Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

ed hunter 28.09.2012 10:54

Z takim pęknięciem, to ekran dotykowy raczej działać nie może, ale co tam, ajfon, liczy się sztuka! :rotfl:

sobrus 28.09.2012 07:44

http://allegro.pl/apple-iphone-2g-8g...664315385.html
:szczerb:

A tak na marginesie dziś miałem głupi sen.
Śniło mi się że kupiłem Tacie najnowszego iPhone za 2899.
Super ekran system fajny itd (choć z iOS to on wspólnego nic raczej nie miał).
Ale najbardziej mnie (przynajmniej po obudzeniu) rozbawił wybór sieci:

Select wireless network:
- Bluetooth (sucks!)
- WiFi (sucks!)
- Apple Wireless (rocks!)

:rotfl:

Berion 27.09.2012 21:30

A masz na zbyciu cztery koła? :P

M@X 27.09.2012 21:28

Bylo pisac na iOSa? ;-)

Berion 27.09.2012 21:24

No tak tylko, że ja nie mam kontroli nad algorytmem używanym do skalowania, a sam pomysł na skalowanie o tak różnych proporcjach znacząco obniża jakość przeskalowanej grafiki (już nie wspominając o innych elementach ui, które trzeba dostosowywać do każdej rozdziałki). Do tego dochodzą, różne wartości ppi dla różnych telefonów i nie wiadomo do końca na które się decydować. :|

Mówimy tutaj o grze 2d. Przy aplikacjach czy grach 3d ten problem jest raczej nieduży.

sobrus 27.09.2012 13:10

No chyba że bedzie chciał zeby na każdym wygladało na max mozliwości. Wtedy faktycznie nie będzie różowo :ysz:
Ale tak czy inaczej wydaje mi sie że kilka wersji to raczej minimum...

andy 27.09.2012 12:42

Czytamy :czytaj:
Cytat:

. You do not need to provide alternative resources for every combination of screen size and density. The system provides robust compatibility features that can handle most of the work of rendering your application on any device screen, provided that you've implemented your UI using techniques that allow it to gracefully resize (as described in the Best Practices, below).

Berion 27.09.2012 12:23

Nie chce wkładać kija w mrowisko, ale serio, dzisiaj zmiękły mi kolana. Jak zobaczyłem pierdyliard rozdziałek pod które muszę przygotować grafikę... :|

http://developer.android.com/guide/p...s_support.html

pali 25.09.2012 23:26

Tak być może. Minimalna opłata za SATA to około miliona dolarów.

Mam takie info od polskiego producenta pewnych układów działających na IDE, który nie rozpoczął produkcji SATA właśnie z tego powodu. Ale to była taka bardzo ogólna informacja, szczegółów nie znam.

Berion 25.09.2012 21:01

IDE? dlaczego nie SATA? Jakieś opłaty licencyjne czy ki diabeł?

sobrus 25.09.2012 20:01

Pandaboard to to przecież to samo.
Cena 415zł to cena za granicą, u nas jest sporo drożej.
A przynajmniej było.

andy 25.09.2012 15:00

Tutaj masz już działający komputer na ARM, do któÂśego można podpiąć albo androida, albo ubuntu. Cena to zaledwie 415zł.(129$)

sobrus 25.09.2012 13:21

Super sprawa, już dawno chciałem sobie coś takiego kupić.
Niestety ceny PandaBoard kształtowały się ok 800zł (goła płyta).
Na razie więc ciekawostka - ale kiedyś sobie sprawię i postawie na tym debiana.
:spoko:

andy 25.09.2012 12:20

Ilość załączników: 1
Ciekawe czy można by na tym postawić na poważnie malutki serwerek w domku?
http://www.hardkernel.com/renewal_20...=G133999328931
Cytat:

Open Exynos4 Quad Mobile Development Platform

ODROID-X open mobile development platform is based on Exynos4412 ARM Cortex-A9 Quad Core which shows PC-like performance. Enjoy various PC peripherals on Android.

KEY FEATURES (Click image to enlarge)

* Low-cost mobile software development platform
* Quad core ARM Cortex-A9 MPCore
* 6 x High speed USB2.0 Host port
* 10/100Mbps Ethernet with RJ-45 LAN Jack
* Audio codec with headphone jack and microphone jack

* Android 4.0.4 ICS
* Community-driven projects & supports
Załącznik 60379

M@X 25.09.2012 11:01

Kreatywna natura lepsza :-)!

http://www.spice.pk/wp-content/uploa...ith-iphone.jpg

pali 25.09.2012 10:48

Niby niczego jej nie brakuje, ale
1. Wulgarne, bezguście
2. Udaje nimfetkę a gołym okiem widać, że to stara d...
3. Silikon

Załącznik 60378

I tak to jest z Androidem. W ofercie wszystko cacy, a nędzny erzac w istocie.

woitas 24.09.2012 05:39

Taa... Za poka***380; cycki dostawa***322;o si***281; zazwyczaj w pysk, a bycie dziewic***261; przed 16-tk***261; nie by***322;o powodem do wstydu :-P

Wys***322;ane z mojego MT11i

pali 22.09.2012 15:54

I dziewczęta nie były takie nowoczesne. Trzeba im było powiedzieć dlaczego lata odrzutowiec, a nie od razu...

woitas 22.09.2012 13:33

Pami***281;tam, jak ba***322;em si***281; do domu wr***258;***322;ci***263;, ***380;eby nie dosta***263; wp****ol za ndst. W szkole to si***281; nie podskakiwa***322;o nauczycielowi, bo w domu wiadomo co... :p
Wyros***322;em na normalnego (chyba) kolesia.
S***261;siadka wychowuje wg modnych kanon***258;***322;w i ch***322;opak maj***261;c 19 lat ju***380; zaliczy***322; kuratora.
Do***347;***263; g***322;upot.

Forum dalej schizuje pod Tapatalk'iem (Ăł).
Eh... Mo***380;e zrobi***281; zrzutk***281; na flaszk***281; i zagadam do Bossa, by w ko***324;cu kto***347; naprawi***322; ten b***322;***261;d...

Wys***322;ane z mojego MT11i

ed hunter 22.09.2012 09:30

Ale tylko s buendami

Kris 22.09.2012 08:40

A na rurzowo morzna?

pali 21.09.2012 00:14

Na forumprawne.org codziennie pojawia się minimum jeden kałamarz, który zapytuje czy jak mu nauczyciel np. zrobił niezapowiedzianą kartkówkę, to ma z tym iść do sądu czy do prokuratury. To już przestaje być śmieszne...

Przypomniałem sobie mojego Dyrektora podstawówki na Trg (Edek i Reetou wiedzą o czym mówię :) ). Gdybym ja mu takie pierdoły o regulaminie opowiadał, to... zabiłby na miejscu :ysz: A rękę miał ciężką, sprawiedliwość wymierzał podnosząc do góry za podbródek i jak nogi dyndały, to lał w d... metrowym liniałem. Największe ananasy, których obywatel dzielnicowy już kojarzył z imienia i nazwiska, na pewno nie wzięłyby do ręki czerwonego długopisu.

Wystarczyło, że raz mu podskoczyłem, to do wieczora na d.. nie mogłem usiąść ani jeść, trzy dni do szkoły nie chodziłem, a rodzic znowu musiał lecieć na kawę z winiakiem, papieroska i politykę ;) A było to tak, że przyszły do klasy na zastępstwo trzy młode praktykantki i proponowały nam różne gry i zabawy. Nakazały nam po kolei wstawać i mówić kim byśmy chcieli w życiu zostać. Pierwsze ławy mówiły, że lekarką, sklepową i takie tam, a myśmy w ławach ostatnich ustalili, że wszyscy byśmy chcieli zostać woźnicą. To już przeważyło szalę (wcześniej któraś oberwała w tyłek z haclówy) i poleciały z płaczem po Dyrektora...
Tenże przyszedł i z dziwnym uśmieszkiem powiedział:
- No. To wstajecie po kolei i każdy mówi kim chciałby zostać.
Cóż było zrobić... Mówili chłopaki, że strażakiem, budowlańcem...
Ale mi coś do głowy strzeliło i powiedziałem, że ichtiologiem.
Na to czekał. Ale była jatka :ysz: Powiedział mi, że jestem prowodyrem.

Ale nie mam żalu, bo to był człowiek z krwi i kości, a nie takie popaprańce jak teraz w edukacji.
Kolor czerwony tak mi wdrukował, że do dziś co roku mam przymus wyjazdu z czerwoną różą na grób Sekretarza Generalnego PPS Mieczysława Niedziałkowskiego. Dyrektor też odszedł, rok temu i muszę pójść także do Niego...

Aha, andy - co to ma wspólnego z tematem, zapytasz.
Ano to, że już nic nie napiszesz na czerwono :D

ed hunter 20.09.2012 23:22

Ale nuda...

andy 20.09.2012 22:58

Cytat:

Napisany przez pali
1. Nauka w szkole jest po to, aby potem stosować ją w życiu. Ja byłem w szkole dla dzieci specjalnej troski (Edek wie która, może potwierdzić) i tam wszystko powtarzali nam po trzy razy, więc dobrze zapamiętałem.

