Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zakup notebooka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zakup-notebooka-70415/)

CIAPEK 20.04.2010 23:06

dzięki za wiadomości :)
widzę, że opcje są-istnieją :)

Wracając co do Asusa Eee PC 1201N czytałem ostatnio małe "review" i zmartwiła mnie mała wydajność procesora.
http://www.mobimaniak.pl/17308/asus-...t-mobimaniaka/

Chciałbym pokusić się na tym netbooku na "prosty" montaż video w programie Sony Vegas, który w zupełności odpowiada wymaganiom sprzętowym tego Netbooka. Procek jest ważną częścią, a tu takie wieści. hmmm

mgit 20.04.2010 23:24

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1094047)
Nawet jesli to Win 7, to w wypadku netbookow bez partycji recovery pozostaje kwestia braku napedu, na ktorym mozna owego pena przygotowac...

Zapominasz o napędach na USB lub ew. zawsze można przygotować instalacje na pena na innym komputerze. Nikt nie traktuje netbooka jako komputer podstawowy, co najwyżej jako pomocniczy.

marynarz 21.04.2010 00:20

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1094107)
dzięki za wiadomości :)
widzę, że opcje są-istnieją :)

Wracając co do Asusa Eee PC 1201N czytałem ostatnio małe "review" i zmartwiła mnie mała wydajność procesora.
http://www.mobimaniak.pl/17308/asus-...t-mobimaniaka/

Chciałbym pokusić się na tym netbooku na "prosty" montaż video w programie Sony Vegas, który w zupełności odpowiada wymaganiom sprzętowym tego Netbooka. Procek jest ważną częścią, a tu takie wieści. hmmm

Dlatego ja wybralem MSI U230. Athlon Neo jest wydajniejszy niz Atom 330. Jutro go rozpakuje i zobacze co jest warty.

loki7777 21.04.2010 09:10

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1094108)
Zapominasz o napędach na USB lub ew. zawsze można przygotować instalacje na pena na innym komputerze. Nikt nie traktuje netbooka jako komputer podstawowy, co najwyżej jako pomocniczy.

Moze i masz racej, ale czy kupujac cos za 1200-w gore nie oczekujesz w pelni funkcjonalnego,kompletnego,pelnowartosciowego i zdatnego do uzycia laptopa? Przeciez nei po to kupujke sie 12" laptopy aby zaraz leciec po naped na USB. Niektorzy pozbyli sie stacjonarki po to aby miec tylko jeden komputer. I nie ma co porownywac PL do reszty Europy, gdzie pare komputerow w domu to standard. Ja kupuja laptopa z oryginalnym windowsem chcialbym miec mozliwosc jego instalacji/reinstalacji bez problemow. Co to dla nich byl za problem dac na pendrivie instalke(niech dolicza sobie nawet te 30-40zl)?

M@X 21.04.2010 09:23

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1094108)

Nikt...?

nimal 21.04.2010 09:57

jak ktos szuka malego kompa z czytnikiem CD - sa takie (tylko tak ze 2x drozsze - co nie znaczy kosmicznie drogie - bez problemu w okolicy 3k kupic mozna pelnoprawny notebook z napedem, szybkim procem i nawet nie najgorsza grafa a z ekranem 12-13" i nawet poprawcuje te kilka godzin na baterii)
jak ktos szuka netbooka - to ma o polowe taniej, ale wolniej i bez cd
i wtedy trzeba miec na uwadze, ze drugi komp moze byc czasem potrzebny

wystarczy wiedziec, czego sie chce

mgit 21.04.2010 10:39

Ci co zrezygnowali ze stacjonarki zakupili laptopa nie netbook'a

Nie mylcie netbooka z laptopem, laptop z powodzeniem zastąpi stacjonarkę, ale netbook już nie ...

Netbook raczej nadaje się do internetu, ew. worda w porywach, jakiś program do faktur, w desperacji do obejrzenia filmu avi

A nie komputer który to ma stać się głównym, i ma zastąpić stacjonarkę, laptopa ...

loki7777 21.04.2010 11:06

Niektorym starczy wlasnie taki netbook - zwlaszcza tym co nie graja i nie maja super wymagan:)

sobrus 21.04.2010 11:13

Już o tym mówiłem ale są netboki z procesorem Core2 Solo, 2GB RAM i 250GB HDD.
Taki netbok z powodzeniem może zastąpić stacjonarkę, nagrywarkę można podłączyć przez USB.

Natomiast ATOM wiadomo stacjonarki nie zastąpi.

Arepo 21.04.2010 11:45

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1094107)

Przy montażu video to najbardziej szybki dysk potrzebny, a w netbokach są wolne dyski 2,5 calowe - 60 MB/s to tak przeciętnie, więc praca z dużym materiałem będzie katorgą.

pozdrawiam

Wawelski 21.04.2010 12:01

Dla mnie idealne rozwiązanie to jak najmniejszy notebook (pewnie netbook się znajdzie też) ze stacją dokującą. Jak ma dysk w stacji albo e-sata - w zupełności zastąpi stacjonarkę. A jak nie ma - to w 95% sytuacji wystarczy.
Problem jedynie z rozbudową.

M@X 21.04.2010 15:05

U mnie i netbook i PC to Atomy. Spelniaja swoje zadania, czyli internet, edytor tekstu, arkusz kalkulacyjny, download i filmy HD (ION). Do grania jest PlayStation ;-)...

mgit 21.04.2010 15:18

Do edytora tekstu też za bardzo się nie sprawdza, nikt mi nie wmówi że wygodnie się pisze na netbooku patrząc na 10 calowy wyświetlacz ||

Nie wyobrażam sobie tworzenia prezentacji na 10 calach. Do prezentacji to minimum 20 cali+dodatkowy monitor na strony internetowe+ materiały .... na którym to są wyświetlane

andrzejj9 21.04.2010 16:11

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1094164)
Ci co zrezygnowali ze stacjonarki zakupili laptopa nie netbook'a

Nie mylcie netbooka z laptopem, laptop z powodzeniem zastąpi stacjonarkę, ale netbook już nie ...

Netbook raczej nadaje się do internetu, ew. worda w porywach, jakiś program do faktur, w desperacji do obejrzenia filmu avi

A nie komputer który to ma stać się głównym, i ma zastąpić stacjonarkę, laptopa ...

Netbook właściwie do niczego się nie nadaje.. No przepraszam, do przenoszenia owszem ;) (i może sprawdzenia czegoś na internecie, ale to można równie dobrze zrobić w większości komórek)

Rozumiem, komfort przenoszenia jest istotny. Dla mnie jednak ważniejszy jest komfort pracy.

