Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Wymiana procesora w laptopie (https://forum.cdrinfo.pl/f113/wymiana-procesora-laptopie-79803/)

rycho_bis 11.10.2012 18:20

Szeregowy!!!

Patrix 11.10.2012 17:29

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1225655)
Moim zdaniem - jak ktoś kupuje laptopa to na pewno nie po to, żeby w nim grzebać. Kto tak na dobrą sprawę potrzebuje laptopa?

1. Osoba, która ma mało miejsca na biurku,
2. osoba, która lubi laptopy,
3. osoba, która lubi zabrać komputer za sobą,
4. osoba, która nie chce mieć UPSa
5. i tak dalej...

Cytat:

1 . osoba, która z powodu obowiązków służbowych spędza większość czasu w drodze i dlatego nie ma czasu, ani ochoty na grzebanie w bebechach (jeśli ma potrzebę modernizacji sprzętu, to zwraca się do działu IT w firmie).

Jeśli do Twojej pracy używasz laptopa- firma takowy zapewnia. W większości przypadków jest on w domenie oraz z nałożonymi politykami i z góry zdefiniowanym softem. Grzebanie w nim jest zabronione (taki często jest w leasingu, oraz każda modyfikacja ma swój wniosek zatwierdzony przez szefa, każda nowa część jest w ewidencji).

Cytat:

2. osoba, która używa komputrera do: pisania maili, przeglądania netu lub też "lajkowania na fejsie". W tym przypadku konieczność modernizacji odpada bo w zasadzie po co???

Komp prywatny: Bo można, bo to odmładza komputer przynajmniej o rok, bo części tanieją i można z niego zrobić klasę wyższy model, bo nowy system operacyjny, albo film 720p przycina, i tak dalej, bo lubi grzebać w sprzęcie i to hobby, i tak dalej.

Cytat:

Dlatego moja rada jest taka: albo oddaj lapka do modernizacji informatykowi w swojej firmie, albo kup komputer.

Bzdurna rada :) ale to moje zdanie :) Nie każdemu wystarcza ZX Spectrum+ i przeglądarka tekstowa.

Yossi 11.10.2012 15:14

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1225663)
Zgadzam sie z Toba, Yossi. Kiedys niemalze to samo napisalem nt. MacBook Air w strony tych, co to koniecznie musza sobie pogrzebac, podlubac, podejrzewam ze nawet sa chorzy jak sobie nie zwatuja bezpiecznika. Efekt? Oburzenie. Jak to "brak mozliwosci modernizacji"? Jak to "za jakis czas zmienic laptopa"? Obraza majestatu!

Mam laptopa, którego używam rzadko, bo laptopów nie lubię jako takich. Używam tylko wtedy, kiedy muszę. Dlatego kupuje takiego laptopa, któy spełnia podstawowe wymagania mojej żony i gdzie liczę sie z tym, że nic w nim nie będę wymieniać.
Dlatego uważam, że warto jest kupić najtańszy możliwy na obecną chwilę, który spełnia takie, niewygórowane wymagania, żeby za jakiś czas beż żalu kupić nowy.
Do grzebania to mam swój piecyk/blaszak, który sobie sam poskładałem i w którym grzebię i przerabiam wszystko co tylko się da. I taki system dla mnie MUSI być całkowicie modyfikowalny.

M@X 11.10.2012 10:57

Zgadzam sie z Toba, Yossi. Kiedys niemalze to samo napisalem nt. MacBook Air w strony tych, co to koniecznie musza sobie pogrzebac, podlubac, podejrzewam ze nawet sa chorzy jak sobie nie zwatuja bezpiecznika. Efekt? Oburzenie. Jak to "brak mozliwosci modernizacji"? Jak to "za jakis czas zmienic laptopa"? Obraza majestatu!

Yossi 11.10.2012 10:21

Cytat:

Napisany przez Kasprzak (Post 964505)
Witam,
Naszla mnie pewna mysl, czy da się, i jak to wyglada z technicznego pkt. widzenia i wogole... wymienic procesor w laptopie na wiekszy - pytanie czy jest on wymienialny, bo czytalem na googlu, ze niektore sa wlutowywane(jak to sprawdzic za wyjatkiem otwierania - wole byc pewny ze jest mozliwosc.).

No to ja teraz wsadzę kij w mrowisko :P

Szanowni moderatorzy - nie dawajcie mi bana bo ja "tylko niosę pomoc".

Moim zdaniem - jak ktoś kupuje laptopa to na pewno nie po to, żeby w nim grzebać. Kto tak na dobrą sprawę potrzebuje laptopa?
1 . osoba, która z powodu obowiązków służbowych spędza większość czasu w drodze i dlatego nie ma czasu, ani ochoty na grzebanie w bebechach (jeśli ma potrzebę modernizacji sprzętu, to zwraca się do działu IT w firmie).
2. osoba, która używa komputrera do: pisania maili, przeglądania netu lub też "lajkowania na fejsie". W tym przypadku konieczność modernizacji odpada bo w zasadzie po co???

Dlatego moja rada jest taka: albo oddaj lapka do modernizacji informatykowi w swojej firmie, albo kup komputer.

djset 09.10.2012 16:43

Przetaktowywał ktoś Pentium Centrino 755 lub 765 na magistralę 133? Wtedy uzyskalibyśmy:
Centrino 755 - 2.0GHz @ 2.66GHz
Centrino 765 - 2.1GHz @ 2.80GHz

2.0Ghz2.66Ghz
2.0Ghz2.66Ghz

Patrix 02.10.2011 20:42

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1184025)
Celeron na pentium? Będzie...

