![]() |
Samsungi nie zasługują już zdecydowanie na złą opinię sprzed lat. Zresztą coraz więcej sprzętów tego producenta jest teraz naprawdę dobrej jakości. A przy tym często tańszych niż średnia rynkowa (chociażby notebooki czy na przykład.. telefony).
Bez wizyty w sklepie i tak niewiele zdziałasz, więc podjedź do jakiegoś MM/Saturna i przyjrzyj się Samsungom. To, co fizycznie zwróciło moją uwagę, to bardzo fajna i wygodna klawiatura. Chyba tylko w Sony równe mi się podobała (to jednak już dużo wyższa półka cenowa - zresztą raczej nieuzasadniona). Do tego - to już ocenić można na podstawie recenzji, chociażby na podanej wcześniej stronie - Samsungi charakteryzują się naprawdę dobrą kulturą pracy. Tego nie mogłem niestety ocenić samemu, ale we wszystkich testach bardzo je za to chwalą - że są cichutkie, nie nagrzewają się itp. W połączeniu z dobrymi parametrami i atrakcyjną ceną, dla mnie to jest potencjalnie dobry wybór. Aha - a jeśli masz możliwość to od razu pójdź do Xcom. We Wrocławiu jest jeden punkt, ale mają sieć sklepów i dobry wybór na miejscu. Plus nie robią problemów z obejrzeniem sprzętu na żywo. Sam planuję się niedługo przejść zobaczyć, jak na żywo wyglądają nowe serie DELL'a (XPS 15 i 17). |
Cytat:
Cytat:
co do lapka to zobaczę, bo dzis będe w Factory to "podotykam sobie" jak będzie i ocenię jakość wykonania :spoko: BTW i tak będzie słuzył przeważnie jako "blaszak" |
Zapomniałem jeszcze wlaśnie o wadze, ale jeśli będzie jako stacjonarny to nie ma to znaczenia. W każdym razie Samsungi są dość lekkie ;)
A telefony - myślałem głównie o Wave (w sumie różnych modelach), ale nawet te droższe w porównaniu chociażby do HTC są dość atrakcyjne cenowo (tak myślę). |
czyli stanęło na Samsungu :)
wydajność w dobrej cenie - dzięki za info :piwo: P.S. 3kg z torbą pewnie nie zabije ;) |
Ludziska, poszukuję laptopa dla lubej.
Przeznaczenie: pisanie tekstów, słuchanie muzyki, oglądanie filmów, internet, nauka Wymagania: piękny (aczkolwiek nie musimy się na tym punkcie skupiać :rotfl:), matryca z 16", pełnowymiarowa klawiatura (numeryczna) i multitouch w gładziku (scrollowanie stron). Wypadałoby, żeby ten laptop nie okazał się super dziadowskim po roku użytkowania. Budżet: 2000-2500 PLN. Jakieś propozycje? |
ładny, aluminiowy i solidny
http://www.x-kom.pl/p/63574-notebook...-3072-320.html |
Łeee!
Z puszek po piwie. |
samsunga rok temu wcisnalem komus z rodziny - na odczepnego - kupili q210 i r620
nie chca mnie znac oba juz na gwarancji po dwa razy byly w serwisie ... jak nie dysk to klawiatura, jak nie klawiatura to z kolei blu-ray a kupowane w saturnie/mm tak wiec nie polecam - rodzina pewnie tez :D ostatnio znajomego namowilem na acera timelinex 5820tg http://www.notebookcheck.pl/typo3tem...89c8c0632e.jpg na netbookcheck.pl ocene dostal dobra wiec czemu nie ... Test Acer Aspire TimelineX 5820TG dla mnie jednak sa za ciezkie i za klamociaste - idealny laptop to 12" do 13" za waga z bacteria max 2kg |
Do przenoszenia tak, już niekoniecznie do używania. Chyba, że z zewnętrznym monitorem - wtedy jest ok :P
|
co masz na mysli "uzywania"?
mam thinkpad'a x201 i nie zamienil bym go na nic innego ... bo taki mam byc przenosny komputer maly, lekki z bateria na co najmniej 3h pracy a nie klocek 16-17" ani to laptop ani stacjonarka jesli ma byc wygodnie to kupuje sie stacjonarny z i7 klawiature na biurko z duzym <21" monitorem |
Może coś z Della? Mają konfigurator www więc można sobie dostosować podzespoły. Ciekawie wygląda program pomocy technicznej. W najlepszym abo serwisant przyjeżdża do domku i naprawia od ręki ;)
|
Nabyłem MSI GX640 :D
Po jednym dniu jestem happy ;) |
Cytat:
>>KLIK<< |
Cytat:
Ja mam chęć zmienić swojego starego HP paviliona na coś biznesowego. Właśnie wymagania mam takie jakie Ty;) Czyli najlepiej jakby był cały matowy, żeby brzydko wyglądał jak cegła i oczywiście matowa matryca;] |
Hmm, zawężam krąg podejrzanych ;) Ciężko coś wybrać, z matowymi matrycami znalazłem Lenovo R, HP ProBook, Dell Vostro i Toshiba Satellite Pro (demek wspominał). HP i Dell nie mają czarnej obudowy, ale też znowu nie mają błyszczącej, więc ewentualnie można się zastanowić.