Arepo 21.04.2010 16:37

Ja kupiłem netbooka do prezentacji na rzutnikach, można go schować do torby codziennej bo jest wielkości zeszytu, nie trzeba tachać całej oddzielnej wielkiej torby z laptopem. Zresztą 1 tyś. zł to kwota jak za lepszy telefon albo PDA więc zakup opłacalny :).

pozdrawiam

mgit 21.04.2010 16:42

Co do prezentacji to na upartego wystarczy telefon z Androidem, WM, Symbianem...

No chyba że wyświetlać te prezentacje bez rzutnika to owszem ...

Arepo 21.04.2010 17:49

miałem na myśli oczywiście projektor, przejęzyczenie ;)

pozdrawiam

andrzejj9 21.04.2010 17:54

No te prezentacje to jeszcze, ale w sumie tylko do przedstawiania, bo przygotowywanie na czymś z tak małym ekranem prezentacji (porządnej prezentacji) wygodne na pewno nie jest. A wyświetlić w sumie można i z komórki..

Sam nie wiem.. niewątpliwie te urządzenia jakieś zalety mają, ale dla mnie za dużo mają wad. Już bardziej podoba mi się projekt, który widziałem z rozkładaną klawiaturą. To na razie wstęp, ale jeśli pomyśleliby także nad jakimś rozszerzaniem ekranu (widziałem już wysuwane) to miałoby to nawet sens - połączenie dalej mobilności, ale już z większym komfortem pracy.

Patrix 21.04.2010 18:00

Ja jeśli używam projektora to zawsze odpalam irde/bt i robie z komórki pilota ;)

Arepo 21.04.2010 18:20

Praca na 10 calowym ekranie jest wygodniejsza niż się spodziewałem, można korzystać komfortowo z edytora tekstu, czy internetu. Takiej możliwości nie mają telefony czy PDA. Poza brakiem napędu DVD to jak dla mnie zwykły komputer. Gdybym się uparł to dałoby radę używać netbooka jako głównego komputera, pomijając prace wymagające bardzo szybkiego sprzętu. Zaletą tego typu urządzenia jest bez wątpienia cena i mobilność.

pozdrawiam

CIAPEK 22.04.2010 10:45

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1094175)
Przy montażu video to najbardziej szybki dysk potrzebny(...)

Kto Ci taką głupotę wcisnął że jest najważniejszy? :)
To włóż szybki dysk do komputera sprzed kilku lat i montuj materiał HD. Powodzenia!
Proces montażu video jest kilkuetapowy. Dla mnie akurat się liczy szybkość wyrenderowania materiału. Dysk na pewno nie gra tu "pierwszych skrzypiec".

Arepo 22.04.2010 11:17

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1094339)
Kto Ci taką głupotę wcisnął że jest najważniejszy? :)

Chyba nie masz specjalnie o tym pojęcia skoro tak twierdzisz :). Nikt nie musiał mi nic opowiadać, sam zajmowałem się obróbką video masę czasu i wiem z własnego doświadczenia.

Spróbuj popracować na materiale DV z kamery video, albo poskładać DVD na wolnym dysku. Mi wystarczał do wszystkiego Athlon XP 3200+ natomiast dysk był mimo RAID-a 0 stale wąskim gardłem i to on opóźniał wszelkie działania :taktak:.

O jakim renderowaniu mówisz ?, domyślam się że chodzi Ci o nakładanie efektów i ich podgląd oraz kompresji do docelowego formatu. Efekty nakłada się na samym końcu po pocięciu i ustawieniu wszystkiego po kolei (tutaj znowu dysk !). Programy mają zazwyczaj szybki tryb prezentacji nie obciążający specjalnie procesora, a kompresja ostateczna nigdy nie odbywa się w czasie rzeczywistym.

Dlatego uwierz, bez szybkiego dysku będzie bieda ;). Nawet przy prostym authoringu gdzie trzeba przewalić szybko 4-8 GB zaczną się problemy nie wspominając o materiale DV ...

pozdrawiam

CIAPEK 22.04.2010 23:23

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1094341)
(...)
O jakim renderowaniu mówisz ?, domyślam się że chodzi Ci o nakładanie efektów i ich podgląd oraz kompresji do docelowego formatu. Efekty nakłada się na samym końcu po pocięciu i ustawieniu wszystkiego po kolei (tutaj znowu dysk !). Programy mają zazwyczaj szybki tryb prezentacji nie obciążający specjalnie procesora, a kompresja ostateczna nigdy nie odbywa się w czasie rzeczywistym.

Dlatego uwierz, bez szybkiego dysku będzie bieda ;). Nawet przy prostym authoringu gdzie trzeba przewalić szybko 4-8 GB zaczną się problemy nie wspominając o materiale DV ...

pozdrawiam

jeśli przez "prosty montaż" rozumiesz nakładanie efektów to faktycznie też masz chyba o tym małe pojęcie. Chodzi mi tylko o pocięcie i eksport.
Dalej... "efekty nakłada się na samym końcu"... a w trakcie montażu nie można? Pierwszo słysze.
Nie twierdzę, że dysk nie jest ważny, ale na pewno nie najważniejszy.
Zależy mi na szybkosći eksporotowania materiałów do różnych formatów. Przecież widzę na po moim obencym komputerze i ostatnim w jakich momentach obciążenie procesora jest największe.
Zresztą nie mam zamiaru z Tobą dyskutować o tym skoro z góry założyłeś, że niespecjalnie mam o tym pojęcie.
Zajmowałeś się tym kiedyś jak piszesz to może powróć do tego kiedy w obecnych czasach wszystkie nowe podzespoły dosłownie zapieprzają a montować można nawet na netbookach i strzelam w ciemno, że to do czego chciałbym mieć netbooka spełni moje oczekiwania. Sony Vegas Pro na moim kompie PC śmiga jak szalony (ale nie bez powodu też każdy podzespół kosztował w nim po 1000 zł więc musi śmigać:) )
Authoringi weselne po 4-8 GB o których mówisz mnie nie obchodzą. Nie moja działka. Jak pisałem wyżej mam na myśli inne rzeczy i nie tylko DV ale i HDV.

