Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Poradnik operatorow GSM - jak naciągać klienta (https://forum.cdrinfo.pl/f122/poradnik-operatorow-gsm-jak-naciagac-klienta-81081/)

andrzejj9 06.09.2011 15:01

Na razie nie oczekuję, że ktoś mi dostarczy sensownie działający internet za darmo. Może za jakiś czas ;)

A ten modem sam w sobie.. to jakieś przyzwoite urządzenie? Bo rzuciłem okiem na Allegro i wiele tańszych nie ma. Może by sobie coś takiego sprawić, zwłaszcza, że obecnie jestem w plusie i będę musiał za każdym razem nie tylko podłączać telefon do komputera, ale i zmieniać kartę. Modem jednak wygodniejszy..

Patrix 06.09.2011 14:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1179926)
starter z modemem Huawei E173U-2

Gdyby nagle nie zaczęli pieprzyć z kartami,
to na tym modemie bez problemu działałoby darmowe aero2,
bez limitów, bez abonamentu - jedyna wad, że trzeba nawiązywać nowe połączenie co godzinę.

andrzejj9 06.09.2011 14:10

Będę potrzebował przed kilka dni mobilny internet (komputer + komórka), więc poszedłem do Play'a sprawdzić, jak do rzeczywistości ma się to, co słyszałem w reklamie i.. generalnie nie jest źle.

Za 19 zł jest starter z 1GB do wykorzystania przez 14 dni (konto jest ważne jeszcze kolejne 90). Potem doładowania są mniej więcej takie:

- 20 zł - 1GB - 14 dni
- 30 zł - 2GB - 30 dni
- 50 zł - 5GB - 60 dni
- 75 zł - 8GB - 90 dni
-120 zł - 15GB - 120 dni

W sumie nie wygląda to już wcale tak źle. Dodatkowo widzę, że za 129 zł jest starter z modemem Huawei E173U-2 i 1GB danych. W sumie to gdybym widział tę ofertę wcześniej, może nawet bym pomyślał nad kupnem. Żeby nie musieć podłączać cały czas telefonu.

Generalnie wydaje mi się to już całkiem przyzwoitą ofertą (nie, żeby nie mogło być jeszcze lepiej).

Patrix 06.09.2011 00:06

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1179877)
trzeba tylko umieć czytać ze zrozumieniem.

Albo trafić na błąd w systemie operatora, kilka GB w kilka sekund ? Takich rzeczy to nawet w erze... :sciana:

andy 05.09.2011 23:47

Cytat:

Napisany przez Patrix
a dodatkowo tak jak piszecie można się wpieprzyć w trzy/cztero-cyfrową sumkę.

Jak ktoś nie jest świadomy co kupuje to jego problem. Np. Android podczas pierwszego uruchomienia pyta się czy aktywować automatyczną synchronizację, pyta się czy aktywować transmisję danych po sieci komórkowej...trzeba tylko umieć czytać ze zrozumieniem.

Jarson 05.09.2011 22:37

Przydałby się osobny limit na rozmowy i internet powyżej abonamentu. Wówczas od ręki można by było ustalić limit na rozmowy na pożądanym poziomie, a na internet powiedzmy na 20 zł, albo jeszcze lepiej złotówkę, bo po co w razie czego 20 zł w błoto wyrzucić ;)

Patrix 05.09.2011 19:36

Do kitu to wszystko,
dalej limity na gigabajty wszędzie, żadna atrakcja to "pseudo" stałe łącza,
a dodatkowo tak jak piszecie można się wpieprzyć w trzy/cztero-cyfrową sumkę.

M@X 05.09.2011 19:25

Dodam tylko ze z tego co doczytalem Polsat nie ma uslugi "Bezpieczny internet" jak w Play, wiec po przekroczeniu limitu (a przy predkosciach LTE nie jest to wcale trudne) bulimy i nikt nas o "wyjsciu poza granice" nie poinformuje. Slowem - uwazajta ;-)!

nimal 05.09.2011 17:51

mogles o tym nawet przeczytac na naszej stronie glownej
bo ktos :fiu: o tym napisal ;) zgadni kto :matrix:
napisalem zanim pojawily sie reklamy ;) ale po tym, jak juz wszedlem z netem do play
jak pisalem, to niestety zadnych szczegolow nie bylo
ale do LTE trzeba mniec odpowiedni sprzet, a moj model w Nokii Booklet to tylko 3G a nie 4G

andrzejj9 04.09.2011 22:07

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1179725)
chyba wiec czas wyedytowac temat :)

a propos - jak szukalem oferty netu do lapka bez modemu, to oferta Play oczywiscie najlepsza, do Orange nie dotarlem, T-Mobile, powiedzmy nawet nawet ale jednak gorszy od Play, a z Plusa to wyszedlem zataczajac sie ze smiechu - to byla kpina a nie oferta ;)

A sprawdzałeś Polsat?

Oczywiście reklamy to jedno, ale słyszałem ostatnio, że uruchamiają w końcu tą usługę LTE i najniższe opłaty mają się zaczynać od około 30 zł miesięcznie. Jednocześnie najniższe limity mają wynosić 3 GB miesięcznie. Nie sprawdzałem co prawda jak te rzeczy się wiążą, ale 3GB za 30 zł i prędkość kilka - kilkanąście Mb/s to przy internecie mobilnym zupełnie nieźle.

woitas 04.09.2011 16:48

powiedźcie mi, jak to w końcu jest z tymi nielimitowanymi połączeniami na świecie w T-mobile?

"Zawsze rozmawiaj" - to oferta dla klientów indywidualnych, w której za 39 złotych otrzymują oni możliwość prowadzenia bezpłatnych nielimitowanych rozmów w sieci T-Mobile w kraju i na świecie. Odpowiednikiem tej oferty dla klientów biznesowych będzie usługa Zawsze biznes w cenie 32 złote netto. Te dwie oferty będą dostępne przy umowach zawieranych bez telefonu na okres 18 lub 24 miesięcy.

