![]() |
Play odpisał:
A więc zadzwonienie do BOK oraz napisanie do nich nic nie da bo cza 1. Wysłać sms Stop Notka 2. Wpisać kody: Cytat:
UWAGA Sam sms stop notka wyłącza usługę, ale nie przywraca przekierowań, dlatego niezbędne jest wpisanie kodów |
Cytat:
- W Play 29gr. (do wszystkich sieci) - z których 58% to MTR, 24% to marża, 18% VAT; - U pozostałych operatorów w przypadku połączeń do Play, to wyglądało do 30.06 tak: 48% MTR, 34% marża, 18% VAT. - 1.07 była obniżka stawki MTR do Play. Jednak ceny połączeń do tego operatora u innych sieci się nie zmieniły i od tego czasu MTR to 45%, marża 37% i VAT oczywiście 18%. I kto tu zarabia na połączeniach do Play? Czy dla sieci, które mają po kilkanaście milionów użytkowników problemem jest zorganizowanie mniejszej marży? Tu chodzi o to by z jednej strony utrzymać wrażenie, takie jak właśnie pokazałeś, że Play doi na połączeniach do siebie. A z drugiej strony by nie przechodzić do Playa, bo wszyscy będą mieć drogo. Dodam, że P4 zaproponowało MTR za 0 gr., co wywołało oburzenie pozostałych operatorów. Cytat:
http://blogplay.pl/2010/08/upraszcza...ia-cnotki-sms/ |
Fajnie ze jestem w roamingu i z sieci meteor nie moge wyslac sms'a. Napisalem do obslugi technicznej oraz do boa o wylaczenie tego g...
|
na stronce telepolis znalazłem takie coś:
Usługą można sterować SMS-em wysyłanym pod bezpłatny numer 8042. Dostępne komendy, wysyłane w treści wiadomości, to: ***8226; STATUS NOTKA - sprawdzenie statusu usługi, ***8226; STOP NOTKA - wyłączenie usługi, ***8226; START NOTKA - włączenie usługi, ***8226; POMOC - lista dostępnych komend. na blogu play natomiast pisze tak: Oczywiście jeśli usługa Wam się nie podoba, jest możliwość przywrócenia wersji podstawowej ***8211; możecie albo zadzwonić do Obsługi Klienta, albo ustawić sobie przekierowania połączeń na numer 790998725. Wpisz odpowiedni kod: gdy zajęty *67*790998725# gdy nie odpowiada *61*790998725# gdy nieosiągalny *62*790998725# |
Co tu się dziwić
macie tanie połączenia wychodzące w Play to muszą doić tych, którzy do was dzwonią ... :] Nie raz się czyta stawki połączeń z innymi sieciami a małym druczkiem "nie dotyczy Play" ... :D |
Nie wiem jak to badziewie wyłączyć, czy sam sms stop notka starczy, wysłałem właśnie zapytanie przez ich serwis www
To po prostu skandal tak bez zapytania włączać jakieś usługi nikomu nie potrzebne ... Rozumiem, że starają się być konkurencyjni i wprowadzają nowe usługi, ale nie powinni aktywować nowej usługi bez zgody użytkownika || |
po fali krytyki play obudził się i wysyła sms z informacją jak to włączyć/wyłączyć.
|
No to jednak wał :)
|
U mnie też jeszcze nie.
Oni to stopniowo wprowadzają. |
U mnie jakimś cudem nie włączyli :D
|
Cytat:
Prawdopodobnie chodzi o tę usługę: http://blogplay.pl/2010/08/notka-sms/ Można ją wyłączyć, ale domyślnie jest ona włączona dla wszystkich. Usługa dopiero co uruchomiona, więc o tym nie wiedziałem. Co za kretynizm. Po co to włączają wszystkim... :sciana: Niech poinformują, że takie coś jest i kto chce to sobie włączy.. Dobrze, że napisałeś, to zaraz to wyłączę :) |
Na wykopie to przeczytałem ale jak bzdura to dobrze...
Link: http://www.wykop.pl/link/441015/uwag...-teraz-platny/ |
Bzdura.
Mam telefon w Play od ponad trzech lat i nic takiego nie ma miejsca. |
Co do poprzedniego posta, udało mi się ZERO spamu sms :)
A teraz coś innego, Podobno w PLAY komunikat "abonent chwilowo niedostępny" jest płatny ? :szczerb: |
Zmieniłem taryfę na z HEYAH PAKIETOWEJ na HEYAH NOWA.
