Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Samouruchamialny pendrive USB multiiso menu (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-samouruchamialny-pendrive-usb-multiiso-menu-84695/)

Zibiland 05.04.2010 13:06

Podczas tworzenia pendrive napotkałem kilka problemów:

1. Kaspersky Rescue
Podczas odpalanie Kaspersky Rescue wyskakuje mi komunikat
Cytat:

title Kaspersky Rescue-CD
##utworz katalog /boot/kav, /boot/kav/isolinux oraz /bases
##przekopiuj plik image.squashfs z obrazu ISO do katalogu /boot/kav/
##przekopiuj wszystkie pliki z katalogu /isolinux z obrazu ISO do katalogu /boot/kav/isolinux/
##przekopiuj wszystkie pliki z katalogu /bases z obrazu ISO do katalogu /bases
##katalog bases zawiera baze wirusow, ktora mozna aktualizowac sciagajac ja z http://dnl-01.geo.kaspersky.com
kernel /boot/kav/isolinux/rescue subdir=/boot/kav setkmap=us scandelay=5 root=/dev/ram0 init=/linuxrc looptype=squashfs loop=/boot/kav/image.squashfs cdroot
initrd /boot/kav/isolinux/rescue.igz
podobnie jak z Linux Mint 8
Cytat:

title Boot Linux Mint 8 - no
# Linux Mint 8
map /iso/LinuxMint-8.iso (0xff)
map --hook
root (0xff)
kernel /boot/casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/mint.seed boot=casper persistent iso-scan/filename=/iso/LinuxMint-8.iso splash
initrd /boot/casper/initrd.lz
boot
z Puppy Linux
Cytat:

title Puppy Linux 4.31
## skopiuj plik pup_431.sfs z obrazu ISO do katalogu /boot na pendrive'ie i zmien mu nazwe na pup-431.sfs
map /iso/pup-431.iso (hd32)
map --hook
root (hd32)
kernel /vmlinuz root=/dev/ram0
initrd /initrd.gz
z ubuntu-9.10
Cytat:

title Boot Ubuntu 9.10 - no
map /iso/ubuntu-9.10-desktop-i386.iso (0xff)
map --hook
root (0xff)
kernel /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper persistent iso-scan/filename=/iso/ubuntu-9.10-desktop-i386.iso splash
initrd /casper/initrd.lz
boot
Czy ktoś może napisać w czym jest problem

P.S. Proszę o wykasowanie poprzedniego posta, przez pomyłkę go wysłałem

asek 30.03.2010 15:05

Faktycznie .Moje niedopatrzenie. :wow:
Cytat:

Czasami podczas próby uruchomienia niektórych obrazów pojawia się poniższy komunikat:

Error 60: File for drive emulation must be in one contiguous disk area

Oznacza on, że aby dany obraz ISO mógł być uruchomiony musi być jedną całością na pendrive'ie (nie może być sfragmentowany). W takim przypadku można skorzystać z programów służących do defragmentacji plików (np. Wincontig). Jeżeli to rozwiązanie nie pomoże warto przekopiować wszystkie dane z pendrive'a na dysk twardy komputera, sformatować pendrive'a i przegrać z powrotem dane zaczynając od plików ISO.
Po wielu próbach wreszcie ruszyło PE Preinstalled Environment oraz Hiren's Boot 10.
wpis w menu.lst:

Cytat:

title Windows XP PE Preinstalled Environment
map /ISO/RESCUE.ISO (0xff)
map --hook
chainloader (0xFF)/I386/SETUPLDR.BIN
boot

title Hire's Boot 10.0
find --set-root /HBCD/boot.gz
map --mem /HBCD/boot.gz (fd0)
map --hook
chainloader (fd0)+1
rootnoverify (fd0)
map --floppies=1
boot

# XP mini to z hirena
title XP Mini
find --set-root /HBCD/XPLOADER.BIN
chainloader /HBCD/XPLOADER.BIN

P.S. Czy ten wpis jest do końca właściwy, czy trzeba by coś zmieni

loki7777 30.03.2010 14:34

AD1.
A przeczytales caly artykul?
http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/pen...so/strona8.php

asek 30.03.2010 11:49

ERROR 60

Witam . Mam dwa pytania :
1.
Wywala mi taki komunikat:
"Error 60: File for drive emulation must be in one contiguous disk area"
Jak to ominąć ???

2.
Wrzyciłem na pena obraz iso : Emergency Boot CD ROM 6.0.1 który rusza bez problemu :)
Jest w tym iso XP PE (wg mnie lepszy od tego który jest w Hiren's Boot 10).:taktak:
Chciałbym go uruchamiać wprost z menu gruba , a nie jak normalnie poprzez wejście w menu w iso Emergency... .
Jakie parametry mam ustawić w menu.lst aby ruszyć tego xp "na skróty" ?
Struktura plików w tym iso jest taka:
http://img715.imageshack.us/img715/8767/strukt1.th.jpg

Zibiland 29.03.2010 15:01

Witam
Gdzie mogę znaleść informacje jak dodać obraz windowsa XP i 7?

