![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1381 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Co do kupna najtaniej to oczywiście Stany, jak masz możliwość. Potem warto popatrzeć ewentualnie na UK, no i jest też już normalny sklep DELL'a w Polsce. Jeśli chcesz w sklepie, na forum, do którego dałem link wcześniej, bardzo polecają sklep X-COM. Zresztą współpracuje on z tą stroną, wypożycza sprzęt do testów, udziela się na forum itp. Notebooka od nich nie kupowałem, ale jakieś zakupy robiłem i kontakt był bardzo dobry. Generalnie sklep można polecić, a i ceny ma chyba przyzwoite. W kwestii konfiguracji to według mnie nie ma drugiego producenta, który umożliwia tak szeroki wybór części jak DELL. Jak wejdziesz na stronę to tam wybrać możesz praktycznie wszystko. Możliwości wyboru jest tyle, że notebooka z danej serii możesz złożyć w cenie od kilkuset dolarów (w przypadku tej najnowszej serii chyba około 700-800) do ponad 2 tys. A co do samego modelu.. Ja mam DELL XPS 1645, czyli z tej poprzedniej serii. Jeśli chodzi o jakość wykonania jest bardzo dobrze, ekran jest rewelacyjny, dźwięk bardzo, bardzo dobry. A obydwa te elementy w tej nowej serii zostały jeszcze podobno poprawione. To, co mnie drażni, to niska kultura pracy (włączający się i wyłączający wentylator) oraz nagrzewająca obudowa. W zależności od potrzeb da się jednak z tym żyć. Poza tym w tych nowych seriach jest trochę lepiej (zwłaszcza modelu 15 calowym). W kwestii pracy na baterii ten najnowszy model nawet w najmocniejszych konfiguracjach wytrzymuje 8 do nawet 10 godzin, 4-5 pod średnim obciążeniem. Tak więc tu też jest bardzo dobrze. Generalnie kupując teraz notebooka prawdopodobnie zdecydowałbym się właśnie na tego. Nie dlatego, że jest idealny (bo nie jest), ale ekran i dźwięk plus ergonomia (dla mnie bardzo dobre rozplanowanie portów) i długa praca na baterii, a do tego trochę polepszona kultura pracy, to chyba najlepsze co można teraz na rynku znaleźć. Plus jest to sprzęt bardzo wydajny. (ale nie namawiam, po prostu warto się bliżej przyjrzeć - np. w X-Comie, bo mają tam na miejscu zwykle kilka modeli i można dokładniej obejrzeć)
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1382 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#1383 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak @jou, masz kapuchę wtedy klient nasz pan...
![]() |
#1384 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
MacBook Pro.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1385 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przemilczmy tą prowokację...
![]()
![]() |
#1386 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Nie o tym piszę.
![]() W czasach gdy zamawiałem swojego della, królowała vista i nie było innej opcji. Zadzwoniłem, pogadałem, dostałem XP pro. Taniej. To tylko jako przykład. ![]()
![]() |
![]() |
#1387 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Dzieki Andrzej, mam sie z czym przespac...
![]()
![]() |
#1388 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
w UK w Dellu mialem (w zasadzie to mam) konto klienckie
niestety NIE wysylaja do PL NIE bo NIE nawet jak mieli fabryke w PL to chcac zamowic do PL musialem zamowic darmowa przesylke do UK i stamtad slac sobie samemy do PL dziwne, ale tak juz jest teraz mozna juz w PL zamawiac, ale oferta sie rozni i moje konto klienckie z UK nie dziala u nas w klazdym razie sprawa jest genialna - wchodzi sie na strone, konfiguruje, zapisuje lub drukuje i dzwoni do swojego opiekuna tam przez telefon mowi mu sie co sie chcialo, co jeszcze by mozna zmienic (jak nie wie to oddzwania), podaje sie kolesiowi cene z netu a on proponuje inna - oczywiscie nizsza tak samo czesci najfajniejsze jest dobicie targu - jak sie powie, zeby wysylal, to z karty schodzi kasa i nastepnego dnia (w przypadku notebookow robionych na zamowienie - okolo tygodnia) dzowni kurier do drzwi jak masz kogos w UK/IE to polecam takie rozwiazanie w PL moze tez sie doczekamy... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1389 |
____
![]() ![]() ![]() |
wypas
![]()
![]() |
#1390 |
the one
CDRinfo VIP
żeby jeszcze trochę się z tą kulturą pracy bardziej postarali, to biorąc to wszystko pod uwagę ta nowa seria XPS 15xx byłaby dla mnie notebookiem idealnym..