Z Jego wypowiedzi można zrozumieć, że już się zmógł z wymianą z celerona na pentium (1.73),
a teraz wymienia na mocniejszego pentiuma (2.0). W takim wypadku, nie, nie będzie.

Reetou 02.10.2011 19:53

Celeron na pentium? Będzie...

Patrix 02.10.2011 17:55

Szkoda pieniędzy na taką zmianę... 1.73@2.0 ... to będzie nieodczuwalne.

Mily_ 02.10.2011 15:27

Siemka

Pamiętacie moje zmagania z wymianą procka w lapku (Z celerona na pentiuma)? To muszę zakomunikować, że lada dzień 1.73 zmnieni się w końcu na 2.0 (2.13 kosztuje 260 zł Oo)

To byłem ja :P

andrzejj9 11.08.2010 22:13

Procesor z Centrino. Było tak od nowości, ale z tego, co pamiętam, było to wtedy normą. Na początku oburzyłem się dlaczego chodzi wolniej niż powinien, ale potem wyczytałem, że to tak specjalnie, żeby oszczędzać baterię. Po ustawieniu odpowiednich opcji w programie chodził z normalną prędkością, więc wadliwy nie był. Widoczne tak po prostu ustawiony.

Jakoś w Biosie nigdy nie szukałem ustawień na ten temat, bo jak znalazłem program nie było mi to potrzebne. Mogę z ciekawości sprawdzić (zwłaszcza jeśli program dalej nie będzie działał..).

Patrix 11.08.2010 20:01

Oj tam z fizyka wyjeżdżasz zaraz :D Napisałem na oko a 2*C różnicy mi nie robią. Gdybym nie obniżył napięcia to bym miał z 70 stopni... (co też w wielu modelach lapków to temp. normalna... jednak mi by przeszkadzało)
Żadnego problemu z chłodzeniem nie mam, używam po prostu procesora, który nie był montowany w tym modelu a który jest w specyfikacji producenta mojego chipsetu.

Temperaturę podaję z RM mi też się ona wydaje zawyżona bo laptop przy oglądaniu stron jest letni i to przy wentylatorze w 90% czasu w trybie idle. Nie wiem tak już jest mi to nie przeszkadza :D

U mnie wygląda to tak:
http://members.multimania.co.uk/patr...fo/kk/aaaj.png
http://members.multimania.co.uk/patr...-11_173324.jpg
http://members.multimania.co.uk/patr...-11_173018.jpg
http://members.multimania.co.uk/patr...-11_172957.jpg
http://members.multimania.co.uk/patr...-11_200506.jpg

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1111894)
Mam w tym laptopie procesor 1,5GHz, który jednak domyślnie chodzi na 0,6. Było tak od nowości, być może da się to zmienić w biosie,

Ciekawa sprawa, od nowości ? Sprawdź bios, to nie jest wada ?
Co to za procesor ? Cośt en Twój Speed Step nawala a RM właśnie głównie od tego jest coby panować nad tym samemu.

marynarz 11.08.2010 19:17

To nie prawda ze procek grzeje sie tak samo przy FID 6 i 12. Wydzielana moc jest wprost proporcjonalna do napiecia i w kwadracie do czestotliwosci ( U * f^2 ). A jezeli masz taka sama temperature to albo odczyt jest zly albo problem z chlodzeniem.
U mnie rozne programy podaja w tym samym momencie rozne temperatury (kilka stopni).

andrzejj9 11.08.2010 19:12

Mam w tym laptopie procesor 1,5GHz, który jednak domyślnie chodzi na 0,6. Było tak od nowości, być może da się to zmienić w biosie, ale nawet mi to odpowiadało, jak pracował na baterii. Jednak przy zasilaniu 1,5 zwłaszcza dzisiaj jest dużo bardziej komfortowe, dlatego zawsze używałem tego programu, gdzie ustalałem dwie wartości - dla działania na baterii (minimum) i zasilaniu sieciowym (maksimum). Zawsze zmieniałem te dwie wspomniane wcześniej wartości, a teraz jedna jest nieaktywna. System nowy, ten sam, co zawsze, wersja programu również, nic nie aktualizowane.

Sprawdzę później (teraz jestem na innym komputerze) to "Custom P-state". Może coś faktycznie przeoczyłem.

Patrix 11.08.2010 17:23

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1111854)
A jaki jest sens blokowania SpeedStep? To jest swietna technologia.

SpeedStep jest bardzo dobry, ale dlaczego go nie używam przeczytasz niżej.

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1111854)
Przy najnizszym mnozniku mozesz jeszcze bardziej obnizyc napiecie.

U mnie mniej się już nie da bo brakuje już opcji w programie.
Taka partia procka mi się trafiła na Allegro (czyt. bardzo dobry select).
Skoro przy
FID 6.0x mam ustawione VID 0.8500V
FID 12.0x mam ustawione VID 0.8500V
To po co mi Speed Step ? :P Procek grzeje się tak samo przy 6x jak i 12x

Mój laptop jest cichutki,
58*C to mam jak odpalę jakąś grę np. Half Life 2
Mam zintegrowaną k. graficzną na wspólnym heatpipe z CPU dlatego taka temp.

Ten laptop to konstrukcja sprzed 2,5 roku (i to jest niby dla max Dual Core) więc temperatura jest bardzo dobra tym bardziej, że mam zainstalowany niby niewspierany procesor Core 2 Duo T5200, który działa bardzo dobrze.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:33.