P.S.
Przed chwilą wróciłem od Was z Gdyni... Lotos sprał nasze toruńskie Katarzynki (Energa Toruń) w kosza.
Powodzenia w finale! My gramy teraz o brąz.
Byłem akurat na materiale :)

Arepo 23.04.2010 09:52

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem prosty montaż bo nie napisałeś :). Nakładanie efektów to też może być prosty montaż, zależy od tego jak bardzo masz "przyjazny program". Czy ja napisałem że nie można nakładać efektów w trakcie ?, można tylko tak się zazwyczaj nie robi. Pocięcie i eksport to właśnie obciążenie dysku a nie procesora. Prędkość dysków idzie do przodu, ale ma się nijak do obecnych potrzeb, nadal jest to o wiele za wolno. Nie mam zamiaru się kłócić, myślę że sam niedługo odczujesz o czym mówiłem.

Pozdrawiam.

sobrus 23.04.2010 14:11

Bez sensu ta dyskusja, przeciez wiadomo ze do obróbki video potrzeba zarówno mocnego procka jak i szybkiego dysku. Zależy co konkretnie sie robi, jakim programem, na jakich plikach.

Jeżeli godzina materiału DV/HDV zajmuje 13GB oczywiste że do szybkich operacji na tym pliku (jak chociażby pocięcie go na mniejsze) każdy dysk będzie za wolny, bo możemy liczyć na przetworzenie 20-50MB/s. Pare minut trzeba poczekać nawet na stacjonarce (przez ten czas ziewając i przeglądając forum cdrinfo, jeżeli komputer jeszcze zipie).

Ale jeżeli będziemy robić z niego MPEG2 to dysk będzie spać. Ja odszumiam moje filmy radeonem 5670 bo core2@3.0 za wolne...

Netbook nie ma mocnego proca więc i dysk moze nie być za szybki - tak czy inaczej wszystko moze sie "troche" ślimaczyć.

I tu dochodzimy do pytania co to znaczy szybko? Dla jednego to minuta dla innego 15 minut. Zależy jak intensywnie pracujemy.

Na początek stanowczo odradzam Atoma, ten procek ledwo film odtwarza nie mówiąc juz o obróbce. Netbook z Core2 wskazany.

Chociaż nigdy nie miałem przyjemności (ze względu na cenę oczywiście) pracować na Sony Vegas.

Netbooki bardzo ewoluowały i obecnie nie sa już tylko zabawkami z 8GB HDD i okrojonym XP. Spokojnie konkurują możliwościami z małymi lapami, a do tego sa dużo tańsze.
Moim zdaniem podział na netboki i laptopy jest juz całkiem sztuczny.

Arepo 23.04.2010 14:50

Wiadomo że najlepiej mieć wszystko mocne, ale gdybym miał do wyboru pracę na kompie z szybkim procesorem ale wolnym dyskiem, albo z przeciętnym procesorem za to z szybkim dyskiem, to bez wahania wybrałbym wariant 2.

Kompresować sobie projekt można po nocach i wtedy nie ważne czy będę miał efekt szybciej o godzinę czy nie. Za to jego przygotowanie wiąże się głównie z szybkością dysku czy to się komuś podoba czy nie.

pozdrawiam

Zetoxa 29.04.2010 11:39

drodzy forumowicze,
mam doradzić zakup laptopa koleżance żony
są 2 warunki:
co najmniej core 2 duo (może być i3 lub i5),
oraz klawiatura numeryczna,
i ma być tanio,
znalazłem takie coś,

http://allegro.pl/item1013171138_pro...nes_matow.html

macie coś tańszego :sciana:

melag 29.04.2010 19:43

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1095330)
drodzy forumowicze,
mam doradzić zakup laptopa koleżance żony
są 2 warunki:
co najmniej core 2 duo (może być i3 lub i5),
oraz klawiatura numeryczna,
i ma być tanio,
znalazłem takie coś,

http://allegro.pl/item1013171138_pro...nes_matow.html

macie coś tańszego :sciana:

Będzie ok.

Jabba the Hutt 03.05.2010 12:45

Od jakiego procka lapek udźwignie odtwarzanie FLAC/APE (Audio) oraz DIVX/XVID (Video) ? Pentium III czy Pentium IV, Celeron M a może każdy z nich ? Szczególnie zależy mi na Audio.

marynarz 03.05.2010 13:38

Pentium M sa bardzo dobre. Mierz od 1,6GHz, chociaz do divx to kazy bedzie dobry.

M@X 03.05.2010 16:52

OK, pytanie krotkie i na temat i w dodatku kierowane do obiektywnych w temacie ludzi (choc czytajac inne pelne nienawisci posty watpie ze taki ktos jeszcze mi odpisze...).

http://www.allegro.pl/item1008847609...mb991pl_a.html

W zestawie Snow Leopard i iLife '09. Czy to uczciwa cena za MacBooka Pro, czy moze ktos widzial gdzies taniej? Interesuja mnie mniej wiecej te parametry - Core2Duo, DDR 3, WiFi N itp. KONIECZNIE 13,3'' (zadnych ogromnych klockow nie chce juz miec w domu). Fajnie by bylo jakby mial SSD, ale to juz chyba dopiero nastepna generacja ;-). Do tego Magic Mouse ( http://www.allegro.pl/item1019573903...mac_apple.html ) - chcialbym wymiescic sie w kwocie 4500 PLN.

Polecicie cos? Macie sprawdzonych sprzedawcow "Jabluszek"?

mgit 03.05.2010 19:06

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1095839)
OK, pytanie krotkie i na temat i w dodatku kierowane do obiektywnych w temacie ludzi (choc czytajac inne pelne nienawisci posty watpie ze taki ktos jeszcze mi odpisze...).

http://www.allegro.pl/item1008847609...mb991pl_a.html

W zestawie Snow Leopard i iLife '09. Czy to uczciwa cena za MacBooka Pro, czy moze ktos widzial gdzies taniej? Interesuja mnie mniej wiecej te parametry - Core2Duo, DDR 3, WiFi N itp. KONIECZNIE 13,3'' (zadnych ogromnych klockow nie chce juz miec w domu). Fajnie by bylo jakby mial SSD, ale to juz chyba dopiero nastepna generacja ;-). Do tego Magic Mouse ( http://www.allegro.pl/item1019573903...mac_apple.html ) - chcialbym wymiescic sie w kwocie 4500 PLN.

Polecicie cos? Macie sprawdzonych sprzedawcow "Jabluszek"?

Miałem okazję testować właśnie ten model MacBook Pro, i nie powiem bardzo fajny, ale trochę się grzeje, co do zakupu zastanawiałeś się nad zakupem w UK ?
Znajoma kupiła w UK właśnie ten model i wyniosło ją trochę taniej ...

