Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Samouruchamialny pendrive USB multiiso menu (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-samouruchamialny-pendrive-usb-multiiso-menu-84695/)

Misiek4 19.03.2015 09:47

Teoretycznie jest to do zrobienia, ale wymaga testów na które ostatnio nie mamy zbyt wiele czasu. Należy tylko pamiętać, że bootując w UEFI system plików musi być zgodny z FAT32, co jest dodatkowym utrudnieniem. :(

Od siebie polecam Easy2Boot, który wspiera UEFI. Jak już wcześniej koledzy wspomnieli, Easy2Boot, to najlepsze narzędzie/menu na rynku. Sami po części korzystamy z pomysłów autora Easy2Boot.

Aby obejść niedogodność (uruchamianie UEFI z partycji FAT32) autor Easy2Boot zaimplementował ciekawy pomysł, polegający na konwersji obrazów ISO do własnego formatu imgPTN. Po wybraniu z menu takiego obrazu Easy2Boot tworzy "w locie" dodatkową partycje FAT32 na pendrajwie i uruchamia z niej utworzony wcześniej obraz ISO.

punish214 17.03.2015 23:54

Mam nadzieję, że tutaj znajdę pomoc...
Chciałbym stworzyć pendrive który będzie bootowalny w 2 trybach: Legancy i Uefi. Po wybraniu w biosie Legancy wyświetli się menu z wyborem Hirren/Avira/Memtest etc. Po wybraniu UEFI wyświetli się tak samo menu z wyborem Windows 7/8.1/10 x64. Próbowałem wszystkiego ale o dziwo syslinux w wersji 6.03 wspiera uefi (dokładnie od wersji 6.00) teraz mam tylko problem. Przy próbie utworzenia bootowalnego pendrive nie wszystko działa a tak naprawdę nic nie działa. Po emulacji wyrzuca błąd "vesamenu.c32 not a com32r image" kopiowany z nowego syslinuxa jak i innych wersji i nic z tego. Jakieś pomysły?

brovarek 06.02.2015 20:08

No powiem że Easy2boot pozytywnie mnie też zaskoczył :)

giants 04.02.2015 21:21

Hiho.
Ostatecznie spróbowałem Easy2Boot i wszystko działa fajnie :) Wrzuciłem Hiren's, Win7, Win Xp, Live usb... takie najbardziej potrzebne programy w razie W.

chris996 02.08.2014 15:11

Giants wgrałeś grub4dos? Spróbuj więc czegoś innego naprzykład:
Universal-USB-Installer-1.9.5.5 i sprawdź czy ci z tego bootuje.

Jeszcze pytanie, czy komuś z was udało się uruchomić BackTrack 5?
U mnie tak jak Fedora po załadowaniu nie może uruchomić pulpitu i wyrzuca błąd. Z tych 3 systemów jedynie ubuntu się uruchomił.

giants 31.07.2014 17:06

Ok, dzięki za szybką odpowiedż ;)

Misiek4 31.07.2014 17:03

Giants, sprawdz pena w innym komputerze. Jak tam zadziala, to znaczy, że Twoj komp ma jakies niestandardowe mapowanie i raczej menu nie bedzie dzialac. Jezeli nie zadziala, tzn że masz problem z pendrajwem.

giants 31.07.2014 16:58

@Misiek4

Znasz może odpowiedż na moje powyższe pytanie?

Misiek4 31.07.2014 09:17

Nie kazda dystrybucje da sie uruchomic "od reki". Niektore wymagaja indywidualnych wpisow. Wrzuc ISO Fedory do katalogu auto-iso i zobacz, czy sie uruchomi.

chris996 30.07.2014 23:24

Laickie pytanie niemniej czy do uruchomienia linuxa z USB oprócz grub4dos jest konieczne wgranie syslinuxa?.
Odpaliłem 3 programy narzędziowe, zaś linux (na 1 ogień poszła Fedora) póki co nie bootuje.

giants 27.07.2014 00:45

Nie wiem co jest grane ale próbowałem już wiele razy, różnymi sposobami i zawsze z takim samym skutkiem, że po restarcie zaczytuje pendrive, ale pojawia się czarny ekran który miga, na górze z lewej strony miga także kursor.
Mam Win 7 Prof 64bit. Netbook MSI Wind U_270.

