS w finalnej wersji swojego najnowszego dziecka). Są różne gusta, ja wiem, niektórzy nie mają żadnego i tacy ludzie projektowali ten GUI. Wygląd dla większości nie ma znaczenia, większość moich znajomych głownie po fachu, ustawia od razu protoplastę z Win95/98... Ja jednak wychodzę z założenia, że skoro będę na to patrzeć przez co najmniej połowę dnia to musi być co najmniej ładne, schludne i nie drażniące jarmarkowową stylistyką.

I taka ciekawostka, podobno najnowszy Win Server... też będzie mieć włączone Metro. k***a

@Sobrus
Rozmieszczenie opcji w nowych windach to porażka. Na Win7 polecam zrobić folder i nazwać go "nazwajakaś.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}". Zamieni się w skrót z większością opcji/skrótów w jednym miejscu.

Yossi 09.10.2012 11:44

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225360)
Owszem trochę się wkurzałem, ze opcje np. firewalla poukrywali jakoś głeboko, a w panelu sterowania zostało 6 ikon...

Eeeee??? 6 ikon?

Yossi 09.10.2012 11:54

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1225362)
Ja mam w zasadzie jedynie zastrzeżenia do grafiki bo Metro można nie używać, można wyłączyć, można zainstalować protezy przywracające funkcjonalność...

Czy możesz sprecyzować, jaka funkcjonalność została utracona i trzeba zainstalować protezy w celu jej przywrócenia?

Cytat:

Ale nie zdzierżę tego syfu jakim są dobrane kolory, niemożność ich dowolnego wybierania dla choćby rzeczy tak podstawowej jak główna skóra czy manager plików...

Mówiliśmy o tym już kilka razy, więc nie chcę sie powtarzać. JEST możliwość
nwybierania kolorów pod główna skórą Metro, jednak ograniczona do cos 20 kolorów. Pisałem o tym i sam przyznałeś mi rację.

Cytat:

Całkowity brak przezroczystości okien..

No to może Ty masz jakąś inną wersję Win 8 bo w mojej mogę dowolnie i płynnie regulować stopień przeźroczystości okien. Screeny - na życzenie.

Cytat:

To jest po prostu skrajnie ohydne, nieprzemyślane i odrażające - ... Są różne gusta, ja wiem, niektórzy nie mają żadnego i tacy ludzie projektowali ten GUI. Wygląd dla większości nie ma znaczenia, większość moich znajomych głownie po fachu, ustawia od razu protoplastę z Win95/98... Ja jednak wychodzę z założenia, że skoro będę na to patrzeć przez co najmniej połowę dnia to musi być co najmniej ładne, schludne i nie drażniące jarmarkowową stylistyką.

de gustibus non est disputandum

Berion, czy możesz powiedzieć kiedy zainstalowałeś Windows 8, którą wersję i jak długo już go używasz?

M@X 09.10.2012 12:00

Ja mysle ze domyslna paleta kolorow wynika z systemu instalowanego na tabletach Surface. Ogladalem keynote MS i ich namagnesowane klawiaturki beda produkowane w kilkunastu kolorach - kolor tla zmienia sie w zaleznosci od tego jakiego koloru klawiatura zostanie podpieta. tez bym to ograniczyl - jesli mam zmaysl jednolitej estetyki kolorow, to nie bedzie mi uzytkownik tego psul...

sobrus 09.10.2012 12:06

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1225363)
Eeeee??? 6 ikon?

No widac da się zmienić, jednak na tym sprzęcie na którym miałem nieprzyjemność pracować było widać 6 albo mniej, po prostu pogrupowali ikony w kategorie.