Jabba the Hutt 06.05.2010 19:26

Głupie pytanie mam.... da się jakoś włączyć lapka bez otwierania go ? Przycisk POWER jest cholera dostępny tylko po otwarciu ekranu :( . Jakby go odpalać bez otwierania to można bez problemu (po podłączeniu monitora zewn., klawiatury USB i myszy podobnie jak stacjonarki.

nimal 06.05.2010 19:38

to po co laptop? :hmm:

Jabba the Hutt 06.05.2010 19:50

Wiesz, mój lapek aktualnie pełni rolę czegoś w stylu serwera muzycznego do FLAC/APE z kartą zewn. Audiophile USB M-Audio. Zawsze to cichsze, mniej prądu ciągnie. I stoi na półce biurka. Ale aby go otworzyć trzeba go wyciągnąć .

nimal 06.05.2010 20:19

do tego np asus robi eeebox
a co do lapka - usypiac i budzic klawiatura/mysza
bo wlaczyc z klaiwatury to chyba sie nie da

Jabba the Hutt 06.05.2010 20:29

A w uśpieniu ile prądu zasysa ?

nimal 06.05.2010 21:29

gdzies tu na forum liczyli i mierzyli - zaskukujaco duzo jak na brak oznak zycia ;)
nie wiem, ile konkretnie, ale spodziewaj sie liczby w okolicach kilku W

edit:
to duzo to oczywiscie w cudzyslowiu - masz router? ciagnie wiecej
masz radio lub tv ktorego na sile nie rozlaczasz? ciagnie duzo wiecej
;)

Jabba the Hutt 06.05.2010 22:03

Teraz to już nic nie ciągnie, bo się chyba zepsuł :( . Właśnie nie chce się włączyć...

M@X 08.05.2010 00:20

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1095866)
Miałem okazję testować właśnie ten model MacBook Pro, i nie powiem bardzo fajny, ale trochę się grzeje, co do zakupu zastanawiałeś się nad zakupem w UK ?
Znajoma kupiła w UK właśnie ten model i wyniosło ją trochę taniej ...

O zakupie z UK myslalem, ale nie znam sie na tym kompletnie ;-(. Jakies sklepy godne polecenia? Trzeba placic clo i VAT? Pamietam, ze jak sciagalem graty airsoftowe z Hong Kongu to wysylano paczke z zanizona wartoscia (sklepy) by oplata celna byla nizsza lub wysylano towar jako "gift" (osoby prywatne) by oplat celnych uniknac... Mimo to nawet w pierwszym przypadku czasami udalo sie tych oplat uniknac!

mgit 08.05.2010 08:46

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1096595)
O zakupie z UK myslalem, ale nie znam sie na tym kompletnie ;-(. Jakies sklepy godne polecenia? Trzeba placic clo i VAT? Pamietam, ze jak sciagalem graty airsoftowe z Hong Kongu to wysylano paczke z zanizona wartoscia (sklepy) by oplata celna byla nizsza lub wysylano towar jako "gift" (osoby prywatne) by oplat celnych uniknac... Mimo to nawet w pierwszym przypadku czasami udalo sie tych oplat uniknac!

Moja znajoma kupiła osobiście w UK, i porostu przywiozła go bez opakowania (jedynie torba).... żadnego cła nie zapłaciła ...

loki7777 08.05.2010 09:04

Bo przywiozla go osobiscie, inaczej moze byc jak go kurierem sie wysle.

andrzejj9 08.05.2010 10:02

Bardzo powoli będę się chyba przygotowywał do kupna nowego notebooka (mogę mieć możliwość sprowadzenia ze Stanów za jakiś czas). Oczekiwania mniej więcej chodzą mi po głowie, ale muszę je jeszcze skrystalizować (ogólnie jakiś z tych najnowszych procesorów Intela, karta graficzna dość wydajna i na pewno nie zintegrowana (muszę się rozeznać w modelach do notebooków - ale pewnie coś ATI 4xxx czy 5xxx jeśli już są) 512-1GB pamięci, około 4GB (może) ramu, dysk bez większego znaczenia, bo i tak dużo miejsca nie potrzebuję, ważne, żeby był wydajny i cichy - może mniejszy SSD? (ale chyba jeszcze nie), nagrywarka DVD minimum, chętniej z odtwarzaczem BL a może i już nagrywarką), ekran raczej 15'4 - 15'6, rozdzielczość 16xx *1xxx, ewentualnie FullHD, ale też raczej niekoniecznie), dobra wbudowana kamerka, najlepiej z możliwością zasłonięcia.. nad innymi muszę się jeszcze zastanowić).

Będę sobie spokojnie przeglądał, bo duże znaczenie ma także dla mnie wygląd zewnętrzny (w sensie funkcjonalności) - rozmieszczenie portów, napędów, czytników itp. dodatkowe przyciski sterujące, oczywiście ciężar (chętnie poniżej 2kg, max 2,5), bateria itp.) niemniej zastanawiam się na razie nad firmą. Lubię DELL'a i na pewno zacznę od niego, ale jak jakiś czas temu przeglądałem co ma w ofercie, to nic nie przypadło mi do gustu (wyposażenie jeszcze, ale funkcjonalność zewnętrzna - czyli właśnie rozmieszczenie wszystkiego dla mnie nie do zaakceptowania), więc myślę, co ewentualnie innego jest teraz godnego uwagi (w sensie jakości wykonania). Acer i podobne wynalazki (chociaż niektóre coraz lepszej jakości) raczej odpadają, do Asus'a mam uraz po ostatnich przeprawach, więc raczej również, HP.. raczej nie miałem pozytywnych doświadczeń, a porównanie do DELL'a wypadało bardzo nierówno (na korzyść ostatniego). MSI? Toshiba? Nie miałem doświadczeń i nie potrafię ocenić, IBM? Często chwalony. Jest jeszcze Sony, które też chyba jest na wyższej półce. Coś przeoczyłem?

W każdym razie chcę zacząć od firmy, więc jak ktoś ma coś godnego polecnia, to chętnie sprawdzę (chętnie też nazwy serii - bo wiem, że dany producent potrafi ich mieć kilka - oczywiście będę to wszystko przeglądać, ale dobrze byłoby wiedzieć od czego zacząć).

ed hunter 08.05.2010 10:42

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1096617)
Moja znajoma kupiła osobiście w UK, i porostu przywiozła go bez opakowania (jedynie torba).... żadnego cła nie zapłaciła ...