Z góry dzięki

Bagi836 05.03.2010 19:58

Dzięki Wam wiele udało mi sie uruchomić z pena, Acronis True Image 2010 Pl, Cichy Boot5 oraz własnej produkcji Bagi Dysk z DOS PL wraz z Norton Commanderem 5PL oraz wiele innych. Niestety od paru dni borykam się z problemem instalacji Karmelkowego Koliberka w polskiej wersji językowej. Z płyty wgrywa się w naszym języku, po uruchomieniu zpliku iso na penie tylko w języku Szekspira i nie mozna go w żadem sposób zmienić. Co zrobić, aby komunikował się w naszym języku? Menu startowe też jest polskie, lecz niestety nie wgrywa sie przy starcie programu. Będę dozgonnie wdzięczny!

dawciobiel 15.02.2010 13:49

Cytat:

Napisany przez dawciobiel (Post 1081863)
Ubuntu 9.10 oraz wersja PL-remix nie posiada "zainstalowanej" - sprawdzałem...

update:
... za to możliwe jest zmodyfikowanie obrazu .iso o własne pakiety w tym jave i Eclipse :)
Przydatne do tej operacji linki:

dawciobiel 15.02.2010 03:22

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1081420)
Z tego co kojarzę to Ubuntu 9.10 (ale ten polski remix). Tak przynajmniej mi się kojarzy bo nie pamiętam, abym ją ściągał po instalacji.

Ubuntu 9.10 oraz wersja PL-remix nie posiada "zainstalowanej" - sprawdzałem. Za to znalazłem dystrybucję SLAX a do niej moduły od javy (jdk and jre). Testowałem i udało się. Wystarczy pobrać iso oraz odpowiednie moduły, następnie rozpakować zawartość iso, wrzucić dodawane moduły do odpowiedniego folderu, ponownie stworzyć iso i gotowe.

Znalazłem również informacje, że inne dystrybucje również posiadają zainstalowaną jave. Podaje nazwy/linki ale zaznaczam, że owych dystrybucji nie testowałem:

D3lta 14.02.2010 22:45

jak przesunąć lokalizację napisów na ekranie?
+
Cytat:

title Winternals ERD Commander 2007 [LiveCD Windows] - bluescreen
map /iso/Winternals_ERD_Commander_2007.iso (0xff)
map --hook
chainloader (0xff)
boot
Cytat:

title KONBOOT v1.1-2in1 (iso) --- nie dziala
map /iso/CD-konboot-v1.1-2in1.iso (0xff) || map --mem /iso/CD-konboot-v1.1-2in1.iso (0xff)
map --hook
map --hook
root (0xff)
chainloader (0xff)
boot

D3lta 12.02.2010 20:06

co mam począć z konbootem? nie czyta mi wersji na fd, bo nod ją wywala [wirus]
a iso nie mogę uruchomić

Berion 12.02.2010 18:19

Z tego co kojarzę to Ubuntu 9.10 (ale ten polski remix). Tak przynajmniej mi się kojarzy bo nie pamiętam, abym ją ściągał po instalacji.

dawciobiel 12.02.2010 08:15

Cytat:

Napisany przez dawciobiel (Post 1081317)
zmiana "root (hd0)" również pomaga "root (hd0,0)".

chciałem napisać:
zmiana "root (hd0)" na "root (hd0,0)" również pomaga.

Próbował ktoś z was podpinać linuxa Knoppix (np. 6.0.1)? Chodzi mi o parametry niezbędne w pliku menu.lst dla tego systemu.

Ew. poszukuję linuxa liveCD który ma w sobie już zainstalowaną javę (o ile takowy istnieje).

dawciobiel 12.02.2010 05:31

Cytat:

Napisany przez D3lta (Post 1080916)
problemem jest syslinux.cfg
(...)
usunąłem "--" sprzed "config", działa to dalej jak powinno?

Potwierdzam - przy uruchamianiu pendrive'a za pomocą MobaLiveCD u mnie również usunięcie "--" pomogło. Za to wynalazłem również inne rozwiązanie. W linijce:
"
APPEND --config-file="timeout 0;default 0;root (hd0);configfile /boot/grub/menu.lst"
"

zmiana "root (hd0)" również pomaga "root (hd0,0)".

D3lta 11.02.2010 15:39

z tego co wyczytałem można uruchomić w ten sposób Mandrivę Free, ale nie One, a ona z kolei zajmuje ponad 4GB co może mieć paradoksalnie problem przy wgraniu na pendrive sformatowanego przecież w FAT dla celów bootowania ;]

a co z Fedorą? Simply Mepis?[też nie działa]
Cytat:

title Simply Mepis 8.4.96 32 bit - nie dziala
map /iso/SimplyMEPIS-8.4.96.iso (0xff)
map --hook
root (0xff)
kernel /boot/vmlinuz file=/cdrom/mepis/mepis vga=791 persistent iso-scan/filename=/iso/SimplyMEPIS-8.4.96.iso splash
initrd /boot/initrd.gz
boot
Cytat:

title Fedora 12 Live KDE - nie dziala
map /iso/Fedora-12-i686-Live-KDE.iso (0xff)
map --hook
map --heads=0
root (0xff)
kernel /isolinux/vmlinuz0 root=/cdrom/ ro boot=casper persistent iso-scan/filename=/iso/Fedora-12-i686-Live-KDE.iso splash
initrd /isolinux/initrd0.img
boot
w ogóle to ja nie wiem co wpisywać w "boot=" ;/

Misiek4 11.02.2010 13:09

Przegranie obrazu z systemem iso bezposrednio na pendrive'a i proba odpalenia bez mapowania zatrzymuje sie w tym samym miejscu (w MobaLiveCD).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:01.