Yossi 09.10.2012 12:10

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1225369)
Ja mysle ze domyslna paleta kolorow wynika z systemu instalowanego na tabletach Surface. Ogladalem keynote MS i ich namagnesowane klawiaturki beda produkowane w kilkunastu kolorach - kolor tla zmienia sie w zaleznosci od tego jakiego koloru klawiatura zostanie podpieta. tez bym to ograniczyl - jesli mam zmaysl jednolitej estetyki kolorow, to nie bedzie mi uzytkownik tego psul...

tzn., ja nie bardzo wiem o co chodzi z problemem z tymi kolorami pod Metro. Jest ich trochę do wyboru, ale przecież z zasdy w Metro wiekszość ekranu jest przesłonięta kafelkami, więc umieszczanie na nim wymyślnych artów chyba mija się z celem - nie? Jak ktoś lubi mieć ładne "tełka" to przecież ma Aero, który właśnie do tego służy. Ja osobiście pilnuję się, żeby w Aero mieć na pulpicie jak najmniej ikonek - bo tak lubię. I dlatego lubię na nim mieć ładne tapetki - bo je widać!

Podkreślam - to jest kwestia indywidualnego gustu i za to lubię MS bo pozwala użytkownikom ustawić sobie obsługę systemu tak, jak lubią, a nie - jak każde jedynie słuszny i nieomylny producent.

Berion 09.10.2012 12:14

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1225366)
Czy możesz sprecyzować, jaka funkcjonalność została utracona i trzeba zainstalować protezy w celu jej przywrócenia?

Ze względu na brak klasycznego menu start, przy dużej ilości aplikacji muszę przewijać kilometry Metro. Żeby wyłączyć komputer trzeba się przekopać przez tonę menu. Żeby w ogóle dostać się do skrótów do programów muszę przełączać się na drugi ekran. Żeby przejrzeć zawartość katalogu z programem muszę używać managera plików (zawsze trzeba było, ale teraz nie można tego zrobić ppm na aplikacji w menu). Kilka z brzegu przykładów.

Cytat:

Mówiliśmy o tym już kilka razy, więc nie chcę sie powtarzać. JEST możliwość wybierania kolorów pod główna skórą Metro, jednak ograniczona do cos 20 kolorów. Pisałem o tym i sam przyznałeś mi rację.
A jak mi się żaden z tych 20 nie podoba? Jaki to problem dać możliwość (jak w Aero Glass) wybrania sobie samu z RGB? Dltego dla mnie to jest niemożność. Po za tym nie można wybrać wszystkich kolorów, np. pod tła dla opcji w managerze pików - i tam atakują nas pedalski róż na przemian z elizejską zielenią i wściekłą żółcią.

Cytat:

No to może Ty masz jakąś inną wersję Win 8 bo w mojej mogę dowolnie i płynnie regulować stopień przeźroczystości okien. Screeny - na życzenie.
Gdzieś pisałeś, że używasz któregoś beta buildu. Ja używałem RTM, a więc tego co trafi do sklepu i tam przezroczystości okna nie można wybierać.

Cytat:

czy możesz powiedzieć kiedy zainstalowałeś Windows 8, którą wersję i jak długo już go używasz?[/B]
Nie dawno, RTM. Nie dałem rady nad tym usiedzieć dłużej niż 2h bo dostawałem białej gorączki i wścieklizny palców.

Cytat:

Napisany przez M@X

Zastanów się nad tym co mówisz. Kupuję żółty surface i może mam mieć żółte okna? W ogóle co ma piernik do wiatraka? To nie Tobie to psują bo to nie Twój system, w sensie takim że to nie jest system Billa Gatesa czy innego Balmera tylko mój i to ja mam decydować co jak ma wyglądać i jak ma działać...

Yossi 09.10.2012 14:37

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1225376)
Ze względu na brak klasycznego menu start, przy dużej ilości aplikacji muszę przewijać kilometry Metro. Żeby wyłączyć komputer trzeba się przekopać przez tonę menu. Żeby w ogóle dostać się do skrótów do programów muszę przełączać się na drugi ekran.