W związku z tym automatycznie wypisałem się z programu HEYAH + 10% za doładowanie. Jednak dalej miałem zgodę na otrzymywanie informacji marketingowych i byłem w heyah klubie - cwaniaki dalej mi spamowały ! Skoro nic już z tego nie mam to się wypisałem: - wypisanie sie z klubu heyah: SMS o treści HKASUJ na numer 6688 (oplata wg cennika) - anulowanie zgody na otrzymywanie informacji marketingowych: SMS o treści N na numer 8002 (bezplatny) Zobaczymy . . . potwierdzenia z obu numerów przyszły :D *** edit. No i proszę jak miło i bezboleśnie :D http://img12.imageshack.us/img12/4595/scrj.jpg |
Bo dla firmy lepiej brzmi: "w tym roku zdobyliśmy 500 tys. nowych klientów" niż "mamy 1500 klientów" ;)
|
Norma.
Nic tak pozytywnie nie działa na firmę, jak zerwanie umowy. Bywa, że nagle pojawiają sie nowe, fantastyczne promocje i oferty ;) Takie "abrakadabra"... Najlepiej zerwać aby następnie podpisać nową dla klienta z ulicy. Być może wymagane będzie chwilowe opuszczenie punktu obsługi klienta z wyraźnie słyszalnym trzaśnięciem drzwiami :D Możesz ich poprosić o promocyjniejszą ofertę, bo ta wydała sie mało promocyjna. Niech najlepiej od razu przedstawią tą najpromocyjniejszą ;) edit: mam pomysł. jak powiedzą ze nie ma lepszej oferty - zapytaj "dlaczego?" :rotfl: |
Nie ma tematu o Dialogu, więc wrzucę tu. Firma jak widzę, jest porównywalna do Plusa jeśli chodzi o niektóre zagrania.
Kończy nam się umowa na internet i szukamy powoli nowej oferty. Dialog pewnie też to zauważył i przysłał na promocyjną ofertę przedłużenia. Cytuję warunki: Cytat:
Cytat:
Pomyłka? Może.. Dla mnie zwykłe oszustwo... |
Bez serc, bez ducha
to szkieletów ludy :sciana: |
Ale Wy jesteście bezwzględni.
Nie macie serca. |
Są teksty marketingowe, których nie mogę znieść... Jednym z nich jest właśnie pytanie :dlaczego?" Drugi to "do tego proponuję colę/płyn do chłodnicy/solniczkę/gofrownicę/gołą babę za dwa złote/...", które słyszy się na stacjach Orlenu. Jeśli nie przestaną, to całkowicie zrezygnuję z tankowania tam...
|
Ten numer to bezposrednio z ery, do mnie tez dzwonili, do dziewczyny i dziecka tez:) Na odpowiedz dlaczego nie che powiedzialem ze wole play i nie lubie zobowiazan;)
|
Reetou, hehe... nie to przepłacili ;)
|
Rycho ostatnio dorwal sie do bazy userow i teraz wydzwania:D
|
Cytat:
Cała firemka, która za grubą kasę kupiła od kogoś bazę klientów, dzwoni z jednej komórki szukając jeleni. |
Nie, na nic takiego się nie zgadzałem. Nie mam problemu ze spamem,
jakiś sms czasem przyjdzie raz na miesiąc a czasem nie. Pierwszy raz ktoś taki do mnie dzwonił, ale z tego numerka już się nie dodzwonią ;) |
Nie widzę w tym nic dziwnego, dzwonił handlowiec (zapewne z zewn. firmy) z ofertą.
Inna sprawa, czy Patrix wyraził zgodę na otrzymywanie informacji handlowych - i czy taka zgoda jest wymagana w tym przypadku (nie wiem, nie sprawdzałem). Plus rozsyła SMS reklamujące nowe usługi i brzmią one tak: Informujemy, że od dnia tego i tego dostępna jest techniczna możliwość aktywacji pakietu takiego a takiego., tym samym omijając wymóg zgody klienta. |
To mógłby się do uczciwej pracy zabrać? Albo chociaż uczciwie - słuchawka też potrzebna (czasem), ale nie takiej zasadzie, że wciskamy komuś to, co jest mu całkiem niepotrzebne (chociaż chyba właśnie podałem definicję słuchawki)...