"Zawsze w kontakcie" - to oferta dla klientów indywidualnych, w której za 49 złotych otrzymują oni możliwość prowadzenia nielimitowanych i bezpłatnych rozmów, wysyłania SMSów i MMSów do sieci T-Mobile w kraju i na świecie. Ponadto w tej ofercie klienci otrzymają również pakiet 100 MB do wykorzystania na transfer danych w Polsce. Oferta będzie dostępna przy umowach zawieranych bez telefonu na okres 18 lub 24 miesięcy. Odpowiednikiem tej oferty dla klientów biznesowych będzie usługa Zawsze biznes Max w cenie 39 złotych netto.

za piękne, by było prawdziwe... :>

nimal 04.09.2011 16:38

chyba wiec czas wyedytowac temat :)

a propos - jak szukalem oferty netu do lapka bez modemu, to oferta Play oczywiscie najlepsza, do Orange nie dotarlem, T-Mobile, powiedzmy nawet nawet ale jednak gorszy od Play, a z Plusa to wyszedlem zataczajac sie ze smiechu - to byla kpina a nie oferta ;)

Patrix 04.09.2011 16:02

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1179716)
Ale plus to nie era(t-mobile);)

Ale od długiego czasu to jest temat do narzekania o wszystkich operatorach.

M@X 04.09.2011 15:16

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1177539)
nie marz***281; o niczym innym, ni***380; limicie do np.: 10.000 z***322; k***a
***347;miech na sali :sciana:

Zebys sie nie zdziwil - osobiscie rozmawialem kiedys z czlowiekiem ktory mial przejscia z jednym z operatorow ktory... nie chcial podwyzszyc mu limitu!

Miesiecznie wydzwanial 5-15 tysiecy PLN. Swiadomie. Dzwonil glownie za granice, faktury regulowal w terminie, telefon na siebie zarabial (w gre wchodzily nieraz kontrakty na kilkaset tysiecy zlotych).

Nie po to czlowiek bierze abonament, by w trakcie waznej biznesowej rozmowy limit nagle mu ja przerwal. Zupelnie jak w prepaidzie...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

loki7777 04.09.2011 14:38

Ale plus to nie era(t-mobile);)

andy 04.09.2011 14:03

Ilość załączników: 2
Mimo, że od listopada przechodzę do Play to co raz zerkam na oferty w TMobile.
To co oferują osobie z 6 letnim stażem woła o pomstę do nieba... ;-)

T-Mobile
Załącznik 58148

A to co będę miał w Play
Załącznik 58149

Do tego należy doliczyć o wiele lepszy zasięg w mojej miejscowości ;)

Po rebrandingu na T-Mobile przecież miało być tak pięknie dla klientów :)

woitas 18.08.2011 18:48

wzrusza mnie troska operatorów o kieszeń klientów.
blokada po nabiciu 1000zł?

Limit kredytowy - to wartość Salda niezapłaconych faktur i kwoty wydanej poza abonamentem (z VAT), po przekroczeniu której Play może:
- żądać wpłaty kaucji i/lub
- zablokować możliwość wykonywania aktywności, za które opłata nie jest pobierana z abonamentu i/lub
- zaprzestać świadczenia usługi roamingu.
W sprawie podwyższenia limitu kredytowego należy kontaktować się z Obsługą Klienta Play.

nie marzę o niczym innym, niż limicie do np.: 10.000 zł k***a
śmiech na sali :sciana:

Patrix 18.08.2011 00:07

Hehehe, tak mi się nasunęła myśl w związku z tymi rachunkami z Play'a...
Przecież trzeba zapłacić Wojewódzkiemu za reklamy no nie ? Te kilka milionów :D

M@X 17.08.2011 22:14

WP vs CHIP vs Komputer Swiat...

Wojna!

...tyle ze z branzy typowo IT nadal tylko KS ma apke na iPhone'a ;-).

Patrix 17.08.2011 22:06

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1177404)
P.S. Staraj się nie cytować wp ;p Oni są tacy rzetelni jak chip czy inne "brukowce it" :D

Mi tego nie mów, sam ich nieraz wyśmiewam, ale WP mam na startowej.

PS
No i nie cytuję za to KŚ ...

PPS
A CHIPa prenumeruję, więc nie obrażaj mnie,
brukowca miło czasem poczytać || choć muszę przyznać, że jakość korekty im bardzo spadła...

andy 17.08.2011 22:01

To było co innego, tam faktycznie system źle naliczył. Dopóki ktoś z tych osób nei zrobi podobnej rzeczy nie uwierzę, że Play ich w bambuko zrobił ;)

P.S. Staraj się nie cytować wp ;p Oni są tacy rzetelni jak chip czy inne "brukowce it" :D

Patrix 17.08.2011 21:55

Jakiś jeden billing już się w tym temacie przewinął, ale to był chyba plus...

andy 17.08.2011 21:51

Bardzo chciałbym zobaczyć billingi tych osób + opinie strony drugiej tj. Play.
Pakiet 1GB można bardzo łatwo wyczerpać przy naliczaniu co 100KB.