Eeee, ale w zasadzie po co? Ilu aplikacji używasz codziennie? 262353463456? Ja na codzień używam 5, może 6 programów. Myślę, że większość userów używa 2 lub 3. Ale niech będzie że 20 - jaki problem użyc funkcji "Pin to start" i przykleić je sobie na stałe do menu startowego? Przecież własnie po to ono jest - prawda? Przecież właśnie w NOWYM menu Start masz mieć tylko te aplikacje, których najczęściej używasz. A wywalasz te, których NIE używasz. Ten producent Ci na to pozwala, a nie każdy pozwala - prawda? Wszystko inne masz pod "All apps" i tutaj rzeczywiście musisz przewinąć parę ekranów (jeśli masz zainstalowany pierdylion aplikacji), i zgadzam się - przewinięcie ich może zająć nawet jakieś 20~25 sekund.

Cytat:

Żeby przejrzeć zawartość katalogu z programem muszę używać managera plików (zawsze trzeba było, ale teraz nie można tego zrobić ppm na aplikacji w menu)

Słusznie - do tej pory trzeba było kliknąć 2 razy, Teraz trzeba 3 razy - i jak z tym żyć? No chyba, że:
1. Zainstalujesz jednak Win 8
2. Zainteresujesz się mozliwościami zarządzania plikami i katalogami
3. Podpiszesz sobie funcję, która robi to JEDNYM kliknięciem

Cytat:

A jak mi się żaden z tych 20 nie podoba? Jaki to problem dać możliwość (jak w Aero Glass) wybrania sobie samu z RGB? Dltego dla mnie to jest niemożność. Po za tym nie można wybrać wszystkich kolorów, np. pod tła dla opcji w managerze pików - i tam atakują nas pedalski róż na przemian z elizejską zielenią i wściekłą żółcią.

Berion- ja Cię bardzo proszę - bądź poważny - czepianie się kolorów poważne nie jest. To tak, jakbym ja się czepiał, że ajfon jest tylko dostępny w kolorze czarnym i białym, przy czym biały jest pedalski - zgadzasz się z tym?

Cytat:

Gdzieś pisałeś, że używasz któregoś beta buildu. Ja używałem RTM, a więc tego co trafi do sklepu i tam przezroczystości okna nie można wybierać.

Uprzejmie proszę, żebyś określił, jakie okna chcesz zobaczyć i w jakim stopniu przeźroczystości, a ja z przyjemnością zamieszczę screeny.

Cytat:

Nie dawno, RTM. Nie dałem rady nad tym usiedzieć dłużej niż 2h bo dostawałem białej gorączki i wścieklizny palców.

OK, to wiele wyjaśnia:rotfl:

pali 09.10.2012 15:36

Yossi

1. W Solarisie był TabComplete? Pytam, bo nie wiem, a często wspominasz, że używałeś.

2. Masz nieaktualne wieści: czarny jest pedalski. Macho noszą biały lub ciągle różowy, aczkolwiek różowy już nieco trąci myszką.

rycho 09.10.2012 15:39

jak piszesz rurzowy?
no jak?

Yossi 09.10.2012 16:01

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1225426)
Yossi

1. W Solarisie był TabComplete? Pytam, bo nie wiem, a często wspominasz, że używałeś.

2. Masz nieaktualne wieści: czarny jest pedalski. Macho noszą biały lub ciągle różowy, aczkolwiek różowy już nieco trąci myszką.

1. Nie powiem na 100%, ale raczej nie. To juz było pare lat temu więc nie chce sie wygłupiać, że pamiętam wszystko.
2. To ja nie wiedziałem :-( U nas w remizie to lokalni geje mają jednak białe telefony. A różowe to najwyżej spodnie.

pali 09.10.2012 16:49

A na jakim hardware?
Może te przepiękne SGI?
Załącznik 60504

Były jeszcze takie wersje z macierzą dyskową, w obudowie stanowiącej jakby podstawkę dla obudowy tower komputera. Ale coś nie mogę foto znaleźć. Marzyłem o czymś takim, ale ten sprzęt kosztował tyle co mieszkanie w PL :)

Yossi 09.10.2012 17:32

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1225445)
A na jakim hardware?
Może te przepiękne SGI?
Załącznik 60504

Były jeszcze takie wersje z macierzą dyskową, w obudowie stanowiącej jakby podstawkę dla obudowy tower komputera. Ale coś nie mogę foto znaleźć. Marzyłem o czymś takim, ale ten sprzęt kosztował tyle co mieszkanie w PL :)

..eeee, ale to związku z czym? Bo chyba nie łapię :-(

Berion 09.10.2012 18:47

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1225414)
jaki problem użyc funkcji "Pin to start" i przykleić je sobie na stałe do menu startowego?

