Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Samouruchamialny pendrive USB multiiso menu (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-samouruchamialny-pendrive-usb-multiiso-menu-84695/)

Misiek4 04.04.2011 17:13

wpisz komende "root" zaraz po wystartowaniu pena i daj znac co sie pokazalo...

mlody27 04.04.2011 16:57

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1154546)
a jakie masz inne opcje w biosie plyty glownej, dotyczace ustawienia bootowania urzadzen usb?

Niestety wyboru nie mam, to jest starszy laptop, BIOS widzi mojego pena jako USB HDD i nic więcej nie mogę zmienić.

Trochę potestowałem i udało się to, że z linii poleceń gruba jak dam

find --set-root /boot/grub/menu.lst

to przestawi się na root fd0 i menu się pokazuje, ale już po resecie sytuacja się powtarza, a chciałem żeby to był automat.

I jeszcze jedno: linia poleceń gruba, wciskam ESC, dostaję menu gruba
pozycja:

find /menu.lst, /boot/grub/menu.lst, /grub/menu.lst

wciskam 'e' do edycji i tam mogę wyedytować wpis:

find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /boot/grub/menu.lst

i jak usunę --ignores-floppies i dam 'b' (boot) to też się uruchomi,

ale gdzie jest ten wpis, żeby można było go wyedytować na stałe.

Mam nadzieję, że nie namieszałem :)

dawciobiel 04.04.2011 16:31

Cytat:

Napisany przez mlody27 (Post 1154541)
Witam wszystkich.
(...)
Pokazuje się pierwsze menu gdzie mogę wybrać hd0 lub fd0,
niestety w obu przypadkach nie chce załadować się już menu.
Ładuje się grub i wyskakuje linia poleceń.

nie pamiętam dokładnie z czym to było związane, ale miałem podobny problem. Z tego co dobrze pamiętam (w niektórych wersja mojego tworu dla pendriva) nie przeskoczyłem tego problemu. Za to udało mi się to omijać za pomocą wpisywania w wierszu poleceń odpowiednie komendy. Zaraz poszukam co ja wpisywałem i dam znać...

O ile się nie myle było to to:
Kod:

find --set-root /iso/beini-1.2.1.iso
map /iso/beini-1.2.1.iso (hd32)
map -hook
root (hd32)
chainloader (hd32)
boot

Oczywiście w twoim przypadku zamiast "beini-1.2.1.iso" wpisz inny plik który znajduje się w folderze "iso" na twoim pendrivie.

Aha i jeszcze ważna sprawa - jeśli stworzysz już sobie takiego pendriva to testuj go na conajmniej dwóch różnych komputerach (różne płyty główne). Dlatego, że pamiętam odkryłem przez przypadek, że na jednym komputerze pendrive nie działał, a na drugim działał. I nie mówie tutaj o braku obsługi bootowania z USB przez płytę główną.

UPDATE:
I tak jak MISIEK4 zaraz ci doradzi - jeżeli płyta pozwala na bootowanie nie tylko jako USB-HDD ale również USB-ZIP, USB-CD itp. to testuj również ten tryb.

Misiek4 04.04.2011 16:28

a jakie masz inne opcje w biosie plyty glownej, dotyczace ustawienia bootowania urzadzen usb?

mlody27 04.04.2011 16:05

Witam wszystkich.
Zrobiłem wszystko tak jak opisane w artykule i ...
Przez MobaLive pendrive śmiga jak złoto wszystko ładnie się bootuje,
ale problem jest z bezpośrednim bootowaniem.

Pena w BIOSIE mam ustawionego jako pierwszy USB HDD.
Pokazuje się pierwsze menu gdzie mogę wybrać hd0 lub fd0,
niestety w obu przypadkach nie chce załadować się już menu.
Ładuje się grub i wyskakuje linia poleceń.

Wszelkie uwagi mile widziane :)

Pozdrawiam.

Misiek4 17.01.2011 11:07

Cytat:

Napisany przez sqarpi (Post 1139567)
Misiek, niestety wskazany program nie dziala pod win7 64b. :/

Z pendrive'ami bywa tak, że jego sformatowanie umożliwia tylko program narzędziowy napisany pod kątem obsługi danego kontrolera (zastosowanego w pendrive'ie). Jeżeli to nie pomoże, to prawdopodnie twoj pen ma walnięty kontroler. Wiec moze warto sie pofatygowac do kogos, kto ma 32 bitowy system...

dawciobiel 16.01.2011 10:30

Cytat:

Napisany przez sqarpi (Post 1139567)
Misiek, niestety wskazany program nie dziala pod win7 64b. GParted wlasnie sciagam i zaraz sprawdze jak dziala.
Partition Magic nie widzi urzadzenia, GParted nei widzi urzadzenia. Jedyny program ktory widzi pendriva to... menadzer dyskow win7. Jednak nie wykrywa go popprawnie jako pendrive, tlyko jako pusty naped. :/

