Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

sobrus 22.10.2013 15:38

Andy, nie wszystko trzeba brać dosłownie. Oczywiście formalnie patrząc nikt ASOP nie zamyka, jednak co z tego jeżeli nigdy nie zobaczysz na półce w sklepie telefonu z systemem bez licencji Google.

Art nie mówi o zamykaniu systemu, raczej o zamykaniu i kontroli platformy działajacej na (częściowo) otwartym systemie oraz blokowaniu konkurencji.

Moim zdaniem jest dobry, choc ma potkniecia, porusza wiele ciekawych kwestii, dobre spojrzenie z daleka, z ogólnego i biznesowego punktu widzenia, nie tylko krótkowzroczne developerskie "przecież mam kody źródłowe na githubie".

Google robi genialną robotę grając wolności na nosie, nawet lepszą niż Canonical. Ja sie im nie dziwie, to nie instytucja charytatywna.

Utworzenie lepszej, konukrencyjnej platformy opartej na Androidzie jest ostatnią rzeczą która Google by się spodobała (to chyba logiczne), nic więc dziwnego że używają swojej pozycji aby nigdy do tego nie doszło i aby zachować pełną kontrolę nad tym gdzie platforma jako produkt biznesowy podążą i kto z tego ma mieć profity. To jest kwintesencja tego arta.

I wcale nie muszą w tym celu zamykać kodu.

andy 22.10.2013 07:02

Artykuł kłamie. Google nie zamyka Androida... No ale M@X jak zwykle modląc się przed kapiczką Jobsa musiał coś wkleić aby rozpętać flame ;)

Od pierwszych wersji usługi Google miały zamknięty kod. Jednak usługi Google != Android.

M@X 21.10.2013 20:33

http://www.makoweabc.pl/2013/10/google-zamyka-androida/

ed hunter 01.10.2013 03:05

"Zaraz, za wcześnie na lizanie się po fiutach." :>

szczuru 01.10.2013 01:28

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1262151)
Prosi się tu o jeden cytat z Pulp Fiction.

"A teraz pójdę do domu i tam dostanę zawału."

? ;)

ed hunter 01.10.2013 01:08

Prosi się tu o jeden cytat z Pulp Fiction.

Smartek 30.09.2013 21:40

Ilość załączników: 1
U mnie to samo :(

M@X 30.09.2013 21:18

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1262134)
To Android - na pewno coś się przycięło przy zliczaniu ;-).

No i znowu...

Smartek 30.09.2013 21:01

To Android - na pewno coś się przycięło przy zliczaniu ;-).

andy 30.09.2013 21:01

Prośba o głos http://pomysly.transportoid.com/foru...-do-kalendarza

andy 30.09.2013 20:42

Jeżeli te statystyki nie kłamią, to tak.

Smartek 30.09.2013 20:36

Przejechałeś 3 kilometry paluchem? :-D

andy 30.09.2013 20:09

Ilość załączników: 3
;)

Załącznik 63330
Załącznik 63331Załącznik 63332

andy 18.09.2013 20:07

A mobile OS by the users, for the users
http://www.cyanogenmod.org/blog/a_new_chapter

andy 19.08.2013 22:30

;-)
Załącznik 63046

demek 10.08.2013 13:06

Moze mi ktos powiedziec jak w GO Sms PRO wylaczyc chat? Chce zwykla liste folderow a nie pieprzonego czata.

Zmielilem wszystkie ustawienia i nie widze.

demek 10.08.2013 01:42

Zawitala do mnie Motka Defy.

Nie chce mi sie teraz wiec z rana root i zmiana romu :D

andy 09.08.2013 23:34

Odpowiednik ale dla Firefoksa?
https://play.google.com/store/apps/d...wowarski.krome

@Berion u mnie jest fstab (/system/etc/vold.fstab)

Zawsze możesz wykonać polecenie mount żeby zobaczyć co i jak masz podmontowane:

Cytat:

root@android:/ # mount | grep sdcard
/dev/block/vold/179:65 /storage/sdcard0 vfat rw,dirsync,nosuid,nodev,noexec,relatime,uid=1000,g id=1015,fmask=0702,dmask=0702,allow_utime=0020,cod epage=cp437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,utf8,errors=remount-ro 0 0
tmpfs /storage/sdcard0/.android_secure tmpfs ro,relatime,size=0k,mode=000 0 0

Berion 05.08.2013 10:56

W jaki sposób mogę podejrzeć jak Android montuje mi partycje? Nie widzę u siebie fstab.

A chciałem wyłączyć jedną. Którąś z partycji z flasha, montuje mi jako "/media/ext_card/" i niektóre programy chcą tam zapisywać dane, a nie na "/mnt/sd_card/". W ogóle nie bardzo rozumiem dlaczego pierwsze jest widziane jako to drugie. Kiedy w np. w Titanium Backup wybieram sd_card to zapisuje mi nie na karcie a na tej wewnętrznej.

- - -

Czasami mi się freezuje telefon na ekranie blokady... Jak poczytałem opinie w sieci to nie jestem sam z tym problemem.

- - -

Niby fajny telefon, a jednak ch*y... :|

Berion 30.07.2013 17:11

Nie rozwiąże bo telefony mają zablokowany boot ldr i nikt niczego bez hackowania nie wgra.

sobrus 30.07.2013 12:13

Już o tym pisałem, jestem jak najbardziej za.
Szkoda tylko że baza telefonów pozostanie zapewne ograniczona.
No i póki co nie ma otwartego repozytorium programów.
Ale jest Amazon Market - to i tak już całkiem nieźle.

nimal 30.07.2013 12:07

powstaje ciekawy projekt
miejmy nadzieje, ze sie rozwinie :)
http://www.cdrinfo.pl/news/replicant...android-47253/
rozwiazalby problem otwarotosci androida

sobrus 30.07.2013 12:01

W linuksie są moduły, mogą być wspawane lub dołączane zewnętrznie (np przez modprobe). Oczywiście moduły mogą być zamknięte.

Najczęściej (choć nie zawsze) każde nowe jądro wymaga poprawek w sterownikach, ale dopóki poruszasz się w obrębie jednego np 3.1.1 , 3.1.11 - pasują te same.

Jeżeli za obsługę sprzętu faktycznie odpowiada Linux to Android 4.0 i 4.1 powinny działać na tych samych sterownikach (kernel 3.0), natomiast 4.2 już bedzie wymagało poprawek (bo ma 3.4).
Jakieś różnice na pewno dochodzą tez w obsłudze grafiki (coś jak update x.org) ale ani jedno ani drugie nie powinny powodować że nagle sprzęt jest nagle "zły". Każdy układ graficzny spełnia swoje standady (w Androidzie to chyba OpenGL ES) i nawet jeżeli będzie za słaby na gry, to nowy Android by na nim biegał. To samo procesor - jest kompatybilny z ARM i nie ma tak, że nagle Android przestanie na nim działać.