Właśnie taki, że będę je przewijać wtedy kilometrami...

Cytat:

Słusznie - do tej pory trzeba było kliknąć 2 razy, Teraz trzeba 3 razy - i jak z tym żyć? No chyba, że:
1. Zainstalujesz jednak Win 8
2. Zainteresujesz się mozliwościami zarządzania plikami i katalogami
3. Podpiszesz sobie funcję, która robi to JEDNYM kliknięciem
Po staremu otwieram menu start, najeżdżam na katalog z programem, ppom i już. A Ty mi proponujesz przypinać manager plików albo co gorsza skróty robić do każdego z katalogów...

Cytat:

Berion- ja Cię bardzo proszę - bądź poważny - czepianie się kolorów poważne nie jest. To tak, jakbym ja się czepiał, że ajfon jest tylko dostępny w kolorze czarnym i białym, przy czym biały jest pedalski - zgadzasz się z tym?
Nie zgadzam się z tym bo obudowę możesz i drewnianą sobie zrobić jak Ci się podoba, a GUI bez hackowania nie ruszysz... I nie jest to nie poważne bo skoro wydaję tyle pieniędzy to ma być ŁADNE bo patrzę na to pół dnia. Już taki jestem, że nie zadowala mnie byle gówno.

Cytat:

Uprzejmie proszę, żebyś określił, jakie okna chcesz zobaczyć i w jakim stopniu przeźroczystości, a ja z przyjemnością zamieszczę screeny.
Przezroczystość paska i przezroczystość okien aplikacji. Nie da się tego zrobić w wersji RTM.

Cytat:

OK, to wiele wyjaśnia:rotfl:
Wyjaśnia to tyle, że interface był tak skrajnie niewygodny, że nie miałem ochoty się z nim dłużej męczyć... Gdyby był wygodny i szybciej wykonywało się pewne czynności to na pewno poświęciłbym mu więcej czasu. Rewolucja to nie jest, rewelacja tym bardziej. Zwyczajna PRowa mutacja, żeby utrudnić życie programom a'la Wine, zintegrować swoje platformy i wzorem Jabłecznych, ciągnąć kasę ze sklepu.

@Pali
Znowu z premedytacją rozwalasz dyskusję.

M@X 09.10.2012 22:52

Pali nie rozwala dyskusji, nawiazuje do estetyki ktora - z definicji - jest lekko metafizyzczna. Zostawiamy.

Cytat:

Nie zgadzam się z tym bo obudowę możesz i drewnianą sobie zrobić jak Ci się podoba, a GUI bez hackowania nie ruszysz... I nie jest to nie poważne bo skoro wydaję tyle pieniędzy to ma być ŁADNE bo patrzę na to pół dnia. Już taki jestem, że nie zadowala mnie byle gówno.
No to zobaczymy sie za 10 lat i chce Cie widziec jak dalej pracujeszn a Windows 7...
Ja tez musialem sporo uporzadkowac i sporo zmienic by przystosowac sie do iTunes. Bo mnie po czesci zmuszono do zmian, kotrych musialem dokonac. Dzis wiem ze wyszlo mi to na lepsze - jest ladniej, lepiej i bardziej sensownie anizeli ja to kiedys wszystko zalozylem. Ludzie, dajcie sobie szanse... Na litosc...

Berion 09.10.2012 23:49

Plan jest taki, że dosiedzę na Win7 do końca wsparcia, a potem Linux + VirtualBox z siódemką - chyba, że znajdę jakiś shell dla Win8 który pozwoli mi te rewelacje headshotować i przywrócić wygląd i funkcjonalność Aero Glass.