Ale mówisz o tym PartitionMagic spod DOS'a że nie widzi? czy tym Windowsowskim?

sqarpi@
Wyślij mi na priva swój numer GG/ICQ/MSN,Tlena. jabbera czy czego tam używasz lub adres email.

sqarpi 16.01.2011 00:51

Misiek, niestety wskazany program nie dziala pod win7 64b. GParted wlasnie sciagam i zaraz sprawdze jak dziala.
Partition Magic nie widzi urzadzenia, GParted nei widzi urzadzenia. Jedyny program ktory widzi pendriva to... menadzer dyskow win7. Jednak nie wykrywa go popprawnie jako pendrive, tlyko jako pusty naped. :/

Misiek4 15.01.2011 10:08

Ja bym sprawdzil to narzedzie: http://www.cdrinfo.pl/download/1130140741

joujoujou 15.01.2011 09:28

Albo ściągnij gparted i wypal go na płycie - z niego uruchomisz komputer (to w zasadzie minidystrybucja linuksa + bdb program do partycjonowania).

sqarpi 15.01.2011 01:56

Sprawdze jutro z tym dosem. Zmapowana jest, literka M zeby byc konkretnym. Paragon nie pokazuje tutaj niesformatowanej partycji, paragon w ogole nie pokazuje tego pendrive. W menadzerze dyskow jest to obczar bez pamieci, tak samo jak naped dvd czy cd bez nosnika w srodku.

dawciobiel 15.01.2011 01:38

Załatw sobie DOS'a (może być oczywiście ten DOS z Windows95/98/XP jako płyta ratunkowa czy jakoś tam się to nazywało) na CD lub USB i odpal z niego program "Partition Magic" (firmy PowerQuest - obecnie została ona wykupiona przez Norton'a, ale Norton nie wypuścił wersji dla DOS'a, więc trzeba używać tamtego starocia). Partition Magic pod DOS'a to jest zwykły podprogram zawarty w pełnej wersji Partition Magic dla Windows'a 95/98/XP. Więc tam go trzeba szukac.

Jeżeli nie widzi partycji to po prostu powinien zobaczyć niesfomatowane wolne miejsce - i trzeba partycje stworzyć. Ew. może widzieć jakieś "nieznane" miejsce lub format plików (to ze względu na fakt, że mogą być błędy w strukturze logicznej partycji lub master-boot-recordu, ale tym się też nie przejmuj bo w zawsze da się zapisać master-b.-r. samymi zerami za pomocą edytora do dysków lub od nowa stworzyć m.b.r. za pomocą programu wspomnianego na wstępie). A to, że pod Windows 7 x64 niektóre programy nie widzą w ogóle pendriva to jest akurat normalne ich zachowanie.

Update:
ej, a może jest też tak, że z pendrive wszystko jest w porządku tylko ten głupi Windows nie ma zmapowanej partycji na tym pendrivie na literke alfabetu, np. D:, M: czy G: ? - czasami też takie krzaki się z nim tworzą.
Dodatkowo powiem, że mi "Paragon Partition Magic" również pokazuje partycje na pendrivie jako "niesformatowaną" :D ehhe
Ale partycja jest, ma się dobrze i jest w FAT32.

sqarpi 15.01.2011 00:09

Niestety zadne z narzedzi do partycjonowania pod win nie widzi obszaru do partycjonowania. Wiekszosc nie pokazuje nawet urzadzenia. Jakies inne pomysly? Do linuxa nie mam dostepu teraz. Posiadam win7 64b. Wymogi programow do pracy oraz sprzetu.

Patrix 14.01.2011 20:24

Cytat:

Napisany przez dawciobiel (Post 1139342)
Czyli wychodzi na to, że FAT16 używany był na początku tylko przy małych pojemnościach pendriva oraz

Ograniczenia wielkości pojedynczego pliku w FAT16 to ok 2GB.
Co do stosowania tego systemu na pendrakach to nie mam pojęcia, nie sprawdzałem, może dla "< 256MB".

Cytat:

Napisany przez dawciobiel (Post 1139342)
że dla 4 GB będzie to FAT32

Nawet mniej...

dawciobiel 14.01.2011 19:54

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1139325)
W 99% przypadków jest to FAT32 jak mniemam.
Dopiero jeśli FAT32 staje się ograniczeniem (duże pliki) to przerabia się na NTFS.

Czyli wychodzi na to, że FAT16 używany był na początku tylko przy małych pojemnościach pendriva oraz, że dla 4 GB będzie to FAT32. Zresztą, tak czy owak i tak to musi być FAT32 a nie np. NTFS bo przecież isolinux/grub by się z niego nie urchamiał.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:38.