Najbardziej pod czarną cegiełkę nadawałby się Lenovo R, ale na placu boju pozostał tylko 14", 15" ciężko już znaleźć. Nakreśliłem mniej więcej, więc wiesz czego szukać. Jeszcze odezwę się w temacie :) |
Cytat:
|
Masz chyba na myśli SL500/SL510? Jeżeli tak to to SL500 odpada, bo ma błyszczącą pokrywę. SL510 już ma całkowicie matową, ale nie chropowatą, tak jak R czy T.
Jeżeli miałeś na myśli L512 to niby jest to następca serii R, ale to też już nie to samo, gładki plastik i wydaje się mniej trwały, jakiś taki cieńszy. Też można wziąć go pod uwagę, jeżeli nie zwracamy na to uwagi. Seria T znowu dużo droższa, widziałem za 3000 zł, tak jak mówisz, ale zastanawiam się czy to nie jest jakiś factory outlet, albo refurb, cena dziwnie niska, przeważnie chodzi od 3700 zł. Na koniec wspomnę jeszcze o tym, że Lenovo R i T to tylko modele 500. Następcy, czyli w przypadku R500 jest to L512, a T500 - T510 to już nie ten sam rodzaj plastiku co w starszych, nie jest chropowaty, tylko gładki. Niestety jak wszyscy zaczęli bardzo oszczędzać na jakości wykonania. Jeżeli miałbym decydować się na "nową" serię to wolałbym L512, tańszy, a jakością wykonania nie ustępuje T (z tego co widziałem/czytałem). |
Cytat:
|
Cytat:
4 lata :P |
Cytat:
|
Stałem się szczęśliwym posiadaczem IBM/Lenovo R500 ;)
Jak narazie jest bardzo okej, cichutki, zimniutki, matryca matowa o rozdziałce 1650x1080 o wieeeele lepsza niż w moim poprzednim lapku, no i ten ogromny obszar roboczy ... ;) Co mnie zaskoczylo... fatalne rozmieszczenie portów usb... nawet jednego portu z prawej strony lub z tyłu aby podłączyć myszke ;/ trzeba będzie zakupić mysz na BT chyba :D z fajnych gadżetów to dioda podświetlająca klawiaturę. Przydaje się w nocy;] ale i tak żadko będę używał gdyż nie lubię po ciemku siedzieć przed kompem, szkoda oczu. Kolega ma podobny model, jednak z dyskiem 7200rpm, i chyba u niego lepiej śmiga, zastanowie się nad zakupem takiego bądź SSD na system + drugi dysk na dane w ultrabayu, ale to drogie rozwiązanie;/ Co prawda jakość materiałów nie jest już aż tak za***ista jak w starszych modelach, ale i tak polecam ten model;] |
A ja randke z MB Pro znowu musze odlozyc na pozniej. Model 13 calowy jest dla mnie laptopem idealnym (i3, 4 GB DDR 3 z ECC, 500 GB HDD, Mini DP, Thunderbolt, gabaryty, piekny design, aluminium + szklo, wykonanie oraz spasowanie czesci). Niestety, dyskwalifikuje go grafika Intela ktora jest dla mnie nie do przyjecia. Do zobaczenia za rok. Na szczescie juz z OS X 10.7 Lion :-)!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
Zdecyduj sie. Albo idealny albo nie.
|
Grafika sprawia, jako jedyna cecha, sprawia ze idealny nie jest. 15'' ma juz grafike OK, ale tyle cali to juz niemobilna kobyla. Ble...
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
|
Cytat:
Z BT bym nie ryzykował, bo czytałem, że myszki 'usypiają' po kilku sekundach bezczynności, a potem potrzebują 2-3 sekund na wybudzenie. I tak w kółko. Popatrz na myszki bezprzewodowe z nano odbiornikami (seria Microsoft Mobile - od 1000 w górę (poza 2000 i 5000), ewentualnie Logitech, któryś z nowszych modeli (Nano VX, Anywhere MX, Revolution..). Taki wystaje kilka milimetrów z obudowy i nawet z przodu da się to przeżyć. Cytat:
Cytat:
|
Andrzejj9 - bujda z tymi myszkami i ich usypianiem. Mam Logitecha na BT do laptopa i nic takiego nie zaobserwowalem. W dodatku na dwoch bateriach alkaicznych pracuje prawie pol roku. Tyle ze ostatnio lezy i sie kurzy z racji uzytkowania iPada...
