![]() |
Cytat:
sqarpi@ Wyślij mi na priva swój numer GG/ICQ/MSN,Tlena. jabbera czy czego tam używasz lub adres email. |
Cytat:
|
Witam wszystkich.
Zrobiłem wszystko tak jak opisane w artykule i ... Przez MobaLive pendrive śmiga jak złoto wszystko ładnie się bootuje, ale problem jest z bezpośrednim bootowaniem. Pena w BIOSIE mam ustawionego jako pierwszy USB HDD. Pokazuje się pierwsze menu gdzie mogę wybrać hd0 lub fd0, niestety w obu przypadkach nie chce załadować się już menu. Ładuje się grub i wyskakuje linia poleceń. Wszelkie uwagi mile widziane :) Pozdrawiam. |
a jakie masz inne opcje w biosie plyty glownej, dotyczace ustawienia bootowania urzadzen usb?
|
Cytat:
O ile się nie myle było to to: Kod:
find --set-root /iso/beini-1.2.1.iso Aha i jeszcze ważna sprawa - jeśli stworzysz już sobie takiego pendriva to testuj go na conajmniej dwóch różnych komputerach (różne płyty główne). Dlatego, że pamiętam odkryłem przez przypadek, że na jednym komputerze pendrive nie działał, a na drugim działał. I nie mówie tutaj o braku obsługi bootowania z USB przez płytę główną. UPDATE: I tak jak MISIEK4 zaraz ci doradzi - jeżeli płyta pozwala na bootowanie nie tylko jako USB-HDD ale również USB-ZIP, USB-CD itp. to testuj również ten tryb. |
Cytat:
Trochę potestowałem i udało się to, że z linii poleceń gruba jak dam find --set-root /boot/grub/menu.lst to przestawi się na root fd0 i menu się pokazuje, ale już po resecie sytuacja się powtarza, a chciałem żeby to był automat. I jeszcze jedno: linia poleceń gruba, wciskam ESC, dostaję menu gruba pozycja: find /menu.lst, /boot/grub/menu.lst, /grub/menu.lst wciskam 'e' do edycji i tam mogę wyedytować wpis: find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /boot/grub/menu.lst i jak usunę --ignores-floppies i dam 'b' (boot) to też się uruchomi, ale gdzie jest ten wpis, żeby można było go wyedytować na stałe. Mam nadzieję, że nie namieszałem :) |
wpisz komende "root" zaraz po wystartowaniu pena i daj znac co sie pokazalo...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
powiedz, czy zadziala jak wpiszesz:
root (hd0,0) i configfile /boot/grub/menu.lst |
Cytat:
Najpierw MultiBootISOs ale w wersji 2.1.5.2 za pomocą którego zainstalowałem syslinuxa i gruba razem z np. MemTestem. Następnie pousuwałem zbędne pliki i zastąpiłem tymi z tutoriala i o dziwo zadziałało. :wow: Dla pewności zrobiłem jeszcze raz według arta... nie działa. Tak jak opisałem wyżej ... działa. Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie, w obu przypadkach, ta sama wersja gruba i syslinuxa. Gdzie leży problem ??? |
no musze to obadac - dam znac soon...
No niestety nie moge znalezc zaleznosci. Malo tego, u mnie MultiBootISOs 2.1.5.2 po zapodaniu na pena nie widzi stworzonego przez niego menu. Ok, powiedz mi, czy problem ten istnieje zarowno przed jak i po aktualizacji syslinuxa? |
Witam, zrobiłem sobie takiego pena, co ma chodzić to prawie chodzi ale: czy poradził sobie ktoś z Kasperskim 10 ? jeśli tak to prosiłbym o poradę.
pozdrówko |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:04. |