![]() |
ASRock H61 iCafe
Czyli ten artykuł można łączyć z poprzednim? Tzn według poradnika lecę i później to co podałeś? |
Możesz zacząć od nowego arta (w starszym są podane szczegóły dotyczące budowy menu, grafik, etc).
|
Ok, zrobione - windows 7 i XP działa, teraz sprawa z OpenSuse Live i Ubuntu. Jest katalog Live, ale wpis defaultowy jest tylko pod Win8. Czy wiesz może co mam dopisać w konfigu?
|
Najnowszej wersji OpenSuse live (12.3) raczej nie uruchomisz.
Co do Ubuntu (13.10) , to zawartość obrazu iso trzeba rozpakować np do /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/. Następnie dodajesz taki wpis: Kod:
label Ubuntu |
A ubuntu 12.04 LTS ? Żadnej różnicy? Bo wspominałem o 12.04 :)
A jak z XP ? Wrzucam do katalogu win_iso. XPeka również trzeba wypakować? Po wciśnięciu "Instaluj Windows Xp z wybranego obrazu ISO" wyskoczyło file not found, bo miałem inną nazwę niż XP.iso , a więc zmieniłem i teraz wyskakuje (hd 0, 0 ) I tak jak by rozpakowywał coś " x/650MB" i jak dojdzie do 650/650MB czyli wypakuje wyskakuje komunikat " Wciśnij klawisz enter, a następnie usuń dysk/pendrive z nośnika" i włącza się normalnie system, a nie instalator xp |
12.04 powinno działać na powyższym wpisie. Co do XP, to nie mam obrazu pod ręką, więc dzisiaj nie pomogę.
|
Ilość załączników: 1
Zrobiłem jak kazałeś, wypakowalem ISO do /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/
Dodałem w pliku konfiguracyjnym live.lst to co kazałeś ( dodając oczywiście przed te komendy title Ubuntu 12.04 ) Wyskoczyło takie coś : Kurcze na odwrót fotka, a załącznika nie moge edytować bo 6 postów napisałem :( sorki |
Pierwsza kwestia: nikt nikomu nic nie każe. ;)
Druga: dodaj ten wpis do pliku /cdrinfo.pl/syslinux.cfg. |
To samo :( Staje na tym samym, to samo się wyświetla. W live.lst zostawiłem ten wpis i dodałem do syslinux.cfg haszując go ENDTEXT # --------------
|
U mnie działa bez problemu. Nie wiem co Ci poradzić.
|
12.04 ? :) Bo jeśli 13, to chyba jednak ściągne Ubunciaka 13, ale on ma 9msc wsparcia :(
|
12.04 działa bez problemu...
|
Hmmm no robie tak jak napisałeś. Przy bootowaniu też wyskakuje no command label i coś tam jeszcze, czyli jak by coś się w tej linijce komendy nie zgadzało, ale później ładuje i to co na screenie. Może podaj dokładnie gdzie masz dodany wpis w jakim menu itd. i zrobie tak samo i zobacze :) Tak czy siak już dzięki za szybką pomoc :)
|
Kod:
Nie wywala Ci komunikatu Ubuntu ładnie się bootuje, ale czy możesz zainstalować system? Nie moge włączyć w ogóle instalatora, nic się nie dzieje, reszta działa - menu, ustawienia itd. itd. |
Kod:
label ubuntu12.04 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:27. |