|
mam Logitecha na BT - zadnych "usypian" nigdy nie zaobserwowano
a dziala z 5m na pewno (wg specyfikacji do 10 - nie sprawdzalem) co okazuje sie bezcenne, gdy oglada sie film na TV z kompa ;) w dodatku stacja dokujaca nieotrzebna - 2 aku i czlowiek zapomina co to wymiana a na dzien przed rozladowaniem ostrzega ;) |
Możliwe, że dotyczyło to niektórych tylko modeli, niemniej uważałbym na to. Za dużo opinii tego typu widziałem, żeby był to odosobniony przypadek (choć może dotyczyło początków). Niemniej modeli na BT i tak dużo nie ma.
|
Cytat:
Np. TA działa z PC/Notebook, w środowisko Windows nie działają tzw. gesty |
Magic Mouse bez gestow nie ma sensu. Poza tym pecetowcowi na pewno bedzie przeszkadzql brak prawego klawisza, bo w Windows jest on nieodzowny.
Cytat:
|
Jest jakis odpowiednik od Microsoftu chyba, ktory gesty w Windows 7 obsluguje. Nazwy nie pamietam, ale chyba warto sie zainteresowac :-)!
A co do notebooka, tak teraz mysle ze naped optyczny nie jest mi potrzebny, a ze stawiam na mobilnosc... to moze MacBook Air 13''? Ktos uzywa? W ile wstaje Snow Leopard z SSD? Jak z wydajnoscia? Jakimi kompromisami okupiona jest mobilnosc nie do przebicia? Czy brak poswietlenia klawiatury w nowej generacji rzeczywiscie jest uciazliwy? Ile wytrzymuje bateria? |
Miałem do czynienia z MacBook Air 13, nie jest zły, ale są pewne minusy.
Instalacja systemu jest problematyczna, wymagana super drive, no chyba, że mamy dostęp do macbook pro/iMac/mac mini Dużą zaletą jest jego waga i czas pracy na baterii Co do wydajności szału nie ma, a może za krótko go testowałem, raptem dwa dni ;) |
Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o myszkę to widziałem jak się sprawuje http://allegro.pl/mysz-laser-hd-micr...473033128.html Jest cichutka, idealnie leży w dłoni a accu trzyma ok 3 miesiecy. Ktoś może ma taką i może coś o niej powiedzieć? |
Ojciec ma podobną Microsoftu (taki sam kształt) i zła nie jest. Ale nie BT, więc co to jakości połączenia to nie wiem.
|
Mam mysz A4Tech G6-70D oraz mysz BT firmy Trust (nie pamietam modelu).
Ta BT jest świetna, natomiast G6 zdarzają się przestoje. Nie są spowodowane usypianiem, nie jest to też brak kontaktu ze stacją bazową (dioda na odbiorniku mruga gdy ruszam myszą). Po prostu zacinka na pare sekund, co może w Counter Strike skończyć się śmiercią. Mysz BT z kolei miała u mnie taki problem, że nie łączyła się po wyjściu ze stanu uśpienia. To problem z moim donglem BT, nie z myszą - wetknałem go w kartę PCI USB (trafi zasilanie przy przejściu w stan uśpienia w przeciwieństwie do portów na płycie głównej) i działa już dobrze. |
co o tym myślicie?
http://allegro.pl/netbook-pb-atom-n4...492536350.html wyskakuje dziś na alledrogo |
Zwroc uwage tylko ze brak w nim BlueTooth...
hmm.. do komputera za 800 zł dodawany system za około 250-300, plus program za podobną kwotę (Adobe)... Podoba się :)
|
Cytat:
Nie chcę go kupować, wstawiłem jako ciekawostkę bardziej :) |
Ale teraz to wszystko tanie. Nie szokuje parametrami ale za 799zł (z tego Winda+Adobe kosztuje 500-600) nie musi.
|
I to jest właśnie Netbook. Tani z dużymi możliwościami komputerek, a nie coś za 5k..
|
Nie ma Mac OS X. Czyli lipa;(
|
Ano lipa. Wyswietlacz ze smieci, Atom i bez SSD. Ja tam wole dozbierac do nowego Aira :-).
|
Cytat:
Ma to co niezbędne, i dotego to logo :taktak: Tylko ta cena... k***a |
Cena niemala, fakt. Ale ekran IPS, aluminium i gabaryty robia swoje, o systemie operacyjnym nie wspominajac. IMO warto. Netbooka mam nadal, ale im wiecej mam produktow Apple dostrzegam zenujaca jakosc PC...
Cytat:
Netbooki to urządzona które dają ci prawie to samo co laptopy kosztując wiele mniej i mające małe rozmiary 10" to maks. |
Cytat:
A tak trzeba używać netbooka z ubuntu, w terenie (gdyż tablety jakoś mnie nie przekonują) :) |
Cytat:
Nie porównujcie drogiego sprzętu dla Amerykanów z tanią chińską produkcją dla normalnych ludzi. Taki netbook jest przydatny na wakacjach (tylko trzeba dodać modem GSM). Może też służyć jako serwer muzyczny (Foobar) w połączeniu z przetwornikiem DAC (po USB plus działanie na baterii - niektórzy twierdzą,że zasilacz zewnętrzny wnosi zakłócenia do Audio). Pytanie tylko ile czasu trzyma ta bateria w omawianym PB. |
Stickery, naklejki na laptopy, folie...