NAuka w szkole to jedno, a zakazanie używania koloru czerwonego bo w szkole posługiwał się nim nauczyciel to drugie. Taka subtelna różnica.
Jak widzimy wyżej użyłem tego koloru do JEDNEGO wyrazu, w celu podkreślenia jego znaczenia.

Cytat:

Proponuję andiemu zasadzić czerwoną kartkę, to będzie wiedział na przykładzie, komu przysługuje kolor czerwony.
A ja proponuje skończyć z pisaniem obok tematu i albo wróceniem do niego, albo przestaniem w ogóle pisać w tym temacie.
O ile pamiętam to dział komputery miał być wolny od zbytniego offtopikowania.

Cytat:

2. Ja przeginam? To Ty się nałykałeś reklam nowojorskich marketingowców, które przyszły do PL po trzech latach i rozprawiasz się z fanbojami, jak Don Kichot. Ale on to robił dla idei i piękne to było. Wcale nie chciał wygrać, bo co wtedy? Dulcynea majtki by mu prała? Ręcznie?!
Po pierwsze to pomyliłeś tematy, pod drugie strasznie wszystko mieszasz.
Serio zacznij pisać na temat bo nie zamierzam dyskutować z Tobą na tematy poboczne, które sam tworzysz aby nie można było pisać o tym, o czym jest temat.

Cytat:

3. Apple Talka masz w źródłach. Tak myślę, bo nie kompiluję sobie jajek.
Ale co z tego, że mam w źródłach? Dlaczego nie odniesiesz się do tego co napisałem? Po drugie NIE ZAMIERZAM dodawać sobie do systemu rozwiązań, które nie dość, że już nie są stosowane, a dwa były stosowane tylko przez jedną firmę.

Cytat:

4. Zupełnie na poważnie: postaw w końcu jakąś tezę, to ją obalimy. Możesz wybrać metodę obalania.
Tezy to ostatnio dosyć często stawiam. Po prostu czasami zamiast pisać zupełnie nie na temat zacznij odnosić się do tematu przewodniego tego wątku.

Serio skończ offtopikować i zacznij pisać na temat.

---

Cytat:

Napisany przez Bartez
Regulaminu i netykiety nie należy traktować jako jedynej wyroczni. Istnieją różne, także niepisane zwyczaje. Jednym z nich na tym forum jest używanie koloru czerwonego przez administratorów/moderatorów, w celu odróżnienia ich wypowiedzi od tego, co jest edytowane/moderowane. W życiu codziennym też czytacie wszystkie kodeksy, żeby sprawdzić, co wolno, a czego nie, czy czasem jednak kierujecie się obyczajem, zdrowym rozsądkiem, bo tak robią inni?

Po pierwsze zerknij na kontekst, oraz miejsce w jakim ten kolor został użyty - cytat, kolor czerwony użyty dla podkreślenia jego znaczenia, ponieważ bardzo często właśnie na tym forum ten wyraz jest używany błędnie.
Po drugie oczywiście, że w życiu codziennym kieruje się obyczajami i zdrowym rozsądkiem, nie wiem tylko co ma do tego unikanie koloru czerwonego w tym konkretnym przypadku.

Cytat:

A kto napisał, że jest zabronione? Chcesz, żeby regulamin forum miał 15 stron przez takie pierdoły? Wystarczy nam wszelkich zakazów i nakazów, jakie serwuje nam nasze kochane państwo. Chociaż tutaj się od tego trochę uwolnijmy, co nie znaczy, że może tu być wolna amerykanka.
M@X napisał, że jest zarezerwowany dla Was, czyli zabroniony dla nas jako użytkowników.

Cytat:

Jeżeli dla andyego prawo zwyczajowe skończyło się w podstawówce, to cóż, chyba jednak czyta wszystkie kodeksy, że wiedzieć, co można, a co nie. W końcu to standard ;)
Dla mnie zakaz pisania czerwonym skończył się w szkole na studiach.
I nie czytam kodeksów, regulaminu forum nie czytałem dawno temu (dzisiaj specjalnie aby znaleźć punkt od tego koloru czerwonego).

Proponuję trzymać się tematu. Co by nie było dotyczy Androida.

M@X 20.09.2012 22:36

Pozdrowienia dla Barteza w Hiszpanii. Slonka zycze, choc pewnie nie musze :-).

Dobrze, ze jeszcze kadra administracyjna mysli trzezwo na tym forum...

Jak mnie, Bartez, zaczniesz cytowac co do slowa, to zmienie zdanie... :-P

Bartez 20.09.2012 22:25

A kto napisał, że jest zabronione? Chcesz, żeby regulamin forum miał 15 stron przez takie pierdoły? Wystarczy nam wszelkich zakazów i nakazów, jakie serwuje nam nasze kochane państwo. Chociaż tutaj się od tego trochę uwolnijmy, co nie znaczy, że może tu być wolna amerykanka.

Jeżeli dla andyego prawo zwyczajowe skończyło się w podstawówce, to cóż, chyba jednak czyta wszystkie kodeksy, że wiedzieć, co można, a co nie. W końcu to standard ;)

demek 20.09.2012 22:21

jest zabronione a nie wypada to chyba dwie rozne rzeczy

Bartez 20.09.2012 22:17

Regulaminu i netykiety nie należy traktować jako jedynej wyroczni. Istnieją różne, także niepisane zwyczaje. Jednym z nich na tym forum jest używanie koloru czerwonego przez administratorów/moderatorów, w celu odróżnienia ich wypowiedzi od tego, co jest edytowane/moderowane. W życiu codziennym też czytacie wszystkie kodeksy, żeby sprawdzić, co wolno, a czego nie, czy czasem jednak kierujecie się obyczajem, zdrowym rozsądkiem, bo tak robią inni?

Peace :) Pozdrawiam z pięknej Hiszpanii. Widzę, że mam dużo zaległości do nadrobienia po powrocie :)

demek 20.09.2012 20:48

pali lekow braklo? ;-))

co nie jest zabronione jest dozwolone. regulamin nie zabrania. m@x minal sie z prawda.

koniec i kropka.

pali 20.09.2012 20:20

1. Nauka w szkole jest po to, aby potem stosować ją w życiu. Ja byłem w szkole dla dzieci specjalnej troski (Edek wie która, może potwierdzić) i tam wszystko powtarzali nam po trzy razy, więc dobrze zapamiętałem.

Proponuję andiemu zasadzić czerwoną kartkę, to będzie wiedział na przykładzie, komu przysługuje kolor czerwony.

2. Ja przeginam? To Ty się nałykałeś reklam nowojorskich marketingowców, które przyszły do PL po trzech latach i rozprawiasz się z fanbojami, jak Don Kichot. Ale on to robił dla idei i piękne to było. Wcale nie chciał wygrać, bo co wtedy? Dulcynea majtki by mu prała? Ręcznie?!

3. Apple Talka masz w źródłach. Tak myślę, bo nie kompiluję sobie jajek.

4. Zupełnie na poważnie: postaw w końcu jakąś tezę, to ją obalimy. Możesz wybrać metodę obalania.

andy 20.09.2012 20:03

Cytat:

Napisany przez pali
Twoje posty są "denne", bo w każdym piszesz dziwne rzeczy, np. nie rozumiesz pojęcia "standard". To nic złego mylić się, ale nie dajesz sobie niczego wytłumaczyć, tylko interpretujesz wikipedię jak mudżahedini Koran.

Dziwną rzeczą jest podkreślić znaczenie tego słowa? CO jakiś czas widzę, jak niektórzy używają go błędnie, określając dane rozwiązanie standardem mimo, że ono nim nie jest.

Tak nic złego mylić się, problemy powstaje wtedy, kiedy ktoś mimo kilkukrotnego upomnienia dalej używa tego sformułowania błędnie.

Wikipedii wcale nie interpretuję, po prostu udowadniam to co piszę.

I to twój i eda post jest denny bo kompletnie NIC nie wnosi do tego tematu. Takie wypowiedzi to piszcie sobie w śmietniku. Może i temat flejmowy, ale przynajmniej się go trzymam a nie piszę o czymś co nie ma kompletnie z nim nic wspólnego.
Chcesz tu coś pisać? Ok, tylko pisz tak aby to pasowało do tematu.

Cytat:

Skoro już czytasz tę wiki, to przeczytaj kto to był Lech Falandysz i co to jest falandyzacja prawa (powinno być). Falandyzujesz mówiąc o paragrafie 12.
W którym miejscu przekręcam znaczenie tego punktu? M@X pisze, że ten kolor jest zarezerwowany dla moderatorów, i administratorów. TO JEST NIEPRAWDA. W żadnym punkcie regulaminu nie ma o tym słowa, tak jak nie pojawia to się w luźnym zbiorze zasad - Netykiecie.

Cytat:

A M@X mówi o prawie zwyczajowym i ma rację. Już dzieci w podstawówce to wiedzą.
W jakim prawie zwyczajowym? Tak było w szkole co najwyżej i tylko tam. Ani regulamin tego forum, ani nawet luźny zbiór zasad jakim jest Netykieta nie zabrania mi używać koloru czerwonego.