|
a nie pomyślałeś, że ON też ma dzieci,
nowe buty na wiosne cza kupić itd. :sciana: |
Dzisiaj 3x dzwonił do mnie ktoś z numeru 6029ooooo, za 3 razem odebrałem, słucham a tu inkwizycja ery/heyah namawia mnie do zmiany taryfy na heyah mix i podpisania umowy na 12 m-cy (mam bez umowy "pakietówkę"), powiedziałem nie dziękuję a ten kolo próbował mnie zamulić abym to ja się tłumaczył dlaczego nie. Po chwilce powiedziałem, że szkoda jego czasu a on dalej nawijka i nie przestaje... Rozłączyłem się. Numerek na czarną listę oczywiście wpisałem... Ot telemarketerzy oni wiedzą najlepiej co jest dla mnie dobre :sciana:
|
no tak, wiadomo że musi, ale problem w tym czy tel połączył się tylko z gatewayem i dalej nigdzie
bo jeśli tylko z gatewayem, to play robi jak niegdyś (dawno temu) tepsa próbowała - chcieli naliczać opłatę za próbę połączenia, tj. od momentu "po wykręceniu numeru", ale któryś urząd im tego zakazał a link znam od Ciebie, tylko go powtarzam :) |
wiesz - nawet nie musze sprawdzac
przeciez MUSI sie polaczyc z gatewayem, by miec wyjscie dalej czyli - tak ;) swoja droga - problem jest globalny - ten link podawalem wczesniej, podobnie jak podobne do problemow z iphonem czy telefonami wm - system nie ma wplywu na takie a nie inne zachowanie sie telefonu w play - bo ewidentnie to wina play a nie fonow |
nimal,
a sprawdzałeś czy twój tel też łączył się z gatewayem playa (podobnie jak to opisane tutaj - Ech ten Play ) ? |
sprawa naglasniana od dawna
i nic inna sprawa - nawet z tymi dodatkowymi kosztami ich oferta jet i tak nie do przebicia - 5PLN za 100MB miesiecznie? 25 za 1GB - na karcie! o cenach rozmow nie wspominajac ja sie z problemem chyba uporalem wczytujac inne ustawienia laczenia - w razie czego jeden klik i mam normalne ale jest to wq.ce, jak ktos chce naciagac nieswiadomych posiadaczy |
Jeśli przez te parę miesięcy mieli z tego większe zyski, to po co mają to zmieniać? Źle im z tym, czy co?
|
Cytat:
|
pamietacie, jak jakis czas temu pisalem o naciaganiu na polaczenia netowe przez Play?
wlasnie przenioslem kolejny numer, ktory siedzi w multimedialnym fonie i, choc wczesniej ten sam telefon pracowal w O2 i w Erze i problemow nie bylo, nagle co 2h zaczelo mi sciagac po 12gr - za polaczenie tyle, ze takich polaczen nie bylo - inaczej przeciez by sciagalo takze u poprzednich operatorw! a fon jest prawie czly czas w zasiegu wifi, wiec jak najbardziej laczyc mu sie wolno i ma to robic - po to jest ;) sugestia Play - wykasowac ustawienia :O blokada z poziomu konta uzytkownika (co zrobilem od razu) dziala tylko w roamingu :O zmienilem wczoraj ustawienia (na szczescie w tym fonie nie musze ich podawac z reki - wystraczy klik i wczytuje co chce) i na razie spokoj jak to nie pomoze - zmiana operatora - nie mam za miaru placic za to, ze mam telefon ;) czyli Play tez zrznie klientow w trabe - o problemie wiadomo od miesiecy i wszyscy maja to w d. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytuję :)
Przepraszam za nieumyślną niejednoznaczność. Cytowałem akurat ten fragment, bo zauważyłem, że firmy handlujące w Internecie, ostatnio nauczyły się grozić klientom pozwem za naruszenie dóbr osobistych. Vide http://forum.cdrinfo.pl/f5/electro-p...ml#post1085801 Rafał Cisek dostał od GG Network S.A. takie pismo http://www.nowemedia.org.pl/nuke/mod...&pid=48&page=4 |
Cytat:
Rafał Cisek (autor tego wpisu)- lokalizacja Wrocław pali != Rafał Cisek |
A mi się też wydaje, że jednak to pierwsze.
I jeśli to również dopinguję, bo chyba warto. |
pali nie wojuje, tylko cytuje ... chyba:>
|
wojujesz:D
|
Mobilne GG naciąga na smsy premium?
(...) poinformowano mnie, że jeżeli naruszę dobra osobiste GG Network przez nagłośnienie sprawy w mediach, zostaną wyciągnięte odpowiednie konsekwencje prawne. Czytaj: zostanę pozwany. Nie mogę się już doczekać. http://osnews.pl/mobilne-gg-naciaga-na-smsy-premium/ |
A zadzwoń może do rzecznika praw konsumenta i zapytaj się, jak tę sprawę widzi.. Bo może okaże się, że jednak w takiej sytuacji zmiana oprogramowania we własnym zakresie nie zmieni uprawnień wynikających z gwarancji.
|
..z utratą gwarancji.