Tak więc dopóki nie zobaczę billingu połączeń to mogą sobie krzyczeć, ich krzyki jednak nie będą przeze mnie traktowane poważnie ;-)

Patrix 17.08.2011 20:45

Cytat:

Rachunki za komórkę na ponad 1000 zł? Klienci są wściekli (Play)
Niedawno ruszyła zakrojona na szeroką skalę kampania marketingowa Play, promująca korzystanie ze smartfonów. Jej twarzą został Kuba Wojewódzki. Wcześniej operator zachwalał swoją sieć ***8222;4G***8221; ***8211; o "ściemie roku" pisaliśmy jakiś czas temu. Dostęp do internetu wszędzie tam, gdzie chcesz z niego korzystać (a raczej tam, gdzie operator gwarantuje zasięg). W dodatku tanie i nowoczesne telefony zapewniające mnóstwo funkcji oraz wygodne przeglądanie sieci. Brzmi zachęcająco, prawda? Niestety wszystko kosztuje. Rachunek na kwotę 1000 zł za używanie smartfonu może być niczym kubeł zimnej wody wylany na nasze rozgrzane głowy. Tak w wielu przypadkach kończy się przygoda z wymarzonym smartfonem.

reszta: http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,...wiadomosc.html

strefa play i poza strefą play, co za idiotyzm :sciana:

Reetou 10.08.2011 12:03

Potwierdzam - bezsensowne 100KB

sobrus 10.08.2011 11:20

@M@X
Ty piszesz o abonamencie, ja o Play Fresh :taktak:

@andy
nie jestem pewien ale wydaje mi się że co 100kB.

andy 10.08.2011 11:18

Play tez jak Plus nalicza połaczenie co 100KB? Chodzi mi o pakiety internetowe.

Niedługo bede zmienial siec i sie zastanawiam miedzy tymi dwiema. Gdyby w Era/TMobile nie miał słabego zasięgu na swojej wsi bym został po przejściu na kartę a tak...
TMobile ma rozliczanie co 1KB w pakiecie.

M@X 10.08.2011 11:15

Jaki wybor? All Inclusive za 69 PLN to 450 min do wszystkich (a jesli numer jest uprawniony to przy MNP jest dodatkowo 200 min czyli razem 650), stan darmowy na zawsze i 250 MB. Za 6 PLN wiecej ilosc danych zwieksza sie do 1 GB.

---
- Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 10.08.2011 10:56

Play też nie jest bez winy. Kiedyś był jeden Play Fresh.
Teraz wybierając All Inclusive Internet tracisz możliwość kupowania pakietów i stanu darmowego. Masz do wyboru:

albo tanie rozmowy
albo tanie smsy
albo tani internet

Gdzieś mam taką ofertę - wole stan darmowy a internet z pakietu.
Coraz więcej mają haczyków niestety.
W ogóle nazwa "All Inclusive" wprowadza w błąd, bo są trzy wykluczające się warianty.

Czy w hotelach "All Inclusive" oznacza że mamy albo picie, albo jedzenie albo słodycze?

M@X 10.08.2011 10:29

@woitas - w Play w kazdym All Inclusive po przekroczeniu pakietu dalej masz internet, tyle ze zwalnia, ale Play nie naraza Cie na dodatkowe oplaty z tytulu przekroczenia pakietu internetowego.

---
- Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 10.08.2011 07:45

Najbardziej zacofana to jest nasza oferta.

Pewnie w innych krajach net jest za darmo albo za grosze i nie producenci telefonów nawet nie śnią o dodaniu takiej funkcji.
To samo z nawigacją przez internet. A u nas? Płacisz sporą kasę, a potem się okazuje że straciłeś zasięg i zostałeś w lesie bez nawigacji :hahaha:.

woitas 10.08.2011 04:45

Tak mi***281;dzy nami, to wkurza brak mo***380;liwo***347;ci samodzielnego ustalania limitu rachunku za tel., naliczanie danych po 100 kb, czy te***380; brak nielimitowanego darmowego transferu danych po wyczerpaniu pakietu.
***379;yjemy w zacofanym kraju...

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk

sobrus 09.08.2011 07:26

Gdyby telefon kupowali sami informatycy to byłyby nawet skuteczne ;)
Większości ludzi jednak firewall kojarzy się raczej z filmem z Harrisonem Fordem.
Albo w ogóle z niczym.

andy 09.08.2011 07:00

@Patrix przecież na Andka są firewalle, którymi można spersonalizować co kiedy może się łączyć..

Patrix 08.08.2011 22:40

Pytanie, to android, ios, itd. mogą się bez pozwolenia łączyć z netem ? :sciana:
Bo jak tak to *****izm :sciana:, aktualizacje map/etc. ...

chris996 08.08.2011 22:23

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1175523)
Problem z rachunkiem w plusie przy Iphone - 3200zl

Szkoda, że nie 32000 :P A tak poważnie pisząc to niezły przekręt, za takie coś powinno się operatora ścigać z urzędu i by się skończyło naciąganie klientów.

sobrus 08.08.2011 11:03

Mój brat miał podobny problem z Play.

Za 100MB policzyli 500zł. Problem z dzisiejszymi telefonami, że mamy niedzisiejsze oferty na internet.
I taki np Android potrafi narobić problem...ja Mamie w ogóle wyłączyłem APNy.
Brat na szczęście wygrał.

W takich chwilach człowiek się cieszy że ma na kartę i w razie czego co najwyżej mi 30zł zejdzie :D

A co do tego przypadku, to Plus nie zauważył nieprawidłowości pod względem technicznym. Klient w ciągu paru sekund pobrał z www.plusgsm.pl kilka GB danych.
Ta stronka jest tak ciekawa, że przecież każdy chciałby pobrać ją tysiące razy.
:rotfl:.

SpeedFreaK 07.08.2011 16:10

k***a

ale sprawa do wygrania. To niemożliwe, żeby telefon przemielił w tak krótkim czasie tyle danych. Plus chce zrobić kolesia w wała :]

Patrix 06.08.2011 21:15

Problem z rachunkiem w plusie przy Iphone - 3200zl
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2056730.html

k***a

sobrus 05.08.2011 08:09

Wiele telefonów ma tzw tryb samolotowy, gdzie działa bez GSM np jako odtwarzacz muzyki.
Czy da się używać go z wyciągnietym SIMem nie wiem, ale na pewno nie loguje się do sieci.
Niestety czasem trzeba restartować telefon (Sony Ericsson na przykład).

W Windows Mobile rzeczywiście można wyłączyć cały moduł telefoniczny z poziomu systemu. Nawet numer IMEI i wersja firmware modułu znika z "właściwości", urządzenie fizycznie przestaje być telefonem :taktak:.

