Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Menu na pendrive ntfs instalacja systemów Windows z obrazów ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-menu-pendrive-ntfs-instalacja-systemow-windows-obrazow-iso-91021/)

Misiek4 20.12.2015 13:05

Ogolnie wszedzie zasada dzialania jest podobna: obraz ISO jest montowany jako urzadzenie (np jako partycja) i z niej uruchamiany jest system.

Niestety w przypadku Linuxów, nie działa zawsze i ze wszystkim. JAk sobie przypomnę, to wrzucę Ci parę przykładów do przetestowania. :)

Sprobuj te obrazy:

Promox (Proxmox VE 4.1 ISO Installer)

http://sourceforge.net/projects/anti...inal/MX-krete/

http://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/dist...amon-64bit.iso

http://download.bitdefender.com/resc...-rescue-cd.iso

TPogoda 20.12.2015 21:25

No niestety, u mnie to nie działa, nie udało mi się odpalić żadnego z powyższych (uruchamianie z auto-iso jak i bezpośrednio z menu przy użyciu takich samych komend jak dla Pmagic).
testowałem to na:
- Penie USB 3.0 podłączonym do USB 2.0 (menu 2.13a), na nim działa wszystko oprócz programów linuxa (głównie chodzi mi o Pmagic, Gparted i instalkę Ubuntu).
- Penie USB 2.0 podłączonym do USB 2.0 z czystą instalacją menu 2.13a
- Dysku USB 2.0 podłączonym do USB 2.0 z czystą instalacją menu 2.13a
Jeśli chodzi o kod to przyznam, że nie mam doświadczenia, dlatego bazuję na tym co jest lub uda się wyszukać w sieci.

Misiek4 20.12.2015 22:43

Ilość załączników: 1
Niestety nie potrafie pomoc. Sprawdzalem te dwa obrazy na dwoch pendrajwach i dwoch komputerach + dodatkowo na VirtualBox'ie (screen ponizej). Zero problemow (oba obrazy w katalogu ../iso/auto-iso).

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1450647637

TPogoda 21.12.2015 13:14

Czyli problem jest gdzieś u mnie. Pokombinuje jeszcze z różnymi wersjami.

Misiek4 21.12.2015 14:38

Problem nie lezy w wersjach, a raczej w Twoim komputerze (konfiguracji sprzetowej). Na niektorych maszynach nie wszystko dziala, a na niektorych samo menu sie NIE uruchamia.

Zacznij od sprawdzenia menu w maszynie wirtualnej.

TPogoda 23.12.2015 11:09

Faktycznie, na innych komputerach Pmagic uruchamia się z auto-iso.
Instalatory np: Ubuntu czy Elementary OS uruchamiają się ale na pewnym etapie instalacji wszystko się sypie.
Potestuję jeszcze metodę z postu 74

Misiek4 24.12.2015 15:47

Cytat:

Napisany przez Robert de Clair (Post 1345289)
Instalacja SysLinuxa
Instalacja Grub'a
Start sector: 0x0
Image type: Other
grubinst: Unknown image type

samo usuniecie cdrinfo i nieformatowanie wywala taki error :)

Ok, mamy pendrajwa, ktory wyswietla ten sam blad przy probie instalacji bez formatowania. Poszukamy rozwiazania problemu.

Tak na szybko: jezeli będziesz robił upgrade, nie kasuj katalogu cdrinfo.pl, tylko przegraj ręcznie zawartość katalogu cdrinfo.pl ręcznie (z archiwum z nowej wersji).

chris996 29.12.2015 00:07

Czy komuś udało się uruchomić linuxa (dowolna dystrybucja) z zapisem zmian? Jedynie taki linux mi nie poszedł, a tak bym miał komplet :)

Misiek4 29.12.2015 08:31

To zależy co masz na myśli pisząc "zapis zmian". Generalnie nie możesz zapisać zmian dla systemów, które są uruchamiane z obrazu ISO (systemy LIVE). Systemy typu LIVE są specjalnie przygotowane do uruchamiania z płyt CD/DVD i bez możliwości zapisywania zmian na nośniku z którego są uruchamiane.

Ale zawsze możesz utworzyć drugą partycję na pendrajwie i tam zainstalować ulubioną dystrybucję Linuxa.

chris996 30.12.2015 19:19

"Zapis zmian", czyli utworzony dodatkowy plik (dla Ubuntu casper-rw), który przechowuje wszystkie dokonane zmiany w linuxie.
Taki linux uruchomił się jedynie utworzony w kreatorze USB (Unetbootin, Lili USB Creator).

Misiek4 31.12.2015 12:35

Z tego co widzę, to Unetbootin jak i Lili rozpakowuje zawartość ISO Ubuntu. U nas idea jest taka, aby wszystko uruchamiać z obrazów ISO (wtedy można w miare sensownie zapanować nad porządkiem na pendrajwie).