I to jest fakt a nie coś co sobie ubzdurałem. A koloru czerwonego użyłem do PODKREŚLENIA znaczenia tego słowa.

Cytat:

TCP/IP powstał kiedy powstał, ale młody jesteś, to nie wiesz że od niedawna jest hegemonem. Zobacz sobie na jakim protokole działa StarCraft Blizzarda. I te czasy wrócą. Rozwój. Ale co ja będę Tobie tłumaczyć....
Powstał kiedy powstał? Był wcześniej od protokołu Apple. Kolejny raz pokazuje, że Apple zamiast używać czegoś co jest tworzy swoje zasady, które są kompatybilne tylko z nimi.
Cytat:

Nie kłóćmy się jednak. Szukam tych fanbojów.
Oni muszą mieć iPhone, te metroseksualne chłopaczki:
zaczynasz już przeginać. Takie posty to sobie możesz tworzyć w śmietniku. Jak widać jesteś kolejną osobą, która woli sobie pisać głupoty i o głupotach niż chociaż starać się uczestniczyć w dyskusji.
No ale tak to już jest jak się nie ma amunicji. Tworzy się tematy poboczne aby uciec od tego, którego dotyczy dany temat.

Cytat:

Natomiast Apple Talka masz w swoim Ubuntu, w jajku. Sobie wkompiluj, bo pewnie już wyłączony jest defaultowo. I zrozum jaki jest świetny.
To mam czy nie mam? Jedno przeczy drugiemu. Co w nim takiego świetnego? Kolejny zamknięty pakiet protokołów, który jest kompatybilny tylko z urządzeniami od Apple sprzed pewnie 15 lat. Podziękuję.

I proponuję wrócić do tematu.

pali 20.09.2012 16:56

Twoje posty są "denne", bo w każdym piszesz dziwne rzeczy, np. nie rozumiesz pojęcia "standard". To nic złego mylić się, ale nie dajesz sobie niczego wytłumaczyć, tylko interpretujesz wikipedię jak mudżahedini Koran.

Skoro już czytasz tę wiki, to przeczytaj kto to był Lech Falandysz i co to jest falandyzacja prawa (powinno być). Falandyzujesz mówiąc o paragrafie 12.

A M@X mówi o prawie zwyczajowym i ma rację. Już dzieci w podstawówce to wiedzą.

TCP/IP powstał kiedy powstał, ale młody jesteś, to nie wiesz że od niedawna jest hegemonem. Zobacz sobie na jakim protokole działa StarCraft Blizzarda. I te czasy wrócą. Rozwój. Ale co ja będę Tobie tłumaczyć....

Nie kłóćmy się jednak. Szukam tych fanbojów.
Oni muszą mieć iPhone, te metroseksualne chłopaczki:

Natomiast Apple Talka masz w swoim Ubuntu, w jajku. Sobie wkompiluj, bo pewnie już wyłączony jest defaultowo. I zrozum jaki jest świetny.

andy 20.09.2012 16:46

Cytat:

Napisany przez pali
AppleTalk

O tym właśnie mówię... Tworzą rozwiązania mimo, że już takie istnieją.
Cytat:

AppleTalk – pakiet protokołów komunikacyjnych stworzonych przez firmę Apple Computer w roku 1984, umożliwiających tworzenie sieci komputerowych i podstawowych usług sieciowych dla komputerów Macintosh i innych produktów tej firmy. Po pewnym czasie firma Apple Computer zaprzestała rozwoju AppleTalk i zaczęła wykorzystywać w swych produktach TCP/IP, który stawał się coraz popularniejszy.
TCP/IP powstał w latach 70.
@pali i edu, nie macie nic konkretnego do napisania to nie piszcie wcale. Od takich dennych postów jest śmietnik.

Cytat:

Napisany przez M@X
Przypominam, ze kolor czerwony zarezerwowany jest dla moderatorow i administratorow.

Piszesz nieprawdę. Żaden punkt regulaminu nie zabrania używać tego koloru.
Aha i pisząc nieprawdę łamiesz punkt 12 regulaminu:

Cytat:

§ -12-
Forum dyskusyjne służy tylko i wyłącznie do zadawania pytań, wymiany spostrzeżeń, poglądów oraz informacji posiadanych przez zarejestrowanych użytkowników. Nie toleruje się wprowadzania innych użytkowników w błąd.

ed hunter 20.09.2012 16:42

A jaki numer ma kolor czerwonego wina, bardziej podobny do krwi żylnej?

pali 20.09.2012 16:37

bo na nim robotnicza krew

M@X 20.09.2012 16:34

Przypominam, ze kolor czerwony zarezerwowany jest dla moderatorow i administratorow.

pali 20.09.2012 15:47

AppleTalk

andy 20.09.2012 15:45

Cytat:

Napisany przez sobrus
Ale po co zadawać banalne pytania. To proste:
- bo może
- bo chce
- bo będzie miał większą swobodę w dodawaniu nowych funkcji
- bo znowu wyprzedziło konkurencję i AirPlay działa od 2 lat, a Miracast póki co jeszcze nie ma. Nie da się zaimplementować czegoś czego nie ma.

Znowu się w temacie nie rozeznałeś ;)

Miracast to DLNA bez serwera. DLNA jako grupa powstało w roku 2003. Na chwilę obecną DLNA wspiera ok 9000 urządzeń.

Cytat:

DLNA jest standardem komunikacji wykorzystywanym przez producentów elektroniki użytkowej dla umożliwienia współdzielenia zasobów multimedialnych w ramach sieci domowej.
Apple do tej grupy oczywiście nie należy.

Miracast różni to od DLNA, że używa WiFi Direct (którego Apple też nie obsługuje) - urządzenia nie muszą być w sieci WiFi - przesyłanie P2P/AD HOC.
Cytat:

Miracast users can do things like view pictures from a smartphone on a big screen television, share a laptop screen with the conference room projector in real-time, and watch live programs from a home cable box on a tablet. Miracast connections are formed using Wi-Fi CERTIFIED Wi-Fi DirectTM, so access to a Wi-Fi® network is not needed – the ability to connect is inside Miracast-certified devices.
Cytat:

I logiczne jest że nie możesz wyprzedzić konkurencji jeżeli czekasz na ich gotowe rozwiązania. Apple nie czeka, tylko wprowadza swoje.
Apple wprowadza swoje rozwiązania, mimo że na rynku już istnieją odpowiednie FaceTime, iMessage...

Cytat:

Jak dla mnie Miracast czy inne Google TV jest znowu próbą nadgonienia reszty świata za Apple i znowu przychodzą na gotowe.
DLNA było wcześniej. Miracast to DLNA bez udziału sieci - połączenia AD HOC.

Cytat:

Apple wprowadziło funkcje, a reszta tworzy "standard" bo nie może przeboleć, że nie mogą ugryźć smacznego tortu.
Widzę, że standard dałeś w ciapki :) Szkoda, chciałem Cię za to ostro gonić :P

Jak wspomniałem wcześniej to DLNA było pierwsze.

Cytat:

Potwierdzam.

AirPlay dziala i ma sie dobrze. 1080p zasuwa bez kabli az milo. Co mnie obchodza rozwiazania konkurencji, skoro mam cos co po prostu dziala?
I jest kompatybilne same ze sobą. Czekamy aż Apple wprowadzi swoją wersję protokołu HTTP, IMAP/POP3, czy nawet TCP/IP.

M@X 20.09.2012 07:54

Potwierdzam.

AirPlay dziala i ma sie dobrze. 1080p zasuwa bez kabli az milo. Co mnie obchodza rozwiazania konkurencji, skoro mam cos co po prostu dziala?

sobrus 20.09.2012 07:34

Ale po co zadawać banalne pytania. To proste:
- bo może
- bo chce
- bo będzie miał większą swobodę w dodawaniu nowych funkcji
- bo znowu wyprzedziło konkurencję i AirPlay działa od 2 lat, a Miracast póki co jeszcze nie ma. Nie da się zaimplementować czegoś czego nie ma.

AirPlay już jest i już są urządzenia które działają w tym standardzie, np:

Denon: http://www.denon.eu/airplay/pl/
Pioneer: http://www.pioneerelectronics.com/PU...eivers/Airplay
Onkyo: http://www.intl.onkyo.com/promotion/airplay/index.html
Panasonic: https://panasonic.ca/english/audiovi...ain/SCHC57.asp
Philips: http://www.philips.pl/c/sprzet-audio...d7000w_12/prd/
LG : http://www.lg.com/uk/home-entertainm...0-hi-fi-system
Samsung: http://www.samsung.com/hk_en/consume...50/ZK-features
Marantz: http://www.marantz.eu/airplay/
Sony: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...no-domowe.html

itd itp

I logiczne jest że nie możesz wyprzedzić konkurencji jeżeli czekasz na ich gotowe rozwiązania. Apple nie czeka, tylko wprowadza swoje.
Tym bardziej, że dopóki nowe rozwiązania sie nie przyjmą, niewiele firm ma ochote wydawać pieniądze na ich tworzenie i wdrożenie.

