Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.05.2011, 17:30   #1381
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
Kurde ta seria XPS Della to maksymalny wypas (jak dla mnie).... Pytanie gdzie to kupic, zeby bylo najtaniej i jakas gwarancja w EU byla? W UK? Ma ktos z Was jakies doswiadczenia?
Gwarancję w UE będziesz miał zawsze w przypadku DELL'a. Jak kupisz w Polsce/Europie to oczywiste, ale nawet jak sprowadzisz sobie ze Stanów (polecam ) to możesz przenieść własność i nie ma problemu.

Co do kupna najtaniej to oczywiście Stany, jak masz możliwość. Potem warto popatrzeć ewentualnie na UK, no i jest też już normalny sklep DELL'a w Polsce. Jeśli chcesz w sklepie, na forum, do którego dałem link wcześniej, bardzo polecają sklep X-COM. Zresztą współpracuje on z tą stroną, wypożycza sprzęt do testów, udziela się na forum itp. Notebooka od nich nie kupowałem, ale jakieś zakupy robiłem i kontakt był bardzo dobry. Generalnie sklep można polecić, a i ceny ma chyba przyzwoite.

W kwestii konfiguracji to według mnie nie ma drugiego producenta, który umożliwia tak szeroki wybór części jak DELL. Jak wejdziesz na stronę to tam wybrać możesz praktycznie wszystko. Możliwości wyboru jest tyle, że notebooka z danej serii możesz złożyć w cenie od kilkuset dolarów (w przypadku tej najnowszej serii chyba około 700-800) do ponad 2 tys.

A co do samego modelu.. Ja mam DELL XPS 1645, czyli z tej poprzedniej serii. Jeśli chodzi o jakość wykonania jest bardzo dobrze, ekran jest rewelacyjny, dźwięk bardzo, bardzo dobry. A obydwa te elementy w tej nowej serii zostały jeszcze podobno poprawione. To, co mnie drażni, to niska kultura pracy (włączający się i wyłączający wentylator) oraz nagrzewająca obudowa. W zależności od potrzeb da się jednak z tym żyć. Poza tym w tych nowych seriach jest trochę lepiej (zwłaszcza modelu 15 calowym).

W kwestii pracy na baterii ten najnowszy model nawet w najmocniejszych konfiguracjach wytrzymuje 8 do nawet 10 godzin, 4-5 pod średnim obciążeniem. Tak więc tu też jest bardzo dobrze.

Generalnie kupując teraz notebooka prawdopodobnie zdecydowałbym się właśnie na tego. Nie dlatego, że jest idealny (bo nie jest), ale ekran i dźwięk plus ergonomia (dla mnie bardzo dobre rozplanowanie portów) i długa praca na baterii, a do tego trochę polepszona kultura pracy, to chyba najlepsze co można teraz na rynku znaleźć. Plus jest to sprzęt bardzo wydajny.

(ale nie namawiam, po prostu warto się bliżej przyjrzeć - np. w X-Comie, bo mają tam na miejscu zwykle kilka modeli i można dokładniej obejrzeć)

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.05.2011, 17:58   #1382
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
[...]

W kwestii konfiguracji to według mnie nie ma drugiego producenta, który umożliwia tak szeroki wybór części jak DELL. Jak wejdziesz na stronę to tam wybrać możesz praktycznie wszystko. [...]
A czego się na stronie nie da, to zawsze można spróbować telefonicznie. Czasem się uda.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2011, 18:08   #1383
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Tak @jou, masz kapuchę wtedy klient nasz pan...
Stary 08.05.2011, 18:13   #1384
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
Zastanawiam sie nad zakupem laptopa z podswietlana klawiatura. Poszukalem przez chwile i znalazlem tylko Sony Vaio serię S. Czy ktos moze sie orientuje ktore laptopy maja taką funkcję?
MacBook Pro.

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2011, 18:15   #1385
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Przemilczmy tą prowokację...
Stary 08.05.2011, 18:22   #1386
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Tak @jou, masz kapuchę wtedy klient nasz pan...
Nie o tym piszę.

