![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1921 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Witam!
Poszukuję laptopa dla znajomego fotografa. Wymagania: 17 cali, dysk ssd, wypas grafa, matryca IPS/MVA/PVA. Budżet do 4500-5000 PLN. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1922 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Niech kupi cokolwiek na i5/i7 i zewnętrzny monitor.
![]() http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188821 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1923 |
Guru
![]() ![]() ![]() |
Właśnie chodzi o to, żeby nie dokupywać monitora. Ma być w jednym pudle. Wiem, że dell kiedyś miał model l502x z lepszą matrycą. I ciekawi mnie, czy do 5k PLN znajdzie się jakiś laptop z matrycą NIE TN
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1924 |
Nikoniarz
To nie tylko kwestia TN/IPS, ale podświetlenia i możliwości kalibracji.
Jako fotograf, powinien zdecydowanie przyłożyć się do jakości monitora, chyba, że: nie jest świadomy problemu, ma to gdzieś, nie drukuje, nie widzi różnicy.* *niepotrzebne skreślić ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1925 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ostatnio u znajomego przeglądaliśmy fotki takiego 'fotografa', który ma aparat za jakieś >10 tys. i właśnie planuje kupić nowy, a monitor za ~ 1 tys. Fotki może i złe nie są, ale obrobione tak, że lepiej nie mówić. Ten znajomy jest muzykiem, ale zajmuje się też grafiką i nie miał wątpliwości, że warto zainwestować w EIZO.. (może nie tylko ten wchodzi w grę, ale generalnie monitor).
W skrócie - jeżeli ten laptop ma w jakimkolwiek stopniu służyć do pracy, to zewnętrzny monitor jest tutaj oczywistością.
![]() |
#1926 | ||
Guru
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Według Twoich założeń wynika, że wszystkie zdjęcia reporterskie z wydarzeń sportowych (euro, olimpiada itp) są słabo obrobione, bo obrabiane są na laptopach (duża większość fotoreporterów w międzyczasie przesyła już wyselekcjonowane i obrobione na lapkach właśnie fotki do redakcji). Jeżeli byłoby inaczej to zdjęcia z EURO zobaczylibyśmy po kilku dniach. BTW, 10 tyś to bardzo niewiele jak za aparat. Ostatnio zmieniany przez Matefusz : 03.09.2012 o godz. 15:11 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1927 | |
Nikoniarz
To niech kupi tego Della czy Lenovo na IPSie. W wątku, który Ci podałem padały propozycje. Wyślij mu, niech sobie poczyta.
![]() Cytat:
![]() Zdjęcia z EURO też nie widzisz natychmiast. Podejrzewam, że oni pracują tak, że fotograf wali zdjęcia, wysyła do redakcji, tam już jest fotoedytor, który obrabia fotkę (WB, Exp, zmniejszenie, ostrość) i wysyła do drukarni czy do internetu. Zatem kilka godzin jest. Do samego internetu to nie potrzeba jakiegoś super sprzętu, tu są umieszczane małe "znaczki pocztowe", nie zdjęcia. Ostatnio zmieniany przez Kris : 03.09.2012 o godz. 16:34 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1928 | ||||
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() A obróbki bez dobrego monitora dobrze nie zrobisz. Chyba, że na chybił trafił.. Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#1929 |
Banned
Data rejestracji: 17.10.2011
![]() |
Nowy laptop zakup
Witam,mój kolega chce zakupić nowy laptop do kwoty 2tys,bardzo proszę o pomoc jaki mam mu doradzić,ponieważ ja się nie znam.Jeszcze raz uprzejmie proszę o poradę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1930 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Do czego ma laptok służyć, co go ma cechować, jaki rozmiar matrycy, jej typ itd. Im więcej szczegółów, tym precyzyjniejszy będzie wybór.
![]() |
#1931 |
Banned
![]() |
Uniwersalny,cechować ma go niezawodność,matryca w miarę duża,dobry procesor,grafika,dysk,pamięć....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1932 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Konkrety. Matryca w miarę duża to 15.6, czy 17"? Ma być matowa, czy błyszcząca?
Procesor, dysk pamięć itd. to jakie ma być? IMHO coś na Sandy z i3 4GB i 320GB by się pewnie znalazło - o USB3 raczej nie myśl.
![]() |
#1933 |
Banned
![]() |
Ja mam Toshibę A-300, nie jestem zbyt tym laptopem zadowolony,nie chcę kumpla w kanał wprowadzić,po prostu zapytał co mam mu doradzić, matryca raczej 17" matowa czy błyszcząca to chyba obojętnie,procesor dysk i pamięć no takie aby mógł dużo programów zainstalować i chodziło dobrze w miare szybko, a to USB3 tzn? oraz jakiej firmy tego laptopa mu polecić? Bo chce już kupić teraz w poniedziałek.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1934 |
Nikoniarz
Mamy HP ProBooka 4730s. Polecam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1935 |
Banned
![]() |
Ok,dziękuję polecę tego laptopa,mam nadzieję że kumpel będzie zadowolony-dzięki i pozdrawiam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
jaki kupic laptop, laptop, notebook, poradnik, rekomendacje, zakup laptopa |
|
|