Jak dla mnie Miracast czy inne Google TV jest znowu próbą nadgonienia reszty świata za Apple i znowu przychodzą na gotowe.
Apple wprowadziło funkcje, a reszta tworzy "standard" bo nie może przeboleć, że nie mogą ugryźć smacznego tortu.

andy 20.09.2012 03:08

Takie DLNA bez serwera! Pytanie za 100 punktów. Dlaczego Apple nie zaimplementuje tego standardu, tylko tworzy swoje oddzielne rozwiązania?

Cytat:

Wi-Fi CERTIFIED Miracast devices make use of a Wi-Fi connection to deliver audio and video content from one device to another, without cables or a connection to an existing Wi-Fi network. These devices connect directly, so you can do things like watch videos from a smartphone on a big screen television or share a laptop screen with the conference room projector to collaborate in real-time. Televisions, set-top boxes, notebooks, handsets and tablets are among the device types which will be certified.
Cytat:

The Android Transporter beams the display contents of your smartphone or tablet onto other gadgets, TVs, video projectors, and car infotainment systems. Our prototype shows that this is possible even with the old Google Nexus S.
To implement this efficiently we had to deeply integrate our technology into the Android platform by utilizing hardware accelerated H.264 encoders and decoders.
The Android Transporter implements the display sharing by combining a set of standardized technologies.
The Wi-Fi Alliance® is currently forming a standard called Miracast™ that promises to deliver the same functionality.
We aim to make the Android Transporter fully compliant with the Miracast™ specs as soon as they are available.
The following features will arrive soon:
  • Dual screen support with accompanying SDK.
  • WiFi Direct support.
  • Further improvements to the user experience by reducing the latency.
  • We plan to open-source our patches for the Android platform.

http://esrlabs.com/android-transporter/

pali 16.09.2012 00:10

Koniec dyskusji o komórkach, bo w dziup.

andy 10.09.2012 22:53

Sorki, że nie edytuje ale mam z tym problemy...

andy 10.09.2012 22:47

Ilość załączników: 2
Od kilku dni posiadam Jelly Bean (CyanogenMOD10) na Sensacji. Z początku uważałem, że system można śmiało polecić do codziennego użytku, jednak zminiłem zdanie.
System nie jest tak pewny i stabilny jak oficjalny CM9 z ICS na pokładzie. Są drobne anomalie, od wczoraj mam problem z ciągnięciem baterii (najprawdopodobniej już nie występuje), czasami po restarcie znikają mi widgety, oraz od czasu do czasu mam artefakty na pulpicie (o dziwo jak zmieniłem launchera to nie - teraz Apex Pro.).

Mimo jednak tych wad polecam. JB daje kopa, oraz ciekawe funkcje. Jedną z kilku ważniejszych, która mi przypadła do gustu to usprawnione notyfikacje:

Załącznik 60259

Oraz wyszukiwanie, które jest "czystsze" w wyglądzie, oraz działa tak jak WolframAplha - dostajemy odpowiedź, a nie odnośniki do nich.

Załącznik 60260

No i oczywiście ulepszone Google Commands.

Berion 09.09.2012 13:58

Zapewne... ;p Żyroskop też jakoś słabo w grach jest obsługiwany. Nie zawsze reaguje...

M@X 09.09.2012 00:46

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1221369)
Może to dopiero początek i się zraziłem, ale jeśli tak miała by wyglądać moja codzienna praca ze smartfonem to... nie wiem czy nie poszedłbym do ajszrotu czy innej jabłecznej świątyni aby sprawdzić czy u konkurencji jest tak samo. :P

Zle go trzymasz! ;-)

Berion 09.09.2012 00:05

Pochwalę się, że wpadł mi w łapy HTC Desire Z. Pierwszy 'smarkfon' jaki posiadam. Jako, że stockowy rom to jakiś antyk, rwał, a do tego napchany był brandowym badziewiem to postanowiłem go zrootować i odblokować bootloader aby zmienić na coś czystego i nowszego. Udało się, wgrałem CM9.1-vision-3.0-V4, jest ładniejszy, animacje, duperele itd. itd, ale dalej rwie, na dodatek zaczął pożerać baterie (powyłączałem BT, WiFi, 3G, zbędne procesy itd.).

Może to dopiero początek i się zraziłem, ale jeśli tak miała by wyglądać moja codzienna praca ze smartfonem to... nie wiem czy nie poszedłbym do ajszrotu czy innej jabłecznej świątyni aby sprawdzić czy u konkurencji jest tak samo. :P Serio!

Niby fajnie, że mam dostęp do wszystkich danych, fajnie że mogę robić kopię dosłownie wszystkich danych całego telefonu i to lokalnie, fajnie że nie jestem uwiązany siecią za szyję i mogę sobie wgrywać aplikacje z poziomu PC. Ale mimo wszystko czuję ten sam ból co z desktopowymi pingwinami. Nie jest idealnie. ;)

Ok, procesor 800MHz i 512MB RAM to trochę mało, ale skoro nawet stockowy 2.3.3 nie chodził płynnie to chyba coś jest nie tak. W latach swojej młodości to przecież nie był taki znowu marketowy telefon...

Wyżaliłem się. Może na Virtuosie będzie lepiej. ;)

andy 08.09.2012 19:00

andy 02.09.2012 23:55

Promocje w Google Play
https://play.google.com/store/apps/c..._SeasonEndSale

Gadzina18 20.08.2012 01:47

Więc pozostaje mi Motorola, którą wykupiło przecież Google, albo chociażby jakikolwiek telefon bezpośrednio od Google.

andy 19.08.2012 19:40

Cytat:

Napisany przez Sobrus
Nie po raz pierwszy piszesz o tym że iOS na starsze urządzenia nie ma "ważnych" funkcji, ale wciąż nie podałeś jakie to funkcje. Siri np. nie jest ważną funkcją - to bajer wprowadzony dla iP4S.

Jak na razie brak dobrego źródła, które można by zacytować w dyskusji.

Wydaje mi się, że usprawiedliwiasz "obóz Androida" na siłę argumentami w stylu
Cytat:

- po co mi aktualizacja, przecież stary sytem działa
Nadinterpretacja tego co napisałem. To jak to ująłem ma znaczenie i nie interpretuj tego jak Ci się podoba.
Cytat:

- przecież zawsze moge sobie wgrać nieoficjalnego roma
Napisałem, że gdy producent nas wystawi to zostaje nam wsparcie społeczności.
Cytat:

- a nawet jeżeli nie mogę (nieoficjalny support mają jedynie najpopularniejsze modele), to przecież sam moge sobie skompilować ze źródeł
Obecnie CM9(ICS) ma OFICJALNIE ma bardzo dużo modeli - http://get.cm i to nie są tylko TOPy.
Nie ma tam wszystkich modeli ze względu np. na użycie zbyt starych układów, totalne zamknięcie urządzenia - zablokowany bootloader, brak sterowników itp.
Cytat:

- nie ma obowiązku aktualizacji, więc nie wolno wymagać
Znowu nadinterpretujesz to co napisałem. Nigdzie nie pisałem, że nie wolno wymagać.
Cytat:

- Apple wcale nie ma lepiej, bo przecież nie wszystkie funkcje nowego modelu są w starych
- a nawet jak ma lepiej to iOS i tak jest syfiasty a Android to potęga i basta.
Kolejny raz przekładasz czyjąś wypowiedź tak aby pasowała Ci do wywodu. Nigdy takiego czegoś nie napisałem.

Cytat:

Napisany przez Gadzina
(nawet gdybym miał, to HTC już nie kupię, w grę wchodzi Galaxy S3 lub Motorola RAZR)

Samsung podobnie postąpił ze swoim flagowcem więc... ;-) (Samsung Galaxy S).

Gadzina18 18.08.2012 22:32

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1219092)
Ale nikt Cię od nich nie wyzywa. Wyżej stwierdziłem, że HTC dało ciała nie dając aktualizacji, oraz zaproponowałem wgranie nieficjalnego roma.
Patrząc też z drugiej strony, starsza wersja Androida to nie tragedia - telefon dalej działa i nie musisz go chować do szuflady.

Ale mi nie chodzi o Twoją wypowiedź, tylko o tą:

Cytat:

Napisany przez demek
andy szkoda jezyka, i tak bedzie zle....
Androida cenię - w końcu mam HTC z Andkiem już ponad rok, i dla tego systemu zostawiłem iOS. A że w chwili obecnej funduszy na nową słuchawkę nie mam (nawet gdybym miał, to HTC już nie kupię, w grę wchodzi Galaxy S3 lub Motorola RAZR) to wygrzebałem iPhone 4. Co się okazuje - telefon sprzętowo gorszy od HTC Desire HD (z wykluczeniem wyświetlacza) otrzymuje najnowszą wersję systemu operacyjnego podczas gdy flagowy model HTC już nie. Tutaj jest mój ból, że z ludzi robi się jawnie idiotów. Nie miałbym zupełnie żalu, gdyby HTC od razu skreśliło DHD, jednak historia potoczyła się inaczej - powodem anulowania aktualizacji jest wg mnie chęć napędzenia sprzedaży nowych telefonów. Panowie i Panie z HTC - udało się to Wam - telefon kupię, ale na pewno nie od Was ;) a ICS/JB na DHD działa wyśmienicie, z wyjątkiem kamery (która jest mi potrzebna mocno do pracy) i trybu głośnomówiącego (nie działa wtedy mic, i trzeba restart słuchawki robić by zadziałał nawet w normalnym trybie) a bez głośnomówiącego nie pogadam w aucie..

sobrus 18.08.2012 19:46

Ależ doskonale rozumiem, że obowiązku supportu nie ma.
Natomiast jeżeli któraś firma uważa się za lepszą od Apple (np Samsung) czy za produkującą stosunkowo drogi sprzęt "premium" (HTC) to wydaje mi się powinna o klienta zadbać.
Przynajmniej jeżeli chcą, bym uważał ich za coś więcej niż drogie no-name, bo kupując chinola co właściwie trace? Ba, nawet się nie zdziwie jeżeli chinol dostanie nowy system a HTC nie.

