![]() |
Witam!
Poszukuję laptopa dla znajomego fotografa. Wymagania: 17 cali, dysk ssd, wypas grafa, matryca IPS/MVA/PVA. Budżet do 4500-5000 PLN. |
Niech kupi cokolwiek na i5/i7 i zewnętrzny monitor. :mruga:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188821 |
Właśnie chodzi o to, żeby nie dokupywać monitora. Ma być w jednym pudle. Wiem, że dell kiedyś miał model l502x z lepszą matrycą. I ciekawi mnie, czy do 5k PLN znajdzie się jakiś laptop z matrycą NIE TN
|
To nie tylko kwestia TN/IPS, ale podświetlenia i możliwości kalibracji.
Jako fotograf, powinien zdecydowanie przyłożyć się do jakości monitora, chyba, że: nie jest świadomy problemu, ma to gdzieś, nie drukuje, nie widzi różnicy.* *niepotrzebne skreślić :mruga: |
Ostatnio u znajomego przeglądaliśmy fotki takiego 'fotografa', który ma aparat za jakieś >10 tys. i właśnie planuje kupić nowy, a monitor za ~ 1 tys. Fotki może i złe nie są, ale obrobione tak, że lepiej nie mówić. Ten znajomy jest muzykiem, ale zajmuje się też grafiką i nie miał wątpliwości, że warto zainwestować w EIZO.. (może nie tylko ten wchodzi w grę, ale generalnie monitor).
W skrócie - jeżeli ten laptop ma w jakimkolwiek stopniu służyć do pracy, to zewnętrzny monitor jest tutaj oczywistością. |
Cytat:
Cytat:
Według Twoich założeń wynika, że wszystkie zdjęcia reporterskie z wydarzeń sportowych (euro, olimpiada itp) są słabo obrobione, bo obrabiane są na laptopach (duża większość fotoreporterów w międzyczasie przesyła już wyselekcjonowane i obrobione na lapkach właśnie fotki do redakcji). Jeżeli byłoby inaczej to zdjęcia z EURO zobaczylibyśmy po kilku dniach. BTW, 10 tyś to bardzo niewiele jak za aparat. |
To niech kupi tego Della czy Lenovo na IPSie. W wątku, który Ci podałem padały propozycje. Wyślij mu, niech sobie poczyta. :)
Cytat:
Zdjęcia z EURO też nie widzisz natychmiast. Podejrzewam, że oni pracują tak, że fotograf wali zdjęcia, wysyła do redakcji, tam już jest fotoedytor, który obrabia fotkę (WB, Exp, zmniejszenie, ostrość) i wysyła do drukarni czy do internetu. Zatem kilka godzin jest. Do samego internetu to nie potrzeba jakiegoś super sprzętu, tu są umieszczane małe "znaczki pocztowe", nie zdjęcia. |
Cytat:
Cytat:
A obróbki bez dobrego monitora dobrze nie zrobisz. Chyba, że na chybił trafił.. Cytat:
Cytat:
|
Nowy laptop zakup
Witam,mój kolega chce zakupić nowy laptop do kwoty 2tys,bardzo proszę o pomoc jaki mam mu doradzić,ponieważ ja się nie znam.Jeszcze raz uprzejmie proszę o poradę.
|
Do czego ma laptok służyć, co go ma cechować, jaki rozmiar matrycy, jej typ itd. Im więcej szczegółów, tym precyzyjniejszy będzie wybór.
|
Uniwersalny,cechować ma go niezawodność,matryca w miarę duża,dobry procesor,grafika,dysk,pamięć....
|
Konkrety. Matryca w miarę duża to 15.6, czy 17"? Ma być matowa, czy błyszcząca?
Procesor, dysk pamięć itd. to jakie ma być? IMHO coś na Sandy z i3 4GB i 320GB by się pewnie znalazło - o USB3 raczej nie myśl. |
Ja mam Toshibę A-300, nie jestem zbyt tym laptopem zadowolony,nie chcę kumpla w kanał wprowadzić,po prostu zapytał co mam mu doradzić, matryca raczej 17" matowa czy błyszcząca to chyba obojętnie,procesor dysk i pamięć no takie aby mógł dużo programów zainstalować i chodziło dobrze w miare szybko, a to USB3 tzn? oraz jakiej firmy tego laptopa mu polecić? Bo chce już kupić teraz w poniedziałek.
|
Mamy HP ProBooka 4730s. Polecam.
|
Ok,dziękuję polecę tego laptopa,mam nadzieję że kumpel będzie zadowolony-dzięki i pozdrawiam.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:34. |