Witam!
Zamierzam kupić sobie folię na laptopa (na przykrywę) i teraz pytanie, gdzie takie ustrojstwo kupić (chodzi mi o sprawdzone źródło)? Nabywał ktoś takie cuda w ostatnim czasie? Na allegro pełno tego, po 14PLN nawet. Jest fajna strona http://oklejgo.pl/ ale tam już nieco drożej (czy to znaczy, że lepiej?) :spoko: |
http://www.personit.com/ - stad mam (dawniej naelcedka.pl). 2,5 roku, a folia w nienaruszonym stanie.
|
Witam,
W kwietniu planuje zmienic swojego Della Vostro 1400 (juz go sprzedalem wiec musze kupic cos innego) na jakiegos netbooka 10-12" (docelowo moze byc uzywany z ekranem LCD 32" lub monitorem 19" przez VGA/HDMI) Jako ze mam internet bezprzewodowy PLAY milym dodatkiem bedzie wbudowany modem 3g lub mozliwosc instalacji modemu Della 5540. Dodatkowo wymagam: BT, WiFi, kamerki 1,3 Mpiks, minimum 2gb ramu, port VGA lub HDMI, minimum 2xusb, baterii ktora wytrzyma minimum 4h (wiadomo jak zawsze im wiecej tym lepiej) moze odtwarzanie HD ? Od wielu tygodni przegladam www w poszukiwaniu odpowiedniego sprzetu i jakos nie moge sie zdecydowac. Mysle nad tymi modelami: Acer Aspire One D255 Acer Aspire One D260 HP Mini 210 Moim najwiekszym faworytem byl D260 ale spodobal mi sie takze Lenovo IdeaPad S10-3 ale tylko do wczoraj.... Na rynku pojawily sie ciekawe propozycje na platformie AMD (chodzi mi dokladnie o AMD Athlon II Neo K125 + ATi Mobility Radeon HD4225 i AMD Ontario C30 + MD Radeon HD6250M) Co myslicie o AMD w netbookach ? Na allegro znalazlem Toshiba mini NB550D http://allegro.pl/toshiba-nb550d-10g...492776797.html DELL Inspiron 1120 (M101Z) http://allegro.pl/dell-inspiron-1120...502065524.html Przyznam ze na pierwszy rzut oka te netbooki powalaja INTELa! Myslac o zakupie zastanawiam sie jak sobie poradzi 1rdzeniowy K125 w XXI wieku (Win7 z 6GB RAMu) ? Niestety nie znalazlem zadnych informacji o temperaturze tych ukladow jestem przyzwyczajony do ciszy na swoim C2D 2.4GHz :) a z desktopowego doswiadczenia wiem ze AMD grzeje sie bardziej! Tak sie sklada ze akurat w tego Della na K125 wrzuce swoj modem wwan :) Co wybrac ? Sprzet od Della wyglada ladnie, ma duzo lepsze parametry niz konkurencja na Intelu. Moge w nim uzywac modemu hsdpa, mam duzo ramu, hdmi, bt, kamerke, wieksza matryce o wiekszej rozdzielczosci :) i grafike ktora odtworzy materialy HD na podlaczonym telewizorze LCD. Baaa nawet jakies gierki na tym pochodza! Tylko czy warto pakowac sie w AMD Athlon II Neo K125 + ATi HD4225 ? Doradzicie mi cos ? |
Jak nie Mac to tylko Dell :-)! Plus 4 GB RAM + Win 7. Czy AMD czy Intel to nie wiem, bo nie mam pojecia jak sie zachowuje Atom na Win 7, a netbookow z C2D pewnie nie stwierdzono...
Pojawiły się też ciekawe małe Samsungi. Dobra konfiguracja, dość niska cena, ładne..
Nie wiem, jak teraz z jakością sprzętu tego producenta, ale wydaje mi się, że jest coraz lepiej. Nie pamiętam teraz nazwy modelu, ale mogę poszukać. |
Widziałem jak działa Win7 na jednordzeniowym atomie... dramat i jeszcze raz dramat. Bardzo wolno, nawet z wyłączonym aero. Być może te procki AMD są wydajniejsze, ale to nadal jednordzeniowce...