Po prostu nie chcą wypuszczać uaktualnień do niczego poza najnowszymi układami i słuchawkami. Dlatego Qualcomm chce posłać Snapdragona S3 do piachu, a HTC swoje starsze słuchawki. A najlepiej jak się dobiorą i wspólnie będą trąbić że "stara słuchawka na starym układzie jest za słaba". Ale podsyłanie im nowego Androida pół roku wcześniej tej postawy nie zmieni. Firmy takie jak nVidia, Qualcomm i Imagination Technologies aktywnie odmawiają wypuszczenia specyfikacji swoich układów, więc mogą rynkowo ubijać je kiedy zechcą.

Berion 30.07.2013 11:46

Jedyny poważny zarzut jaki mam to zablokowany boot loader i brak recovery. Na stocku można żyć, trochę powalczyłem, ale nie mogę powalczyć bardziej w obawie że nie będę miał jak odratować telefonu.

Nawet mam gdzieś te aktualizacje i bezpieczeństwo, które i tak jest złudne i nie wiem czy w telefonie w ogóle potrzebne (przynajmniej w moim ;p). Wystarczyłoby jakbym mógł wszystkie prywatne dane trzymać na karcie, która jest szyfrowana, a przy starcie systemu, pytałby się mnie o hasło (wolałbym wzór, bardzo mi się to spodobało :D).

- - -

Z tymi sterownikami to nie rozumiem jak jest. W Linuksach jak rozumiem są wspawane w jądro tak? Czy nie można było tego wyprowadzić na zewnątrz? Coś jak chyba jest w OS X (kernel extension). Chyba bo to też dla mnie póki co czarna magia, także mogę się mylić. ;p

sobrus 30.07.2013 08:01

Dobra dobra, poczekam aż ta komunikacja zacznie działać. Wszystko w Androidzie wyglada super... na papierze....
Na razie to tylko totalny bełkot, w sumie nic to nowego nie wnosi.

Google będzie udostępniało wcześniej PDK, a producenci mogą dalej lać na to, ze względu na swoje zagrania marketingowe. Czyż nie tak? Więc gdzie to usprawnienie?
Jedyne co zyskamy, to to że telefony które i tak miały dostać aktualizacje - dostaną ją troche wcześniej. Big deal.

Chyba że faktycznie przyjmiemy że całe zło za brak aktualizacji ponoszą producenci układów SoC. W takim razie proszę mi powiedzieć dlaczego jeden telefon firmy HTC oparty na tym samym hardware co drugi ma aktualizację a inny nie ma? Ktoś tu chyba coś ściemnia, a Google udaje że tego nie widzi.

Fajnie by było, gdyby Google umożliwiło olanie systemu producenta na rzecz "vanilla" androida i pobieranie updatów bezpośrednio od nich. TO by było usprawnienie.

W dodatku Android to chyba jedyny system na świecie, gdzie dwuletnie raptem hardware może być "niekompatybilne z nową wersją systemu"!. Choć nie wynika to ze specyfikacji.
To ewenement w skali światowej. Dziesięcioletni Radeon 9700 jest kompatybilny z Windows 7 x64 (bo wspiera dziesięcioletnie DX9) i nikt się nie zastanawia czy Crysis 3 na tym pójdzie z prędkością 2 fps czy 3 fps.
Nie ma przy tym mowy, aby sterowniki ze starszego Androida poszły na nowszej wersji. Producenci chyba piszą je od nowa. Nie dostaniesz aktualizacji z 4.0.3 do 4.0.4 bo ... nie ma driverów... za mało ramu... szarańcza... zaraza ... powódź była w Tajlandii!. Padam. Dobrze że sterowniki z Visty chodzą pod 7 SP1 co :)

Ale - jak czytamy - "Snapdragon S3 nie dostanie Jelly Bean 4.2". ! LOL. Z tego co wiem Andy ma 4.2 na Snapdragonie S3 od dłuższego czasu (odinstaluj natychmiast bo łamiesz prawa fizyki!). Rozumiem że każdy nawet najbardziej lowendowy telefon na 4.2 jest mocnieszy od HTC Sensation. W sumie musi być, bo inaczej będzie strasznie lagować. Przecież android 4.2 jest szybszy ||

Producenci walą mega ściemę dla ciemnej masy, aby sprzedać swoje badziewie i Google nic tu nie poradzi głaskaniem ich i dostarczaniem im Androida 5 na rok przed premierą.
Co ma nie dostać systemu i tak nie dostanie.

No ale dobra, wierze na słowo. Z niecierpliwością czekam na aktualizację do 4.3 dla mojego gSmarta (Snapdragon S4 więc na pewno się załapie!) a nawet może do HTC Wildfire. Bo teraz ma się wszystko zmienić, radujmy się!

edit:
żeby nie było prosze zauważyć że nigdzie w tym poście nie narzekam na Goolge! To bardzo miłe że się starają, tylko zabierają się trochę nie od tej strony co trzeba.

andy 29.07.2013 18:04

Spójrz ile obaj w jeden dzień napłodziliście :P - HIPOKRYCI :P ;)

btw, http://android.com.pl/artykuly/14027...zane-szybciej/

Berion 29.07.2013 17:51

Mam już kupować myszkę ze specjalnym scrollem i monitor 10:16? :D

andy 29.07.2013 17:48

Włączę się do dyskusji po 1 sierpnia :D

Berion 29.07.2013 17:34

Już wymyśliłem o co chodzi z tymi tapetami. :P

Nie można wybrać żadnej na cały ekran dlatego, że to jest jedna tapeta na kilka pulpitów i dlatego takie dziwnie proporcje przycinania. Czyli trzeba sobie przygotować tapetę w rozdzielczości X+X na Y. Wtedy można dopasować idealnie. Pomysł nawet nie najgorszy, ale skrajnie nie intuicyjny.

Zrobiłem sobie taką (dla ekranów 480x854 i 5 pulpitów):

sobrus 28.07.2013 13:32

Będzie się rootowało przez Sailfish albo UbuntuOS :D
Jeżeli będę bez problemu mógł kupić słuchawkę bardziej w kierunku Linuksa i opensource niż Android, gołe procesy bez tej pokracznej maszyny wirtualnej itp - to na pewno to zrobię.