W czasach gdy zamawiałem swojego della, królowała vista i nie było innej opcji.

Zadzwoniłem, pogadałem, dostałem XP pro. Taniej.

To tylko jako przykład.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2011, 18:41   #1387
Misiek4
____

Data rejestracji: 26.05.2000
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Dzieki Andrzej, mam sie z czym przespac...

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2011, 20:22   #1388
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
w UK w Dellu mialem (w zasadzie to mam) konto klienckie
niestety NIE wysylaja do PL
NIE bo NIE
nawet jak mieli fabryke w PL to chcac zamowic do PL musialem zamowic darmowa przesylke do UK i stamtad slac sobie samemy do PL
dziwne, ale tak juz jest

teraz mozna juz w PL zamawiac, ale oferta sie rozni i moje konto klienckie z UK nie dziala u nas

w klazdym razie sprawa jest genialna - wchodzi sie na strone, konfiguruje, zapisuje lub drukuje i dzwoni do swojego opiekuna
tam przez telefon mowi mu sie co sie chcialo, co jeszcze by mozna zmienic (jak nie wie to oddzwania), podaje sie kolesiowi cene z netu a on proponuje inna - oczywiscie nizsza
tak samo czesci
najfajniejsze jest dobicie targu - jak sie powie, zeby wysylal, to z karty schodzi kasa i nastepnego dnia (w przypadku notebookow robionych na zamowienie - okolo tygodnia) dzowni kurier do drzwi

jak masz kogos w UK/IE to polecam takie rozwiazanie
w PL moze tez sie doczekamy...
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2011, 20:25   #1389
Misiek4
____

Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
wypas podobno z gwarancja next day tez sie chlopaki spisuja.

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Stary 09.05.2011, 22:32   #1390
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
żeby jeszcze trochę się z tą kulturą pracy bardziej postarali, to biorąc to wszystko pod uwagę ta nowa seria XPS 15xx byłaby dla mnie notebookiem idealnym..

Ale i tak warto się przyjrzeć

Stary 09.05.2011, 22:35   #1391
Misiek4
____

Masz na mysli wentylator? BTW mam jeszcze jeden dylemat 15 czy 17?

Stary 09.05.2011, 23:01   #1392
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Tak wentylator. Fakt, że ja jestem na to wyjątkowo wyczulony, ale charakterystyka pracy może jednak czasami wnerwić. Co innego, jak wentylator chodzi cicho non stop, co innego jak potraf się włączać i wyłączać co kilka minut, a nawet co kilka sekund (rzadziej ale się zdarza). Mnie to czasami doprowadza do szału, bo nie mogę się skupić na tym, nad czym pracuję i szlag trafia wszelką koncentrację. Dodatkowo pomimo tego wentylatora dość mocno (a przynajmniej odczuwalnie) nagrzewa się obudowa pod nadgastkami (zwłaszcza pod lewym). Nic oczywiście nie parzy, ale nie jest to przyjemne.

Z tym, że ja opisuję serię 1645. W tych najnowszych jest lepiej, chociaż nie idealnie. Nie słyszałem, opieram się tylko na opinii użytkowników, ale wygląda na to, że niektóre rzeczy poprawiono. Choć dalej nie jest to kultura pracy chociażby nowej serii laptopów Asus'a (nie pamiętam teraz modelu). Po prostu mały krok na przód.

Jeśli chodzi o wybór pomiędzy 15 a 17 cali, to.. właściwie nie ma wyboru

Za 15 calowym przemawia:

- dużo, dużo lepszy ekran. W wersji Full HD (niestety trzeba przywyknąć) obraz jest podobno rewelacyjny (w co jestem w stanie uwierzyć widząc, jaki jest u mnie i wiedząc, że w tych nowszych jest jeszcze wyraźnie lepszy), w 17 calowych fatalny (zupełnie inna matryca). Teraz wchodzą jakieś matryce matowe w 17 calowych, które podobno są godne uwagi. Można też samemu wymienić, co kosztuje około 500 zł, ale nie wiem, czy chciałoby się w coś takiego bawić w nowym laptopie