Jarson 05.08.2011 02:03

W takim wypadku to ma sens. To samo tablety z 3G. Gorzej, jeśli dany model trzeba ponownie uruchamiać, żeby wybrać odpowiedni tryb - wtedy to już kosztuje więcej zachodu. No i nie jestem pewien, czy nowe Mercedesy mają taki przełącznik, czy nie ;)

nimal 05.08.2011 01:36

bez problemu mozna uzywac np Windows Mobile z wylaczona karta sim (ma odpowiedni przelacznik w menu komunikacji), z niaktywna lub w ogole bez niej

joujoujou 04.08.2011 16:17

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1175160)
[...] w końcu samo włączenie telefonu również wymaga zalogowania się karty SIM do sieci.

Niekoniecznie - wiele telefonów wyposażonych jest w tryb "offline" (jakkolwiek zwany), zresztą z niektórych funkcji większości telefonów da się korzystać nawet z nieaktywną kartą, a czasem nawet i bez karty.

Jarson 04.08.2011 14:44

Na pewno nie da się dzwonić, smsować czy korzystać z internetu z obu telefonów naprzemiennie - będzie to możliwe tylko z tego, który jest "aktywowany" w danym momencie.

Co do możliwości korzystania z "niesimowych" funkcji telefonu (muzyka, GPS o ile nie korzystamy z A-GPS itp) to też mam wątpliwości, choć nie mam pewności - w końcu samo włączenie telefonu również wymaga zalogowania się karty SIM do sieci.

Patrix 04.08.2011 13:49

No to mnie zbiłeś z tropu, teraz to i ja nie jestem pewien. Za niedługo pewnie się dowiemy.

andrzejj9 04.08.2011 13:43

No tak, ale telefon używa karty nie tylko do dzwonienia, ale także identyfikacji sieci, lokalizacji itp. Dlatego nie jestem pewien, czy mogą być włączone dwa telefony z niejako tą samą kartą jednocześnie.

Patrix 04.08.2011 13:41

Cytat:

Rozmowy telefoniczne mogą być przeprowadzone z obu aparatów, ale nie jednocześnie. (...) tylko jeden telefon z kartą Tandem może być używany w danym momencie. Karty Tandem przeznaczone są tylko dla jednego użytkownika. Aby aparat z kartą Tandem mógł przyjmować rozmowy telefoniczne, należy zawsze po włączeniu i wpisaniu kodu PIN uaktywnić go poprzez wybranie numeru 9600.
Ja to zrozumiałem tak, że zawsze trzeba ustawić, który ma być "master", dzwonić zawsze możesz z obojętnie którego, ale wszystkie logi i połączenia/sms przychodzące odbiera ten "master". Nie wiem, ja właśnie tak to zrozumiałem...

andrzejj9 04.08.2011 13:18

hmm..:

Cytat:

Karty Tandem przeznaczone są tylko dla jednego użytkownika.
Aby aparat z kartą Tandem mógł przyjmować rozmowy telefoniczne, należy zawsze po włączeniu i wpisaniu kodu PIN uaktywnić go poprzez wybranie numeru 9600.
Włączony powinien być tylko ten aparat, z którego się aktualnie korzysta.
Pamiętaj, że powiadomienie o otrzymaniu wiadomości tekstowej SMS lub o wiadomości w Poczcie Głosowej dotrze tylko do aparatu, który jest włączony lub do tego, który w pierwszej kolejności zostanie uaktywniony przez wybranie numeru 9600.
Jeśli takie używanie nie narzuca wyłączenia aparatu w danym momencie nieużywanego to ok. Wtedy widzę już większy sens takiego rozwiązania.

Patrix 04.08.2011 12:31

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1175123)
Jeśli wygodą jest konieczność włączania i wyłączania telefonu po (przed) każdym użyciu...

ee? Nie zrozumiałeś chyba, główną kartę aktywujesz numerem 9600, możesz tak robić na zmianę z obiema.
Możesz także cały czas jeden telefon tak aktywować (co za różnica jeden kod więcej po PIN?),
a z drugiej karty ciągnąć tylko internet na tablecie...

sobrus 04.08.2011 07:35

E tam od razu w Mercach.
Wbudowany telefon ma nawet Vectra brata, z możliwością SMSowania na ekranie komputera pokładowego.

andrzejj9 04.08.2011 06:59

Jeśli wygodą jest konieczność włączania i wyłączania telefonu po (przed) każdym użyciu...

Ale ideę rozumiem - może w niektórych przypadkach będzie to rozwiązanie atrakcyjne (dla mnie nie). Mnie bardziej przekonują telefony na dwie niezależne karty.

M@X 04.08.2011 06:57

Niedawno sie o tym dowiedzialem, wczesniej nie mialem pojecia ze T swiadczy tego typu usluge.

Wygodne w nowych Mercach gdzie miejsce na takowa karte SIM sie znajduje :-)!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Patrix 04.08.2011 00:21

Daj spokój... właśnie, że zyskujemy, wygodę;
mi pasuje tak jak zrobili, w sam raz np. na tablet i telefon/netbook i telefon itd. :P

chris996 04.08.2011 00:00

Czyli jak dla mnie nic nie zyskujemy. Myślałem, że dostajemy 2 numery w ramach jednego abonamentu. To by była rewolucja.

Patrix 03.08.2011 22:27

Podoba mi się - kiedyś o tym nawet pisałem!

Cytat:

Tandem, Opis usługi
Co dwie karty to nie jedna.
Nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę, skoro możesz mieć dwie. Skorzystaj z nowej usługi Tandem i używaj dwóch kart SIM w dwóch aparatach telefonicznych w ramach jednego abonamentu.
W ramach nowej usługi sieci T-Mobile - Tandem za jedyne 60 zł netto możesz mieć dwie działające karty SIM. Dzięki temu możesz swobodnie korzystać z dwóch kart SIM i dwóch aparatów, przy zachowaniu jednego numeru i rachunku! Drugą kartę SIM możesz mieć na wszelki wypadek: do innego aparatu, do aparatu w samochodzie, do organizera, itd., itp.