O ile mi wiadomo United Kingdom jest w European Union, tak jak Republic of Poland, więc cła być nie może. :nie: A ze Stanów znajomy przywoził zawsze jednego lub 2 laptopy, bez opakowania, jego własne, choć strasznie nowe... :D
Przywoził znajomym, nie na handel.

nimal 08.05.2010 21:08

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1096618)
Bo przywiozla go osobiscie, inaczej moze byc jak go kurierem sie wysle.

W UNI CLA SIE NIE PLACI
i basta ;)

Jabba the Hutt 10.05.2010 10:20

Czy w Netbooka dajmy na to jakiegoś Asusa serii EE z SSD dyskiem, można zapakować dysk HDD 2,5 cala ?

joujoujou 10.05.2010 14:38

Nie mam pewności - tam może być 1.8 cala wepchnięty - warto byłoby sprawdzić specyfikację. :idea:

nimal 10.05.2010 15:32

najprawdopodobniej nie
ale warto dla kazdego modelu sprawdzac osobno
np do Dell Mini jeszcze rok temu nie szlo fizycznie wlozyc HDD - bo tam byla plytka z pamieciami flash zamiast tego, co zwykle nazywamy mianem SSD
ale przeciez nowsze EEE maja juz HDD w standardzie
wiiec przy kazdym modelu bedzie inaczej

ryto 27.06.2010 22:03

IBM/Lenovo R61i czy inny? Max 1500zł.

Witam,
Jestem na etapie kupna laptopa (i jestem w tym zielony!)***8230; Mam do dyspozycji 1500zł i ani grosza więcej.
Laptop do zastosowań domowych: filmy, muzyka, Internet, dodatkowo diagnostyka samochodowa przez złącze OBDII***8230;
Ma być cichy, system ma działać płynnie (najlepiej XP Pro).

Znalazłem ciekawą (chyba) ofertę na alledrogo:

IBM LENOVO R61i w najwyzszej konfiguracji

Procesor Intel Centrino Core 2 Duo 1,7Ghz

Pamięć 2GB DDR II 800MHZ

Dysk 160GB SATA II 7200 RPM SUPERSZYBKI

Karta INTEL X3100 256MB

Naped NAGRYWARKA DVD

Ekran MATRYCA 15,4 cala matowa (najlepsza!!!)

BATERIA 6 Cell 5 godzin pracy (bez problemu) !!!

WIFI "N" Czytnik lini papilarnych, bluetooth, czytnik kart pamieci

WINDOWS XP PROFESIONAL PL RECOVERY
!!! 12 M-CY GWARANCJA !!!

Kilka pytań:

1. Czy w tej cenie znajdę coś lepszego, czy do moich zastosowań wystarczy? Procek to core2due, natomiast teraz w większości laptopów w tej cenie jest dual core T3400***8230;
2. Czytnik WIFi ***8222;N***8221; ***8211; hmm rozumiem, że jak mam Internet i dokupię sobie router WiFi to będzie Internet działał? (chodzi o tę literkę ***8222;n***8221;, zazwyczaj widuję a/b/g ***8211; to mnie troche zmyliło)
3. Czy laptop jest cichy i funkcjonalny? Czy system działa płynnie?

Nie jestem graczem, jedyna gra w jaką od czasu do czasu gram to World Of Warcraft (teraz czekam na Diablo III)

Pozdrawiam i proszę o pomoc...

ynsiwy 04.09.2010 12:52

Jakiego netbooka 10 lub 12 cali teraz polecacie? Wiadomo, że osiągi są wszedzie porównywalne. Głownie zależy mi na dobrej bateri. Cena do 1400 zł.

melag 04.09.2010 19:11

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1116368)
Jakiego netbooka 10 lub 12 cali teraz polecacie? Wiadomo, że osiągi są wszedzie porównywalne. Głownie zależy mi na dobrej bateri. Cena do 1400 zł.

Jeśli miałbym dzisiaj kupić netbooka,byłby to Asus Eee 1215N, ale to budżet w granicach ~1900zł.
http://www.laptopmag.com/review/lapt...-pc-1215n.aspx

Równie dobry, ale również poza budżetem (~1700zł) jest Asus Eee 1201N:
http://www.laptopmag.com/review/laptops/asus-1201n.aspx

OK, teraz moja propozycja w kwocie do ~1400zł - Asus Eee 1005P, tylko 10", ale za to spokojnie 8h na baterii :)
http://www.x-kom.pl/p/57275-netbook-...se-czarny.html

http://www.laptopmag.com/review/lapt...ll.aspx?page=1

Alternatywnie 12" (zdecydowanie wybrałbym większy ekran) Asus Eee 1201HA "duży" ekran, jednak krócej na baterii (~5-6h):
http://www.x-kom.pl/p/49677-netbook-...hp-czarny.html

http://www.pcadvisor.co.uk/reviews/i...d=3213124&pn=1

ed hunter 05.09.2010 02:15

Eee...

sobrus 06.09.2010 08:31

Zastanawiam się na MSI X600, tylko ... że ja wcale nie chce laptopa.
Potrzebny mi będzie pare razy ...

heh...

Ale jak ktoś chce to może zobaczyć. 15 cali LED, Core2 Solo 1.4GHz, 4GB RAM, 320GB HDD, Radeon z HDMI, Win7 HP za 1699 w komputroniku. 4,5h na baterii, ale przynajmniej wyświetlacz normalny.

Zetoxa 06.09.2010 08:39

to właściwie laptok bez nagrywarki :D
ale ładnie się prezentuje :spoko:

sobrus 06.09.2010 09:29

Mój poprzedni był MSI EX600, więc teraz X600 byłby w sam raz :spoko:
Tylko na pewno będzie sie kurzył na półce jak poprzedni, gdy już wykona zadanie :(
Niestety laptopy są dla mnie zbyt słabe. Celuje w czterordzeniowca...

Netbooki mają za małe ekrany. Wzrok można stracić. A Atom to juz przesada :nie:. Ten przynajmniej film przez HDMI spokojnie puści (jeżeli radeon wspiera H264).

Kris 09.09.2010 18:00

No ja bym chciał kupić netbooka dla mojej żony. Będzie jeździła na studia, zaglądała do biblioteki podczas pisania pracy mgr, więc prędzej czy później mnie to czeka.

To, co ja bym chciał:
- Bluetooth
- modem HSDPA,
- nieco powyżej 10" - może być 11",
- matryca matowa,
- HDMI,
- praca na baterii co najmniej 4-5h.

