Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Tablety (https://forum.cdrinfo.pl/f123/)
-   -   Tablety - sprzęt obecnie na topie. (https://forum.cdrinfo.pl/f123/tablety-sprzet-obecnie-topie-90893/)

pali 16.11.2012 07:13

GUI nie używam, ale fakt: zapomniałem o klawiaturze :) To nie chcę.

sobrus 16.11.2012 07:26

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1230392)
Ty sie najpierw zastanow ktory Linux nadaje sie na tablety ;-). Z racji malych obiektow/ikon (przy obecnych rozdzielczosciach), braku automatycznie pojawiajacej sie w niezbednych miejscach klawiatury ekranowej i paru innych instalowanie systemu Linux na tablecie kompletnie mija sie z celem - najpierw nalezy przygotowac interfejs, by byl wygodny.

Gnome 3 i Unity :taktak:
Interface pod ekrany małe i dotykowe jest cały czas intensywnie rozwijany.

@pali,andy
Niektóre linuksy są w wersjach na ARM i da się je instalować nawet na smartfonach.
Prawdopodobnie bez większych problemów da się zainstalować Linuksa zarówno pod RT (arm) jak i PRO (x64).
Ale ja mówiłem konkretnie o surface PRO które ma i5 i 4GB RAM pod maską. ARM jest jeszcze zbyt słabawe, żeby zastąpić komputer.

Surface ma opcjonalną pełnowymiarową klawiaturę w osłonie.
I w tym momencie w zasadzie niczym nie ustępuje laptopowi.

nimal 16.11.2012 12:34

ponawiam pytanie:

szybkie pytanko:
zakup tabletu dla kobiety z przeznaczeniem do multimediow (filmy na glosnik, muza na sluchawki) i przegladania stron
zadnych gier z wyjatkiem pasjansa
czasem szybki email, a tak to glownie wiadomosci, allegro i temu podobne *******ki
priorytetm dlugi czas pracy na baterii
gps bardzo mile widziany
koniecznie gorilla glass lub cos w tym stylu

cena - hmm, in nizej tym lepiej, ale nie musi to byc tablet z biedronki ;p

czy znajdzie sie cos lepszego niz Nexus 7 (mysle o starej wersji bez 3G)?

ynsiwy 16.11.2012 16:50

Jeżeli nie potrzebujesz 3g i cena Ci pasuje to ja bym brał Nexusa, bo przede wszystkim ma wsparcie od Google, wszystkie aktualizacje dostają jako pierwsze, jak dla mnie jakość wykonania, oraz podzespoły są naprawdę super. Myślę, że nie ma sensu pakować się w jakiegoś Ainola, czy inne wynalazki. Chyba, że coś od Samsunga?

joujoujou 16.11.2012 17:50

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1230381)
szybkie pytanko:
zakup tabletu dla kobiety [...]

Już? Tak szybko? :wow:

To faktycznie szybkie pytanko było. :mruga:

nimal 17.11.2012 00:20

wlasnie samsung galaxy tab 2 7.0 byl drugim kandydatem, ale ma nizsza rozdzialke i gorsza baterie
co do 3g - w razie potrzeby wlaczenie routera w smartfonie to klikniecie :) a nie potrzeba kolejnej karty sim
zas w domu jest caly czas wi-fi
mam nadzieje, ze jeszcze ceny odrobine spadna w zwiazku z nowa wersja :)

andy 17.11.2012 10:32

Może coś od Go Clever? Jeżeli nie to bierz Nexusa.

ed hunter 17.11.2012 10:40

Ja po pęknięciu szybki w nawigacji GoClever, która ma ze 3 dziesiąte milimetra i wymiana kosztuje 150 zeta, to dziękuję bardzo.

M@X 17.11.2012 11:02

Edu, GC to taniocha. Czego sie spodziewales? Szkla przeciwpancernego?

ed hunter 17.11.2012 11:10

Przeciwpancernego, to nie, ale, że matka wrzuci klucze do skrytki w samochodzie i zrobi pajęczynę, to też nie. Gdyby to był ekran pojemnościowy, to by nadal działał, ale to naciskowy. :]

demek 17.11.2012 12:43

nie padl ekran tylko digitizer pewnie...lcd sie wylal tez?

ed hunter 17.11.2012 13:22

LCD cały, tylko ta szybka na wierzchu w pajęczynie.

demek 17.11.2012 13:31

wiec digitizer. rozebrales toto ? daj mi model to sprawdze ile toto samo kosztuje. w moim htc w olandii zaspiewali 200 za sama czesc, w uk 50zl z przesylka...

nimal 19.11.2012 22:51

dzieki za porady
na razie zakup zostal przez zainteresowana odlozony w czasie :)

Yossi 20.11.2012 10:13

Ciekawa sprawa, większość użytkowników w ogóle nie dyskutuje na temat: "czy warto kupić tablet, tylko "który tablet kupić?"
No, ja się dziwię (a dziwić się wolno każdemu - prawda?)
Według mnie - cały czas zazanaczam swoją osobistą opinię) - cały rynek tablketów, to gigantyczny sukces ludzi od marketingu, którym udało się wmówić znacznej części społeczeństwa, że "musisz to mieć", jesli chodzi o kompletnie bezużytecznie zabaweczki, które - de facto - są tylko terminalami płatniczmi dla koncernów sprzedająch "content", najczęściej zepelnie *****nej watości.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:08.