![]() |
Cytat:
Cytat:
|
Powinno dac rade - dyskietka sama w sobie jest BIF'em. Mnie sie tak udalo kiedys uruchomi GoldMemory, jeszcze pod EasyBoot!
|
no nie wiem czy wkleisz dyskietke w98 do bootsectora...
poza tym ja na w98 już się nie znam -zapomniałem. :D |
Mam jeszcze jeden pomysł, ale dziś nie uda mi się go już wykonać...
A dokładniej chciałbym zrobić plik iso, który jako boot sector będzie miało wgraną dyskietkę startową w98 i automatycznie odpali instalację XP na dysku C: poprzez plik winnt.exe, tylko chwilowo mam kilka problemów/wątpliwości tj. 1. Czy ma to w ogóle sens i czy przyśpieszy instalacje? 2. Chwilowo nie pamiętam jak wyedytować zawartość dyskietki żeby wystartować odrazu z obsługą cd i plikiem winnt.exe (odpowiadał za to autoexec.bat czy coś innego?) 3. Prawdopodobnie XP będzie w takiej sytuacji nadpisywał MBR więc czy da się go przed tym powstrzymać? :) Narazie tyle może jutro przejdę do realizacji tej próby :) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
menu wygląda tak: Kod:
title Instalacja XP |
Ja za checia poczytam - czekam na tutka :-)!
|
Mam kiepskiego pendraka Bartez ale nieważne. :)
Odpaliłem sobie mojego Debiana i zrobiłem wersję ISO grub4dos'a - po wypaleniu na CD/DVD można to bez problemu używać i się bootuje :) Będą jacyś chętni na czytanie mojego tutka na ten temat ? Jeden warunek to taki, że będzie potrzebny Linux :D http://img682.imageshack.us/img682/6...0203202249.jpg |
Cytat:
Cytat:
|
M@X, spróbuj zbootować normalnie. Mieliśmy taki przypadek na jednym komputerze, że przez MobaLiveCD nie działało, ale bez problemu się bootowało, było menu graficzne i wszystkie programy działały.
|
Nie dziala mi pod QEmu - normalnie bootowac nie probowalem.
@ Patrix - paczka mi sie wypakowuje ale bootowanie staje na tekstowym menu ktore prosi bym nacisnal enter by uruchomic jako hd0 badz wpisal fd0 by ten tryb wymusic. Po podmiance na oryginalny cfg w root mam dzialajace tekstowe menu, ale szczerze to wolalbym graficzne i pewnosc, ze uruchomi sie wszedzie... System to XP SP 3 na koncie Administratora. P.S. Pendrive po defragmentacji dla pewnosci dzialania hd0. Producent to PQI. |
Nie działa Wam poprzez MobaLiveCD, czy podczas bootowania? Jaki system operacyjny?
|
Ja też właśnie walczę, mam:
Booting From Hard Disk Boot Error @M@X odpala Ci w ogóle po podmiance ta paczka dir.zip ? Mam j/w. heh chyba mój pendrak nie jest bootowalny :szczerb: |
Super artykul. Wlasnie testuje, choc nie moge uruchomic trybu graficznego menu - nawet wymuszajac fd0 :-(...
I pytanie - jaki jest kod chainloadera dla Hiren's Boot CD? |
Kolejny art, który mi się podoba!
iso instalki windowsa też można tak podmontować ? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:42. |