|
Lub zmienić soft ||
|
Zawsze jeszcze można zmienić telefon. :mruga:
|
Cytat:
Mam nową 6303 i pozmieniałem wszystko jak chciałem, niestety w K800i tego ustawienia nie mogłem zmienić. Takie wady zakupu telefonu za złotówkę czy 1/10 ceny - coś za coś. |
Sam im to wyjaśnij - to Twój problem. :]
|
Wyjaśnij to osobom do których dzwonię ;)
|
Cytat:
Sam tak robię, z dobrym skutkiem. :taktak: |
Niestety nie. Przekopałem internet i znalazłem sposób na blokowanie tego specjalnego klawisza do internetu w SE, ale ten mi nie przeszkadza, nigdy nie zdarzyło mi się go przypadkiem nacisnąć. Natomiast nie znalazłem żadnej metody na ten prawy klawisz pod ekranem. Tym bardziej, że spełnia on także inne funkcje w telefonie, w zależności od jego stanu. W normalnym sofcie pod tym przyciskiem jest wejście do menu, a nie internet.
|
A nie można jakoś tego zmienić w ustawieniach? Moja żona dostała nowy telefon służbowy - Nokię E52 i miała podobnie - na wierzchu internet, e-mail itp. i dało radę pozmieniać wszystkie ikony na głównym ekranie i skróty klawiszowe tak, że po jednej stronie ma menu, po drugiej (gdzie plus.pl) książkę telefoniczną. Trzeba było trochę pogrzebać, ale w końcu to znalazłem.
|
przeciez kolega napisal, ze nie chce wylaczac, bo czasem kozysta...
|
Wydaje mi się iż zawsze możesz zadzwonić do BOK i w ogóle wyłączyć internet w komórce :) Ja staram się ograniczyć korzystanie do minimum...
|
Czyli u Ciebie za tę funkcję odpowiada klawisz "Rozłącz"? Bardzo mądry pomysł operatora :|
Tak czy owak dziwi mnie, że nie możesz ustawić sobie hasła, które uniemożliwiałoby przypadkowe połączenie z netem, bo najpierw pojawiałby się monit. |
Co do samych klawiszy - to nie tak, że za każdym razem wciska mi 'podwójnie', choć się zdarza. Problem w tym, że to są wyścigi - jeśli mój rozmówca rozłączy się ułamek sekundy przede mną, to ten klawisz 'Rozłącz' zamienia się momentalnie na 'plus.pl' i łączy mnie z netem.
@Jarson, próbowałem już różnych sztuczek - żadna nie skutkuje, a nie chce wyłączyć na stałe, bo czasami korzystam. I nie chodzi mi też o te kilka złotych, tylko o sam fakt cwaniactwa operatora, który usiłuje robić idiotów z klientów, żeby tylko się dodatkowo nachapać. Dla klientów są to może niewielkie kwoty, ale dla operatora zbiera się już ze wszystkich spora, nadprogramowa kwota. |
Dlatego moim kolejnym telefonem będzie http://www.nokia.pl/produkty/telefon...a-6303-classic
Bez beznadziejnych klawiszy wielkości główki szpilki do odbierania/kończenia rozmowy i bez klawiszy dostępu do e-maila i internetu. Po prostu dobry telefon. Macałem go i bardzo mi się podobał (szybkość oprogramowania i łatwość obsługi - jak stara 6310i). :D |
Ustaw sobie, Reetou, w ustawieniach internetowych (u mnie Ustawienia => Łączność => Udostępnianie w sieci, jeśli masz SE to mniemam, że będzie podobnie) nazwę użytkownika i hasło (mogą to być wręcz puste pola, ale i tak przed wejściem do sieci wyświetli monit o nie i połączy dopiero po dwukrotnym wciśnięciu OK. Sposób prosty, ale skuteczny - miałem podobną sytuację z łączeniem z siecią, teraz zero problemów.
|
Kwadratura koła w wydaniu Plusa...
czyli naciągania klientów ciąg dalszy.