Yossi 10.10.2012 07:33

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1225524)
Plan jest taki, że dosiedzę na Win7 do końca wsparcia, a potem Linux + VirtualBox z siódemką - chyba, że znajdę jakiś shell dla Win8 który pozwoli mi te rewelacje headshotować i przywrócić wygląd i funkcjonalność Aero Glass.

:rotfl: No to znaczy, że jeszcze długo posiedzisz na Win7. I to jest bardzo dobry - moim zdaniem - system. Biorąc pod uwagę bardzo długi czas wsparcia dla Win XP, to przez najbliższe parę lat nie musisz się tym przejmować.
Wbrew temu co mówia niektórzy "znawcy", Vista też jest całkiem niezłym systemem i można jej używać bezproblemowo, jednak dobrze jest podeprzeć Vistę paroma zewnętrznymi narzędziami.

W przypadku Win i całej polityki MS ważne jest to, że MOŻESZ, ale NIE MUSISZ.

Cytat:

To nie Tobie to psują bo to nie Twój system, w sensie takim że to nie jest system Billa Gatesa czy innego Balmera tylko mój i to ja mam decydować co jak ma wyglądać i jak ma działać...

Święta racja!!! Jak mawiali nasi przedwojenni, starsi bracia w Wierze - sklep dla pana, czy pan dla sklepu?
Ja wychodzę z założenia - podobnie ja Ty - że to JA wiem co jest dla mnie najlepsze.
Moim zdaniem - sklep dla pana! Oczywiście wyznawcy pewnych kultów mogą się z tym nie zgodzić. :P

sobrus 10.10.2012 08:01

Ja tam bym się nie upierał. Microsoft dał nam "menu start", może po 17 latach (rany ale ten czas leci :( ) wymyślili coś lepszego.

Metro jest beznadziejne (dla zaawansowanych) ale Aero w ósemce tak szybko bym nie skreślał. Może będzie wymagało przestawienia się, ale powinno działać dobrze.

Weźmy pod uwagę, że Windows to nie tylko użytkownicy domowi. To też firmy, programisci, którzy na codzień korzystają z Microsoft SQL Server czy Visual Studio.
To poważna firma i nie strzeli sobie w kolano redukując interfejs do Metro.

Ale taki interface to wymóg czasów. Mac, Linux, telefony - wszystko ma już dostępny "nowoczeny interface". Mniej lub bardziej udany, ale jest .
To już nie są czasy, gdy winda miała 100% rynku (80% piratów :P) i zero konkurencji.
Dziś Ubuntu zdobywa popularność a MacOS sprzedaje się jak świeże bułeczki nawet w PL (pare lat temu Mac był traktowany raczej jako egzotyka z USA).
Windows zaczyna przy konkurencji wyglądać jak dziadek i Metro jest mu potrzebne, bo inaczej zacznie tracić rynek coraz szybciej.

Microsoft odrobił lekcje, że nie można stać w miejscu. Ile było potrzeba, by iOS zabił dominującego WM? 1 rok? Pamietam jak sam się śmiałem z "zabawek" Apple i potem Google.
Minęły 2 lata i Windows Mobile przestało istnieć, a obie platformy przegoniły PocketPC o lata świetlne w kwestii użyteczności i dostępności aplikacji.
Zmiany w Windows 8, komputerowym, tabletowym i smartfonowym - są potrzebne aby ta platforma nie zdechła, bo Apple parę lat temu zmieniło zasady gry :taktak:

PS. To że ja przeszedłem kiedyś na Linuksa nie jest związane ze zmianami w Windows :nie: To jest związane ze zmianami we mnie :taktak:

Yossi 10.10.2012 08:10

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225532)
Dziś Ubuntu zdobywa popularność a MacOS sprzedaje się jak świeże bułeczki nawet w PL ...

Czy mógłbyś podac źródło tej informacji? Najlepiej z załączeniem statystyk sprzedaży odnośnie PL.

sobrus 10.10.2012 08:16

Mówie o obserwacjach organoleptycznych. Znam przynajmniej kilka osób które posiadają iPhone, aczkolwiek rzeczywiście nie znam NIKOGO kto by w domu miał Maca.

