Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Menu na pendrive ntfs instalacja systemów Windows z obrazów ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-menu-pendrive-ntfs-instalacja-systemow-windows-obrazow-iso-91021/)

Misiek4 08.05.2013 21:19

Sprobuj "ls" i zobacz co wyswietla. Sprobuj rowniez "root (fd0)" lub (hd0).

jacekb1 08.05.2013 21:40

Error 25: Disk read error :(

Misiek4 08.05.2013 21:42

Jak rozumiem, to info pojawia sie po komendzie ls. A root (fd0) daje cokolwiek?

jacekb1 08.05.2013 21:42

Nie, to samo.

Misiek4 08.05.2013 21:50

Czyli grub nie widzi zawartosci pendrajwa, bo bios komputera mapuje go w jakis niestandardowy sposob. Obawiam sie, że nie pomogę, ale sprobuj jeszcze do pliku /cdrinfo.pl/syslinux.cfg dodac:

Kod:

label menu grub fd0
  KERNEL /cdrinfo.pl/grub/grub.exe 
  APPEND config-file="timeout 0;default 0;root (fd0);configfile /cdrinfo.pl/grub/menu.lst"

Powyższy kod dodaj przed pozycja "label hdd". Zapisz i zrestartuj kompa i sprobuj wybrac opcje "menu grub fd0".

jacekb1 08.05.2013 21:58

Niestety nie pomoglo :(
Na dzis sie poddaje, root hd0 lub fd0 wyrzuca komunikat cos o unecognized device...
Jutro wrzuce calosc komunikatu to moze cos doradzisz, dzis mam dosc.
Pozdrawiam.

test30 11.05.2013 02:23

jacekb1
miałem ten sam problem, otóż:
po sformatowaniu (to chyba ważne, żeby mieć NTFS),
uruchamiało mi sie menu syslinux'a, ale kiedy wybierałem któreś z menu, tj. w konsekwencji uruchamiałem ten fragment syslnux.cfg
Kod:

#-------------------------------------------------
menu separator
#-------------------------------------------------
label live
menu label Menu ^Live systems
kernel /cdrinfo.pl/grub/grub.exe --config-file="configfile /cdrinfo.pl/grub/live.lst"
TEXT HELP
        Systemy live - uruchamiane bezposrednio z pendrive'a
ENDTEXT

to pojawiał mi sie tylko komunikat o
Kod:

Minimal BASH-like line editing is supported.For the first world.TAB lists possible command
próbowałem w tej konsoli wpisac:
Kod:

root ([tab]
wyświetlało mi listę dysków, kiedy zlokalizowałem, że pendrive to hd0, wpisałem
Kod:

root (hd0,[tab]
i pojawiły mi się błędy odczytu disk read error.
okazało się, że to wina pendrive'a w moim wypadku,
pendrive nie działał ani w laptopie r500, ani w komputerze z ga-p31-d3sl rev 1.0, ani w mobalive na tym samym komputerze.

uzywałem jakiegoś noname'a danego jako reklamówka.

Prawdopodobnie najlepiej używać dobrych pendrive-ów!

zmieniłem na innego pendrive'a i pokazuje mi listę plików : )

właśnie teraz wgrałem hirensa 1.5.iso do folderu iso live i wszystko działa (ofc. na tym drugim pendrive)

jacekb1 13.05.2013 10:57

@test30 - niestety u mnie nie dziala polecenie root<tab>.
Probowalem na 3 penach i problem wystepuje tylko na tym nieszczesnym Acer'ze.