Berion 28.07.2013 13:27

Ano to prawda.

Zapowiada się nawet gorzej bo chcą zaimplementować SELinux. Ciekawe jak teraz będzie się rootowało...

sobrus 28.07.2013 13:13

No tak, Android nie jest do końca otwarty. Cały soft który robi userów w bambuko (wliczając soft google) jest zamkniety. Ale nawet gdyby nie był to i tak marna to pociecha - zwykły user nawet mając dostęp do kodu i tak jest bezbronny.

I właśnie o to mi chodzi. Co z tego że Android jest otwarty skoro porobili takie "backdoory" i bezpieczeństwa nie ma? Cały podejrzany kod wyniesiono poza GPL i poza kod dostępny w ASOP i preinstalują go na każdej słuchawce. Otwartość Androida nikomu więc bezpieczeństwa nie gwarantuje ani end-user skorzystać z niej nie może - bo ma wgrane co ma i tylko tyle.

Ja wiem że sam Android w czystej postaci nigdzie nie szpieguje, zgoda (nikt nie jest na tyle głupi żeby taki kod robić opensource) - ale taki Android nie występuje w sklepach :(
Ja nie chce teoretyzować, patrze na to co mogę kupić.

Otwarty w całości jest tylko Replicant. Działa aż na - uwaga - dziesięciu urządzeniach.
http://replicant.us/
I podejrzewam że ten system faktycznie jest bezpieczny, dopóki ktoś nie zainstaluje Google Play.

Cytat:

Napisany przez Berion
Nie wiem dlaczego tak jest, ale to jest absurdalne żeby taki komputer z tak prostym OSem miał takie problemy.

Lepiej bym tego nie napisał.

Berion 28.07.2013 13:05

Co by nie mówić, odkładając na bok tę ironię Sobrus, to też tak nie jest do końca. Ta otwartość jest pozorna, co z tego że system jest otwarty kiedy:
  • operator instaluje masę swojego, zamkniętego softu, którego nie da się normalnie wyrzucić lub nawet wyłączyć
  • producent telefonu blokuje bootloader, a użytkownik dostaje ograniczone prawa użytkownika

A więc w normalny sposób, nie tracąc gwarancji nie jestem w stanie:
  • wgrać czystego systemu operacyjnego,
  • ponieważ dodatkowo nie będę mieć sterowników do np. kamery
  • odratować telefon w razie fuckupu
  • pozbyć się zamkniętego oprogramowania

Czyli koniec końców, na moje oko pod tym względem nie różni się to niczym od iOS czy WP, mimo że jest otwarty.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1256919)
może Twój telefon po flashu nie będzie miał gwarancji. Ale co do reszty trafiłeś w samo sedno :D

Ja już nie mam gwarancji, zmieniając uprawnienia do plików, a co tu mówić o custom romie. :D

Cytat:

Na to wychodzi. Poza tym to potęga otwartego oprogramowania. A że dane Beriona są już pewnie wysłane do kilkunastu firm - to wielkie bezpieczeństwo. Jak je utraci każdy mu te dane przywróci.
Wiesz, to tak nie do końca prawda. Aplikacje firm trzecich (guglowe zresztą też) są zamknięte.

I pewnie tak bo nie mam siły sprawdzać czego konkretnie potrzebuję, aby korzystać ze sklepu Google. Sama aplikacja działa, ale instalować się nic nie da bez odblokowania pierdyliarda innych usług Google. A więc dla świętego spokoju (i żeby nie używać Blackmarketu, który ten problem rozwiązałby w trymiga...) odblokowuje na ten czas w firewallu wsio - bo tak wygodniej... Diabli wiedzą co mi te aplikacje Sony i Gugla wysyłają (a mój router nie loguje ruchu... nawet nie mogę mu w bebechy zajrzeć bo ssh nie obsługuje). :|

Cytat:

Co do lagów i freezowania na kilka sekund - to chyba normalne skoro się ma tylko jeden rdzeń 1Ghz, 512MB ram i odpala aż kilka prymitywnych aplikacji na raz Pocieszę Cie że nie tylko na Sony tak jest i że to nie wina Google.
Nie wiem dlaczego tak jest, ale to jest absurdalne żeby taki komputer z tak prostym OSem miał takie problemy.

Dzisiaj już trochę ostygłem, ale pierwsze dni były trudne. :D

sobrus 28.07.2013 12:50

Cytat:

Napisany przez sergeron (Post 1256931)
@sobrus Który plik na androidzie jest odpowiedzialny za jasność ekranu, bo czasami nawet ta najciemniejsza jest za jasna?

u mnie jest to

/etc/light_sensor.ini

są tam progi światła w luxach (0-65536) oraz odpowiadające im natężenie podświetlenia ekranu (0-255). Ale nie wiem czy w każdym telefonie jest tak samo :hmm:

Ja ustawiłem tak.

Kod:

# light sensor setting
AutoBrightnessUpperLevels 20 2000 65536
AutoBrightnessLowerLevels 0 15 2000
LcdBacklightValues 1 90 255
DeltaUpper 1 1 0
DeltaLower 0 1 0
ButtonBacklightValues 255 255 255
KeyboardBacklightValues 255 255 255
LightSensorWarmupTime 1000

Niestety - niezależnie od ustawień po paru dniach sensor przestaje działać w sposób ciągły (tzn odczytuje tylko wartość w momencie włączenia telefonu) i trzeba restartować telefon. Jeszcze nie ustaliłem co jest tego przyczyną ale nie chce już mi się. Pewnie zwalony driver, a może android ubija gdzieś proces odpowiedzialny.za monitorowanie. 99% userów nawet by nie zauważyło że jest coś nie tak. Model mojego sensora światła to Capella cm36283. Jakby ktoś chciał grzebać, to wszystkie te urządzenia podpięte są do magistrali i2c (/sys/bus/i2c).

edit: może 65536 jest poza zakresem, zmieniłem na 65535 i warmup time na 10000 ciekawe czy dalej się będzie zawieszać.

ynsiwy 28.07.2013 11:01

@up możesz spróbować programu lux auto brightness, z tym że jest on płatny, ale możesz ustawić podświetlenie ekranu jak Ci się podoba, jest zdecydowanie lepszy od wbudowanego trybu auto. Zdecydowanie wart swojej ceny

https://play.google.com/store/apps/d...d=com.vito.lux

sergeron 28.07.2013 10:30

@sobrus Który plik na androidzie jest odpowiedzialny za jasność ekranu, bo czasami nawet ta najciemniejsza jest za jasna?

ynsiwy 28.07.2013 09:28

A co do tapety, tak jak pisałeś musisz z większej tapety wybrać interesujący Cię fragment, albo zainstalować inny launcher który obsługuje przewijana tapetę np nova launcher, albo apex.

sobrus 28.07.2013 09:19

Na to wychodzi. Poza tym to potęga otwartego oprogramowania. A że dane Beriona są już pewnie wysłane do kilkunastu firm - to wielkie bezpieczeństwo. Jak je utraci każdy mu te dane przywróci.