Przesiadka z C2D na ten wynalazek będzie szokiem :D |
Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, moje propozycje:
Asus Eee 1215N - dwurdzeniowy Intel Atom - platforma ION2 - GForce 9400 - bateria wytrzyma 4h - kamerka tylko 0,3Mpix Sony VAIO YB1S1E/S - dwurdzeniowy AMD Fusion - platforma AMD Brazos - ATI 6310 - do 9h na baterii - kamerka tylko 0,3Mpix |
Cytat:
@melag ten sony jest fajny, szkoda tylko ze nie ma modemu hsdpa. No ale coz nie mozna miec wszystkiego. Tak sie zlozylo ze moja znajoma kupi w piatek tego della na amd. Bede go mial kilka godzin w rekach i zobacze czy warto. A moze Dell E4300 lub E4200 ? do 2k mozna kupic uzywane ;) |
Uznalem ze poczekam do kwietnia/maja na jakis wysyp z AMD Brazos.
Oczywiscie czekam na modele z modemem hsdpa (najlepiej 12cali) Zastanawiala mnie jeszcze Nokia Booklet 3G + 64ssd :) Ale boje sie marnej wydajnosci ;/ Nokie mozna miec za okolo 1200zl +280zl za 64gb ssd. Troszke wiecej niz lenovo. Jak myslicie Nokia z 1gb ramu i dyskiem ssd vs Lenovo S10 s3 z 2gb ramu i normalnym hdd. Odczuje wieksza wydajnosc na atomie n450 ? |
A jest jakaś możliwość rozbudowy pamięci w tej Nokii?
1 GB nawet w netbooku to na dzisiejsze standardy strasznie mało. |
Cytat:
|
To nie warto kupować ^^
1GB RAM + Win7 = dramat |
Cytat:
kilka dni temu znajomy kupował asus'a lamborghini vx6 a ze jest wybredny zażyczył sobie w sklepie konfiguracje z dyskiem ssd http://www.dubdaily.com/wp-content/u...hini-vx6-2.jpg nie to żeby leciało z Tajwanu - porostu - zakupił dodatkowy a stary (z netbook'a) miał zamiar przełożyć do kieszeni usb3.0 na początku każdy ze sprzedawców 'ależ oczywiście zrobimy to dla pana za darmo' ... on wiedział ze trzeba rozkręcić polowe komputera by to zrobić dlatego wolał by sklep się drapał jak to zrobić ... http://forum.hardware.fr/hfr/Ordinat...3.htm#t1195209 zmieniał trzy sklepy, nawet dzwonił do asus polska gdzie go spuścili z woda by zachować gwarancje jedynie może to zrobić lub nie serwis (Koszalin) i to odpłatnie uparty tak w końcu wydreptał - nie bez problemow ale zrobili mu to w komputroniku |
Miał ktoś do czynienia z czymś takim (napęd blu-ray zewnętrzny, ale jakiś.. dziwny ;) ):
http://cgi.ebay.com/Blu-Ray-Combo-BD...item3a6405b7d3 http://cgi.ebay.com/Blu-Ray-Combo-SO...item3a6374467a Cena dość zachęcająca, a że brakuje mi napędu blu-ray w notebooku to może bym sobie sprawił. Dodatkowo zastanawiam się (patrząc na tytuł aukcji) czy to po prostu napędy wewnętrzne włożone w jakąś obudowę. To pasowałoby nawet bardziej, bo obydwa ( CA10N, BC-5600S) pasują do mojego notebooka, więc w razie czego mógłbym je także zamontować w środku (na razie nie chcę, bo notebook prawie nie używany, a napęd już zupełnie nowy, więc trochę nie mam ochoty od razu go wymieniać). |
Cytat:
|
Ja od siebie dodam tylko, ze lambo przepiekne! Jesli PC to tylko cos w tym guscie :-)!
P.S. Czy on tak jak seria VX2 ma wylot wentylatora pokryty chromem stylizowanym na felge? Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
raczej nie ... chrom tylko u spodu ekranu
głównym zamysłem do kupienia lamborghini vx6 była - sprzedaż maszyn rolniczych (traktorów) drugim wielkość i bateria ... a szkoda ze nie uległ moim namowom na 12" thinkpada x201 /cena |
No, po długich poszukiwaniach nastąpił zakup :) Stałem się szczęśliwym posiadaczem ThinkPada T500 :spoko: Co tu dużo pisać, kto docenia ThinkPady i nie lubi błyskotek to się nie zawiedzie :) Kawał solidnego sprzętu. Kiedyś miałem T61 i mam sentyment do tych komputerków. Wiadomo, na rynku są już nowe modele T510 i T520, ale niestety nie na moją kieszeń. Nie mniej jednak nowe modele nie mają już tak twardego i chropowatego plastiku jak T500, więc i tak jestem super zadowolony.
|
I zakupilem Della E6400 :)
Jestem z niego bardzo zadowolony! |
Zastanawiam sie nad zakupem laptopa z podswietlana klawiatura. Poszukalem przez chwile i znalazlem tylko Sony Vaio serię S. Czy ktos moze sie orientuje ktore laptopy maja taką funkcję?
|
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Misiek4, w klawiaturach wyspowych to dość modne, jednak nie wszyscy takie coś montują.