Adamjarocin 28.05.2013 00:38

Hirens 15.2 - problemy z programami Dosowymi

Witam po raz pierwszy kolegow.
Na poczatku chcialbym podziekowac za bardzo fajny i praktyczny artykul.
Utworzylem pendraka z pomocą artykułu jak i tego forum jednak mam problem z programami Dosowymi z Hirensa 15.2.
Gdy chcę uruchomić któryś z dosowych programow pojawia sie komunikat ze nie mozna zaladowac jakis tam plikow, jednak gdy wybiore z listy sterownik ntfs programy zaczna sie wczytywac az do czasu pojawinie sie komunikatu ze nie wszystkie pliki (czy tam programy, nie pamietam) mogly sie zaladowac z powodu malej pamieci Dos.
Po tym komunikacie programy roznie sie zachowuja, wiekszosc sie nie uruchamia a niektore tak ale nie do konca dobrze dzialaja a powrot do menu Hirensa jest juz rowniez nie mozliwy, przy probie wyswietla sie komunikat zwiazany z pamiecia i juz nic za bardzo nie mozna zrobic. Probowalem na FAT32 i problem ten nie wystepowal, wszystko ladnie smigalo. Prosze o jakas wskazowke.

ligeza 11.06.2013 19:05

Cytat:

Napisany przez Adamjarocin (Post 1252144)
Witam po raz pierwszy kolegow.
Na poczatku chcialbym podziekowac za bardzo fajny i praktyczny artykul.
Utworzylem pendraka z pomocą artykułu jak i tego forum jednak mam problem z programami Dosowymi z Hirensa 15.2.
Gdy chcę uruchomić któryś z dosowych programow pojawia sie komunikat ze nie mozna zaladowac jakis tam plikow, jednak gdy wybiore z listy sterownik ntfs programy zaczna sie wczytywac az do czasu pojawinie sie komunikatu ze nie wszystkie pliki (czy tam programy, nie pamietam) mogly sie zaladowac z powodu malej pamieci Dos.
Po tym komunikacie programy roznie sie zachowuja, wiekszosc sie nie uruchamia a niektore tak ale nie do konca dobrze dzialaja a powrot do menu Hirensa jest juz rowniez nie mozliwy, przy probie wyswietla sie komunikat zwiazany z pamiecia i juz nic za bardzo nie mozna zrobic. Probowalem na FAT32 i problem ten nie wystepowal, wszystko ladnie smigalo. Prosze o jakas wskazowke.

Mam ten sam problem, czy może ktoś go już rozwiązał?

Misiek4 11.06.2013 19:20

A konkretniej, ktore programy nie dzialaja?

ligeza 11.06.2013 19:28

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1253121)
A konkretniej, ktore programy nie dzialaja?

Chyba prawie wszystkie dosowe. Instalator windows i mini windows z pakietu Hirens boot działają bezproblemowo.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/75857571/boot.png

Misiek4 11.06.2013 19:56

Hmm na ta chwile jedyne rozwiazanie problemu na szybko, to dodanie do glownego menu wpisu uruchamiajacego mapowanie obrazu ISO Hirensa (czyli uruchamianie programów z pakietu Hirens z obrazu ISO).

gwizdek90 22.08.2013 00:38

Witam. To mój pierwszy post i zarazem trochę odkopię temat. Utworzyłem pendrive i nie działają mi tylko programy dos. Jak dodać wpis do mapowania obrazu iso hirensa i czy w kat głównym pendrive mam mieć folder HBCD czy oraz iso. Mam HBCD 15.2

Misiek4 15.09.2013 15:41

Nowa wersja menu 2.0.

Zmiany:

- zaktualizowano SysLinuxa do wersji 6.01
- zaktualizowano Grub4Dos do wersji 0.4.6a
- zaktualizowano wpisy dla Hirens Boot CD v15.2 z opcją uruchamiania bezpośrednio z ISO
- zaktualizowano wpisy dla Ultimate DLCD 2014 v1.1 z opcją uruchamiania bezpośrednio z ISO
- usunięto wpisy dla HBCD i DLCD z opcją uruchamiania bezpośrednio z plików rozpakowanych z obrazu ISO

Ściągnij wersję 2.0

Uruchamianie programów DOS'owych bezpośrednio z ISO HBCD nie powinno teraz sprawiać trudności. Dajcie znać, czy aby na pewno. :)

Przypomnę, że obrazy ISO wrzucamy do katalogu /cdrinfo.pl/iso/. Należy pamiętać, aby nie były (obrazy ISO) pofragmentowane. Zdefragmentować je można za pomocą WinContig.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:21.