Jeśli masz w swoim samochodzie zestaw głośno mówiący, pracujący z Twoim starym telefonem, a Ty chcesz kupić sobie dodatkowo najnowszy cud techniki - telefon, z którego będziesz korzystał np. w biurze, to karty Tandem okażą się dla Ciebie idealnym rozwiązaniem.

Numer telefonu dla każdej z kart jest taki sam, choć są one niezależne i nie dzielą wspólnej pamięci, co oznacza, że numery telefonów muszą być wprowadzone osobno do spisu każdej z nich i można zmienić w nich kody PIN. Obie karty Tandem umożliwiają naprzemienne inicjowanie i przyjmowanie połączeń. Rozmowy telefoniczne mogą być przeprowadzone z obu aparatów, ale nie jednocześnie. Pamiętaj, że tylko jeden telefon z kartą Tandem może być używany w danym momencie.

O tym warto pamiętać.

Karty Tandem przeznaczone są tylko dla jednego użytkownika.
Aby aparat z kartą Tandem mógł przyjmować rozmowy telefoniczne, należy zawsze po włączeniu i wpisaniu kodu PIN uaktywnić go poprzez wybranie numeru 9600.
Włączony powinien być tylko ten aparat, z którego się aktualnie korzysta.
Pamiętaj, że powiadomienie o otrzymaniu wiadomości tekstowej SMS lub o wiadomości w Poczcie Głosowej dotrze tylko do aparatu, który jest włączony lub do tego, który w pierwszej kolejności zostanie uaktywniony przez wybranie numeru 9600.
Źródło: http://www.t-mobile.pl/pl/indywidual...aczenia/tandem

Patrix 02.08.2011 23:32

Komunikat przy wejściu na stronę internetową heji:

Cytat:

Komunikat o przekształceniu
Polskiej Telefonii Cyfrowej w spółkę akcyjną

Polska Telefonia Cyfrowa S.A. (dalej ***8222;Operator***8221;) informuje swoich abonentów, że z dniem 2011-08-01 nastąpiła zmiana formy prawnej Operatora ze spółki z ograniczoną odpowiedzialnością na spółkę akcyjną, w wyniku czego:
nastąpiła zmiana nazwy (firmy) Operatora z ***8222;POLSKA TELEFONIA CYFROWA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ***8221; na ***8222;POLSKA TELEFONIA CYFROWA SPÓŁKA AKCYJNA***8221;,
nastąpiła zmiana używanej przez Operatora w obrocie skróconej nazwy (firmy) z ***8222;Polska Telefonia Cyfrowa Sp. z o.o.***8221; na ***8222;Polska Telefonia Cyfrowa S.A.***8221;,
zmienił się numer Operatora w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego z 0000029159 na 0000391193,
Operator ma obowiązek podawać przy wysokości kapitału zakładowego informację: ***8222;wpłacony w całości***8221;.

Powyższe znajduje odzwierciedlenie w szczególności we wszystkich umowach o świadczenie usług telekomunikacyjnych, w tym w regulaminach i cennikach świadczenia usług telekomunikacyjnych i wzorcach umów, których Operator jest stroną lub którymi się posługuje. Informacja o powyższych zmianach nie stanowi zmiany warunków umów o świadczenie usług telekomunikacyjnych.

Patrix 02.08.2011 12:37

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1174806)
problemy? na niektorych telefonach placi sie co pare godzin po pare groszy za polaczenia z netem nawet, jezeli sie z tego nie kozysta (np na moim HTC)
nikt nie wie jak to sie dzieje, ze Play za to kasuje a inne sieci nie
rozwiazanie - przestawic ustawienia polaczen danych na inna siec

to jest wlasnie dziwne...

woitas 02.08.2011 04:41

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1174490)
Nie zapominajmy, ***380;e sms z facbooka nie dochodz***261;, ani z ***380;adnej zagranicznej bramki sms (chyba ***380;e podpisali umow***281; z nimi)

Co do neta mo***380;na si***281; przyzwyczai***263; ... zawsze mam awaryjna kart***281; od orange

Sms z FB nie dochodz***261;, to fakt.

Zastanawia mnie oferta T-mobile tanich (bez roamingu?) rozmów w ramach sieci niezale***380;nie od kraju.
Warto si***281; w to pakowa***263;, czy mo***380;e to ***347;ciema?

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk

nimal 02.08.2011 01:01

od poltora roku Play
przenioslem sie wraz z cala rodzina z powodu cen
problemy? na niektorych telefonach placi sie co pare godzin po pare groszy za polaczenia z netem nawet, jezeli sie z tego nie kozysta (np na moim HTC)
nikt nie wie jak to sie dzieje, ze Play za to kasuje a inne sieci nie
rozwiazanie - przestawic ustawienia polaczen danych na inna siec
od paru miesiecy problem mnie nie dotyczy - w mojej taryfie (a mam fon na karte) mam polaczenia z netem bez limitow za free :)

inny problem to zasieg
i tu faktycznie Play poza osrodkami miejskimi jest do d.
roaming z Plusa tylko teoretycznie dziala

teraz szukam karty do polaczen z netem
Plus mnie rozbawil (doslownie - to co mi mowila konsultantka uznalem za kpine lub marny dowcip i wyszedlem z salonu)
T-Mobile - nawet nawet
ale Play wygrywa bezkonkurencyjnie
teraz tylko mam zgryz, czy musze kupowac abo, czy tez karta Fresh z wybrana taryfa "Internet bez limitu danych", jaka mam zreszta w komorce, wystarczy
w tym tygodniu przetestuje :szczerb:

mgit 30.07.2011 23:57

Nie zapominajmy, że sms z facbooka nie dochodzą, ani z żadnej zagranicznej bramki sms (chyba że podpisali umowę z nimi)

Co do neta można się przyzwyczaić ... zawsze mam awaryjna kartę od orange

Patrix 30.07.2011 21:29

To wychodzi średnio 20 minut rozmowy dziennie,
biorąc pod uwagę, że nie gadasz codziennie to wypas.