Coraz bardziej denerwował mnie ten internet pod klawiszem rozłącz rozmowę - w tej chwili przy większości rozmów w momencie jej rozłączania włażę do internetu! Miesięcznie nie są to jakieś duże kwoty, ale nie lubię płacić za kretynizm operatora. Dlatego przy okazji wizyty w autoryzowanym serwisie poprosiłem o wgranie oryginalnego softu. Otrzymałem odpowiedź, że w okresie karencji serwis nie może ingerować w taki sposób w firmowy soft, że muszę się z tym zwrócić do salonu firmowego. A w salonie firmowym dowiedziałem się dzisiaj, że muszę z tym iść do serwisu. No, tak... Przedstawiłem więc na miejscu stanowisko serwisu na co paniusia po konsultacji stwierdziła, że mogą mi przyjąć telefon, ale po pierwsze będzie to trwało kilka tygodni, bo oni tego nie robią na miejscu, tylko wysyłają słuchawkę do serwisu (!) ze swoim błogosławieństwem, a poza tym usługa będzie płatna. Niech się pałują, jak mam zapłacić, to wolę to zrobić w dowolnym punkcie i od ręki. A przy okazji: zdziwiła mnie mnie jedna rzecz - wiecie, że z SE sima u operatora można zdjąć kodem? Ciekawe, że nie ma dostępnych w sieci kalkulatorków do tego, jak w nokiach, czy innych... |
|
ciekawostka o Play i ich sposobie naliczania danych
bardzo q multimedialni sa... http://technologie.gazeta.pl/technol..._rachunku.html |
Jak rozwiną tego Playa, to go pewnie sprzedadzą w dobrym momencie. Novator to w końcu firma finansowa...
|
:rotfl:
swoją drogą ja jestem z playa - póki co - bardzo zadowolony. Zarówno z usług jak i obsługi :taktak:. Im jeszcze sie chce powalczyć o klienta, jak obrosną w piórka to zobaczymy... |
i to by was pogrzebalo :szczerb:
|
Cytat:
|
Macie może jakieś linki odnośnie tych laptopów ?! :D
Swoją drogą 22 też mam mieć playa ... zobaczymy jak to załatwią :| |
W danej chwili może być aktywny tylko jeden z nich. Oczywiście można przełączać, ale kosztuje to bodajże 1,50zł
|
Cytat:
@ Reetou Dzięki! Właśnie chciałem się upewnić, czy czegoś takiego nie ma, bo to raczej niemożliwe, żeby mieć tak niekonkurencyjną ofertę. Szkoda, że przysyłając mi dość często ten różny spam wspominający o kompletnie mi niepotrzebnych ofertach, nie raczyli wspomnieć, że jest coś takiego. Ciekawe czemu... Jeszcze jedno - podoba mi się i ten pakiet Tanio do wszystkich, jak również inny Tanio do Plusa. Rozumiem, że zdecydować się trzeba na jeden? |
Bez jaj...
Aktywuje się profil "tanio do wszystkich" - aktywacja jest na stałe, chyba że konto straci ważność i rozmawiasz ze "wszystkimi" (oprócz Play) za 29 gr/min. |
to przenies numer - pare dni uzerania sie i po klopocie :D
|
Orientuje się ktoś, czy są jakieś taryfy w Simplusie na obniżenie kosztów połączeń z 72 groszy za minutę (!!!) na cokolwiek mniej? Przeglądałem ostatnio jakiś cennik porównawczy i wyglądało to mniej więcej tak: ERA 29 gr, Orange 29, xxx 29, zzz 29, Simplus 72.. Ostatnio prawie nie dzwonię, ale po obejrzeniu tego następnym razem jak będę miał gdzieś zadzwonić, to mnie coś trafi na myśl, ile przepłacam...
|
Właśnie nie wiem, ale jak poleciałem do stoiska Ery i zapytałem o drugie imie (to było zaraz po wizycie w Playu) to pan zrobił kwaśną minę.
|
Ciekawe co by wymyślili w moim przypadku - nie mam drugiego imienia. :nie:
|
@nimal
Też przchodziłem z TT do Play Fresh. Numer z brakiem drugiego imienia to celowa tradycyjna zagrywka Ery. Mnie pani w Playu od razu poinformowała, żebym zapytał sie Ere o drugie imie. Oczywiście go nie zarejestrowali (celowo). Brak drugiego imienia powoduje ze Era odrzuca wniosek Playa i całą zabawę trzeba powtarzać. Co do przejścia to u mnie przeszło w miare bezboleśnie, choć jeden dzień telefonu nie miałem. Zasieg faktycznie znacznie lepszy niz w Erze. |
polska mentalność - jeśli jest okazja, to bierze. nawet jeśli nie potrzebuje...
a do tego brak konsekwencji i "ciche" (bo jak inaczej wytłumaczyć to, co się dzieje?) przyzwolenie góry robi swoje. |
Czy oni aż tak mało zarabiają, że lubią klientom robić na złość, czy może po prostu robią to dla zabawy?
|
Ja się nie zdziwię... Nauczony doświadczeniem oddając jakiś sprzęt do naprawy proszę o dokładne opisanie stanu technicznego wraz z najdrobniejszymi ryskami na obudowie i tym, co działa, a co nie. Bo raz zdarzyło mi się w serwisie gwarancyjnym Ericssona, że oddałem telefonik do wymiany joysticka bez najmniejszej ryski na obudowie i przyklejoną folią poliwęglanową na ekranie, którą zdjąłem tuż przed wizytą w serwisie (cholera wie po co?), a chcieli mi wcisnąć z tak porysowanym ekranem, jakby 100 tysięcy pijanych kotów tańczyło na nim kankana.