Misiek4 30.09.2013 09:43

Cytat:

Napisany przez maras14 (Post 1261987)
A powiedz mi jak mam przechodzić do instalacji WinXP? Wrzucam do win_iso obraz XPka, bootuje pena i wchodze do Instalacja Windows z ISO i wybieram Instalacja Windows XP ( Opcjonalnie AHCI ).

Dokladnie robisz wszystko tak jak trzeba. Upewnij sie tylko, czy nazwa pliku z obrazem ISO XP jest taka sama jak w pliku konfiguracyjnym.

maras14 29.09.2013 00:16

Co do reszty systemów dam sobie spokój. Po dwukrotnym załadowaniu winvblock coś ruszyło - instalator poszedł dalej, pojawiło się menu partycjonowania, lecz wykrywa tylko pendrive :/

Co do gparted to staje przy ładowaniu "mod probe modules" coś takiego. Nie wiem w czym problem. A powiedz mi jak mam przechodzić do instalacji WinXP? Wrzucam do win_iso obraz XPka, bootuje pena i wchodze do Instalacja Windows z ISO i wybieram Instalacja Windows XP ( Opcjonalnie AHCI ).

P.S

Używając sobie popularnego programika zwanego XBoot który również bazuje na syslinuxie oraz grubie dodałem gparted i że tak powiem obczaiłem co dodał w cfg ( tylko on jakoś dziwnie robi, bo obraz np. gparted jest w folderze /images i w folderze /live jest ten sam obraz. Wpis z cfg spisałem z xboota do mojego, lecz jednak to samo, staje na ładowaniu - a raczej nie może odnaleźć "mod probe modules"

Misiek4 28.09.2013 17:36

Co do AHCI, to po zaladowaniu sterownikow firadisk/winvblock musisz raz jeszcze zaladowac sterowniki do swojego kontrolera SATA (wciskajac ponownie "S").

Co do reszty systemow, trudno powiedziec....

maras14 28.09.2013 15:52

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1261832)
XP działa u mnie i innych uzytkownikow (patrz watek) bez wiekszych problemow. Konfiguracja jest sprawdzona na kilku komputerach i pendrajwach. Mozesz sprobowac wersje 2.1 w ktorej wgrane zostaly nowsze sterowniki firadisk. Wiecej pomyslow nie mam.

Dzięki za info, gdyby ktoś inny przeglądał temat, to z Twoją pomocą udało mi się wgrać sprawnego i działającego :
Windows 7
Ubuntu 13.10/12.04LTS w którym działa instalator + live
NortonGhost 15
Hiren's Boot 15.2 ( z tym że wczoraj chcąc wydzielić partycje po odpaleniu gparted staje na ładowaniu "jakiś" plików. Już nie truje Misiek Ci 4 liter i po prostu wrzucę ISO wersji 32 i 64bit wypakuje i wklepie :
Kod:

title Boot gparted (Partition Tools)
find --set-root /gparted/live/initrd.img
kernel /gparted/live/vmlinuz live-media-path=gparted/live boot=live i915.modeset=0 xforcevesa radeon.modeset=0 noswap nomodeset noprompt vga=788 ip=frommedia nosplash
initrd /gparted/live/initrd.img

)

Z windows XP problem nadal - niestety, testowany na laptopie Samsung RC510 i stacjonarce ( i3 2100, asrock h61 icafe, 4gb ram, 500gb WD AAKX )

P.S

Gparted i tak i tak nie działa, w wersji z hirensa staje na search "PMagic_2010_ - coś takiego", a osobno + wpis wyżej na "modules" . A ja Misiek Cie zapytam, czy to nie jest wina kontrolera - oczywiście używam AHCI, a nie IDE i może dlatego XP nie startuje, może dlatego debian nie działa jak i gparted? Na lapku jak i PC mam AHCI - to chyba logiczne, mamy takie czasy, a nie inne.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:38.