Nie po raz pierwszy piszesz o tym że iOS na starsze urządzenia nie ma "ważnych" funkcji, ale wciąż nie podałeś jakie to funkcje. Siri np. nie jest ważną funkcją - to bajer wprowadzony dla iP4S.
Znacznie ważniejsze w aktualizacjach systemu jest to co pod maską - kernel, API, wersje przeglądarki internetowej i wielu naprawdę kluczowych komponentów systemu.

Wydaje mi się, że usprawiedliwiasz "obóz Androida" na siłę argumentami w stylu
- po co mi aktualizacja, przecież stary sytem działa
- przecież zawsze moge sobie wgrać nieoficjalnego roma
- a nawet jeżeli nie mogę (nieoficjalny support mają jedynie najpopularniejsze modele), to przecież sam moge sobie skompilować ze źródeł
- nie ma obowiązku aktualizacji, więc nie wolno wymagać
- Apple wcale nie ma lepiej, bo przecież nie wszystkie funkcje nowego modelu są w starych
- a nawet jak ma lepiej to iOS i tak jest syfiasty a Android to potęga i basta.

A prawda jest jasna i prosta : posiadacze Apple mają lepszy support producenta.
A support producenta to rzecz ważna i cenna. Wgranie OS6 do telefonu który wystartował z OS4 to jednak miła rzecz. Prędzej bateria zdechnie niż Apple zapomni, że kupiłeś ich telefon.
I tu nie ma co kombinować.

andy 18.08.2012 19:31

Cytat:

Ale co to ma do rzeczy.
Mówimy teraz o HTC.

Istnienie społeczności nie zwalnia ich z obowiązku supportu.
Niestety ale nie ma czegoś takiego jak obowiązek supportu. Jest gwarancja sprzedawca/producent (dwa lata w Unii) i tego HTC nie unika.

Napisałem wyżej, że HTC dało dupy nie wypuszczając aktualizacji dla DHD - podobne modele z roku 2012 (seria one) zapewne updejt dostanie. Cóż...

Cytat:

Jeżeli Android jest otwarty to producenci tym bardziej powinni dbać o wsparcie, bo nie muszą kupować licencji na nowy system.
Akurat tutaj otwartość Androida nie ma nic do rzeczy. Problem to sprzedaż obecnych urządzeń. Producenci myślą, że jak wydadzą nowe urządzenia to nie muszą już wydawać aktualizacji dla oprogramowania. No i tutaj HTC się bardzo pomylił ;) Spada im sprzedaż...

Cytat:

Plus jeżeli przez przypadek masz gware na słuchawkę - to możesz się z nią pożegnać w momencie flasha takiego nieoficjalnego ROMu.
Jasne można próbować oszukać serwis i wrócić do oryginalnego (jak się jeszcze da ;) ) - ale nie po to płacę ciężkie pieniądze żebym musiał kombinować i kantować.
Kwestia wymuszenia aktualizacji oprogramowania nie jest wmuszona prawnie i niestety wszystko zależy od producenta.
Niby Apple wydaje nowe wersje softu dla starych telefonów tylko często pozbawiony jest on wielu funkcji - jest to robione specjalnie aby nakręcić sprzedaż nowych produktów.

Kolejna sprawa to przygotowanie nowej wersji androida. Sprawa nie wygląda tak różowo, poelcam zobaczyć filmik z wystąpienia twórcy CM - pięknie rozbija Androida na czynniki pierwsze.

Cytat:

I zdecydowanie lepiej dostać jest nowy system nawet bez jakiejś nowej funkcji (za to z masą innych usprawnień), niż nie dostać go wcale.
Znam osoby, które w świecie telefonów komórkowych nie są tak zorientowane jak ja i im to nie przeszkadza - znaczy nie wiedzą o tym, używają go tak jak mają, często są zadowoleni.

Myślę, że UE powinna wydać jakąś dyrektywę (czy jak się to tam prawnie należy) aby okres gwarancyjny był również dla oprogramowania.

Cytat:

Napisany przez Gadzina
Powtarzalem to w innym wątku wielokrotnie - fanboyem nie jestem, ale jeżeli chodzi o support urządzeń to HtC mogłoby czegoś się nauczyć od Apple

Ale nikt Cię od nich nie wyzywa. Wyżej stwierdziłem, że HTC dało ciała nie dając aktualizacji, oraz zaproponowałem wgranie nieficjalnego roma.
Patrząc też z drugiej strony, starsza wersja Androida to nie tragedia - telefon dalej działa i nie musisz go chować do szuflady.

Potęga Androida to możliwość zrobienia ze swoim urządzeniem praktycznie co chcesz (oczywiście nie ze wszystkimi modelami się da), nawet jeżeli producent się na nas wypnie.
W końcu kupując router też nie mogę liczyć na obowiązkowe updejty oprogramowania przez okres gwarancyjny - router i smartfone to podobne urządzenia od strony oprogramowania dlatego dałem go do porównania.

Podsumowanie - wersja skrócona:

Tak potępiamy za to co zrobiło HTC nie wydając ICSa/JB na DHD, HTC wstydź się.
Jeżeli jednak chcesz mieć najnowszego Androida to proponuję wgrać ROMa od Virtousa.

sobrus 18.08.2012 19:08

Myśle że nie tylko HTC, niestety.
W zasadzie wszyscy robią z nowych systemów straszny problem i wielką łaskę.

Gadzina18 18.08.2012 18:32

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1219042)

Niby dlaczego? Mam Jelly Bean Time na DHD, a ze iPhone le***380;y w szufladzie ponad rok to go pouzywam. W Desire czekam na w pe***322;ni dzia***322;aj***261;ca kamer***281; i tryb glosnomowiacy.

Powtarzalem to w innym w***261;tku wielokrotnie - fanboyem nie jestem, ale je***380;eli chodzi o support urz***261;dze***324; to HtC mog***322;oby czego***347; si***281; nauczy***263; od Apple

sobrus 18.08.2012 17:39

No spoko na społeczność zawsze można liczyć, i wgrać ROMa który może zadziała a może nie (społeczność zawsze daje gwarancję "as it is - use at your own risk").

Ale co to ma do rzeczy.
Mówimy teraz o HTC.

Istnienie społeczności nie zwalnia ich z obowiązku supportu.

Jeżeli Android jest otwarty to producenci tym bardziej powinni dbać o wsparcie, bo nie muszą kupować licencji na nowy system.

Plus jeżeli przez przypadek masz gware na słuchawkę - to możesz się z nią pożegnać w momencie flasha takiego nieoficjalnego ROMu.
Jasne można próbować oszukać serwis i wrócić do oryginalnego (jak się jeszcze da ;) ) - ale nie po to płacę ciężkie pieniądze żebym musiał kombinować i kantować.

I zdecydowanie lepiej dostać jest nowy system nawet bez jakiejś nowej funkcji (za to z masą innych usprawnień), niż nie dostać go wcale.

demek 18.08.2012 15:03

andy 18.08.2012 12:24

Cytat:

Przynajmniej nie muszę kupować nowego sprzętu - czwĂłrka dostanie iOS6!
Ciekawe w jak dużym stopniu będzie okrojony rom ;)

Jeżeli chcesz mieć ICSa na DHD to polecam:
Cytat:

Virtuous Quattro is an AOSP (Android Open Source Project) based rom that has been built from source with custom modifications and tweaks.
http://www.virtuousrom.com/p/quattro.html

Może i HTC dało dupy i nie wypuści aktualizacji, jednak dzięki społeczności możesz liczyć na Androida 4 :)

Gadzina18 18.08.2012 10:50

Support HTC spowodowa***322; co***347; dla mnie nieslychanego - wygrzebalem z szuflady iPhone 4 i zacz***261;***322;em go u***380;ywa***263; zamiast Desire HD.. Przynajmniej nie musz***281; kupowa***263; nowego sprz***281;tu - czwĂłrka dostanie iOS6!

sobrus 17.08.2012 13:31

Co by nie mówić support Apple jest lata świetlne przed HTC.

A tłumaczenie HTC jest o tyle idiotyczne, że mało zaawansowani użytkownicy zazwyczaj nie decydują się na update systemu. Wystarczyło dać ostrzeżenie, czym to grozi.
Ale to nie jest prawdziwy powód, tylko ściema, więc nie ma co doszukiwać się w tym sensu.