Niestety ma to też swoje minusy (jak sam zauważyłeś). Jeżeli Ci nie przeszkadza burdel jaki się robi po instalacji Ubuntu przez Unetbootin czy też Lili, to zawsze możesz dodać ręcznie nasze menu (wgrać zawartość archiwum na pendrajwa) i dodać odpowiedni wpis.

Przykładowy kod dla pendrajwa przygotowanego przez Unetbootin (edytujesz plik /syslinux.cfg):

Kod:

label grub
menu label Menu CDRinfo.pl
kernel /cdrinfo.pl/grub/grub.exe --config-file="configfile /menu.lst"
TEXT HELP
        Uruchamia menu CDRInfo.pl
ENDTEXT

Misiek4 03.01.2016 14:16

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 1346539)
Czy komuś udało się uruchomić linuxa (dowolna dystrybucja) z zapisem zmian? Jedynie taki linux mi nie poszedł, a tak bym miał komplet :)

Ok, poniżej przykładowa instrukcja obsługi jak uruchomić Ubuntu Desktop 15.04 64-bit AMD z opcją persistent.
Sciągamy program RMPrepUSB. Po jego uruchomieniu podpinamy do portu USB pendrajwa na którym umieszczamy dystrybucję Ubuntu desktop (ściągnij ISO lub torrent) w katalogu /cdrinfo.pl/iso/linux/.

Uruchamiamy RMPrepUSB i zaznaczamy pendrajwa. Następnie naciskamy przycisk "Create ext2 FS" i nadajemy nazwę pliku "Ubuntu15-04", volume label "casper-rw" oraz wielkość pliku w megabajtach zgodnie ze swoimi potrzebami. RMPrebUSB utworzy plik, wewnątrz którego założona zostanie partycja ext2.

Poniższy kod należy umieścić w którymś z podmenu GRUB'a.

Kod:

title Ubuntu desktop 15.04 AMD PERSISTENT\n Uruchamia Ubuntu 15.04 desktop 64-bit AMD z ISO
set ISO=/cdrinfo.pl/iso/linux/ubuntu-15.04-desktop-amd64.iso
# poniżej ustawiamy plik z założoną za pomocą RMPrepUSB partycją ext2
set PF=/Ubuntu15-04
parttype (hd0,2) | set check=
set check=%check:~-5,4%
if "%check%"=="0x00" partnew (hd0,2) 0 0 0
if "%check%"=="0x00" partnew (hd0,2) 0x0 %PF%
partnew (hd0,3) 0x0 %ISO%
map %ISO% (0xff)
map --hook
root (0xff)
kernel /casper/vmlinuz.efi  boot=casper persistent noeject noprompt quiet splash --
initrd /casper/initrd.lz

W nowszych wersjach menu dodane jest pare przykładowych pozycji konfiguracyjnych z dopiskiem PERSISTENT. Każdy z takich wpisów wymaga utworzenia wirtualnej partycji o nazwie zgodnej ze zmienną NAZWAPLIKU, którą można znaleźć w pliku konfiguracyjnym /cdrinfo.pl/grub/menu-linux.lst, pozycja "set PF=/NAZWAPLIKU". Dla każdego wpisu z dopiskiem PERSISTENT w menu-linux.lst należy generować nowy plik z partycją.

Misiek4 06.01.2016 21:50

Ilość załączników: 1
Dostępna jest nowa wersja menu w wersji 2.14.

Zmiany:
- zaktualizowano większość wpisów w podmenu GRUB'a (m.in. dodano wpisy uruchamiające systemy Linux z plikami persistence, umożliwiającymi zapisanie własnych ustawień - dokładniejsza instrukcja obsługi dostępna jest w poście powyżej
- dodano możliwość zabezpieczenia menu hasłem (hasło ustawiamy w pliku konfiguracyjnym /cdrinfo.pl/grub/conf.cfg)
- dystrybucje i programy zawarte w archiwum zaznaczone są symbolem "(*)".
- domyślna rozdzielczość została zmieniona na 1024x768
- wprowadzono pare mniej istotnych zmian kosmetycznych

chris996 11.01.2016 19:28

Dzięki misiek za te kody do gruba. Zobacze czy to odpali i dam znać jak poszły rezultaty.

psejta3 12.01.2016 21:35

Problem ze sterownikami - Bootowalne menu na dysku pod USB

Witam. Zainstalowałem sobie to menu na dysku Touro Mobile 1TB. Wrzuciłem ISO Win10 do folderu win10 i przy każdym ISO prosi o sterowniki do napędu CD/DVD

Dodam, że ISO Win7 działa i nie prosi o sterowniki. Testowałem już kilka obrazów Win10 i każdy chce sterownik.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:05.