Co do lagów i freezowania na kilka sekund - to chyba normalne skoro się ma tylko jeden rdzeń 1Ghz, 512MB ram i odpala aż kilka prymitywnych aplikacji na raz :sciana: Pocieszę Cie że nie tylko na Sony tak jest i że to nie wina Google.

czary2mary 28.07.2013 09:17

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1256919)
@Berion

Widzisz, wybrałeś Sony. To Twoja wina. Trzeba było wybrać lepszą implementację Androida. Byle nie Samsung, HTC, LG, Sony, Gigabyte, Motorola, Asus, Alcatel, ZTE i Huawei. Zapewniam Cię, że w ASOP tapete zmienia się bez problemu a lagi są złudzeniem. Funkcji których Ci brakuje nie ma na pewno w żadnym innym telefonie na świecie.

Nie wiem co sobie wyobrażałeś kupując telefon tak podrzędnej firmy jak Sony, której nie stać na opłacenie dobrych programistów, potrafiących napisać na Androida działający Launcher ze zmianą tapety...

Do instrukcji kupowania telefonu możesz jeszcze dodać: i pamietaj, że być może Twój telefon po flashu nie będzie miał gwarancji...

Sugerujesz że konsole są prostsze||:hmm:;)

sobrus 28.07.2013 09:07

@Berion

Widzisz, wybrałeś Sony. To Twoja wina. Trzeba było wybrać lepszą implementację Androida. Byle nie Samsung, HTC, LG, Sony, Gigabyte, Motorola, Asus, Alcatel, ZTE i Huawei. Zapewniam Cię, że w ASOP tapete zmienia się bez problemu a lagi są złudzeniem. Funkcji których Ci brakuje nie ma na pewno w żadnym innym telefonie na świecie.

Nie wiem co sobie wyobrażałeś kupując telefon tak podrzędnej firmy jak Sony, której nie stać na opłacenie dobrych programistów, potrafiących napisać na Androida działający Launcher ze zmianą tapety...Miej pretensje do Sony, ja do Gigabyte, a Stefek do Samsunga.

Do instrukcji kupowania telefonu możesz jeszcze dodać: i pamietaj, że być może Twój telefon po flashu nie będzie miał gwarancji. Ale co do reszty trafiłeś w samo sedno :D

Berion 27.07.2013 18:48

Mam takie pytanie... Jak mogę ustawić tapetę w tym wujowym Sonowskim launcherze? :/ Na Cyanogen Mod po prostu wybierałem obrazek (czy to z poziomu jakiegoś programu czy z menu konfiguracji androida) i ustawiał na tapetę... Czyli normalnie.

Na tej Xperii nie mogę tak zrobić, bo jak chce ustawić tapetę to pyta się w czym otworzyć i czy zawsze ma tym otwierać czy tylko tym razem. Jak wybiorę "Tapeta" to przenosi mnie do tego gównianego edytora systemowego (Sonowskiego) i owszem mogę ustawić na tapetę ale wcześniej muszę określić pole z tego obrazka. Rzecz w tym, że obrazek jest wielkości natywnej rozdzielczości ekranu, a pole może być tylko kwadratem i na dodatek nie da się tego poszerzyć nawet na całą szerokość tego obrazka. WTF? Jak nie wybiorę aplikacji "Tapeta" tylko np. "QuickPIC" to otwiera się w tym,że programie, chcąc jednak ustawić tapetę z poziomu tego programu, znowu pojawia się to menu i koło się zamyka. Czy ja mam to wspawać w partycję systemową bo z tymi tapetami takich problemów nie ma?

Aha, uprzedzając pytanie: było tak od nowości. Czyli przed rootowaniem, przed czystką etniczną i po systemowym wipe.

Takie coś znalazłem, gościu ma zdaje się ten sam problem:
http://talk.sonymobile.com/thread/54...art=0&tstart=0

Czyli co? Mam do tego zainstalować zewnętrzną aplikację albo... wybrać zrobić większą tapetę tak abym miał widoczne to co chce po wycięciu z niej tego obszaru? Niech mnie ktoś uszczypnie, to się nie dzieje naprawdę...

- - -

Pytanie nr. 2 czy da się tak zrobić, aby dźwięk dzwonka był odtwarzany cały czas a nie tylko raz...? Co za łeb wymyślił aby odtwarzać tylko raz, czyli zwykle sekundę/dwie?

- - -

Zaczyna mnie wnerwiać ten telefon. Widzę braki w podstawowych funkcjach, gdzie nawet na antykach takich problemów nie było. Potrafi się czasem przywiesić, szarpnąć animacją, czasami po odblokowaniu freezuje mi się ekran na kilka sekund. :sciana:

- - -

Cytat:

btw. z ciekawości: co byś polecił ze świetną implementacją Androida, bez błędów, bez żadnego szpiegowskiego softu, łatwymi aktualizacjami na 2 lata, wymienną baterią i powiedzmy średnia półka.
Instrukcja kupowania telefonu z Androidem... :|
1. Wchodzisz na stronę grupy zajmującej się custom rom-ami, np. Cyanogen Mod i sprawdzasz na które urządzenia mają przygotowane.
2. Wybierasz z listy telefon, który Ci się podoba i czytasz changelog czy wszystko działa...
3. Upewniasz się, czytając opinie na forach czy aby na pewno...

Albo męczysz się na stockowym rom-ie przeładowanym gównem...

Nie wiem czy się śmiać czy płakać. ;)

sobrus 27.07.2013 15:43

Nie jest ważne ile jest Androida w CM - nawet idealna kopia nie jest formalnie Androidem. A te "drobne usprawnienia" nie są wcale takie drobne. Google nie ma żadnego wpływu na to co zostanie z CM wycięte, a co dodane.
Tak samo jak Canonical nie ma wpływu na Minta.

I te "drobne usprawnienia" to właśnie powód, dlaczego Android jest "be", a CM nie. Chociaż jak się głebiej zastanawiam to w zasadzie CM wcale nie jest dużo lepszy. I tak żeby skorzystać np. z Google Play trzeba zainstalować cały ten szajs i zostajemy z tym samym... tak?