Jednak jak sięgnę pamiecią wstecz - Apple w PL nie było w ogóle. Ciocia w USA miała PowerMaca - tyle wiem.

Ale dziś ich produkty można kupić w sieciach komórkowych, w każdym większym sklepie czy salonie Apple w każdym mieście. Od ręki i po polsku.

edit:
Może faktycznie niefortunnie się wyraziłem - ale nawet jeśli sprzedaż Apple w Polsce nie szokuje to nie mydlmy sobie oczu - jest to raczej wynikiem idiotycznie śmiesznych zarobków. I microsoft nie moze tego ignorować.

Bartez 10.10.2012 09:07

Dość świeży artykuł, pokazujący, jak maleje różnica, między Microsoftem, a Apple:

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/...j-pecetow.aspx

Cytat:

Jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie urządzenia jakie sprzedaje Apple, okazuje się, że współczynnik sprzedanych urządzeń w porównaniu do Windowsowych spada poniżej 2! Co ciekawe, wynik ten został osiągnięty w oszałamiającym tempie. Przecież iPad ma zaledwie 2 lata.
Załącznik 60508

Kilka lat temu współczynnik ten wynosił 50-60.

sobrus 10.10.2012 09:31

Dokładnie o to chodzi. Microsoft musi iść do przodu. Do niedawna to on wyznaczał zasady i tredny - dziś już tak nie jest.

Windows 8 wchodzi ZA PÓŹNO. Nawet nie dlatego, że Microsoft przespał. Nie przespał - po prostu nie nadążył. Nowe windowsy wychodzą raz na kilka lat, iOS i Android pojawiły się i zalały świat w raptem 2.
A teraz zaczęły oddziaływać na desktopy stając się realną konkurencją dla pewnych prostych zadań (net , skype, poczta).

To jest już naprawdę ostatni dzwonek na nowoczesne urządzenia od M$. Ba, obawiam się że jest już za późno w przypadku tabletów i smartów.

Mało tego, jeżeli chcą się utrzymać na topie nie mogą tylko nadgonić konkurencji. Muszą wymyślić coś nowego, świeżego, oryginalnego. Aero takie nie jest. Kafelki - owszem.

Mój brat ma Nokię 800, muszę przyznać że nowy interface jest bardzo wygodny, czytelny, efektowny i czego nie można powiedzieć o większości konkurencji - oryginalny. Wygląda moim zdaniem lepiej niż ICS. Co nie zmienia faktu że dla mnie kluczową jego zaletą będzie możliwość jego wyłaczenia na desktopie. :taktak:

Jeżeli Windows Phone 8 będzie jeszcze lepsze to nie jest jeszcze wcale przesądzone, że kupie Androida :hmm: :taktak:

edit:
Ładnie widac na tym wykresie dwa wzrosty. Około roku 1995 i roku 2001. To są akurat daty premier windows odpowiednio 95 i XP. Wtedy to Microsoft wyznaczał trendy.
Widac też jak zaczęło to lecieć na łeb wkrótce po premierze iPhone. iPhone zrobił też wielką reklamę wszelkim iMacom, Airom iPodom i całej reszcie produktów Apple.

Yossi 10.10.2012 10:07

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1225537)
Dość świeży artykuł, pokazujący, jak maleje różnica, między Microsoftem, a Apple:

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/...j-pecetow.aspx

Załącznik 60508

Kilka lat temu współczynnik ten wynosił 50-60.

Zapomniałeś o jednym drobiazgu - badanie dotyczy tylko rynku w USA!!!
W tym samym czasie, udział urządzeń Apple w polskim rynku IT zwiększył się aż o 50%. W zeszłym roku wynosił tylko 0,0000004%, a dziś aż 0,0000006%

Bartez 10.10.2012 10:29

Primo, na podstawie czego wywnioskowałeś, że to dane z rynku USA?