Coś takiego może jest na świecie? :D

Oprócz BT ma wszystko:
http://allegro.pl/dell-inspirion-min...216543469.html
http://www.digicomp.pl/produkt/mini_...sID=2290&cID=0

CIAPEK 21.10.2010 10:34

Witam Panowie!

Laptop dla znajomej za ok. 8000 zł.
Co polecacie?

Wiadomo, jakość wykonania, szybkość muszą iść ze sobą w parze.

Zastanawia się nad Dellem Precision M6500.
http://www1.euro.dell.com/pl/pl/firm...C1078552&s=pad

Mac odpadł.

sobrus 21.10.2010 10:46

stwierdzenie że musi być za 8 tys jest wg mnie bez sensu.
Bo "najlepszy, najszybszy, najsuperowszy" w laptopach oznacza mniej więcej "najcięższy przenośny grzejnik pracujący 30 minut na baterii".

Ten laptop to DTR czyli pokraka. Waga 4 kilogramy, więc idealny do trenowania krzepy :D
No chyba ze taki ma być, ale wtedy lepiej kupić stacjonarkę.

Ze specyfikacji wynika, że to laptop dla inżynierów i architektów (duży ekran, mocny proc i quadro).

M@X 21.10.2010 11:10

Rozumiem, ze ma byc 17 cali (podales przyklad Dell Precision)?

Oczywiscie upre sie przy bezkompromisowo wykonanym MacBooku Pro (Unibody) :

http://allegro.pl/najnowszy-macbook-...274300468.html

Choc 17 cali to kolos IMO - warto rozwazyc wersje 15'' (ja bralbym 13ke, ale ja dziwny jestem ;-)).

No i koniecznie upewnij sie u sprzedawcy ze zestaw zawiera iLife '11 zamiast iLife '09!

CIAPEK 21.10.2010 12:29

Musi być ok. 8000 zł bo to z dofinansowania i taka kwota jest zarezerwowana na "przenośny komputer".

Nie chcę mi się wierzyć, że wśród notebooków w tej cenie sa tylko "grzejniki".

Mac odpada. Znajoma nie ma, aż takich wymagań no i umówmy się soft do PC jest bardziej dostępny, Laptop za taką kasę szybkością przebija Maca, a Windows 7 daje radę. Znajoma nie jest też specem komputerowym więc jeśli ma się denerwować, że na Macu jest inaczej niż w Windowsie to lepiej oszczędzić jej tych chwil.
Zresztą to nie moja decyzja.

sobrus 21.10.2010 13:44

Nie wiem skąd oni wzieli taką cenę, przeciętny lapek kosztuje 2-3 tysiace. Te lepsze ok 5, trzeba sie nieźle postarać zeby wybrać coś za osiem :D

Ale da sie to zrobić. Wlazłem na komputronik i odfiltrowałem powyżej 7k.

http://www.komputronik.pl/index.php/..._Z13M9E-B.html

Ma podwójny dysk SSD, zeby nie było za tanio ;)

http://www.komputronik.pl/index.php/..._NTK5HPB_.html

HP

http://www.komputronik.pl/index.php/..._VQ667EA_.html

DELL

http://www.komputronik.pl/index.php/...Adamo_XPS.html

M@X 21.10.2010 13:51

Tylko nie HP. To juz nie to co dawne HP, tak samo jak IBM.

DELL lub Apple. Tylko.

Ew. Asus Lamborghini, ale nie wiem jak zapatruje sie na taki przepych instytucja przyznajaca dotacje :-P...

sobrus 21.10.2010 13:56

Lenovo jest OK :taktak:

Zetoxa 21.10.2010 14:00

poczekaj do grudnia

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/...m-full-hd.aspx

sobrus 22.10.2010 12:47

Ale to jest grzejnik działający 30 minut na baterii :D

Fajna sonda jest pod tym newsem
Ile lat ma Twój laptop
a) mniej niz rok
b) mniej niz dwa
c) nie mam laptopa

Czyli dzisiejsze lapki nie wytrzymują wiecej niz 2 lata :D

Mój MSI jest wyjątkiem bo ma 2,5 roku (1,5Ghz Core2+GF 8400) a działa wciąż bardzo dobrze.

M@X 22.10.2010 13:04

Moj Wind tez w tym samym wieku i nie liczac wyrobionych lekko zawiasow nadal bez problemow :-)!

Zetoxa 22.10.2010 13:10

mój HP nx7400 będzie miał 3 lata w listopadzie :spoko:

tom-as 22.10.2010 18:33

mój Vaio (c2d 2ghz, 8400M GT, itd) działa też ładnie (no... po za ostatnimi wybrykami bateryjki) już 3 lata :-)

sobrus 25.10.2010 10:03

Nie, te laptopy nie istnieją!
Jaką opcje byście wybrali?
Ha! widzicie! Wcale nie macie laptopów!

CIAPEK 25.10.2010 13:15

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1124004)
Nie wiem skąd oni wzieli taką cenę, przeciętny lapek kosztuje 2-3 tysiace. Te lepsze ok 5, trzeba sie nieźle postarać zeby wybrać coś za osiem :D

Ale da sie to zrobić. Wlazłem na komputronik i odfiltrowałem powyżej 7k.

http://www.komputronik.pl/index.php/..._Z13M9E-B.html

Ma podwójny dysk SSD, zeby nie było za tanio ;)

http://www.komputronik.pl/index.php/..._NTK5HPB_.html

HP

http://www.komputronik.pl/index.php/..._VQ667EA_.html

DELL

http://www.komputronik.pl/index.php/...Adamo_XPS.html

Drogi Sobrusie. Udało Ci się przewidzieć fakty :)
Więc pułap obnizył się do 4500 zł.
Faktycznie nie ma sensu pakować tyle kasy.
Więc mamy 4500 zł. 15-17 cali.
Matryca matowa.