Ale i tak, ja pięć dych wolę ładować co dwa miesiące - tak wychodzi ;)

woitas 30.07.2011 21:27

przesadzasz. mam w play abo, przeniosłem z plusa drugi numer też do play.
w abo za 59 zł mam darmowe rozmowy w sieci i ponad 6 godzin do wszystkich.
a to aż nadto jak dla mnie.

ed hunter 30.07.2011 20:48

Jak jest tanio, to musi być źle. :]

joujoujou 30.07.2011 19:43

SMSy z zagranicznych numerów komórkowych bardzo często nie dochodzą do playa. :sciana:

Z mojej sieci (i z kilku innych, co raportowali znajomi) - nigdy nie dochodzą.

sobrus 30.07.2011 19:41

No to rzeczywiście lipa, zwłaszcza jeżeli masz od nich neta.

mgit 30.07.2011 12:42

W mojej miejscowości awaria nadajnika zdarza się średnio 5x w miesiącu na jakieś 12-14 godzin :)

sobrus 29.07.2011 23:27

Ja tam mam Play Fresh od dwóch lat, od tego czasu cała rodzina się tam przeniosła z Ery.
Dzwonimy do siebie praktycznie za darmo (stan darmowy + pakiety 100min za 5zł + bonusowe minuty), telefon kosztuje mnie ok 15zł na miesiąc. Nawet z internetu czasem skorzystam.

Zasięg jest super, awarii nie widziałem, roaming działał bardzo dobrze.
Jedyne co moge narzekać, to że przez dwa lata praktycznie nic sie w ofercie nie zmieniło na lepsze.
Dużo lepiej o nich myślę niż o Erze, którą miałem wcześniej przez ponad 10 lat. Ale numer sobie oczywiście zachowałem.

mgit 29.07.2011 18:44

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1174158)
Używasz ? Rzeczowo minusy wypisz... ;)
Bo ja heje mam i wyżej wszystko opisałem co mi się nie widzi w niej...

Tak, mam play na abonament i play online na abonament od ponad roku k***a

1. Nie podobają mi się ich częste awarie, potrafią wyłączyć swój nadajnik na 12 godzin, owszem telefon przełącza się na plusa, ale net już w nim nie chodzi ... w ramach pakietu mb ..... może w nowych taryfach jest inaczej, ale mi się nie uśmiecha przechodzić na jeszcze wyższy abonament
2. Zdarza się że dzwonisz i masz komunikat sieć chwilowo zajęta, owszem jest lepiej niż w T-Mobile, tam jest to nagminne, ale jednak
3. Niedouczeni konsultanci, jak się do nich dzwoni, to nie wiedzą o co ogóle chodzi, ani co mają właściwie w ofercie - przedstawiają starą nieaktualną ofertę, lub mówią że takiego produktu nie mają w ofercie, a na ich stronie jest

Reasumując mają trochę niedociągnięć, nie tylko od strony merytorycznej, ale i technicznej, ale ... jak byłem w sieci plus to wcale lepiej nie było.

Więc puki co play jest najlepszy ;)

Patrix 29.07.2011 18:26

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1174148)
W Play wcale nie jest tak fioletowo, jak reklamują... jedyna zaleta to iż jest taniej :)

Co ciekawe, coraz więcej osób do nich przenosi numer ...

Używasz ? Rzeczowo minusy wypisz... ;)
Bo ja heje mam i wyżej wszystko opisałem co mi się nie widzi w niej...

ynsiwy 29.07.2011 18:05

W***322;a***347;nie dlatego b***281;dzie op***322;aca***322;o si***281; przenie***347;***263; numer. Do play "za darmo " i du***380;o minut do wszystkich... Ale mam czas:)

mgit 29.07.2011 17:51

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1174147)
Coraz bardziej zastanawiam się nad przejsciem do play, tylko czekać aż umowa się skończy...

W Play wcale nie jest tak fioletowo, jak reklamują... jedyna zaleta to iż jest taniej :)

Co ciekawe, coraz więcej osób do nich przenosi numer ...

ynsiwy 29.07.2011 17:49

Coraz bardziej zastanawiam si***281; nad przejsciem do play, tylko czeka***263; a***380; umowa si***281; sko***324;czy...

M@X 29.07.2011 15:09

Nie da sie wylogowac z tej apki...

icemac 29.07.2011 13:17

w sumie pomysł na czasie :)

Patrix 29.07.2011 12:53

Play wypuścił aplikację Play24 na telefony z Androidem
http://gizmodo.pl/gadgets/26579/play...androidem.html

http://cache.gizmodo.pl/img/gadgets/...a26f767c8e.jpg

Nie ma co, zazdroszczę kilku rzeczy Play... :P

Jarson 16.04.2011 02:26

No właśnie wygląda na to, że teraz być może będzie to możliwe (a wówczas blokada całego zakresu Premium i spokój).

Na całe szczęście akurat wśród swoich bliskich nie mam żadnej osoby, która by się dała na takie coś nabierać, ale wciąż jest masa osób, które tu czy ówdzie dają się naciągać. A to jest teraz wszędzie.

Klasycznym i wciąż aktualnym zwróceniem uwagi na problem była "wygrana" Mariana Kotuli z Siedliska - to jest skierowane głównie do osób, które wciąż wierzą, że wszystko, co widzą w mediach, jest uczciwe.

Za dwa dni GP Chin, więc jeszcze jedno skojarzenie - pamiętam, jak w zeszłym roku starszy Ziętarski wyraźnie zżymał się, że mu kazali informować i zachęcać do konkursów sms-owych podczas studia F1 ;) W tym roku już mu bardziej gładko idzie, ale wciąż nie wygląda na zachwyconego tym punktem programu...