Ja bym poodwiedzał vobis, komputronik etc. aby pomacać komputerki na półkach... bo tak na podstawie fotek ciężko coś szukać :) Klik: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=19880 |
Cytat:
|
Patrix, ale najpierw trzeba wiedziec czego szukac... a potem czy maja na polce i dopiero na koncu wizyta i macanko. :). Ok lookne za dellami... :)
|
Tylko weź pod uwagę, że to notebooki multimedialne (chociaż świetnie wykonane). Ale i inne DELL'e powinny mieć coś takiego w swojej ofercie.
Wada, na którą należy jednak zwrócić uwagę - niezbyt duża kultura pracy (choć jest lepiej niż było). Polecam recenzje na notebookcheck (http://www.notebookcheck.pl/) i ewentualnie dyskusję o jednym z tych nowszych modeli http://www.nhl.pl/index.php?showtopi...0&#entry435317. |
Tak szczerze mowiac, to nie mam jakichs specjalnych wymagan. Ekran 15-16, moze 17 cali w rozdzialce rzedu 1400x1000-1600x1200. Dysk wloze swoj (SSD). Laptop rzadko jest uzywany bez zasilacza, wiec bateria niby nie jest wazna.
W USA Sony ma fajnie rozwiazany temat zamawiania sprzetu: klik. Mozna sobie sporo rzeczy skonfigurowac przy zamawianiu. W Dellu tez jak widac... :) |
Dell Vostro tez ma podswietlana klawiature. Aktualnie w celach uruchomieniowych mam w domu 3750.
|
Kurde ta seria XPS Della to maksymalny wypas (jak dla mnie).... Pytanie gdzie to kupic, zeby bylo najtaniej i jakas gwarancja w EU byla? W UK? Ma ktos z Was jakies doswiadczenia?
|
Cytat:
Co do kupna najtaniej to oczywiście Stany, jak masz możliwość. Potem warto popatrzeć ewentualnie na UK, no i jest też już normalny sklep DELL'a w Polsce. Jeśli chcesz w sklepie, na forum, do którego dałem link wcześniej, bardzo polecają sklep X-COM. Zresztą współpracuje on z tą stroną, wypożycza sprzęt do testów, udziela się na forum itp. Notebooka od nich nie kupowałem, ale jakieś zakupy robiłem i kontakt był bardzo dobry. Generalnie sklep można polecić, a i ceny ma chyba przyzwoite. W kwestii konfiguracji to według mnie nie ma drugiego producenta, który umożliwia tak szeroki wybór części jak DELL. Jak wejdziesz na stronę to tam wybrać możesz praktycznie wszystko. Możliwości wyboru jest tyle, że notebooka z danej serii możesz złożyć w cenie od kilkuset dolarów (w przypadku tej najnowszej serii chyba około 700-800) do ponad 2 tys. A co do samego modelu.. Ja mam DELL XPS 1645, czyli z tej poprzedniej serii. Jeśli chodzi o jakość wykonania jest bardzo dobrze, ekran jest rewelacyjny, dźwięk bardzo, bardzo dobry. A obydwa te elementy w tej nowej serii zostały jeszcze podobno poprawione. To, co mnie drażni, to niska kultura pracy (włączający się i wyłączający wentylator) oraz nagrzewająca obudowa. W zależności od potrzeb da się jednak z tym żyć. Poza tym w tych nowych seriach jest trochę lepiej (zwłaszcza modelu 15 calowym). W kwestii pracy na baterii ten najnowszy model nawet w najmocniejszych konfiguracjach wytrzymuje 8 do nawet 10 godzin, 4-5 pod średnim obciążeniem. Tak więc tu też jest bardzo dobrze. Generalnie kupując teraz notebooka prawdopodobnie zdecydowałbym się właśnie na tego. Nie dlatego, że jest idealny (bo nie jest), ale ekran i dźwięk plus ergonomia (dla mnie bardzo dobre rozplanowanie portów) i długa praca na baterii, a do tego trochę polepszona kultura pracy, to chyba najlepsze co można teraz na rynku znaleźć. Plus jest to sprzęt bardzo wydajny. (ale nie namawiam, po prostu warto się bliżej przyjrzeć - np. w X-Comie, bo mają tam na miejscu zwykle kilka modeli i można dokładniej obejrzeć) |
Cytat:
|
Tak @jou, masz kapuchę wtedy klient nasz pan...