Dalej dałeś się juz ponieść fantazji. Nie mogłem poznać poprzednich telefonów bo nie miałem ich kodu źródłowego? Bez jaj. A myślisz że kod źródłowy Androida to czytam do snu? Na oczy go nie widziałem, bugi wyłażą na lewo i prawo i serio ciężko ich nie zauważyć. I dalej próbujesz zwalić wine na producenta, co nie jest prawdą - te same błedy są też u innych.

Więc co radzisz przyszłym posiadaczom Androida? Żeby porównali "implementacje" przed zakupem i wybrali najlepszą? Niby jak? Przeczytać kod źródłowy? Napisać list do każdego producenta? Czy może polizać każdy telefon? A może po prostu niech kupią coś innego.

Palma (kilka modeli) miałem 6 lat. PocketPC i WM też coś koło tego (też kilka urządzeń). I nie wmawiaj mi że ich nie poznałem, nie czy nie miałesz szansy sprawdzić. Bo grzebałem dość dokładnie łącznie z programowaniem PalmOS przez API systemowe oraz z jego pominięciem. Nawet pierwszego palma podłączałem do sieci przez IrDA i GPRS. I mówie to z pełnym przekonaniem, że tamte systemy stabilnością i dopracowaniem biły Androida na głowę, a aktualizacje nie były potrzebne. Sprzęt działał dokładnie tak jak go zaprojektowano.

Ale wiesz... w sumie nie chce mi się dalej kłócić to co powiesz na to:

"Android to co prawda system doskonały, ale producenci są do kitu, wszystkie telefony mają mniej lub bardziej schrzanioną implementacje i w zasadzie nie warto ryzykować kupna jakiegoś szmelca. To zasługa otwartego kodu - każdy może go schrzanić jak tylko mu się podoba i producenci chętnie z tego korzystają || A jeszcze chętniej ze świętego prawa do braku aktualizacji po pół roku. Oczywiście możecie sobie ściągnąć kod źródłowy ASOP, dodać sterowniki, skompilować i zainstalować - ale nie wiem czy się Wam będzie chciało"

btw. z ciekawości: co byś polecił ze świetną implementacją Androida, bez błędów, bez żadnego szpiegowskiego softu, łatwymi aktualizacjami na 2 lata, wymienną baterią i powiedzmy średnia półka.

andy 27.07.2013 09:42

Cytat:

Napisany przez Sobrus
Mimo tak długiego wykładu dalej zostaje przy swoim, że CM to nie Android.
Nie przekonałeś mnie ani trochę i nie widzę żadnej różnicy między Google a resztą świata.
CM tylko bazuje na Androidzie. Nigdzie nie znajdziesz oficjalnego potwierdzenia, ze jest Androidem.

Nie tylko bazuje. Mam CM od ok roku non stop i to jest czysty android (AOSP) + drobne udoskonalenia. Każda nowa wersja bazuje ma jako bazę nowego Androida. Oczywiście nie mogli nazwać tego Android MOD ze względów prawnych/licencyjnych - nazwa Android jest zastrzeżona.

Cytat:

LMDE to też nie Debianem, choć pakiety są 100% zgodne (więcej - to są dokładnie te same pakiety). Mint też nie jest Ubuntu. Co z tego że 15 bazuje na 13.04, a 14 bazuje na 12.10? I jest 110% kompatybilny? Absolutnie nic.
Widzę, że nie zrozumiałeś o co mi chodziło. Przeczytaj sobie raz jeszcze w jakim kontekście to napisałem.

Ubuntu to fork Debiana w takim znaczeniu, że każda nowa wersja Ubuntu nie bazuje na nowej Debiana. Ubuntu poszedł swoją drogą. Obecnie każdy pakiet od Debiana będzie pasował, jednak w drugą stronę już nie. Wróć sobie raz jeszcze do tego co pisałem i postaraj się zrozumieć to co chciałem tam uchwycić.

Cytat:

Powiedzenie że CM to Android jest moim zdaniem dopuszczalne, sam tak potocznie mówię, ale formalnie nie jest to prawda. Nie jest też "wersją" Androida, bo wersje to 2.3, 4.0, 4.1 itd. CM to osobny, niezależny od Google, system bazujący na otwartym kodzie Androida.
Nowa wersja CM wychodzi po pojawieniu się nowej wersji Androida - bazuje na niej. Jeżeli Google doda jakieś rzeczy do nowego Androida, które CM miał, to oni je usuwają - tak było w przypadku przycisków w pasku. Po pojawieniu się ich w Androidzie CM usunął swoje.

CM jest niezależny, ale bazuje na nowych wersjach Androida. Oni się nie rozeszli jak Ubuntu z Debianem.

Cytat:

Równie dobrze twórcy CM mogą od następnej wersji zrobić całkowitą niekompatybilność z produktem Google (wystarczy mała zmiana w kodzie). Dalej będziesz twierdził że to Android? Przecież wolno im.
Teraz sobie teoretyzujesz. Obecnie CyanogenMOD jest kompatybilny. Należy więc mówić o tym jak jest teraz a nie fantazjować jak może być.

Cytat:

Nie twierdze, że inne telefony były idealne. Twierdzę tylko że kontrola jakości oprogramowania w telefonach z Androidem dostępnych w sklepach jest żenująco niska. Nigdy nie widziałem takiej plagi bugów jak w urządzeniach na Androidzie. To zupełnie nowa "jakość" na rynku. Niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu.I mój telefon nie jest tu żadnym wyjątkiem.
Co ma do tego Google? Każdy producent powinien dbać o swoje. To że tego nie robią to nie jest wina ani Google ani Androida. Ciekawe czy poprzednie systemy też mogłeś poznać na wylot żeby ocenić jak jest na prawdę - nie mogłeś bo miały zamknięty kod.

Cytat:

Dla Ciebie najważniejsze jest, że "winni są producenci" i gdzieś tam jest "Android idealny". A mi wisi kto jest winny. Stwierdzam fakt, że roi się od błędów, a Google pozwala na tym umieszczać swoje logo. Upstream też nie jest od nich wolny.
Jeżeli ktoś błędnie zaimplementuje standard AES w swoim programie/urządzeniu to winnym jest autor implementacji a nie naukowcy, którzy stworzyli algorytm.