HTC jest dla mnie skreślone, wiekszość ich słuchawek ma tylko szczątkowy support. Taka polityka firmy.

Także ich oferta modelowa jest idiotyczna - telefony są zastępowane nowymi o podobnej konstrukcji (aby szybko zabić stary model który nie dostanie wsparcia, ale jednocześnie nie dać praktycznie nic nowego).

A ceny nie są po prostu konkurencyjne.

ed hunter 16.08.2012 10:12

Kurde, jak Apple zrobi lampkę i opatentuje wtyczkę, to moją będę musiał wywalić.

M@X 16.08.2012 08:47

http://cdn.razorianfly.com/wp-conten...7254306784.jpg

andy 30.07.2012 00:00

To pokaż mi Siri i inne funkcje których iOS5 na 3GS nie ma cwaniaku.

Umieszczenie Androida JB na tym urządzeniu jest możliwe - http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1778202 HTC po prostu tego nie chce. Przynajmniej my, jako osoby posiadające ich sprzęt potrafimy to dostrzec, co innego spora część zaślepionych jabłkowych owieczek...

M@X 29.07.2012 22:31

Tak sie sklada ze najnowszy iOS 5 dziala nawet na iPhone 3G S. Da sie? Da sie... No ale HTC ma gdzies swoich uzytkownikow...

andy 29.07.2012 18:42

@Gadzina HTC strzelił sobie w głowę taką decyzją... Podobne nowe modele nie mają problemu z androidem w wersji 4. Przykład postarzania produktu.
Na szczęście HTC to nie Apple i kitu ludziom nie wciśnie - oby im się takie decyzje odbiły na sprzedaży nowych modeli.

Dla osób, które mają gdzieś decyzje HTC i chcą mieć Androida 4 na swoim urządzeniu zapraszam tutaj: http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1778202

Gadzina18 29.07.2012 11:52

Nie wiem czy ktoś już o tym tu pisał. HTC parę dni temu odwołało swoją obietnicę aktualizacji telefonu Desire HD do Androida Ice Cream Sandwich. Oficjalną przyczyną jest wg nich zbyt mała wydajność telefonu (??!). Wywołało to burzę wśród użytkowników (w tym mnie). Dlatego, że Desire S czy chociażby Inspire 4G aktualizację otrzymają, a są to technicznie takie same lub nawet gorsze telefony. Po fali krytyki HTC na swoim blogu zamieściło 27 lipca kolejne oświadczenie w spawie Desire HD. Tym razem oficjalnym powodem, dla którego decydują się porzucić wsparcie dla tej słuchawki jest sposób partycjonowania nowego systemu (??!) który przy aktualizacji może oznaczać utratę danych przez userów i lub zmniejszenie dostępnej przestrzeni dla usera (woooot???). Cytuję "zaawansowani użytkownicy sobie z tym poradzą, ale zwykli nie, naprawde przepraszamy z całego serca" - cóż mogę powiedzieć? Zabić HTC śmiechem? Przecież wiadomo o co kaman - Desire HD był ich flagowcem, teraz jest nim One X. Decyzją tą chcą zachęcić ludzi do zakupu nowego sprzętu. Wszystko byłoby ok, ale po informacji, że Desire HD otrzyma ICS dużo ludzi sprzedało swoje SGS 1 by kupić DHD, często nowe z dystrybucji operatorów GSM - po czym HTC stwierdza, że aktualizacji nie będzie... Producent obiecywał ICS z Sense 3.6 i ta konfiguracja jest wg niego taka problematyczna. Na XDA są romy ICS z Sense 4 (!!) które działają bez problemów, nie wspominając o AOSP.

Co by tu mówić, to nie dział techniczny tylko Marketing HTC zadecydował o takiej a nie innej decyzji. Sam używam w 80% działający CM10 na DHD (czyli 4.1.1 Jelly Bean), który działa szybciej niż 2.3.6.

Oświadczenie HTC:

Cytat:

* After extensive testing, we’ve determined that the current version of HTC Sense with Android provides customers with the best experience on the HTC Desire HD. When we consider new versions of software, we weigh a number of factors, but ultimately the customer experience on the product is the deciding factor. We apologize for any confusion this change may have caused our customers.
27 July 2012: Further Explanation about HTC Desire HD Update
We’ve heard your feedback on our decision not to update the HTC Desire HD to Android 4.0. We completely understand that this is a controversial decision.
For more background, due to how storage on the HTC Desire HD is partitioned – and the larger size of Android 4.0 – it would require re-partitioning device storage and overwriting user data in order to install this update. While technically advanced users might find this solution acceptable, the majority of customers would not. We also considered ways to reduce the overall size of the software package, but this would impact features and functionality that customers are currently using. Even after installing the update, there were other technical limitations which we felt negatively impacted the user experience.
We believe an update should always improve the user experience and carefully evaluate each update based on this criteria. While we are very aware of the disappointment from this decision, we believe the impact to user experience was too great. We recognize this is a change from our previous statement and for that we’re truly sorry.
Polecam poczytać komentarze pod wpisem HTC na swoim blogu:

http://blog.htc.com/2012/03/ics/

andy 29.07.2012 11:01

CM10 Alpha @ SGSIII

Jabba the Hutt 19.07.2012 09:56

Na portalach Androidowych pokazują się kolejne gadżety z tym systemem. Są to zegarki :
- Pebble Watch http://android.com.pl/news/sprzet/42...androidem.html
- Sony SmartWatch (http://www.telix.pl/artykul/sony-sma...y-3,47697.html)

Jak sadzicie,czy będzie to kompatybilne z każdym telefonem z Androidem ? Czy w przypadku Sony, tylko z Sony ? Bo jako zegarek plus pilot do smartfona, przeglądanie pewnych rzeczy (SMSy) bez wyjmowania telefonu wygląda nieźle. Może bym się skusił - choć od 11 lat nie mam zegarka...

andy 18.07.2012 14:12

Chłopaki ciężko pracują ;-)
http://www.phonearena.com/news/Cyano...nxiety_id32385

andy 14.07.2012 13:29

Steve Kondik o CM. Steve opowiada o budowie (ogólnie) Androida, o tym jak działa, do czego ma się dostęp, jakie rzeczy musieli przepisać itp. itd.
Jeżeli kogoś interesuje Android od podszewki to polecam zobaczyć cały filmik - trwa 111100 minut.

andy 10.07.2012 06:23

Android 4.1 Jelly Bean hits AOSP today
Cytat:

The news was let out by AOSP guru Jean-Baptiste Queru at just before 7PM EST today (about an hour before this posting.) JPQ said that the source code will be released today, and will be listed under the name "android-4.1.1_r1". There were some "replication delays", so we're to expect the code to hit the repo at around 9PM EST (6PM PST according to JPQ).
http://www.phonearena.com/news/Andro...-today_id32075

Jabba the Hutt 09.07.2012 08:31

Punk umarł dawno temu. Obecnie tu gdzie wypoczywam (JahGoostov) ;) , młodzież slucha (z telefonów i w samochodach) głównie rapu oraz disco techno i disco polo.

M@X 07.07.2012 00:42

Punks not dead! ^_^

BananowaPrawica 06.07.2012 23:27

Yo, i takie Ci pierdyknie:

Załącznik 59827

mods, no delete my post, this foto from Android bum bum by Instagram

Jabba the Hutt 06.07.2012 23:05

Google Now - Google zaczyna ustawiać nam życie. Gdyby to telefon sam, (czyli jego oprogramowanie) ustawiało nam to czego sobie wieczorem "na jutro" zażyczymy (czyli kiedy odjedzie tramwaj, jakie są rano korki, jaka pogoda, najnowsze newsy i inne potrzebne sprawy) to ok. Ale jak ma to szykować dla nas chmura Google i to z tego co u nas wyszpieguje, to do d... I to ma być bez naszego udziału. A potem jeszcze "Ale bułkę kup tu a nie tam, kawę weź ze Starbucksa a nie z domu, piwko z Kauflandu, nie z Biedronki" i zacznie nam życie ustawiać. Zrobisz fotę poznanej dziewczynie a Google powie "nieee, z tą Ci nie wyjdzie, to przecież biała, heteryczka, je mięso, nie czyta Wyborczej, nie ogląda Wojewódzkiego i nie była na giejparadzie" ;)

andy 02.07.2012 23:04

JB ALPHA@SGS2

JB ALHPA@HOX

Cytat:

To jest nazywane relatywizmem etycznym i jako takie jest ostro potępiane przez Krk i nie tylko. Nie idź tą drogą, bo skończysz w kryminale.
Jak już pisałem, łatwiej mi zrozumieć osobę, która piraci produkt za powiedzmy 150zł, niż taką która piraci za 3zł.
Obie rzeczy są naganne i złe, jednak piracenie aplikacji za kwotę 3zł jest rzeczą żałosną.