Ale i tak warto się przyjrzeć ![]()
![]() |
#1391 |
____
![]() ![]() ![]() |
Masz na mysli wentylator? BTW mam jeszcze jeden dylemat 15 czy 17?
![]() |
#1392 |
the one
CDRinfo VIP
Tak wentylator. Fakt, że ja jestem na to wyjątkowo wyczulony, ale charakterystyka pracy może jednak czasami wnerwić. Co innego, jak wentylator chodzi cicho non stop, co innego jak potraf się włączać i wyłączać co kilka minut, a nawet co kilka sekund (rzadziej ale się zdarza). Mnie to czasami doprowadza do szału, bo nie mogę się skupić na tym, nad czym pracuję i szlag trafia wszelką koncentrację. Dodatkowo pomimo tego wentylatora dość mocno (a przynajmniej odczuwalnie) nagrzewa się obudowa pod nadgastkami (zwłaszcza pod lewym). Nic oczywiście nie parzy, ale nie jest to przyjemne.
Z tym, że ja opisuję serię 1645. W tych najnowszych jest lepiej, chociaż nie idealnie. Nie słyszałem, opieram się tylko na opinii użytkowników, ale wygląda na to, że niektóre rzeczy poprawiono. Choć dalej nie jest to kultura pracy chociażby nowej serii laptopów Asus'a (nie pamiętam teraz modelu). Po prostu mały krok na przód. Jeśli chodzi o wybór pomiędzy 15 a 17 cali, to.. właściwie nie ma wyboru ![]() Za 15 calowym przemawia: - dużo, dużo lepszy ekran. W wersji Full HD (niestety trzeba przywyknąć) obraz jest podobno rewelacyjny (w co jestem w stanie uwierzyć widząc, jaki jest u mnie i wiedząc, że w tych nowszych jest jeszcze wyraźnie lepszy), w 17 calowych fatalny (zupełnie inna matryca). Teraz wchodzą jakieś matryce matowe w 17 calowych, które podobno są godne uwagi. Można też samemu wymienić, co kosztuje około 500 zł, ale nie wiem, czy chciałoby się w coś takiego bawić w nowym laptopie - lepsza kultura pracy - w 15'' zrobiono krok naprzód, w 17 calowych krok.. w tył. Nie wiem, co jest tego powodem, bo w większej obudowie powinno być łatwiej to wszystko schłodzić. Faktem jednak jest, że 17'' nagrzewają się zdecydowanie bardziej, wyraźnie jest to odczuwalne na obudowie i wentylator chodzi często i głośno. Dla mnie na pewno nie do przyjęcia - może trochę lepszy dźwięk. Nie sam w sobie, bo konstrukcja jest ta sama (a efekt podobno rewelacyjny - najlepszy ze wszystkich notebooków dostępych obecnie na rynku - w to również jestem w stanie uwierzyć, bo już w moim jest tak dobry, że zrezygnowałem z głośników zewnętrznych - w tych nowszych podobno (znowu podobno, ale to absolutnie jednogłośna opinia we wszystkich recenzjach i opiniach) jest jeszcze zauważalnie lepiej), ale umieszczenie głośników w 17'' powoduje, że zakrywa się je często dłońmi pogarszając dźwięk. Niby drobiazg, ale może też mieć znaczenie Więcej teraz nie pamiętam, ale wyaje mi się, że były jeszcze jakieś drobiazgi przemawiające za mniejszym modelem. W każdym razie ze względu na ekran (podobno kolosalna różnica) i kulturę pracy ja w ogóle nie brałbym pod uwagę 17 calowego. Choć wielkościowo bardziej by mi odpowiadał.
![]() |
#1393 |
____
![]() ![]() ![]() |
Dzieki Andrzej za konkretny opis. Wybiles mi z glowy 17'ke. BTW w tej chwili mam 15ke Sony VGN-FZ21Z - ma juz ze 3 lata i w sumie jestem zadowolony (bateria trzyma jak nowa) - za wyjatkiem braku podswietlania klawiatury - co mi mocno przeszkadza, a nie chce mi sie uczyc pisac bezwzrokowo. I stad pomysl na zmiane.
![]() |
#1394 | |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Cytat:
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Jarson : 10.05.2011 o godz. 00:25 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1395 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Dla mnie przy 1920x1080 ikony i tekst sa normalnej wielkosci dopiero od 40 cali w gore. Na 15 calach maksimum to 1280x720...
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
jaki kupic laptop, laptop, notebook, poradnik, rekomendacje, zakup laptopa |
|
|