jesi 02.12.2010 18:46

Przyszedł czas na zakup nowego notebooka. W świecie błyszczących matryc, błyszczących obudów i lakierowanego dziadostwa nadal nie daję się ponieść obecnym trendom.
W związku z tym szukam czegoś całkowicie matowego i czarnego z matową matrycą (bez żadnego wyjątku). W grę wchodzi maksymalnie 3200 zł.
Moje typy to Lenovo R500 (już trudno dostępny), Lenovo L512 (niby następca, choć już trochę inna jakość wykonania) oraz Toshiba Tecra A11.
Jeżeli chodzi o R500 to najbardziej by mi odpowiadał, ach ta chropowata obudowa :) Jest jeszcze wspomniany L512, obudowa z tego co wyczytałem to już nie to co w serii R. No i właśnie ktoś miał styczność na żywo z tym modelem i może coś powiedzieć o tej "nowej" obudowie?
Co do Toshiby, nie miałem do czynienia nigdy z biznesowymi Tecrami, więc trudno powiedzieć.
Może coś innego? O Lenovo serii T mi nie pisać, bo mnie nie stać. Tak jak napisałem, bezwzględnie musi być czarny, matowy i z matową matrycą :)

melag 02.12.2010 20:29

Dell Vostro 3500 - matryca o której mówią "pół mat", b.dobry laptop.
Test >>KLIK<<
Sprawdzony sklep >>KLIK<<

:)

jesi 02.12.2010 20:42

Nie spełnia wszystkich moich wymagań, dostępne kolory tego Vostro to srebrny, złoty i czerwony. Napisałem, że musi być czarny :) Oglądałem go wcześniej, jednak ta obudowa mi nie pasuje :)

melag 02.12.2010 21:21

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1131513)
Nie spełnia wszystkich moich wymagań, dostępne kolory tego Vostro to srebrny, złoty i czerwony. Napisałem, że musi być czarny :) Oglądałem go wcześniej, jednak ta obudowa mi nie pasuje :)

Zobacz na modele HP ProBook lub EliteBook, może znajdziesz coś dla siebie.

Przykład >>KLIK<<

:czytaj:

demek 02.12.2010 21:35

zerknij na tosie satelite pro

jesi 02.12.2010 21:35

Dzięki melag za sugestie, ale to wciąż nie to :) Błyszcząca ramka matrycy i obwódka klawiatury :) Miało być bez wyjątków w obudowie ;)

tom-as 02.12.2010 21:43

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1131526)
Dzięki melag za sugestie, ale to wciąż nie to :) Błyszcząca ramka matrycy i obwódka klawiatury :) Miało być bez wyjątków w obudowie ;)

z takimi wymaganiami sprecyzowanymi to tylko chyba ThinkPan Ci zostaje :taktak:

co prawda pare dni temu stawiałem na nogi Compaq'a coś c700 ale matryca błysk (obudowa czarny mat ze srebrnym logo)

M@X 02.12.2010 23:13

Za 3200 jak sie uprzesz to MacBooka dostaniesz. A moze i uzywanego MB Pro ;-)!

rafalkam 04.12.2010 22:08

Jakiego lapka do 2500zł polecacie? Szukam czegoś z matrycą 15-17 cali, dedykowaną kartką graficzną i prockiem i3 lub i5.
Co sądzicie o Asus X52JC-EX508?

melag 05.12.2010 10:40

Cytat:

Napisany przez rafalkam (Post 1131877)
Jakiego lapka do 2500zł polecacie? Szukam czegoś z matrycą 15-17 cali, dedykowaną kartką graficzną i prockiem i3 lub i5.
Co sądzicie o Asus X52JC-EX508?

Powiedz do czego będziesz używał laptopa i jaki masz budżet, wtedy będzie można coś polecić.

:czytaj:

marynarz 05.12.2010 13:02

Dokladnie. Za ile i do czego.
Kupowalem K52 niedawno i bardzo fajny sprzet z tego.

rafalkam 05.12.2010 13:06

Tak jak napisałem - cena do 2500zł.
Co do zastosowań to to byłby komputer multimedialny (filmy, internet, jakaś praca na nim).

Słyszałem, że ten procesor i5 X52JC-EX508 to jest to samo co i3 - czy ktoś mógłby rozwinąć temat? Czy jest jakiś lapek z prawdziwym i5 dostępny na rynku w tym przedziale cenowym?

marynarz 05.12.2010 14:15

W skrocie tak: lepiej kupic najmocniejszy i3 i lepsze pozostale podzespoly niz i5. Roznia sie tym ze w i5 jest technologia Turbo, ktora na codzien malo widac a trzeba za to doplacic.

melag 05.12.2010 17:06

Cytat:

Napisany przez rafalkam (Post 1131962)
Tak jak napisałem - cena do 2500zł.
Co do zastosowań to to byłby komputer multimedialny (filmy, internet, jakaś praca na nim).

Słyszałem, że ten procesor i5 X52JC-EX508 to jest to samo co i3 - czy ktoś mógłby rozwinąć temat? Czy jest jakiś lapek z prawdziwym i5 dostępny na rynku w tym przedziale cenowym?

Gdyby udało Ci się zwiększyć budżet o ~200zł:
http://www.ceneo.pl/;004+s5742g

Sprawdzony model, przyzwoity laptop, wiele pozytywnych opinii w necie:
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...tml?from=ceneo

ethar 14.01.2011 21:50

Jaki laptop najlepszy?

Witam, od dłuższego czasu, ja z moją ukochaną zastanawiamy się nad kupnem komputera. Jednakże moje doświadczenie w dziedzinie laptopów jest niewielkie. Jeśli chodzi o parametry, to mam jakieś względne pojęcie na ten temat. Jednak, najczęstszym problem z laptopami jest taki że się przegrzewają. Jaką firmę wybrać, aby laptop był sprawny, i się nie przegrzewał? Czy to też zależy od modelu ?

M@X 14.01.2011 22:47

Jaki budzet? Jak nie ma profesjonalnych wymogow to polecam MacBooka :-)!

ed hunter 14.01.2011 22:48

Latem trzeba dokupić przemysłową klimatyzację, takie proste a Ty nic...

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1139388)
Jaki budzet? Jak nie ma profesjonalnych wymogow to polecam MacBooka :-)!

Nie wszyscy są zboczeni, przecież wiesz? :>

joujoujou 15.01.2011 08:21

Jeżeli wyżej nie znajdziesz nic dla siebie, to spytaj na http://forum-laptopy.info.pl :spoko:

melag 15.01.2011 10:39

Cytat:

Napisany przez ethar (Post 1139375)
Witam, od dłuższego czasu, ja z moją ukochaną zastanawiamy się nad kupnem komputera. Jednakże moje doświadczenie w dziedzinie laptopów jest niewielkie. Jeśli chodzi o parametry, to mam jakieś względne pojęcie na ten temat. Jednak, najczęstszym problem z laptopami jest taki że się przegrzewają. Jaką firmę wybrać, aby laptop był sprawny, i się nie przegrzewał? Czy to też zależy od modelu ?