Z początku stwierdziłem, że to nie mój telefon, ale numery seryjne się zgadzały. Oczywiście panienka twierdziła, że oni dbają o powierzany sprzęt, że serwis pracuje na specjalnych suknach, z dodatkowo zabezpieczonym ekranem folią. No i oczywiście zaczęła się awantura, dopiero w wyniku której wymienili mi całą obudowę na nową. Łaskawcy... |
Cytat:
|
Jeżeli oddaje się urządzenie do reklamacji w miejscu zakupu, to nie można w takim przypadku sporządzić notatkę o jego stanie? Opis uszkodzeń mechanicznych lub informacja o ich braku, obecność lub nie plomb itd.
|
Komuna ma się u nas dobrze.
|
Cytat:
|
Nie ma nic gorszego niż polskie serwisy gwarancyjne.
Przynajmniej te współpracujące z Apple'em, Samsungiem i chyba Nokią. Jak znajdę, to podrzucę parę linków, masakra, kantują, że telefony zalane i odsyłają, nawet specjalnie czymś podlewają i przesyłają zdjęcia zalanych płyt głównych, gdzie użytkownicy są pewnie, że ich telefon nigdy nie miał styczności z wilgocią! Ja zawsze każdy sprzęt traktuję i obchodzę się jak z jajkiem, ponieważ szanuję pieniądze, które ciężko zarobiłem i na niego wydałem, takich ludzi jest na pewno więcej, a bardzo się skarżą na serwisy. Smutna rzeczywistość - kupujesz telefon za 1,5 tysiąca, odsyłasz, tam Ci go "podlewają" jak kwiatka ;-) i masz po gwarancji i niedziałający telefon. |
Ale dzięki tej folii ajfon dalej jest w kupie, tylko zdewastowany :D
niezłe jajca btw - morał ? Nigdy żadnych umów. |
:wow:
Można rozbić ajfona z folią? Nie można! Można zdewastować. |
Mój współpracownik rozbił ajfona (z folią :) ). Jeździmy razem, tak złożyło się, że zarówno rozbicie jak i następne kroki w mojej obecności, więc opiszę:
Ajfon ubezpieczony m.in. od uszkodzenia, za pośrednictwem Orange, u zewnętrznego ubezpieczyciela. Za 15 zł miesięcznie. Czytamy warunki ubezpieczenia - jest OK, spełniamy. Telefony do ubezpieczyciela - odbierają chyba 20 z kolei .... No i mówią, że nie mają w swoich bazach takiej umowy, że pewnie Orange coś zawalił. Orange mówi, że nic nie wie i że to nie ich sprawa itd itp Po iluś tam jeszcze telefonach sprawa staje na tym, że telefon należy przekazać do salonu Orange. Jedziemy do salonu. Na drzwiach salonu nalepka: "ubezpieczamy Twój telefon" - fajno, szkoda że z błędem. Stajemy w kolejce. Przed nami zrozpaczony klient dopytuje się, czemu już musial podpisać dwie umowy i czemu one są nieważne i co to ma być. Odpowiedź paniusi z warkoczykami: "komputer pomylił się i napiszemy trzecią umowę, ale musimy poczekać aż tamta wygaśnie". I najlepsze " Pan jest jakiś pechowy" :) No to ja wtrącam się i tłumaczę gościowi, że jest pechowym, pecha przynosi i że nie będzie miał telefonu. Paniusia zaczyna się rozdzierać, że przekręcam jej słowa. No dobra, dajemy jej ajfona. Ona mówi, że jest "zdewastowany". My, że uszkodzony, w mordę. Kłótnia rozkręca się. Paniusia mówi, że nic nie słyszała o żadnym ubezpieczeniu i że to jakiś "absurd" !!!! Ja otwieram drzwi salonu, pukam w nalepkę. No dobra, przyznaje się, że wie. Ale mówi, że "na serwerze sprzedaży" nie ma żadnych formularzy. Chcemy dzwonić do tego ubezpieczyciela, ale nie mamy z czego, bo zresetowaliśmy już ajfona, a mój rozładował się. Zabieramy paniusi telefon i dzwonimy. Dajemy jej faceta, który jej tłumaczy gdzie są formularze. No dobra, mamy już formularz. Ale ona wtedy wymyśla, że telefon jest na Matkę kolegi. Fakt, ale on jest wpisany jako użytkownik. Nic to nie daje. Daliśmy sobie spokój w tym momencie i już tylko utrzymywaliśmy dla jaj, że ja jestem Matką kolegi, ale religia nie pozwala mi na noszenie dokumentów. Poszliśmy sobie. Aha, paniusia jest właścicielką i kierowniczką tegoż salonu. We wtorek będziemy mieli dowód Mamy kolegi i musimy jakiś czador skombinować. Ja będę robił za Mamę, która przeszła na islam i twarzy nie może odsłonić. No, zobaczymy :) |