Tutaj pełny artykuł z liczbami, jeżeli współczynniki do Ciebie nie przemawiają: http://www.asymco.com/2012/07/04/the...ows-advantage/

Myślę, że nawet w Polsce Apple ma więcej, niż te ileś zer po przecinku, które pokazałeś, biorąc pod uwagę całą ofertę (iPhone, iPad, Mac itp). No chyba, że masz źródło na potwierdzenie tego, co piszesz.

sobrus 10.10.2012 10:31

Yossi ale co to ma za znaczenie? Napisałem że zwiększa się sprzedaż nawet w PL, dość niefortunnie moze, ale to i tak bez znaczenia.

PL się nie liczy. Świat i M$ ma wyniki sprzedaży w PL gdzieś. Więc zostawmy temat PL w spokoju.

Tutaj ludzie wciąż liczą każdy grosz i platforma która jest droga i nie umożliwia łatwego korzystania z nielegalnego oprogramowania nie ma żadnych szans.
Z przykrością stwierdzam, że wciąż w naszym kraju jest bardzo dużo "składaków z piratem", piracke ms office w najnowszej wersji to dla niektórych powód do dumy, a system nie jest w ogóle brany w obliczaniu kosztu nowego kompa.

Najważniejszy jest wykres który wkleił Bartez. Trend światowy jest taki że M$ dostaje ostatnio mocno po tyłku. W smartfonach praktycznie przestał istnieć, także w PL.

Bartez 10.10.2012 10:49

Źródło na potwierdzenie słów sobrusa:

http://www.computerworld.pl/artykuly....smartfon.html

Cytat:

Jeśli porównać udziały systemu Microsoftu po I kwartale w Polsce (ok. 10%) do Europy Zachodniej (4,1%), to lokalny oddział zapewne ma się czym chwalić w centrali. Choć wynikać to może po części z naszego ubóstwa - w Europie Zachodniej 49% sprzedanych w I kwartale smartfonów stanowiły urządzenia kosztujące ponad 400 euro, np. zajmujące pierwsze miejsca w rankingach sprzedaży iPhone 4S i Samsung Galaxy S2. Dla porównania, udział smartfonów Apple w polskim rynku to w zależności od kwartału ok. 3,5-4% w ujęciu ilościowym (ale już 7-8% w ujęciu wartościowym), a więc sporo mniej niż w Europie Zachodniej (25%). Oczekiwany na jesieni iPhone 5 prawdopodobnie wiele w polskich rankingach nie zmieni z powodu ograniczonej siły nabywczej Polaków.

Yossi 10.10.2012 13:39

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1225549)
Źródło na potwierdzenie słów sobrusa:

http://www.computerworld.pl/artykuly....smartfon.html

Jeśli porównać udziały systemu Microsoftu po I kwartale w Polsce (ok. 10%) do Europy Zachodniej (4,1%), to lokalny oddział zapewne ma się czym chwalić w centrali. Choć wynikać to może po części z naszego ubóstwa - w Europie Zachodniej 49% sprzedanych w I kwartale smartfonów stanowiły urządzenia kosztujące ponad 400 euro, np. zajmujące pierwsze miejsca w rankingach sprzedaży iPhone 4S i Samsung Galaxy S2. Dla porównania, udział smartfonów Apple w polskim rynku to w zależności od kwartału ok. 3,5-4% w ujęciu ilościowym (ale już 7-8% w ujęciu wartościowym), a więc sporo mniej niż w Europie Zachodniej (25%). Oczekiwany na jesieni iPhone 5 prawdopodobnie wiele w polskich rankingach nie zmieni z powodu ograniczonej siły nabywczej Polaków.

Teraz uwaga:
"Choć wynikać to może po części z naszego ubóstwa..."
"...z powodu ograniczonej siły nabywczej Polaków..."

Zagadka - z czym Wam się to kojarzy? Ogłaszam konkurs na nalepszą odpowiedź - do wygrania aplikacja (po fanboysku "apka") na IP5, która zapewnia emejzingową, osomową i madźikalową możliwość rozmawiania przez telefon.
Uwaga - biedacy spod Biedronki - nie brzerzcie udziału bo i tak Was nie stać!. Lepiej jedźcie zmywać gary w jaśnie oświeconej Europie, zaróbcie parę ojro i kupcie sobie jakiś przyzwoity sprzęt!.