Patrix 16.04.2011 01:26

Cytat:

Wreszcie koniec oszukiwania nas w konkursach SMS
11. kwietnia w ramach inicjatywy Prezesa UKE odbyło się drugie spotkanie przy "stole bez kantów". Przyjęto rozwiązania, które mają wyeliminować nieuczciwe praktyki na rynku Premium Rate. Przyjęto również harmonogram wdrażania mechanizmów ochronnych.
Więcej tu: http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,...wiadomosc.html

Ja bym to w ogóle zablokował w cholerę na poziomie funkcji w PA gdyby taką udostępnili ;)

Patrix 23.03.2011 20:54

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1152502)
czepiasz się.

Ja mam spokój. Nie biorę udziału w tych konkursach sms i nigdzie nie wyrażam zgody na spamowanie.
Jedyny spam jaki przychodzi to raz na miesiąc to ten szit co cichopkowa reklamowała czy tan drugi paker...
ale nie dzwoni mi telefon, samo po cichu do spamu ląduje - zaleta symbiana.

woitas 23.03.2011 20:45

czepiasz się.
spójrz na to z pozytywnej strony: przynajmniej nie będzie ci się nudziło :D

Patrix 23.03.2011 15:31

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1149790)
I na marginesie, bramka sms z ery:
(...)
To znaczy, że co, gdybym wysłał to 'A' pod ten podany numer
to na mój numer będą spamować reklamy sponsora aż mi się fon zajęczy na śmierć
czy doklejają coś do tego sms'a wysłanego z bramki...
Kto ma takie konto na tej bramce i jak to wygląda proszę mi napisać :]

Przypomniałem sobie o tym i udało mi się dokopać do regulaminu:
http://www.era.pl/repositories/era_p...onsorowana.pdf

Cytat:

9. Aktywując Serwis poprzez założenie Konta i wypełnienie formularza rejestracyjnego Użytkownik
wyraża zgodę na
:
a. dołączanie przez Operatora do wiadomości wysłanych przez Użytkownika za pośrednictwem
niniejszego Serwisu, treści informacyjnej lub/i treści o charakterze informacji handlowej pochodzących od
Operatora lub innych podmiotów,
b. wysyłanie na podany przy aktywacji Serwisu adres email i numer komórkowy, treści informacyjnych
lub /i treści o charakterze informacji handlowej od Operatora lub innych podmiotów,
c. przekazywanie na podany przy aktywacji Serwisu numer komórkowy treści informacyjnych lub /i treści
o charakterze informacji handlowej
od Operatora lub innych podmiotów, za pomocą automatycznych
systemów wywołujących lub poprzez bezpośredni kontakt telefoniczny
d. przetwarzanie udostępnionych podczas aktywacji Serwisu danych osobowych przez Operatora oraz
osoby trzecie w celach reklamowych i promocyjnych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych.
10. Użytkownik, który nie wyraził zgody lub wycofał zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą
elektroniczną nie będzie mógł korzystać z Serwisu a jego Konto będzie blokowane.
11. Użytkownikowi przysługuje prawo do wycofania zgody, o której mowa w punkcie 9 niniejszego
Regulaminu. Skorzystanie przez Użytkownika z tego uprawnienia będzie możliwe po uaktywnieniu przez
niego linku ***8222;Usuń konto>***8222; dostępnego pod adresem na
http://www.era.pl/msg/user/sponsored/welcome.do
Dezaktywacja Konta skutkuje zablokowaniem możliwości jego ponownego aktywowania przez okres 10
dni.
Hmm, nie dzięki - doklejanie reklam do sms - ok nie ma sprawy ale spam na mojego maila i na mój numer to za dużo. :fiu:

Patrix 19.03.2011 20:10

Cytat:

Era T-Mobile nadejdzie latem
Przygotowania do zmiany marki Ery na T-Mobile idą pełną parą. Możliwe terminy pojawienia się nowej marki w Polsce to czerwiec lub wakacje. Kołem zamachowym tegorocznej oferty będzie szybki internet. Dynamiczniejsza, weselsza, młodsza i godna zaufania ***8211; tak ma się kojarzyć marka T-Mobile, która w tym roku zastąpi Erę, mówi ***8222;DGP***8221; Miroslav Rakowski, prezes Polskiej Telefonii Cyfrowej. PTC będzie rozbudowywać ofertę o nowe usługi, w tym telewizję i być może internet stacjonarny. Cel: wskoczyć na pozycję numer jeden na rynku pod względem przychodów.
Miroslav Rakowski nie ujawnia, kiedy dojdzie do rebrandingu, ale przedział czasowy jest oczywisty: do kwietnia czy maja nic się na pewno nie wydarzy. Jesień to wybory, media będą zdominowane przez polityków. Pozostaje czerwiec lub wakacje.
***8211; Nie mogę na razie niczego potwierdzić, bo ostateczna decyzja co do terminu jeszcze nie zapadła. Ale wakacje też mają swoje zalety. Media są tańsze, jest mniejszy szum medialny, ludzie nastawiają się na przyjemne doznania. A my chcemy się dobrze kojarzyć ***8211; mówi Rakowski.
Reszta tu: http://biznes.gazetaprawna.pl/artyku...zie_latem.html

Mam nadzieję, że zrobią to jakoś z sensem i nie będzie śmietnika z operatorami wirtualnymi.

Patrix 18.03.2011 02:47

Z ciekawości wszedłem sobie na formularz rejestracyjny H. aby poczytać co oni tam chcą (wcześniej się tym nie interesowałem).
Trochę się zdziwiłem nieprofesjonalizmem - KLIK, znaczy się mam im wysłać jawnym tekstem (prawdopodobnie via $_POST[' '] z PHP)
w jednym formularzu online (brak SSL !!!) swoje wrażliwe dane osobowe ? k***a nie wydaje mi się...