- lepsza kultura pracy - w 15'' zrobiono krok naprzód, w 17 calowych krok.. w tył. Nie wiem, co jest tego powodem, bo w większej obudowie powinno być łatwiej to wszystko schłodzić. Faktem jednak jest, że 17'' nagrzewają się zdecydowanie bardziej, wyraźnie jest to odczuwalne na obudowie i wentylator chodzi często i głośno. Dla mnie na pewno nie do przyjęcia

- może trochę lepszy dźwięk. Nie sam w sobie, bo konstrukcja jest ta sama (a efekt podobno rewelacyjny - najlepszy ze wszystkich notebooków dostępych obecnie na rynku - w to również jestem w stanie uwierzyć, bo już w moim jest tak dobry, że zrezygnowałem z głośników zewnętrznych - w tych nowszych podobno (znowu podobno, ale to absolutnie jednogłośna opinia we wszystkich recenzjach i opiniach) jest jeszcze zauważalnie lepiej), ale umieszczenie głośników w 17'' powoduje, że zakrywa się je często dłońmi pogarszając dźwięk. Niby drobiazg, ale może też mieć znaczenie

Więcej teraz nie pamiętam, ale wyaje mi się, że były jeszcze jakieś drobiazgi przemawiające za mniejszym modelem. W każdym razie ze względu na ekran (podobno kolosalna różnica) i kulturę pracy ja w ogóle nie brałbym pod uwagę 17 calowego. Choć wielkościowo bardziej by mi odpowiadał.

Stary 09.05.2011, 23:13   #1393
Misiek4
____

Dzieki Andrzej za konkretny opis. Wybiles mi z glowy 17'ke. BTW w tej chwili mam 15ke Sony VGN-FZ21Z - ma juz ze 3 lata i w sumie jestem zadowolony (bateria trzyma jak nowa) - za wyjatkiem braku podswietlania klawiatury - co mi mocno przeszkadza, a nie chce mi sie uczyc pisac bezwzrokowo. I stad pomysl na zmiane.

Stary 10.05.2011, 00:22   #1394
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości

Za 15 calowym przemawia:

- dużo, dużo lepszy ekran. W wersji Full HD (niestety trzeba przywyknąć) obraz jest podobno rewelacyjny (w co jestem w stanie uwierzyć widząc, jaki jest u mnie i wiedząc, że w tych nowszych jest jeszcze wyraźnie lepszy), w 17 calowych fatalny (zupełnie inna matryca). Teraz wchodzą jakieś matryce matowe w 17 calowych, które podobno są godne uwagi. Można też samemu wymienić, co kosztuje około 500 zł, ale nie wiem, czy chciałoby się w coś takiego bawić w nowym laptopieuje, że zakrywa się je często dłońmi pogarszając dźwięk. Niby drobiazg, ale może też mieć znaczenie
Trzeba przywyknąć to chyba mało powiedziane... Nie wyobrażam sobie takiej rozdzielczości na 15" bez zmiany DPI; niestety taka zmiana i tak nie obejmuje masy elementów, które pozostaną miniaturowe. 15" to w sam raz na notebooka, ale nie jeśli tam jest matryca o tej rozdzielczości - osobiście już wolałbym nieco starszą o rozdzielczości niższej. Za to jeśli matryce Full HD 17" okażą się przyzwoite, to mając wybór nie zastanawiałbym się za długo - wtedy minimalną wadą byłaby wielkość urządzenia, niewygodę przenoszenia rekompensuje jednak w sporym stopniu komfort pracy.

Ostatnio zmieniany przez Jarson : 10.05.2011 o godz. 00:25
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.05.2011, 03:07   #1395
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Dla mnie przy 1920x1080 ikony i tekst sa normalnej wielkosci dopiero od 40 cali w gore. Na 15 calach maksimum to 1280x720...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
jaki kupic laptop, laptop, notebook, poradnik, rekomendacje, zakup laptopa

Twoje uprawnienia: