Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Samouruchamialny pendrive USB multiiso menu (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-samouruchamialny-pendrive-usb-multiiso-menu-84695/)

Misiek4 06.01.2013 19:30

Widocznie niezbyt dokładnie czytasz. Większość obrazów ISO (a w szczególności różne dystrybucje linuxa) wymagają dodania odpowiednich wpisów w menu. W erracie ( http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/pen...so/strona9.php ) znajdziesz wpis dotyczący Ophracka (starsza wersja Ophracka, ale może zadziała).

rafalski4 06.01.2013 10:37

Ok. Opiszę temat dokładniej, bo czytałem już kilka razy poradnik i nic.
Pobrałem ten katalog, który musze wgrac na pendrive i tak zrobiłem. Do folderu win_iso czy jakos tak wgrałem obrazy systemów operacyjnych. Do tej pory wszystko działa. Problem się zaczyna, gdy chcę wgrać obraz iso Ophracka. Kopiuje go do folderu ISO. I tu jest moje pytanie, przy starcie kompa, odpala się pendrive i jak odpalić ten probram z folderu ISO?

Misiek4 05.01.2013 22:57

Proponuje raz jeszcze przeczytac ten poradnik i postarac sie skupic przy czytaniu. Lub dokladniej opisac swoj problem.

rafalski4 05.01.2013 14:15

Samouruchamiący pendrak-pytanie

Witam wszystkich.
Mam taki problem, otóż przygotowałem sobie pendraka jak w tym poradniku:
Menu na pendrive + ntfs + instalacja kilku systemów Windows z obrazów ISO
(wpiszcie to w google, bo nie moge podawac linków-blokada 10 postów)
Wszystko pięknie ładnie, ale jak umieszcze jakis obraz *.iso w katalogu iso to nie da się go odpalić. Czy trzeba jakos edytowac menu czy cos? Bo windowsy mi się normalnie odpalają, ale te ine pliki nie ;/
Proszę o szybką pomoc.
Pozdrawiam

Misiek4 18.10.2012 11:06

Cytat:

Napisany przez astek (Post 1185149)
Witam, zrobiłem sobie takiego pena, co ma chodzić to prawie chodzi ale: czy poradził sobie ktoś z Kasperskim 10 ? jeśli tak to prosiłbym o poradę.
pozdrówko

Kasperskiego niestety trzeba rozpakować.

title Kaspersky Rescue-CD
##utworz katalog /boot/kav, /boot/kav/isolinux oraz /bases
##przekopiuj plik image.squashfs z obrazu ISO do katalogu /boot/kav/
##przekopiuj wszystkie pliki z katalogu /isolinux z obrazu ISO do katalogu /boot/kav/isolinux/
##przekopiuj wszystkie pliki z katalogu /bases z obrazu ISO do katalogu /bases
##katalog bases zawiera baze wirusow, ktora mozna aktualizowac sciagajac ja z http://dnl-01.geo.kaspersky.com
kernel /boot/kav/isolinux/rescue subdir=/boot/kav setkmap=us scandelay=5 root=/dev/ram0 init=/linuxrc looptype=squashfs loop=/boot/kav/image.squashfs cdroot
initrd /boot/kav/isolinux/rescue.igz

Ten wpis masz juz gotowy w menu GRUB'a.

Misiek4 18.10.2012 11:03

Cytat:

Napisany przez screami (Post 1226363)
Kilka osob pyta o windows XP i nikt nawet nie raczy odpisać... mało osob interesują linuksy.Czy ktoś moze w koncu napisać jak zrobić aby bootowało windowsa XP ? chcialem zrobić botującego win 7 i xp

Po pierwsze: troche kultury, pierwszy post i zaczynamy od narzekania. Może warto poczytać ze zrozumieniem np ten wątek lub też artykuł.

A łopatologicznie: zainstaluj wersję 1.7 menu i wgraj iso XP (domyślna nazwa ustawionego w konfigu obrazu ISO to XP.iso) do katalogu /cdrinfo.pl/iso/win_iso/ i to tyle.

screami 18.10.2012 10:53

Kilka osob pyta o windows XP i nikt nawet nie raczy odpisać... mało osob interesują linuksy.Czy ktoś moze w koncu napisać jak zrobić aby bootowało windowsa XP ? chcialem zrobić botującego win 7 i xp

astek 10.10.2011 12:04

Witam, zrobiłem sobie takiego pena, co ma chodzić to prawie chodzi ale: czy poradził sobie ktoś z Kasperskim 10 ? jeśli tak to prosiłbym o poradę.
pozdrówko

Misiek4 04.04.2011 20:58

no musze to obadac - dam znac soon...

No niestety nie moge znalezc zaleznosci. Malo tego, u mnie MultiBootISOs 2.1.5.2 po zapodaniu na pena nie widzi stworzonego przez niego menu.

Ok, powiedz mi, czy problem ten istnieje zarowno przed jak i po aktualizacji syslinuxa?

mlody27 04.04.2011 20:56

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1154585)
powiedz, czy zadziala jak wpiszesz:
root (hd0,0)
i
configfile /boot/grub/menu.lst

Niestety nie zadziałało, ale w między czasie zrobiłem tak:

Najpierw MultiBootISOs ale w wersji 2.1.5.2 za pomocą którego zainstalowałem
syslinuxa i gruba razem z np. MemTestem.
Następnie pousuwałem zbędne pliki i zastąpiłem tymi z tutoriala i o dziwo zadziałało. :wow:
Dla pewności zrobiłem jeszcze raz według arta... nie działa.
Tak jak opisałem wyżej ... działa.
Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie, w obu przypadkach, ta sama wersja gruba i syslinuxa.
Gdzie leży problem ???

Misiek4 04.04.2011 20:24

powiedz, czy zadziala jak wpiszesz:
root (hd0,0)
i
configfile /boot/grub/menu.lst

mlody27 04.04.2011 20:21

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1154583)
to jeszcze mi powiedz co ci wyswietla po komendzie "ls"

Zawartość dysku 'C:' :)

Misiek4 04.04.2011 20:11

Cytat:

Napisany przez mlody27 (Post 1154553)
(hd0,0): Filesystem is ntfs, partition type 0x07

to jeszcze mi powiedz co ci wyswietla po komendzie "ls"

dawciobiel 04.04.2011 17:46

Cytat:

Napisany przez mlody27 (Post 1154550)
ale gdzie jest ten wpis, żeby można było go wyedytować na stałe.

nie namieszałemś, bo ja miałem dokładnie ten sam problem. Walczyłem z tym przez dłuższy okres czasu i dałem sobie spokoj. Mi się zrobić "na stałe" nie udało (oczywiście przy tym przypadku o którym mówie, bo przy innych działało poprawnie, ale nie pamiętam szczegółów bo było to dość dawno temu).

mlody27 04.04.2011 17:23

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1154551)
wpisz komende "root" zaraz po wystartowaniu pena i daj znac co sie pokazalo...

(hd0,0): Filesystem is ntfs, partition type 0x07

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:46.