Cytat:

Jeżeli tak ma wyglądać moc otwartego oprogramowania - to szczerze ja wole telefon z zamkniętym, bo w poprzedniej słuchawce z WM6.0 (nawet nie 6.1) znalazłem błędy DWA, a w PalmOS na siedmiu urządzeniach - żadnego.
Wierzyć mi się nie chce. Gdybym miał czas to bym dokładnie przeszukał sieć pod tym kątem. Pewnie bym znalazł więcej niż jeden, czy dwa błędy...
Być może nie przejrzałeś tych systemów tak dobrze jak Androida i stąd przeświadczenie, że miały mniej błędów.

Cytat:

I nigdy nie miałem do nich aktualizacji systemu, bo po co? Kupuje coś co ma działać bez aktualizacji. Android wygląda przy nich jak tani, pisany na kolanie i "na odwal" system dla tanich urządzeń i tak też działa.
Zdecydowałeś się na telefon, który miał takie a nie inne minusy i teraz narzekasz na nie - trzeba było wybrać inną implementację.
Żaden system nie jest idealny. Kiedyś takie urządzenia były mało popularne - nikt praktycznie nie podłączał ich do sieci w sposób jaki teraz się to robi, więc tak na prawdę nie można ich było wykorzystać i dokładnie sprawdzić.
Jeżeli chodzi o aktualizacje to o prostu producenci mieli Cię i innych w dupie. Nie ma systemu bez błędów - widać to chociaż po Windowsie - co miesiąc paczka z aktualizacjami. Pojawiają się kolejne wersje Windows Phona, iOS...

Cytat:

Narzekam, ponieważ nie zamierzam nikogo usprawiedliwiać ani bezpodstawnie wielbić.
Mój telefon sprzętowo wad żadnych nie posiada. W porównaniu z Twoim ma tylko gorszy system. Ma niestety Androida, a nie CM, który jest lepszy.
Gdybym miał CM zapewne narzekań byłoby mniej. Na szczęście juz teraz narzekać nie muszę, bo jest poprawiony. Android Sobrus Edition Nie idealny ale używalny.
CM nie jest o tyle lepszy co bardziej funkcjonalny - ma rzeczy, których AOSP nie posiada.

Tu nie chodzi o usprawiedliwianie - Ty po prostu na siłę próbujesz pokazać wady których nie ma. Nie lubisz Google z tego czy innego powodu i na siłę krytykujesz Androida. Często ta krytyka jest bezpodstawna, często mnie też dziwi - wytykanie Androidowi, żę nie posiada ograniczenia dostępu do pewnych funkcji systemu w aplikacjach - jakoś w systemie stacjonarnym to Ci nie przeszkadza...

Cytat:

Android jest super bezpieczny, tylko telefony na Androidzie nie są. Przecież to nie ma sensu.

Nowe uprawnienia to bardzo miłe z ich strony. Duży plus - teraz faktycznie do czegoś będą się nadawać. Ciekawi mnie jednak czy równie dobrze radzić sobie będzie z aplikacją "Usługi Google" jak z facebookiem ||
Czy ja mówiłem, że jest super bezpieczny? Jest bezpieczniejszy niż np. iOS - wrzucałem linki, poczytaj zapoznaj się.
Zobacz też, że większość luk jest znajdywana w programach stworzonych przez producentów, a nie w kodzie systemu Android.

sobrus 27.07.2013 09:12

Android jest super bezpieczny, tylko telefony na Androidzie nie są. Przecież to nie ma sensu.

Nowe uprawnienia to bardzo miłe z ich strony. Duży plus - teraz faktycznie do czegoś będą się nadawać. Ciekawi mnie jednak czy równie dobrze radzić sobie będzie z aplikacją "Usługi Google" jak z facebookiem ||

andy 26.07.2013 23:27

Ilość załączników: 2
Cytat:

Czy ktoś jeszcze jest zainteresowany MotoX? ;)

Android - otwarty, bezpieczny, z sandboxem i łatanymi szybko lukami, blablabla..:rzygi:

otwarty!=bezpieczny
Otwarty == bezpieczny.

W tym wypadku to usługi od Motki wysyłają dane. Android udostępniony przez Google tego nie robi.
Cytat:

Większość telefonów automatycznie łączy się serwerami tzw. usługi Blur (adres to np. ws-cloud112-blur.svcmot.com). W zależności od tego, jakie konta i usługi skonfigurował użytkownik na swoim telefonie, różne dane wędrują do chmury Motoroli, która pełni rolę serwera proxy. Poniżej publikujemy zestawienie danych, które są wysyłane w zależności od usług z jakich korzysta użytkownik na telefonie Motoroli.
Btw, Google słucha użytkowników ;)

btw, ;)
Załącznik 62860

Jeżeli chodzi o Motke to wolę z dwojga złego (MS, Google) Google. MS podobno specjalnie pomagał władzom w infiltracji swoich usług ;)

Android ma otwarty kod więc każdy może szukać tego kodu, który niby podpierdziela nasze wszystkie dane do Google :)
----
btw2
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/p...2,3,28577.html
Cytat:

Play, jako pierwszy operator w Polsce, rozpoczął we współpracy z Google wdrożenie metody płatności direct billing. Dzięki usłudze Dopisz do rachunku Play klienci mogą w bardzo prosty sposób dokonywać zakupów w sklepie Google Play. Koszt aplikacji, gier oraz książek zostanie dopisany do rachunku klienta.

Wystarczy, że użytkownik smartfona z systemem operacyjnym Android, ma aktywne konto w sklepie Google Play i posiada abonament w Play. Możliwość korzystania z usługi Dopisz do rachunku Play pojawi się automatycznie jako jedna z dwóch opcji płatności. Należności za zakupione aplikacje, gry i inne treści pojawią się na rozliczeniu towarzyszącym fakturze za usługi telekomunikacyjne od Play.

sobrus 24.07.2013 13:30

Dawno tu już nic nie było.

http://niebezpiecznik.pl/post/motoro...swojej-chmury/

Czy ktoś jeszcze jest zainteresowany MotoX? ;)

Android - otwarty, bezpieczny, z sandboxem i łatanymi szybko lukami, blablabla..:rzygi:

otwarty!=bezpieczny

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...logo-large.jpg

a roota motka (i 99% androidów) fabrycznie nie ma bo... no cóż każdy kto ruszy głową będzie wiedział dlaczego i nie jest to bynajmniej związane z tematem wycieku informacji.

sobrus 11.07.2013 09:13

Nie mam zamiaru nikogo obrażać, po prostu takie jest moje zdanie. Podobnie jak Ty, nie mam ochoty mieć więcej do czynienia z HTC.
Oczywiście są lepsze i gorsze modele, zapewne jako te lepsze wymienisz jakieś Nexusy, ale ponieważ nigdy ich nie posiadałeś (ani ja)- to tylko gdybanie i poleganie na opiniach. Fakt że kilka topowych modeli ma nawet znośny soft, a reszta ma syf pisany w stylu "może nikt sie nie kapnie" - szczególnie mnie nie pociesza.
Paradoskalnie z zamkniętymi systemami producenci aż tyle problemów nigdy nie mieli, co z tym otwartym cudem techniki.