SORRY! Możecie mnie teraz zabanować za polityczną niepoprawność, ale jak widzę , jak niemiecka gazeta w polskiej wersji językowej wypisuje takie rzeczy, to mnie krew zalewa.

sobrus 10.10.2012 13:42

Mi się to kojarzy ze smutną prawdą. W UK sprzątaczka dostaje 7 funtów za godzinę. Wątpię żeby w Niemczech i Francji było inaczej.
Nie chce schodzic na tematy polityczne ale niezależnie od tego co mówią nam media i politycy jesteśmy niestety biedakami spod biedronki.

Czy coś wygrałem? :hmm:

PS. Przecietne zarobki programisty Java 52tys funtów rocznie = 263 850 zł rocznie = 22tys zł miesięcznie.
Co prawda umiem "troche" więcej niż programowanie w Javie ale myśle że nawet takie zarobki by mi pozwoliły żyć "troche" inaczej niż tu :taktak:

Yossi 10.10.2012 13:56

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225560)
Mi się to kojarzy ze smutną prawdą. W UK sprzątaczka dostaje 7 funtów za godzinę. Wątpię żeby w Niemczech i Francji było inaczej.
Nie chce schodzic na tematy polityczne ale niezależnie od tego co mówią nam media i politycy jesteśmy niestety biedakami spod biedronki.

Czy coś wygrałem? :hmm:

PS. Przecietne zarobki programisty Java 52tys funtów rocznie = 263 850 zł rocznie = 22tys zł miesięcznie.
Co prawda umiem "troche" więcej niż programowanie w Javie ale myśle że nawet takie zarobki by mi pozwoliły żyć "troche" inaczej niż tu :taktak:

Sorbus - przepraszam, ale trochę mnie poniosło. Ja wiem doskonale jakie są zarobki tam i tu. Ja przepracowałem kawałek czasu w UK jako robotnik fizyczny na budowie i wcale się tego nie wstydzę.
Jednak, jak niemiecka gazeta probuje udowodnić, że Polacy to podludzie i nadają się co najwyżej na parobków dla rasy panów bo nie stać ich na Apple, to mnie ponosi.

sobrus 10.10.2012 14:05

Mnie też ponosi, niestety na to wychodzi. Jeszcze trochę i niemiecki chleb będziemy musieli importować, żeby go kupić we francuskim sklepie grzejąc się rosyjskim gazem.
Jeżeli Polacy coś z tym nie zrobią (jeżeli się jeszcze da coś zrobić) to zostaną rasą podludzi w nie swoim (bo sprzedanym) państwie, wynajmując domy od obcokrajowców.

Ale nie schodzmy na polityke bo to nie miejsce...

Yossi 10.10.2012 14:08

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225564)
Ale nie schodzmy na polityke bo to nie miejsce...

Nie, nie schodźmy - masz rację - dla mnie EOT.

sobrus 10.10.2012 14:09

Wracając do Windowsa czy czy możesz mi powiedzieć na jakim kernelu bazuje?
Czy to jest NT6 czy już NT7?

Yossi 10.10.2012 14:16

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1225566)
Wracając do Windowsa czy czy możesz mi powiedzieć na jakim kernelu bazuje?
Czy to jest NT6 czy już NT7?

Ale pytasz o Win 8? Bo jeśli tak, to:
Windows 8 Build 8000 built with kernel NT7.0 confirmed release at the year 2012
http://windows8beta.com/forums/showt...-the-year-2012

Ja mam w tej chwili (na maszynie, z której piszę) build 8400 więc tym bardziej powinna mieć NT7

sobrus 10.10.2012 14:28

Ciekawe czy coś zmienili w stosunku do NT6.
Bo jeżeli są jakieś znaczące ulepszenia to będzie jeszcze jeden powód by się nim zainteresować. NT6 oferowało sporo nowości w stosunku do NT5.

Według wikipedii jest to NT6.2 :hmm:

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:40.