Więc poszukałem PDF'a bo myślę, może poleconego kiedyś wyślę, znowu mnie coś zaciekawiło.
Dlaczego TUTAJ chcą na mnie wymusić podanie numeru i serii dowodu osobistego (gwiazdka jako wymagane) skoro na dole znajduje się:
Cytat:

Dokument na podstawie, którego potwierdzono tożsamość (wypełnia Operator):
- Dowód osobisty
- Prawo jazdy
- Paszport
- Pełnomocnictwo (jeśli dotyczy)
- zgoda przedstawiciela ustawowego na udostępnienie danych przez osobę niepełnoletnią (jeśli dotyczy)
A ja chcę skorzystać z innej możliwości (prawo jazdy) i im numeru dowodu nie chcę podać bo jestem przekorny, i co ? :)
Formularz tego nie umożliwia !
A na dole małą czcionką:
Cytat:

Nieprawidłowe wypełnienie formularza uniemożliwi zarejestrowanie
danych Użytkownika oraz jego identyfikację na podstawie tych danych.
Powyżej przedstawiłem Wam totalny brak szacunku do naszych danych osobowych,
zupełny brak zabezpieczeń oraz sugerowanie/zmuszanie do wybrania opcji, które im pasują.

Zerknijcie jak to wygląda w Waszym przypadku (formularze, rejestracje SIM online itd.)

Banana Coctail 18.03.2011 02:30

Niekoniecznie, czasem przy przedłużeniu umowy nie dają lepszych warunków, więc można w takim przypadku złotówko-telefon.

Patrix 17.03.2011 23:19

Ktoś tu chyba liczył, że słuchawki na umowę za "1zł" (+ tak jak mówisz simlock gratis) się nie opłaca.
Wolny rynek mamy, telefonik zawsze można kupić bez karty za gotówkę...

grzeniu 17.03.2011 22:50

Takie pogłoski słyszałem, bo w sumie to na razie pogłoski....
że po nastaniu T-Mobile i Vodafone będzie powrót do simlocków :sciana:

Jarson 17.03.2011 22:46

To tak samo jak przy rebrandingu Idea - Orange :)

andrzejj9 17.03.2011 20:52

Mnie też interesuje co z zawartymi wcześniej umowami. Czy po zmianie właściciela automatycznie są przez niego przejmowane, czy wymaga to jakiegoś zatwierdzenia ze strony użytkownika, czy jest możliwość wypowiedzenia?

tom-as 17.03.2011 20:51

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1151332)
Teraz czas na Plus --> Vodafone. :]

jakiś czas temu gdzieś czytałem czy słyszałem ze Vodafone jakoś niespecjalnie się za plusa chce zabrać. ciekawe ile w tym prawdy :-)

Patrix 17.03.2011 20:37

Cytat:

Napisany przez tom-as (Post 1151327)
a co z tym nie tak? :D
sobie właściciele robią co uważają :)

W zasadzie mi to ryba co się wyświetla na ekranie
ale może coś się zmieni jeśli chodzi o oferty...
Pytanie tylko co z wirtualnymi operatorami, których era jest właścicielem ?

joujoujou 17.03.2011 20:36

Dziwi mnie jedynie że tak późno się na to zdecydowali.

Teraz czas na Plus --> Vodafone. :]

tom-as 17.03.2011 20:30

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1151324)
T-Mobile ?!?!

a co z tym nie tak? :D
sobie właściciele robią co uważają :)

Patrix 17.03.2011 20:23

Cytat:

Era zniknie po wakacjach
Czerwiec, lipiec lub sierpień - to prawdopodobny termin wielkiej akcji marketingowej, jaką będzie rebranding sieci komórkowej Era na T-Mobile - ustalił "Dziennik Gazeta Prawna". Szacuje się, że jej koszt może się wahać między 60 a 100 mln zł.
Klik: http://www.tvn24.pl/-1,1696136,0,1,e...wiadomosc.html

T-Mobile ?!?!

Ricki 14.03.2011 18:04

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1150026)
Pół mojej rodziny przeniosło się do play.

I z tą połową rodziny urwał mi się kontakt - play nie przyjmuje SMSów zza granicy. Nie mam pewności czy wszystkich - na pewno nie dochodzą z Irlandii, UK, z Niemiec chyba też.

Dziwne? Sam mam Play i sms wysyłane z telefonów w UK, Hiszpanii i Niemiczech dochodzą bez problemu.

ed hunter 11.03.2011 12:17

Dzwoń gieju! Ja się przed czwartą budzę na picie, bo mi w nosie zasycha.

sobrus 11.03.2011 10:14

To sie latarka przyda...:D

Zetoxa 11.03.2011 09:43

będę mógł zadzwonić do ciebie o 4-tej rano :jupi:

ed hunter 11.03.2011 08:46

Pomału też myślę o Play, bo rozwaliłem telefon, a oni całkiem fajne dodają do abonamentu...

teraz mam Nokię za stówę, nie wiedziałem, że telefon może być taki fajny: ma telefon, zegarek, budzik i latarkę, wszystko się przydaje, nie ma funkcji zbędnych. :szczerb: Za to bateria trzyma tydzień. :)

yahol 10.03.2011 20:33

A ja idę na wojnę z Playem - szmaciarze naliczyli w pierwszym rachunku 49 zl za 3 GB połączeń, mimo, ze nie ma tego w umowie a tylko w regulaminie, nie udostępnionym przy podpisaniu umowy.
Zwykle oszustwo i naciąganie.
Takie samo wyłudzanie nienależnych pieniędzy, jak w innych sieciach.

Reetou 10.03.2011 18:27

Ilość załączników: 1
Mógłby. Na pierwszym widać menu, ale reszta to sprawy bardziej prywatne sobie sprawdzisz sam ;)

andy 10.03.2011 17:36

Mógłby ktoś porobić zrzuty ekranu panelu www Play? Jakie mamy funkcje/opcje itp. itd.

Dzięki z góry.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:45.