historia dluga
a miala byc krotka POSTANOWILEM SPROBOWAC PLAY 1 grudnia wygadalem konto TakTak nalezace do mnie (mam dwa - jednego uzywam ja, drugiego Zona) ale uzywane przez lepszejsza polowe - ostalo sie tam 7gr 2 grudnia zlozylem w punkcie sprzedazy Play wniosek o aktywacje, wniosek zostal zaakceptowany, dostlem karte startowa i info, ze dostne SMS z data przeniesienia tego samego dnia kolo 19tej (bezpieczna godzina - wszystko zamkniete i nic zalatwic sie juz nie da!) SMS z Ery, ze sa niezgodne dane! 3 grudnia dzwonie do BOA Ery, gdzie dostaje info, ze zmienic dane moge przesylajac skan dowodu na adres boa@era.pl, ze niezgadza sie numer dowodu (w ciagu 5 lat zdazylo mi sie dowod wymienic - fakt) ale brak tez numeru PESEL (a to ciekawe - skoro PESEL znam na pamiec a numeru dowodu nie, to moglo by byc wlasnie odwrotnie przy uzupelnianiu danym - w ten sposob to ktos tu w ch. tnie wedlug mnie) 4 grudnia dla pewnosci zachodze do punktu Ery, gdzie trafiam na praktykanta - bardzo mily Pan sam stwierdza, ze chyba poje...lo tych z Boa, bo fakt, ze dane niezgodne, ale bzdury uslyszlem przez telefon, a na koncie klienckim po prostu ktos nie wpisal drugiego imienia poprawil co trzeba, zapisal mi na kartce co ma on wpisane w system zeby sie zgadzalo chwile pozniej tel z BOA, ze prosilem o poprawienie danych, a te juz poprawione :D wiec podziekowalem i zlozylem skarge na "mila" pania, ktora mnie celowo wprowadzala w blad dzien wczesniej tego samego dnia tez zglosilem w punkcje Play, ze dane poprawione, oni zglosili sprawe do zamkniecia i zaprosili mnie dnia nastepnego 5 grudnia - jestem ponownie w Play, zakladam nowa sprawe przeniesienia numeru podpinajac otrzymany wczesniej starter weekend 7 grudnia - Era informuje, ze w dniu 8 grudnia przestanie dzialac numer Play informuje, ze mam sie zglosic po starter (PRZECIEZ JUZ GO MAM :O ) sprawdzam jeszcze na streonie statusu przenoszenia numeru - to samo dzwonie do BOA Play - mam sie zglosic, zarejestruja starter, ktory juz mam :hmm: to co z nim zrobili q. wczesniej :O 8 grudnia - rano era przestaje dzialac odwiedzam punkt Play, rejestruja ponownie starter, ponoc ma sie wlaczyc kolo polnocy Play sie nie zalaczyl 9 grudnia - dzwonie do Play - dowiaduje sie, ze start mojego startera zostal wyznaczony na 8 grudnia :O podroze w czasie juz odkryli? :hmm: zglaszaja sprawe do dzialu technicznego oddzwaniaja, ze start nastpi po poludniu poznym wieczorem dzwonie do Play, by... nie dowiedziec sie niczego :| 10 grudnia - Play nie dziala, jade do punktu, gdzie wymieniaja mi starter, nowy ma wystartowac... w nocy przy okazji zostaje poinformowany, ze... do BOA NIE WARTO DZWONIC, bo tam sie nie da nic zalatwic - szkoda czasu, ppieniedzy i nerwow z tym w pelni sie zgadzam 11 grudnia - Play zaczyna dzialac :jupi: przeniesienia mialo trwac 24h (wedlug reklam i zapewnien poczatkowaych), a skonczylo sie na 9 dniach, z czego 3 to opoznianie sprawy przez Ere, a 6 to juz wina Play pierwsze obserwacje: niezly system online, zobaczymy jak bedzie w praktyce Paly ma wyraznie lepszy zasieg w Poznaniu niz Era, szczegolnie 3G zobaczymy jak bedzie dalej ;) |
no to sama sobie odpowiedzialas :haha:
przeczytaj wiec raz jeszcze |
dawno mnie nie było, ale postanowiłam odszukać temat, który jest zbliżony problemowo. szukam i liczę na waszą pomoc.