|
Cytat:
|
Przemilczmy tą prowokację... :]
|
Cytat:
W czasach gdy zamawiałem swojego della, królowała vista i nie było innej opcji. Zadzwoniłem, pogadałem, dostałem XP pro. Taniej. To tylko jako przykład. :P |
Dzieki Andrzej, mam sie z czym przespac... :)
|
w UK w Dellu mialem (w zasadzie to mam) konto klienckie
niestety NIE wysylaja do PL NIE bo NIE nawet jak mieli fabryke w PL to chcac zamowic do PL musialem zamowic darmowa przesylke do UK i stamtad slac sobie samemy do PL dziwne, ale tak juz jest teraz mozna juz w PL zamawiac, ale oferta sie rozni i moje konto klienckie z UK nie dziala u nas w klazdym razie sprawa jest genialna - wchodzi sie na strone, konfiguruje, zapisuje lub drukuje i dzwoni do swojego opiekuna tam przez telefon mowi mu sie co sie chcialo, co jeszcze by mozna zmienic (jak nie wie to oddzwania), podaje sie kolesiowi cene z netu a on proponuje inna - oczywiscie nizsza tak samo czesci najfajniejsze jest dobicie targu - jak sie powie, zeby wysylal, to z karty schodzi kasa i nastepnego dnia (w przypadku notebookow robionych na zamowienie - okolo tygodnia) dzowni kurier do drzwi jak masz kogos w UK/IE to polecam takie rozwiazanie w PL moze tez sie doczekamy... |
wypas :) podobno z gwarancja next day tez sie chlopaki spisuja.
|
żeby jeszcze trochę się z tą kulturą pracy bardziej postarali, to biorąc to wszystko pod uwagę ta nowa seria XPS 15xx byłaby dla mnie notebookiem idealnym..
Ale i tak warto się przyjrzeć ;) |
Masz na mysli wentylator? BTW mam jeszcze jeden dylemat 15 czy 17?
|
Tak wentylator. Fakt, że ja jestem na to wyjątkowo wyczulony, ale charakterystyka pracy może jednak czasami wnerwić. Co innego, jak wentylator chodzi cicho non stop, co innego jak potraf się włączać i wyłączać co kilka minut, a nawet co kilka sekund (rzadziej ale się zdarza). Mnie to czasami doprowadza do szału, bo nie mogę się skupić na tym, nad czym pracuję i szlag trafia wszelką koncentrację. Dodatkowo pomimo tego wentylatora dość mocno (a przynajmniej odczuwalnie) nagrzewa się obudowa pod nadgastkami (zwłaszcza pod lewym). Nic oczywiście nie parzy, ale nie jest to przyjemne.
Z tym, że ja opisuję serię 1645. W tych najnowszych jest lepiej, chociaż nie idealnie. Nie słyszałem, opieram się tylko na opinii użytkowników, ale wygląda na to, że niektóre rzeczy poprawiono. Choć dalej nie jest to kultura pracy chociażby nowej serii laptopów Asus'a (nie pamiętam teraz modelu). Po prostu mały krok na przód. Jeśli chodzi o wybór pomiędzy 15 a 17 cali, to.. właściwie nie ma wyboru ;) Za 15 calowym przemawia: - dużo, dużo lepszy ekran. W wersji Full HD (niestety trzeba przywyknąć) obraz jest podobno rewelacyjny (w co jestem w stanie uwierzyć widząc, jaki jest u mnie i wiedząc, że w tych nowszych jest jeszcze wyraźnie lepszy), w 17 calowych fatalny (zupełnie inna matryca). Teraz wchodzą jakieś matryce matowe w 17 calowych, które podobno są godne uwagi. Można też samemu wymienić, co kosztuje około 500 zł, ale nie wiem, czy chciałoby się w coś takiego bawić w nowym laptopie - lepsza kultura pracy - w 15'' zrobiono krok naprzód, w 17 calowych krok.. w tył. Nie wiem, co jest tego powodem, bo w większej obudowie powinno być łatwiej to wszystko schłodzić. Faktem jednak jest, że 17'' nagrzewają się zdecydowanie bardziej, wyraźnie jest to odczuwalne na obudowie i wentylator chodzi często i głośno. Dla mnie na pewno nie do przyjęcia - może trochę lepszy dźwięk. Nie sam w sobie, bo konstrukcja jest ta sama (a efekt podobno rewelacyjny - najlepszy ze wszystkich notebooków dostępych obecnie na rynku - w to również jestem w stanie uwierzyć, bo już w moim jest tak dobry, że zrezygnowałem z głośników zewnętrznych - w tych nowszych podobno (znowu podobno, ale to absolutnie jednogłośna opinia we wszystkich recenzjach i opiniach) jest jeszcze zauważalnie lepiej), ale umieszczenie głośników w 17'' powoduje, że zakrywa się je często dłońmi pogarszając dźwięk. Niby drobiazg, ale może też mieć znaczenie Więcej teraz nie pamiętam, ale wyaje mi się, że były jeszcze jakieś drobiazgi przemawiające za mniejszym modelem. W każdym razie ze względu na ekran (podobno kolosalna różnica) i kulturę pracy ja w ogóle nie brałbym pod uwagę 17 calowego. Choć wielkościowo bardziej by mi odpowiadał. |
Dzieki Andrzej za konkretny opis. Wybiles mi z glowy 17'ke. BTW w tej chwili mam 15ke Sony VGN-FZ21Z - ma juz ze 3 lata i w sumie jestem zadowolony (bateria trzyma jak nowa) - za wyjatkiem braku podswietlania klawiatury - co mi mocno przeszkadza, a nie chce mi sie uczyc pisac bezwzrokowo. I stad pomysl na zmiane.
|
Cytat:
|
Dla mnie przy 1920x1080 ikony i tekst sa normalnej wielkosci dopiero od 40 cali w gore. Na 15 calach maksimum to 1280x720...
