![]() |
Ilość załączników: 1
Płyta: ASUS Maximus 4 Extreme
SSD Vertex 4 SATA3 (Wpięty do Intel Controller) Dodatkowo 2 HDD 1x1TB WD Sata2 i 1x2TB WD Sata3 (Intel Controller) Napędów optycznych aktualnie brak Pendrive bootuje prawidłowo, w BIOSie ustawione AHCI, płyta widzi pendrive i system zaczyna się ładować, przed samym wyborem wersji systemu wyrzuca komunikat (patrz załącznik) |
Tak sie składa, że mam dostęp do identycznej płyty. :) Wszystkie porty USB wyprowadzone na tylnym panelu Asusa Maximus Extreme 4 są w standardzie 3.0. Windows 7 ma już pare lat i nie posiada wbudowanych sterowników dla nowych kontrolerów USB. Stąd Twoje problemy. Co można zrobić? Na tej płycie są wyprowadzenia dla portów USB 2.0 i na tych portach (jeżeli sobie podepniesz odpowiedni kabelek, który masz w zestawie z płytą) instalacja będzie działać bez problemów. Inny sposób to integracja sterowników USB 3.0 z obrazem ISO, ale tego teraz nie opiszę.
|
Zintegrowałem sterowniki z obrazem w RT7Lite dla USB 3.0 (wszystkie jakie były na stronie ASUSa) zaznaczając opcję Install WIM image i to niestety nie pomogło. Faktycznie instalacja z USB 2.0 przynosi efekt, ale chciałbym to zrobić z USB 3.0. Możesz podpowiedzieć jak to zrobić?
|
|
A da się takie menu zrobić na przenośnym dysku twardym, a dokładnie na jego jednej z 4 partycji ?
|
Da sie zrobić, ale z tego co piszą użytkownicy występują problemy z instalacją systemów Windows z HDD podłączanego poprzez USB. Postaramy się to sprawdzić (czytaj: kupić zewnętrzną obudowę i później sprawdzić)...
|
Mnie najbardziej interesuje uruchomienie Hirena, systemy przy okazji przetestuje. Więc jak to zrobic ? :)
|
Jeżeli na dysku nie ma żadnego systemu operacyjnego, postępuj analogicznie jak w opisie. Dane wrzucamy na pierwsza partycje.
|
Ilość załączników: 1
Wygląda to tak
|
Dodaj przełącznik "f" do linijki syslinux.exe.
|
Dysk bootuje, ale wyświetla się tylko napis boot i tak wisi.
|
Przykro mi, ale bez zewnętrznej obudowy jak widać wiele Ci nie pomogę. Postaram się zdobyć taką i zbadać temat.
|
Ok, będe czekał na info :). Po staram się również poszukać informacji na ten temat i metodą prób i błędów próbować. Zależy mi na tym dysku, bo mam na nim dużo danych oraz dużo obrazów.
|
PS podpinasz go do portu USB 3.0? Możesz sprobowac jeszcze jedną rzecz: sciagnij WinGrub, uruchom go z prawami admina, wybierz swoj dysk i kliknij install. Następnie z katalogu /cdrinfo.pl/grub/ przegraj plik menu.lst do głównego katalogu partycji i sprawdz efekty....
|
Podpinam pod usb 2.0. Menu pojawia się, ale hiren nie startuje.
Działa Hiren :), wieczorem sprbóje wrzucic obrazy systemów. Ciekaw jestem czy z takiego menu uda sie również korzystać z obrazów systemów utworzonych w Clonezili. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:42. |