Jakie ma mieć zastosowanie i jaki budżet masz na laptopa?

ethar 15.01.2011 11:58

Zastosowanie, to przeglądanie stron www, bezproblemowa praca na nim, komunikator. I żaby od czasu do czasu można było na nim w coś popykać, wiem że laptopy się do tego raczej nie nadają, więc powiedzmy aby zadziałały gry bezproblemowo które zostały stworzone do 2008 roku. 200-300 funtów - kupujemy go w UK jakby co ;)

loki7777 15.01.2011 12:21

To jakis tanszy acer model 5551A np lub emachine.
Chociaz granica 300ł dla laptopa 15" to ciut malo, zwlaszcza jak jeszcze chcialbys zagrac w miare nowa gre:)
http://www.argos.co.uk/webapp/wcs/st...rms=ACER+5551A
http://www.argos.co.uk/static/Produc...s|16164797.htm
http://www.argos.co.uk/static/Browse...in)|15.6|1.htm
Posegregowane wg ceny.
i nie masz co obawiac sie acera czy emachine - swojego acera katuje od sierpnia i wszystko chodzi bdb - poza tym ze trzeba utworzyc sobie dvd recovery samemu, chyba ze odpowiada ci 1 partycja. Co do emachine to kupilismy z bratem takiego mamie - 17" i jakosc wykonania jest dobra, nie jest moze najwyzszych lotow, ale nie ma sie do czego przyczepic za niska cene i w miare dobre parametry.

marynarz 15.01.2011 14:19

Asus na kadlubku K52 / X52 jezeli sie zmiescich w kasie jest bardzo przyzwoity. Podejrzewam ze braknie na i3 ale wystarczy P6100.

melag 15.01.2011 18:33

Nie wiem jakie są ceny laptopów w UK, ale ten budżet wystarczy jedynie na netbooka.
W przedziale ekonomicznym, b.dobrą propozycją jest Samsung R-540.
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...6pl-w7hp.bhtml

Dobra kultura pracy, niezłe przebiegi na baterii, niestety w gry nie pograsz, chyba, że wybierzesz wersję z ATI 5470, ale ona jest droższa o jakieś 300zł.

icemac 18.01.2011 10:09

szukam lapka do 3k plus minus 100zł ;)

matryca 15,4"-15,6"

coś rozwojowego, coby za rok nie było strasznym gruzem

najlepiej coś z niezintegrowaną grafiką, i na intelu

http://www.arest.pl/produkt/Notebook...M-Cam-Win7-HP/
http://www.arest.pl/produkt/Notebook...0-Cam-Win7-HP/
http://www.arest.pl/produkt/Notebook...R-Cam-Win7-HP/

P.S.
może tez wyglądać :P

dzięki za info

andrzejj9 18.01.2011 10:16

Ja bym popatrzył na Lenovo. Jak kilka miesięcy temu przeglądałem różne modele, to poza DELL'em, w którego celowałem (w sumie Inspirony są całkiem znośne, a odpowiadają twoim wymaganiom) pozytywnie wyróżniał się właśnie Lenovo i ewentualnie Samsung. Modeli konkretnych nie podam, ale w tym przedziale, myślę że standardem powinno być 4GB pamięci, procesor i3 lub i5 (w i7 nie idź), dysk 500GB (ja brałbym 5400RPM) i dodatki. Szukałbym matrycy 1650*1080 (czy ile tam jest teraz przy 16:9), co jednak może być problemem, bo większość ma mniejszą.

Ewentualnie, jeśli ci się nie spieszy, to chyba w okolicach marca mają wejść nowe serie procesorów Intela. Z pierwszych testów wynika, że wydajniejsze, bardziej energooszczędne i mniej się grzejące niż poprzednia seria. Chyba warto poczekać (pytanie jeszcze jak z ceną na początku).

icemac 18.01.2011 10:25

laptop ma byc do pracy, ale nie tylko do office'a ;)

przedziale do 3k ciężko znaleźć coś z matrycą 1650*1080 :(

andrzejj9 18.01.2011 10:47

A z Vostro (DELL'a) coś się nie znajdzie?

Właśnie wiem (widziałem szukając), że mało jest notebooków tej wielkości z matrycami większymi niż 13xx na coś tam. W sumie tylko DELL'e takie widziałem (ja kupiłem z FullHD i w sumie nie jest źle, czego trochę się obawiałem), no i ewentualnie Asus'a, ale to już z tej serii gamingowych. Mimo wszystko poszukałbym takiego, bo jednak komfort pracy na większej rozdzielczości (zwłaszcza jeśli notebook na być do pracy - przy arkuszach nieocenione :) Zresztą przy Wordzie, czy nawet przeglądaniu internetu także się przydaje) znacznie wyższy.

Tak na szybko:

http://www.ceneo.pl/6337852

Kosztuje więcej, ale też jest lepsze wyposażenie (karta graficzna - to zawsze bardzo podbija cenę). Może w innej konfiguracji udałoby się znaleźć bliżej 3 tys. Jakby co to przejrzyj ofertę xcom.pl. Mają dość dobre (jak na Polskę) ceny i spory wybór, zwłaszcza jeśli chodzi o notebooki DELL'a.

Ja odpowiedziałbym sobie przed wyborem na jeszcze jedno pytanie - jak istotna jest dla ciebie kultura pracy notebooka. Dla mnie bardzo ważny był ograniczony hałas (i dlatego kupiłem jednego z głośniejszych na rynku...), mniej - ale to też bywa istotne - nagrzewanie się. Niestety DELL'e, przynajmniej te z wyższej półki, nie są teraz pod tym względem idealne.

I tak w ogóle.. zacznij od tej strony ;)
http://www.notebookcheck.pl/

Mają bardzo dobre recenzje, a i na forum - jak zapytasz, zarzucą cię różnymi modelami :)

Zetoxa 18.01.2011 10:48

pierwszy z brzegu

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/1312518

icemac 18.01.2011 10:57

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1139934)

do tego samego podałem linka w pierwszym pytaniu ;)

@Andrzeju
ten dell - no cóż nie ta pólka cenowa ...

co do głośności to dobrze byłoby, aby to był odkurzacz 1600Wat ;)

co do strony to dwa poprzednie lapki tak wybrałem (asusa i tośkę)

BTW
do samsungów jakoś nie mam przekonania ... choć może się jakość poprawiła :taktak:

Zetoxa 18.01.2011 11:00

bierz go Ajsi, tylko nie przepłacaj w Areszcie :spoko:

za MSI mogę ręczyć

http://www.2bis.pl/go/_info/?id=20468

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:32.