mam mix w sieci orange. wykupiłam sobie 1000min wymiennie na smsy i mmsy na nr ukochanego. wczoraj rozmawiajac z nim przerwalo mi i okazalo sie ze nie mam nic na koncie. gdy sprawdzalam na stronie orange swoj biling rozmow wyszlo mi ze np. dnia 19 listopada rozmowa trwajaca ok.37min kosztowala mnie 15zl, mmsy zamiast 1gr- 40gr, no i smsy zamiast0,5gr -20gr. zadzwonilam do BOK i pani mnie poinformowala ze u niej wychodzi na to ze wygadalam 1000min, bo oni licza ze mam 400zl i z tej kwoty odejmuja. u nich jest liczone poprawnie. jezeli mam 1000min a min miala kosztowac 1gr, to po rozmowie 37min powinnam zaplacic 37gr, a nie 15zl. pewnie troche zamotalam. ale jak mam z nimi dojsc do porozumienia, albo jak rozwiazac umowe bez plaenia kary. umowe mam przedluzona i liczy sie dopiero 4mies. a jeszcze czekac 26miesiecy i dac robic sie balona to ja strace bardzo duzo. narazie nie sa to duze kwoty, ale sa. pomocy |
w playu maja boxy - placisz okreslona kwote za modem i jakas tam ilosc GB masz w cenie
powinno wyjsc w miare kozystnie ;) no i nie masz umowy |
Podczas pracy modemu telefon chyba normalnie pracuje i można dzwonić/smsowac. Gorzej z MMSami.
|
Rzeczywiście wolałbym opcję z modemem, żeby nie zajmować w tym czasie telefonu :)
Do tej pory nie interesowałem się tym tematem (w każdym razie nie ostatnio), widzę, że przedstawia się to wszystko coraz ciekawiej :) Oczywiście dalej jest przepaść pomiędzy internetem "tradycyjnym", a mobilnym, ale widać, że do podstawowych zastosowań można już spokojnie modemu HSDPA używać (póki nie zacznie się oglądać teledysków na YT :P) |
Telefon jako modem nie jest wygodnym rozwiązaniem, szczególnie gdy ma się tylko jeden telefon z obsługą 3G
Może coś takiego http://sklep.playmobile.pl/ecommerce...T-MF626-001-00 lub http://web.playmobile.pl/pl/internet...box/index.html |
Cytat:
|
No właśnie, tu mi się nasuwa pytanie co do mobilnego internetu do kompa - narzeczona będzie jeszcze przez 8 m-cy mieszkała na stancji, na której właścicielka nie chce się uparcie zgodzić na założenie internetu. Do tej pory nie był to problem, bo mogła sobie zawsze u mnie pokorzystać, ale teraz musi więcej przy nim siedzieć i nie zawsze ma czas przyjechać. W związku z tym przydałby się jej mobilny internet, ale tylko na te kilka miesięcy. I tu bym się przyłączył do pytania Andrzeja, przy czym szczególnie interesuje mnie kwestia tego, jak to jest z możliwością podpisania umowy na czas nieokreślony?
|
są pakiety po 500 mb, 2gb i 4 gb do telefonu w abonamencie w play fresh faktycznie jest pakiet 5mb tak że tu jest kiepsko. Pakiet 500mb o telefonu kosztuje 15zł miesięcznie i działa też tylko po 3G play. A co do mobilnego to od 35 zł za 2 gb już się śmiga oczywiście z modemem :)
|
No to może się zdecydujmy, czy internetu nie ma, czy jest najtańszy w Europie. Trochę to różne opinie...
(no chyba, że nie ma pakietów, a internet opłaca się tylko przy abonamencie) |
w Play mobilny internet śmiga bardzo dobrze i ten internet wg. ostatnich rankingów jest najtańszy w europie :) jednym minusem jest to że działa tylko tam gdzie jest zasięg 3G play ale może to i jego atut bo dzięki tym nadajnikom działa naprawdę szybko. A co do oferty Play to można z firmami dużo kombinować bo jest naprawdę dużo ofert: 50% abonamentu na 13 miesięcy przy umowie na 2 lata z telefonem, lub 25% taniej przez 24 miesiące i przy kolejniej aktywacji od obniżonej ceny jeszcze 10% taniej, lub zniżka na abonament przez pół roku 95%... to wszystko z telefonem a bez telefonu 50% zniżka na 12 miesięcy - tego żaden operator nie przebije! Jak by weszły wyższe taryfy - 150 i 250 w ofercie na 12 miesięcy z upustem 50% to nie wiem czy by ktoś się zastanawiał nad tym.. ja bym wziął Firmową 250 i jazda :D
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:55. |