Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Menu na pendrive ntfs instalacja systemów Windows z obrazów ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-menu-pendrive-ntfs-instalacja-systemow-windows-obrazow-iso-91021/)

qrdziel 27.02.2016 18:29

Nie zrozumieliśmy się.
Na pendrive kopiuję plik windows10x32x64.iso - ma powyżej 4GB dlatego wcześniej formatuję na ntfs.
Chę aby po uruchomieniu komputera Bootował się i pokazało menu, a w nim 2 opcje:
1 uruchom komputer z HDD
2 zainstaluj windows 10

i tu mam wiele pytań:

1. grub, syslinux, czy isolinux
2. co w menu - minimum
3. mbr GPT, UEFI czy inne?

ps. BADBOY znam wiele programów, które to robią z automatu - ale jak to zrobić z palca ??

badboy23 28.02.2016 11:44

Dało by się bootować z drugiej partycji? Chciałbym zrobić drugą partycję na pendrive FAT32 uefi z windowsami 7,8.1,10. PS. Czy w tym menu może się odwoływać do drugiej partycji z obrazami iso?

Misiek4 28.02.2016 11:55

badboy23, powinno (nie testowałem) zadziałać odwołanie do (hd0,1), gdzie druga liczba jest numerem partycji (0=pierwsza partycja, 1=druga). Czyli np.
Kod:

configfile (hd0,1))/cdrinfo.pl/grub/menu.lst

badboy23 28.02.2016 12:04

Dzięki, a jak zrealizować grupa uefi na drugie partycji? Tylko jedna może być ustawiona jako aktywna BOOT.

Misiek4 28.02.2016 12:37

Z tego co sie orientuje, to z UEFI nie jest tak łatwo. Grub4dos nie współpracuje z UEFI. Ten temat był już poruszany na forum.

Jedyne rozwiązanie jakie znam, które pozwala na uruchamianie instalacji różnych systemów (z obrazów ISO) w komputerach z UEFI, to Easy2Boot. W przypadku Easy2Boot wymagana jest konwersja obrazów ISO do formatu .imgPTN, które po konwersji są montowane fizycznie jako partycja FAT32.

Więcej info na ten temat znajdziesz tutaj: http://rmprepusb.blogspot.co.uk/2015...y-systems.html

grzesznymis 02.03.2016 08:12

menu-pendrive-cdrinfo_pl_2.13a uszkodziło mi dwa pendrivy.Tydzien temu na Kingston 8gb zainstalowałem to menu .Gdy chciałem dorzucić obrazy iso z systemami komunikat-brak miejsca na dysku. Więc odpusciłem sobie i format pendriva.Po tym tak zaczął świrować ,że glowa boli .Raz komp go wykrywał raz nie ,zwalniał transfery do tego stopnia ,że przerywało operacje. I poszedł w kosz . Wczoraj zainstalowałem menu na Sandisck 16gb ale ,że było pózno nic więcej nie robł.Dziś się okazuje ,że komp go nie wykrywa. Dwa koputery i nic. Ale goodram 32gb jest wykrywany.Wiec mam takie pytanie.Zbieg okolicznosci,ze te pendrivy mialy mi wlasnie teraz umrzec? W przeciagu tygodnie czy wina waszego menu? Bo dziwne ,że po instalcji menu umarly.

Misiek4 02.03.2016 08:33

Nie ma takiej możliwości, aby "menu" uszkodziło pendrajwa. Niestety, ale duża cześć pendrajwów dostępnych na rynku to produkty niskiej jakości i niestety ich czas bezawaryjnego działania jest krótki (piszemy to z autopsji).

Co do SanDiska, mam nadzieję, że to nie model Ultra USB 3.0 (4 sztuki padły nam w ciągu miesiąca).

grzesznymis 02.03.2016 08:55

Nie to napewno nie Ultra usb3.0 . Jakiś na B . A dlaczego po zainstalowaniu menu miałem "brak miejsca na dysku" ? Dlaczego wczoraj wieczorem było ok z sandiskiem a dziś już go komp nie widzi? Akurat pech chciał ,że oba peny trafiło własnie przy tym menu?Dziwne.

Misiek4 02.03.2016 09:00

Na te 3 pytania Ci nie odpowiem. Dodam tylko, że instalator menu instaluje dwa bootloadery, zakłada katalogi i kopiuje pliki. Czyli nie robi żadnych czarów. Instalowaliśmy menu setki razy na przeróżnych nośnikach i nie zdarzyło się, aby wystąpiły tego typu sytuacje.

grzesznymis 02.03.2016 10:54

No akurat w czary nie wierzę -za stary już na to jestem :).Nic trzeba kupić jakiegoś penka i na nim spróbować .

misiozol 02.03.2016 11:04

Moze tak zanim kupisz "jakiegos" penka to pomysl ile faktycznie np. kosztuje ze 20zl za 32gb to cos jest z nim nie tak ;) i podejdz do markowego sklepu bo bardzo prawdopodobne (a jesli idzie o mnie to pewniak) ze miales tanie podrabiane buble , czasami nawet podroby sprzedaja mniejsze sklepiki nawet o tym nie wiedzac w ktorych zeczywista pojemnosc jest mniejsza od wlasciwej ;)

qrdziel 02.03.2016 15:51

Kiedyś też miałem uszkodzone gniazdko usb które paliło mi pendrive. Spaliłem 6 zanim zorientowałem się że to gniazdo. Pomierz napięcia.

badboy23 05.03.2016 23:56

Czy menu z tego forum będzie widziało drugą partycję na pendrive?

Misiek4 05.03.2016 23:58

Teoretycznie powinno.

badboy23 06.03.2016 00:09

Pytam bo Windows może widzieć tylko jedną na raz. Przerobiłem boot leader z windowsa 8.1 uefi i dodałem obrazy systemów iso. instalatory uruchamiają się w trybie uefi, chciałbym umieścić tu na drugiej partycji FAT32 i żeby grub odwoływał się do niej lub na odwrót.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:27.