Nowości w JB od strony developerskiej. Jak dla mnie rozszerzane powiadomienia zrobią niesamowitą furorę :D
Szkoda, że do rozwijania nie automatycznego służy tylko jeden pojedyńczy gest - reszta to gesty dwoma palcami.
Oczywiście powiadomienie będące na samej górze rozwija się automagicznie.

Tutaj materiał:

BananowaPrawica 01.07.2012 21:45

Cytat:

O ile można zrozumieć jak ktoś piraci aplikację za 100-150zł, o tyle zrozumienie kogoś jak piraci za 3-20zł jest bardzooo trudne.
To jest nazywane relatywizmem etycznym i jako takie jest ostro potępiane przez Krk i nie tylko. Nie idź tą drogą, bo skończysz w kryminale.

andy 01.07.2012 18:16

Cytat:

Napisany przez Jabba
Wiesz Andy, wydaje mi się,że Android , choć to Linux, to jest taki Linux komercyjny.

Android nie jets w żaden sposób produktem komercyjnym. Android to darmowy produkt o otwartym kodzie źródłowym - http://source.android.com/
Cytat:

Na zwykłego PCtowego Linuxa, mamy większość aplikacji darmowych. Tymczasem po kilku dniach używania Androida, już zastanawiam się nad wydaniem kasy na Titanium Backup Pro, Mobile Odin i Set CPU.
Gdyby na tej platformie nie można było zarobić, to mało jaka osoba by programowała. Koszt aplikacji jest często bardzo niski - 3-10zł.
Znam kilka osób dla których wydanie 3zł na aplikację to zło, wolą spiracić. O ile można zrozumieć jak ktoś piraci aplikację za 100-150zł, o tyle zrozumienie kogoś jak piraci za 3-20zł jest bardzooo trudne.
Pójście do pubu ze znajomymi w weekend to koszt w okolicach 50zł, oczywiście zależy od miejsca, ilości towaru jaki zakupimy itp. Jakoś z tym nie ma problemu.

Nie chce uchodzić za jakiegoś świętego bo tak nie jest, ale narzekanie, ze niektóre aplikacje są płatne i kosztują 3-5zł to wstyd.

Z wspomnianych przez Ciebie aplikacji kupiłem SetCpu, zakup warty ceny, gdy nie używamy alternatywnych kerneli - one mają zazwyczaj opcję OC.
Titanium używam w wersji FREE i mi w zupełności wystarcza - tworzenie kopii aplikacji i ich danych, oraz przywracanie. Oczywiście jeżeli chcesz mieć zaawansowane opcje to trzeba zapłacić. TO tak samo jak chcesz mieć samochód z dodatkowymi poduszkami powietrznymi - płacisz więcej, niż bez.
Cytat:

Czyli jak bardziej wgryzasz się w Androida, to płatne aplikacje stają się konieczne. Na szczęście jest jednak sporo darmowych.
Myślisz, że bez płatnych aplikacji było by takie zainteresowanie ze strony Developerów?
Przesiądź się na iOS, lub WP7 to zobaczysz ile są życzą za banalne aplikacje...
Cytat:

Widzisz - biorąc pod uwagę,że Android to Linux i Google, aplikacje powinny bać darmowe.
Widzisz, to że Linux jest darmowy nie oznacza, że aplikacje na niego mają być darmowe. Taka sama sytuacja dotyczy Androida.
Sam chciałbym zobaczyć niektóre aplikacje z Windows na Linuksie, nawet w wersji płatnej. To by na pewno rozruszało ten system jeszcze bardziej.

Musisz zrozumieć, że programiści też muszą za coś jeść. Jeżeli nie będą mogli sprzedać swojego produktu, to pewnie go nie stworzą.

Osobiście jestem za OpenSource, aplikacjami darmowymi ale i za płatnymi rozwiązaniami. Moim zdaniem powinna być zachowana równowaga - te dwie społeczności powinny ze sobą koegzystować.
Cytat:

Ale Android jest popularniejszy od Linuxa bo telefony ma więcej ludzi niż kompy z Linuxem, więc można ich zmusić do płacenia za aplikacje. Przypominam,ze pod płatnym i komercyjnym Windowsem egzystuje mnóstwo programów freeware i praktycznie można się obyć w codziennym życiu bez płatności.
Ostatnio widziałem, wykład z Linusem na jednej uczelni. Właściwie to nie był wykład, a bardziej spotkanie gdzie odpowiadał na pytania.
Powiedział on, że z założenia Linux miał zdobyć popularność na desktopach. Obecnie Linux jest popularny wszędzie tylko nie tam.
Po drugie, nikt nie zmusza Cię do płacenia. Często są darmowe odpowiedniki, albo mają mniej funkcji, albo posiadają reklamy. Jeżeli nawet nie ma to są inne. Nawet jak jak nie znajdziemy odpowiednika to koszt takiego programu jest śmieszny. Nie mów że nie jesteś raz na miesiąc wydać 20zł na aplikacje/gry?
Cytat:

Napisany przez M@X
To win developerow, a nie tworce ekosystemu - sklepy sa oparte na prostych zasadach. Cene ustala tylko i wylacznie developer.

Ustala może i tak, jednak weryfikują ją użytkownicy. Sam natknąłem się na aplikacje, które nie były warte tego co autorzy chcieli - np. SPB Shell, cena ok 50zł. Gdyby kosztowała 15zł to zapewne bym kupił, bo launcher prezentuje się ciekawie, a tak... A tak używam GO Launcher EX.

----------
27 Czerwca odbyło się Google I/O, na którym zostały zaprezentowane nowości od wujka G.
Całą konferencję można było obejrzeć live na kanale YT. U Apple bez wydania 1500$ byś nie zobaczył ;)
Na koniec pierwszego dnia wszyscy obecni - ok 6k osób, dostało za darmo smartfona i tablet od Google.
Tutaj jest dostępny filmik z I/O: https://developers.google.com/events/io/
Tutaj podział na konkretne sesje: https://developers.google.com/events/io/sessions

Konferencji nie oglądałem na żywo, ale zobaczyłem ją później w kawałkach.

Poniżej kilka artykułów nt. konferencji, oraz produktów które zostały zaprezentowane:
http://antyweb.pl/google-now-podoba-...ac-jak-trzeba/

Google Now
http://youtu.be/pPqliPzHYyc

Google Voice Serach - rozwinięcie Google Voice Command, które zostało zaprezentowane na rok, albo dwa przed Siri - umożliwiało wysłanie smsa, zadzwonienie, wyszukanie lokalizacji na mapie i odpalenia nawigacji itp.

Obecna wersja Google Voice Search łączy to z tym, co oferuje nam WolframAlpha - dostajemy odpowiedź, a nie tylko odnośniki do naszego pytania.
Ponoć usługa działa o wiele skuteczniej niż Siri:
http://youtu.be/kDsOtdRtG0Q

Oprócz tego, dostajemy mapy offline - możliwość zapisania np. planu miasta. Obecnie podobno nie działa to u nas, choć mi udało się zapisać lokalizację lublina. Mapka zajmuje ok 72MB.

Sam Android nabierze jeszcze większej płynności dzięki projektowi Butter:
http://youtu.be/Q8m9sHdyXnE

Tutaj jest materiał o zmianach w JB w stosunku do ICS:
http://youtu.be/Yc8YrVc47TI

Ważniejsze zmiany w JB:
http://developer.android.com/about/v...elly-bean.html

M@X 26.06.2012 22:56

To win developerow, a nie tworce ekosystemu - sklepy sa oparte na prostych zasadach. Cene ustala tylko i wylacznie developer.

Jabba the Hutt 26.06.2012 21:56

Chodzi mi o fakt,że na Windows możesz w zasadzie ustawić się tylko na freeware. I są to całkiem dobre i skomplikowane aplikacje (EAC, Free Commander, jDownloader, liczne przeglądarki zdjęć, Firefox, Opera, Avira, Avast, CC Cleaner, uTorrent, BurnAware free, Foobar2000). W Linuxie Ubuntu mam w ogóle wsio za free. A tutaj już na początku "potknąłem się" o aplikacje, które w zasadzie tylko jako płatne, spełniają swoją rolę. I nie kosztują kilka złotych tylko od razu koło 20 zł.

Bartez 26.06.2012 16:59

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1213645)
Widzisz - biorąc pod uwagę,że Android to Linux i Google, aplikacje powinny bać darmowe. Ale Android jest popularniejszy od Linuxa bo telefony ma więcej ludzi niż kompy z Linuxem, więc można ich zmusić do płacenia za aplikacje. Przypominam,ze pod płatnym i komercyjnym Windowsem egzystuje mnóstwo programów freeware i praktycznie można się obyć w codziennym życiu bez płatności.

I bez andaluzji Edwardzie - Kapitalista tym bardziej chce wszystko za darmo ! :)

Jabba, a Ty dlaczego nie pracujesz za darmo? Przecież mógłbyś, nie? Skoro inni mają dawać Ci za darmo, to dlaczego Ty niby za swoją pracę pobierasz wynagrodzenie? Za cholerę nie jestem w stanie zrozumieć takiego rozumowania. Aplikacje, czy to na Androida, czy iOS sa naprawdę w śmiesznych cenach i ja, jak coś mi się spodoba i zaczynam z tego korzystać, to z szacunku do twórców i ich pracy płacę te kilka zł. Bo skoro jest to dla mnie przydatne, to dlaczego nie odwdzięczyć się jakoś za to.

