![]() |
Widocznie niezbyt dokładnie czytasz. Większość obrazów ISO (a w szczególności różne dystrybucje linuxa) wymagają dodania odpowiednich wpisów w menu. W erracie ( http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/pen...so/strona9.php ) znajdziesz wpis dotyczący Ophracka (starsza wersja Ophracka, ale może zadziała).
|
Ok. Opiszę temat dokładniej, bo czytałem już kilka razy poradnik i nic.
Pobrałem ten katalog, który musze wgrac na pendrive i tak zrobiłem. Do folderu win_iso czy jakos tak wgrałem obrazy systemów operacyjnych. Do tej pory wszystko działa. Problem się zaczyna, gdy chcę wgrać obraz iso Ophracka. Kopiuje go do folderu ISO. I tu jest moje pytanie, przy starcie kompa, odpala się pendrive i jak odpalić ten probram z folderu ISO? |
Proponuje raz jeszcze przeczytac ten poradnik i postarac sie skupic przy czytaniu. Lub dokladniej opisac swoj problem.
|
Samouruchamiący pendrak-pytanie
Witam wszystkich.
Mam taki problem, otóż przygotowałem sobie pendraka jak w tym poradniku: Menu na pendrive + ntfs + instalacja kilku systemów Windows z obrazów ISO (wpiszcie to w google, bo nie moge podawac linków-blokada 10 postów) Wszystko pięknie ładnie, ale jak umieszcze jakis obraz *.iso w katalogu iso to nie da się go odpalić. Czy trzeba jakos edytowac menu czy cos? Bo windowsy mi się normalnie odpalają, ale te ine pliki nie ;/ Proszę o szybką pomoc. Pozdrawiam |
Cytat:
title Kaspersky Rescue-CD ##utworz katalog /boot/kav, /boot/kav/isolinux oraz /bases ##przekopiuj plik image.squashfs z obrazu ISO do katalogu /boot/kav/ ##przekopiuj wszystkie pliki z katalogu /isolinux z obrazu ISO do katalogu /boot/kav/isolinux/ ##przekopiuj wszystkie pliki z katalogu /bases z obrazu ISO do katalogu /bases ##katalog bases zawiera baze wirusow, ktora mozna aktualizowac sciagajac ja z http://dnl-01.geo.kaspersky.com kernel /boot/kav/isolinux/rescue subdir=/boot/kav setkmap=us scandelay=5 root=/dev/ram0 init=/linuxrc looptype=squashfs loop=/boot/kav/image.squashfs cdroot initrd /boot/kav/isolinux/rescue.igz Ten wpis masz juz gotowy w menu GRUB'a. |
Cytat:
A łopatologicznie: zainstaluj wersję 1.7 menu i wgraj iso XP (domyślna nazwa ustawionego w konfigu obrazu ISO to XP.iso) do katalogu /cdrinfo.pl/iso/win_iso/ i to tyle. |
Kilka osob pyta o windows XP i nikt nawet nie raczy odpisać... mało osob interesują linuksy.Czy ktoś moze w koncu napisać jak zrobić aby bootowało windowsa XP ? chcialem zrobić botującego win 7 i xp
|
Witam, zrobiłem sobie takiego pena, co ma chodzić to prawie chodzi ale: czy poradził sobie ktoś z Kasperskim 10 ? jeśli tak to prosiłbym o poradę.
pozdrówko |
no musze to obadac - dam znac soon...
No niestety nie moge znalezc zaleznosci. Malo tego, u mnie MultiBootISOs 2.1.5.2 po zapodaniu na pena nie widzi stworzonego przez niego menu. Ok, powiedz mi, czy problem ten istnieje zarowno przed jak i po aktualizacji syslinuxa? |
Cytat:
Najpierw MultiBootISOs ale w wersji 2.1.5.2 za pomocą którego zainstalowałem syslinuxa i gruba razem z np. MemTestem. Następnie pousuwałem zbędne pliki i zastąpiłem tymi z tutoriala i o dziwo zadziałało. :wow: Dla pewności zrobiłem jeszcze raz według arta... nie działa. Tak jak opisałem wyżej ... działa. Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie, w obu przypadkach, ta sama wersja gruba i syslinuxa. Gdzie leży problem ??? |
powiedz, czy zadziala jak wpiszesz:
root (hd0,0) i configfile /boot/grub/menu.lst |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:46. |