Mimo tak długiego wykładu dalej zostaje przy swoim, że CM to nie Android.
Nie przekonałeś mnie ani trochę i nie widzę żadnej różnicy między Google a resztą świata.
CM tylko bazuje na Androidzie. Nigdzie nie znajdziesz oficjalnego potwierdzenia, ze jest Androidem.

LMDE to też nie Debianem, choć pakiety są 100% zgodne (więcej - to są dokładnie te same pakiety). Mint też nie jest Ubuntu. Co z tego że 15 bazuje na 13.04, a 14 bazuje na 12.10? I jest 110% kompatybilny? Absolutnie nic.

Powiedzenie że CM to Android jest moim zdaniem dopuszczalne, sam tak potocznie mówię, ale formalnie nie jest to prawda. Nie jest też "wersją" Androida, bo wersje to 2.3, 4.0, 4.1 itd. CM to osobny, niezależny od Google, system bazujący na otwartym kodzie Androida.

Równie dobrze twórcy CM mogą od następnej wersji zrobić całkowitą niekompatybilność z produktem Google (wystarczy mała zmiana w kodzie). Dalej będziesz twierdził że to Android? Przecież wolno im.

Nie twierdze, że inne telefony były idealne. Twierdzę tylko że kontrola jakości oprogramowania w telefonach z Androidem dostępnych w sklepach jest żenująco niska. Nigdy nie widziałem takiej plagi bugów jak w urządzeniach na Androidzie. To zupełnie nowa "jakość" na rynku. Niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu.I mój telefon nie jest tu żadnym wyjątkiem.
Dla Ciebie najważniejsze jest, że "winni są producenci" i gdzieś tam jest "Android idealny". A mi wisi kto jest winny. Stwierdzam fakt, że roi się od błędów, a Google pozwala na tym umieszczać swoje logo. Upstream też nie jest od nich wolny.

Jeżeli tak ma wyglądać moc otwartego oprogramowania - to szczerze ja wole telefon z zamkniętym, bo w poprzedniej słuchawce z WM6.0 (nawet nie 6.1) znalazłem błędy DWA, a w PalmOS na siedmiu urządzeniach - żadnego. I nigdy nie miałem do nich aktualizacji systemu, bo po co? Kupuje coś co ma działać bez aktualizacji. Android wygląda przy nich jak tani, pisany na kolanie i "na odwal" system dla tanich urządzeń i tak też działa. Widziałem jak działa Android 4.0.4 na Motoroli RAZR za ponad 2 tys złotych. 1GB RAM. Szczerze? Do dupy. U mnie chyba mniej laguje. Czy Motorola to zła firma? 2k to mało? A może trzeba 8GB RAM? Sam nie wiem.

Narzekam, ponieważ nie zamierzam nikogo usprawiedliwiać ani bezpodstawnie wielbić.
Mój telefon sprzętowo wad żadnych nie posiada. W porównaniu z Twoim ma tylko gorszy system. Ma niestety Androida, a nie CM, który jest lepszy.
Gdybym miał CM zapewne narzekań byłoby mniej. Na szczęście juz teraz narzekać nie muszę, bo jest poprawiony. Android Sobrus Edition ;) Nie idealny ale używalny.

andy 10.07.2013 22:05

Cytat:

Tak, przecież ty nawet Hello World nie potrafisz napisać.

Idź, poszukaj sobie w wikipedii.

NULL.
Kłamca.

Jak zrobisz sobie wykształcenie z informatyki to pogadamy, co potrafię a czego ty nie umiesz.

Cytat:

Mój problem jest taki, że HTC według mnie też jest do dupy. W każdym telefonie/tablecie jaki miałem w rękach widze spieprzony soft. W każdym coś bym poprawił.
Ale dlaczego nie używasz normalnych sformułowań? Wiesz nie chodzi o to, że mam telefon od HTC i czuje się urażony, po prostu to określenie nic kompletnie nie mówi.

Cytat:

Więc dochodzimy do wniosku że NIE MA firmy produkującej dobre telefony z androidem - więc nie ma sensu przepłacać na coś czego nie ma. Nie roztrząsam która firma jest winna, to kwestia drugorzędna.
Ale sprawy nie wyglądają dobrze więc jak ktoś chce sobie nerówówki oszczędzić to niech kupi po prostu coś innego.
Tutaj się mylisz, jestem w stanie podać Ci konkretne modele które są dobre a nawet świetne - mają oczywiście wady, bo żaden tel ich nie jest pozbawiony.

Co do błędów w FW, czy HW to Apple też to dotyka a mają nieporównywalnie mniej urządzeń co rok - jeden telefon!

Cytat:

Wsparcie społeczności w tej przykrej sytuacji jest oczywiście bardzo ważne, tym niemniej zauważ że CyanogenMod to nie Android (tak samo jak Libreoffice to nie jest OpenOffice a Ubuntu to nie Debian).
Ty już nie masz telefonu z Androidem więc nie powinieneś się wypowiadać o Androidzie i jego wadach. CM wprowadza faktycznie szereg usprawnień, niestety w sklepach telefonów z CM nie kupisz.
Mylisz się.
Pozwól, że Ci wyjaśnię. Android jako system jest tworzone przez Google i udostępniane całemu światu - kod źródłowy można pobrać i zrobić z nim co się chce.

CyanogenMod to MODYFIKACJA systemu Android. Jest to modyfikacja subtelna. Nowe wersje CM bazują na nowych wersjach czystego systemu Android.

Czyli:
...
Android 4.0.x == CM9
Android 4.1.x == CM10
Android 4.2.x == CM10.1

CM to alternatywny firmware Androida, który posiada dodatkowe modyfikacje i ulepszenia czystego Androida, jednak nie jest on tworzony całkowicie osobno od niego - każda nowa wersja jest jego odbiciem.
CyanogenMOD ma się do czystego Androida, jak LMDE do Ubunt - oczywiście to takie BARDZO ogólne uproszczenie.