Cytat:
|
@andrzejj9 ty masz lapka z matryca typu glare? Z tego co widzialem, oraz czytalem to straszliwie odbijaja one swiatlo przec co praca nawet w pomieszczeniu moze byc bardzo niekomfortowa...
|
pracuję na 17-tce od 2 lat, rozdziałka 1600x900,
o niebo lepiej niż te 15-tkowe 1366x768, Jędruś, 15" nie jest żadnym optymalnym rozwiązaniem :nie: komfort pracy nieporównywalny, choćby w Excelu. |
Cytat:
Generalnie coś za coś. Mając wybór, wolałbym matrycę z rozdzielczością HD - około 1600 na 900. Ale takiego wyboru nie ma. Jest tylko te 13xx na 7xx, która jest zdecydowanie gorsza jakościowo, no i generalnie jest to już trochę mało (w poprzednim miałem 1280 na 800 i to było za mało). Nie jestem zwolennikiem Full HD w takich laptopach, ale da się z tym żyć (i nie jest to życie ciężkie ;) ). Ale to faktycznie każdy powinien sprawdzić i ocenić samemu. W 17'' jest rozdzielczość HD. Jeśli te nowe matryce będą lepszej jakości, można się pokusić o takie rozwiązanie. Chociaż pozostaje kwestia fatalnej kultury pracy.. @ Andy Tak mam i.. tak, jest ;) Ale.. nie jest aż tak źle jak się spodziewałem. Przed kupnem byłem śmiertelnym przeciwnikiem takiego rozwiązania, po już kilku miesiącach używania.. dalej nie jestem zwolennikiem, ale dostrzegam też tego zalety. A są nim naprawdę rewelacyjne kolory, kontrast i ogólnie jakość obrazu (przynajmniej na tej matrycy). A wady.. No cóż, oczywiście odbłyski. Ale i to nie przeszkadza aż tak, jak się spodziewałem (chociaż na pewno nie jest zaletą). Używam laptopa w dość jasnym pokoju i choć oczywiście widzę swoje odbicie to rzadko jest to widoczne na tyle, że rozpraszać mnie od tego, co jest na ekranie. Czasami tylko jak siedzę rano, a mam w pokoju pełne słońce, to muszę zasłaniać zasłonę. Ale siedzę przy samym oknie. Generalnie: - odblaski są widoczne, ale nie tak, żeby używanie laptopa było niemożliwe, czy bardzo niekomfortowe (dużo większym problemem jest dla mnie błyszcząca obudowa, którą przecieram chyba tryliard razy dziennie...) - w tym konkretnym modelu jest to problem, który można trochę zmniejszyć dzięki.. ogromnej jasności matrycy. Na dorbą sprawę ustawienie na jakieś 10-15% jasności jest jaśniejsze od 100% w moim poprzednim laptopie. Jak da się na full w słoneczny dzień (wieczorem nie polecam, chyba że do filmów) to w pewnym stopniu niweluje to odblaski. Dzięki temu są to jedne z niewiele laptopów z taką matrycą, których można od biedy używać na zewnątrz - a jeśli ktoś już zupełnie nie może z tym żyć, to za niecałe 100 zł można kupić naklejaną matową pokrywę na ekran. Coś w stylu tych na telefony komórkowe. Wbrew pozorom jest to wykonane bardzo solidnie, a efekty wydają się tak dobre, że sam- mimo, że jak wspominałem, te odblaski mi tak nie przeszkadzają - może sobie coś takiego sprawię (nawet nie ze względu na odblaski, ale łapanie kurzu przez ekran - robi to strasznie, a że ja tego nie lubię i co chwila go przecieram, boję się, że w końcu porysuję). Przy tej jasności ekranu, w niewielkim stopniu pogarsza to jakość wyświetlanego obrazu, a niweluje ponad 90% odblasków. I zawsze można bez problemu zdjąć (przynajmniej niektóre). Gra chyba warta świeczki. (pamiętam, że obiecałem recenzję, ale że trochę czasu za bardzo nie miałem, a i tak większość wrażeń już tu opisałem, to jakby coś, to po prostu pytaj, a ja postaram się dorzucić w ciągu najbliższych kilku dni, jakieś zdjęcia) |
Cytat:
P.S. W najnowszym DP OS X 10.7 Lion znaleziono ikony rozmiarow 1024x1024. Czyzby Retina Display w przyszlorocznych iMakach? Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:37. |