![]() |
Wypowiadam się na temat własnych doświadczeń. Ja zresztą polecam coś zupełnie innego. Nie pendrive'y z obrazami i sztuczkami na ich odpalenie, a fizyczny emulator napędu optycznego, czyli urządzenie z np. dyskiem twardym, które wyszukuje lub w którym użytkownik sam wybiera obraz płyty, do zamontowania. Dla komputera jest to widoczne jak prawdziwy napęd, a co za tym idzie kompatybilność równa jest i będzie zawsze 100%. Oczywiście to jest zbyt drogie, aby miało sens, więc ograniczam się po prostu do pendrive'a z wgranym jednym obrazem za pomocą np. Rufusa na daną okoliczność.
|
Oczywiście ze mam taką kieszeń ZALMAN'a i na niej dużo obrazów z systemami, grami i uzytkami. Ale...
1. Czasami potrzebuje coś małego przy kluczach lub na wisiorku 2. Spotykam się z laptopami które nie widzą w biosie tego usb dvd, natomiast dobrze radzą sobie z usb hdd |
Witam, zrobiłem sobie multiboota dzięki waszemu artykułowi wszystko działa, nie ma jednak na pendrive folderu do Windows Vista, oraz Windows 8.1 jest tylko Win 7,8,XP
Jak nagrać obraz do wyżej wymienionych systemów? |
Hejka mam pytanko jak zrobić żeby automatycznie włączał menu linuksa przy starcie a nie po naciśnięciu litery s??
|
popek1990:
Windows 8.1 możesz wrzucić do katalogu windows8. Vista teoretycznie powinna działać z katalogu windows7. Luki987: w pliku instalacyjnym (instalacja.bat) znajdz i zakomentuj lub usuń wpisy: Kod:
grubinst_new.exe -v -t=4 --skip-mbr-test --force-backup-mbr -k=s %naped%: |
Hej dzięki za odpowiedź ale jeszcze mam takie pytanko , jak uruchomi mi się grub odrazu to pierwsze menu jakie wyskakuje to jest pozycja 0-cdrinfo.pl dopiero jak wcisnę enter to przechodzi do całego menu gruba(trochę zielony jestem w tym temacie) ale jakos menu gruba przerobiłem.. Da się coś z tym zrobić??
Pozdrawiam Ok już sobie poradziłem wystarczyło jeden wpis wykasować... |
Zrobiłem pendrive i dziala już od roku. Pojawil się problem, gdy chciałem dodać Windows 10. Jak wiadomo ma on nowy instalator. Zmodyfikowałem wpis w menu, zrobiłem zmienne dla Windows 10 i ogólnie instalacja rusza, ładuje xml'a, pokazuje menu wyboru języka a potem... Wybór sterownika do stacji DVD :P. Czytałem tutorial (na stronie RMPrepUSB "firawiniso"), chyba z niego jest zaczerpnięte menu, pisze tam
Cytat:
|
Firadisk jst ok i nie musisz nic zmieniac. Aby ruzyla instalacja Win10 należy podstawić autounattend.xml przeznaczone dla Windows 10. Do 2 dni wrzucimy nową wersję menu z wpisami dla Windows 10.
|
A można liczyć na udostępnienie samego XML'a tutaj? Menu sam znacznie zmodyfikowałem, brakuje mi do pełni szczęścia tylko nowego AutoUnattend.xml dla Windows 10 :D
|
Ilość załączników: 1
Proszę bardzo (wrzucasz do do /FiraDisk/ i modyfikujesz wpis
Kod:
dd if=(bd)/cdrinfo.pl/firadisk/auWin10.xml of=()/AutoUnattend.xml |
Witam ja mam problem z intalkami z iso, są wrzucone do auto iso , instalatory win 7 i 8 startują ale gdy wcisnę zainstaluj teraz rusz i wyskakuje błąd o braku sterownika cd/dvd i nic nie można zrobić , a gdy zrobię pena bootowalnego np tylko z win 8 za pomoca ultraiso wszystko działa bezproblemowo, może macie jakieś pomysły co dale??
|
Instalki Windows wrzucasz do katalogow ../iso/windowsXX.
|
Niestety ale czy jest w auto czy w katalogach windows uruchamiane z automatycznego menu czy bezpośredni dalej to samo. AHCI wł i wył i też nic, tylko nie napisałem że to nie jest pendrive tylko dysk z laptopa w obudowie..
|
Z dyskiem twardym nie będzie działać. Chyba, że podepniesz równocześnie do drugiego portu USB pendrajwa i umieścisz na nim plik AutoUnattend.xml (znajduje się w archiwum z menu) przeznaczony pod daną wersję Windows (domyślnie w głównym katalogu menu jest umieszczona wersja dla Windows7).
|
a mogę być bezczelny i oprosić o mini tutek jak dla "mongoła"
co zrobić z tymi plikami które podałeś? Starsze iso10 bez problemu instalowalo mi sie z katalogu win8 dopiero jak teraz pobralem najnowsze (już działa z innymi kluczami sprawdzałem na kluczu od win8.1), to mam klopot z tym sterownikiem i puszczeniem dalej instalacji. Mam obraz Windows10_2015-11-29.iso wrzucony do foldera cdrino.pl\iso\windows8\ pobieram ten plik auWin10.zip i teraz jak gamoniowi poproszę ;) co powinienem podmienić ew jakie pliki muszę zmodyfikować: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:43. |