Jabba the Hutt 26.06.2012 12:51

Jak myślicie ? Opłaca się zakup nawigacjo Don't Panic z mireo.pl ? Jakieś 40 zł chyba. A może lepiej coś darmowego ?

Jabba the Hutt 26.06.2012 10:06

Widzisz - biorąc pod uwagę,że Android to Linux i Google, aplikacje powinny bać darmowe. Ale Android jest popularniejszy od Linuxa bo telefony ma więcej ludzi niż kompy z Linuxem, więc można ich zmusić do płacenia za aplikacje. Przypominam,ze pod płatnym i komercyjnym Windowsem egzystuje mnóstwo programów freeware i praktycznie można się obyć w codziennym życiu bez płatności.

I bez andaluzji Edwardzie - Kapitalista tym bardziej chce wszystko za darmo ! :)

ed hunter 26.06.2012 00:23

Jabba, chciał być mieć wszystko za darmo? Komunista jesteś, czy co? ;)

Jabba the Hutt 26.06.2012 00:17

Wejdź na to forum : http://forum.android.com.pl/ i spytaj. Natomiast spróbować możesz zmienić ROM (na ten sam co masz) za pomocą programu Odin. Będziesz miał czysty system. Możesz przedtem zbackupować część aplikacji.

Wiesz Andy, wydaje mi się,że Android , choć to Linux, to jest taki Linux komercyjny. Na zwykłego PCtowego Linuxa, mamy większość aplikacji darmowych. Tymczasem po kilku dniach używania Androida, już zastanawiam się nad wydaniem kasy na Titanium Backup Pro, Mobile Odin i Set CPU. Taki Premium Downloader na Andka kosztuje 4 zł, jDownloader na PC i Linuxa jest za darmo. Torrentowe programy są jednak za darmo (uff). To może nie są wielkie sumy ale 20 zł za te lepsze już trzeba zapłacić. Testowo kupiłem DeadBeef Pro (muzyka), ten sam program na Linuxa jest free.
Czyli jak bardziej wgryzasz się w Androida, to płatne aplikacje stają się konieczne. Na szczęście jest jednak sporo darmowych. U Ciebie widzę fajne : Taxi Finder, moBilet, Transportoid, Bankomaty i inne. Muszę pobrać i potestować. Dzięki !

maly6 25.06.2012 23:08

Mam problemik z telefonem po wykonaniu roota. Wczoraj znalazłem opcję, że można zrobić to bez "czytania i szukania" tym programem http://www.unlockroot.com/ i po wczorajszym zrootowaniu telefonu dzisiaj praktycznie coś zjadało mi baterię przez cały dzień do końca, gdzie przy standardowym użytkowaniu telefonu gdzie bateria wytrzymuje spokojnie dwa dni. Kiedy nie podejrzałem to zawsze było zużycie baterii, czasami kilkadziesiąt mA a czasami kilkaset mA i bardzo dużo użycia miał "system android". Telefon to Samsung Galaxy S2. Dzisiaj zacząłem się bawić DroidWall i LBE tylko aby sprawdzić jakie aplikacje iakich uprawnień potrzebują do działania. Pomimo wyłączenia obydwu programów ( i innych którym dałem uprawnienia roota) dalej się coś działo z telefonem. Czy ktoś wie co to może być? Swoją ingerencję w system skończyłem na N70 i czasami jeszcze na symbianie v3 więc jestem troche do tyłu. Nigdzie nie doczytałem się co może być tego przyczyną. Przy okazji spytam się, który program najlepiej jest używać do dawania uprawnień czy DroidWall czy LBE?

Pozdrawiam

andy 25.06.2012 21:03

Cytat:

, zauważyłem,że z Androidem nie jest lekko. W Windows znajduję praktycznie większość aplikacji freeware.
Cytat:

Free Commander, Grabit, JDownloader, uTorrent i inne. W zasadzie na Andka jest mnóstwo darmówek w Google Play. Ale jak przychodzi co do czego i potrzebujesz mocnego narzedzia to co ? To jest PŁATNE :(
Za coś developerzy muszą jeść. Wydając na aplikację 3-20zł to chyba nie tak dużo? Jeżeli jeszcze jest nam przydatna.
Osobiście nie posiadam żadnego pirata, wszystko co mam to legalne wersje programów. Kilka upatrzyłem w promocjach po 30-50gr, czy po ok 1.5zł.
Mam też jednak kilka zakupów po 3-8zł, czy nawet za 20zł (Tasker).
Poza tym, w Google Play darmowe aplikacje to ok 63% całości, w sklepie Apple to ok 30%.
Załącznik 59752
Często różnica między płatną, a darmową wersją to reklamy - taka sytuacja jest w rewelacyjnym czytniku RSS - Reader HD.

Po ok tygodniu używania wersji FREE zdecydowałem się na zakup płatnej. I wiesz co? Śmieszne pieniądze to były. Do tego warto.

Jeżeli masz chwile to sobie zerknij na moją listę:
http://pastebin.com/raw.php?i=wUDFbzUB
Może Ci coś podpasuje ;-)

Jabba the Hutt 25.06.2012 11:35

Bawiąc się moim nowym gadżetem, który to fon (jak sądzę) jest w świecie broni palnej odpowiednikiem pistoletu Desert Eagle (0.50 cala) - zgadnijcie co to za fon :) , zauważyłem,że z Androidem nie jest lekko. W Windows znajduję praktycznie większość aplikacji freeware. Nie mówię o kolubrynach (Photoshop) ale o takich codziennych : Free Commander, Grabit, JDownloader, uTorrent i inne. W zasadzie na Andka jest mnóstwo darmówek w Google Play. Ale jak przychodzi co do czego i potrzebujesz mocnego narzedzia to co ? To jest PŁATNE :(

demek 23.06.2012 22:53

ale ja to wiem.
dlatego ani nas ani ich nie ma w kzk gop :D

M@X 23.06.2012 22:49

Demku, my i Tychy jestesmy postepowi. Ci z KZK GOP musza sie meczyc ;-)...

demek 23.06.2012 22:44

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1213374)
@Demek takie rozwiazanie jest super gdy mamy zamiar kupić bilet okresowy. Przy jednorazowych przejazdach lepiej spisuje się moBilet, czy SkyCash.

yyyyyyy

wrzucam 10-20 zl i jezdze. przy kazdorazowym "kasowaniu" karty widze ile mi zostalo. nie widze przewagi wyciagania telefonu i klepania w ekran lub klawiature i mam jeszcze taniej niz normalnie

ed hunter 23.06.2012 22:15

Z inteligo mam kartę tylko z paskiem magnetycznym i na podpis. :szczerb:

Reetou 23.06.2012 20:37

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1213375)
Pay pass też mam, wygodne jest bardzo, dodatkowo nie blokuje się kasy kolejce, bo cała operacja jest błyskawiczna,

Ta, szczególnie w oszołomie. Jakiś czas temu zauważyłem logo paypassa na kasie, ale za cholerę nie widzę czytnika, więc pytam się grzecznie, gdzie mam passnąć. A babeczka mi na to, że mam, owszem, paypassa, ale karta z chipem i tak musi trafić do czytnika i operacja musi zostać potwierdzona pinem... Cholera, to ktoś jeszcze wydaje karty bez chip'a?

ed hunter 23.06.2012 16:26

Pay pass też mam, wygodne jest bardzo, dodatkowo nie blokuje się kasy kolejce, bo cała operacja jest błyskawiczna, do 50 zeta bez PINu, aby tylko kasjerka wiedziała o co chodzi, ale już jest z tym dobrze, na początku były kłopoty. ;)
Jeszcze tylko żeby konto samo się uzupełniało... :D

Powyżej 50 złotych też można zbliżeniowo, ale PIN trzeba wtedy wpisać, a trafiłem raz, w Electro World, że przy 20 złotych i tak trzeba było wpisać PIN. :hmm:

andy 23.06.2012 16:20

@Demek takie rozwiazanie jest super gdy mamy zamiar kupić bilet okresowy. Przy jednorazowych przejazdach lepiej spisuje się moBilet, czy SkyCash.

@M@X tylko z taka kartą musisz przejść pod biletomat, kliknąć bilet jaki chcesz...

demek 23.06.2012 15:55

wole doladowac karte miejska i nie wyciagac telefonu w busie...

M@X 23.06.2012 15:52

Uzywam Mobileta, ale przesiade sie na PayPass - nie musze wpisywac nr bocznego ;-)...

andy 23.06.2012 15:29

Cytat:

Napisany przez M@X
Karte mam, z PayPass chetnie skorzystam - wygoda ponad wszystko :-)!

Wolę zakup biletu przez system moBilet. Uruchamiam aplikację, wpisuję numer boczny i.... gotowe. Bilet zakupiony. To jest dopiero wygoda.

demek 23.06.2012 14:57

za 20 lat nie bedzie juz iphonow. daje im jeszcze dwie generacje i bedzie klops

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:58.