OpenOffice i LibreOffice to trechę inna bajka. LibreOffice jest forkiem "niezależnym" OpenOffice ze względów poglądowych, oraz licencyjnych (nie mieli praw do nazwy). Miał on być tymczasowym do momentu uzyskania dostępu do nazwy OpenOffice.
Każda nowa wersja jest tworzona praktycznie oddzielnie od OO, oczywiście są wprowadzane modyfikacje z OO, jednak wybiórczo. W przypadku CM, każda nowa wersja bazuje na nowej wersji Androida.

Ubuntu do Debiana ma się podobnie jak LO do OO - lepszym porównaniem by było powiedzenie, że Android ma się do CM, jak LMDE do Ubuntu - podobny zakres funkcjonowania.

Cytat:

I wsparcie społeczności nie zależy od producenta ani od telefonu, nie jest to żadna ich zasługa - a tylko i wyłącznie od popularności danego modelu lub zbiegu okoliczności, że developerowi się akurat spodobał i takiego kupił.
Oczywiście, że tak! Społeczność robi to za darmo, dla własnej satysfakcji - IDEA wolnego i otwartego oprogramowania. Oczywiście ma to super zalety, jak i wady.

Cytat:

Ale zgadzam się z Tobą, że warto dopłacić do modelu ze wsparciem społeczności, aby wywalić Androida i zastąpić go czymś innym. (przy okazji: twierdzenie, że największą zaletą telefonu jest możliwość wyrzucenia z niego androida nie stawia tego systemu w najlepszym świetle...)
Ale CyanogenMOD, tak jak i Paranoid Android, czy MIUI to DALEJ Android, po prostu zawiera modyfikację społeczności, której czysta wersja Androida - tzw. AndroidOpenSourceProject nie ma.

Cytat:

Ale zgadzam się z Tobą, że warto dopłacić do modelu ze wsparciem społeczności, aby wywalić Androida i zastąpić go czymś innym. (przy okazji: twierdzenie, że największą zaletą telefonu jest możliwość wyrzucenia z niego androida nie stawia tego systemu w najlepszym świetle...)
Ale Ty nie wywalasz Androida - on dalej jest! Możesz go zmodyfikować, wgrać modyfikację jak (CM).
To że Android jest plastyczny i posiada szeroki zakres modyfikacji stawia go w dobrym świetle. Wgranie innego systemu jest możliwe tylko, jeżeli jest przygotowany na takie urządzenie.

Cytat:

Prawdopodobnie tak też uczynię następnym razem, gdyż liczenie na dobrą implementację Androida to toto lotek. Ja trafiłem bardzo dobrze, dostałem w stockowym ROMie odblokowane adb, dobre governory (też mam interactive, i sam ustawiłem mu parametry), obsługe swapa i zram (ktoś zostawił w romie moduł kernela do zram, choć domyślnie nie był władowany!) oraz praktycznie czystego Androida. W sumie wszystko co potrzebowałem. Nie wszyscy mają tyle szczęścia niestety (w zasadzie to nie znam innego smarta o tak podatnym na mody stockowym romie). Następnym razem Android od razu idzie do kosza i wleci CM albo Sailfish. Nie będę użerać się z tym szajsem..
PIszesz tak, jak by inne telefony z innymi systemami były idealne i nie miały wad - tak nie jest. Apple, które produkuje rocznie JEDEN telefon ma czasami większe wpadki niż kilku producentów słuchawek z Androidem.
Podobnie pewnie można było napisać o WM, Symbianie czy innych systemach. Niechęć do Androida przysłania Ci fakty :P ;)

Wiesz również ciekawi mnie Sailfish. Obecnie jest pięknie - pamiętaj tylko, że w teori praktyka i teoria jest taka sama, w praktyce to dwie różne bajki"
Cytat:

"Just because something is secure in theory doesn't mean it's secure in practice. Or, to put it more cleverly: in theory, theory and practice are the same; but in practice, they're very different." -Bruce Schneier
Cytat:

Myśle więc że wybrałem odpowiedni smartfon. Przecież - podobnie jak Twój - w końcu dał się przerobić i jestem teraz zadowolony :) Różnica polega tylko na tym, że musiałem zrobić to sam, a Tobie ktoś przygotował paczki. Ale sporo się nauczyłem o androidzie, co w moim zawodzie mi nie zaszkodzi.
Przez ilość narzekań uważam, że nie ;)
Nie chodzi o to że miałem gotowe paczki (swego czasu przymierzałem się do zrobienia własnej kompilacji, jednak z powodu że mam jedną słuchawkę to trochę poroniony pomysł) tylko o to że mój telefon ma mniej wad, oraz o wiele łatwiej te wady poprawić.

Cytat:

PS. Co do jakości wykonania to bym polemizował, mojemu nie mam nic do zarzucenia i po pół roku nie widać absolutnie ŻADNYCH śladów użytkowania, a tel jest bez etui :P
Nie chodzi tylko o obudowę, ale o jakość wyświetlacza (odwzorowanie kolorów itp.), jakość rozmów, muzyki itd....
Nic nie kupię już od HTC. Chyba że nagle zrozumieją dlaczego mają kiepską sprzedaż :)

Cytat:

PS2. Przecież doskonale wiem jakie modyfikacje zrobiłeś, nie musisz mi przypominać, niektóre sam Ci podpowiedziałem :P
Modyfikacji miałem więcej, z niektórych zrezygnowałem bo tak, z innych bo były bez sensu. Napisałem o tak żeby pokazać min. Smartkowi co można zmienić :)

Ciekawi mnie na ile rzeczy byś klął, jak byś miał na miesiąc u siebie iPhona :D Ciekawe ile jeszcze by wad wyszło jak byś mógł go modyfikować jak Androida.... ;)

pali8 08.07.2013 22:51

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1255485)
To jest właśnie super w Androidzie - jeżeli nie odpowiada Ci wersja producenta, to tworzysz swoją.

Tak, przecież ty nawet Hello World nie potrafisz napisać.

Idź, poszukaj sobie w wikipedii.

NULL.

sobrus 08.07.2013 22:42

Mój problem jest taki, że HTC według mnie też jest do dupy. W każdym telefonie/tablecie jaki miałem w rękach widze spieprzony soft. W każdym coś bym poprawił.

Tym bardziej, że nie zgadzam się z niektórymi założeniami przyjętymi przez Google przy tworzeniu Androida, więc każdy tel z góry ma przechlapane i idzie pod skalpel.

To co napisałeś o GB to oczywiście prawda, masz rację Gigabyte schrzaniło ten soft, ale z tego co moge wyczytać w necie posiadacze Samsungów czy telefonów Motorola (notabene firma należąca do Google) nie mają wcale mniejszych problemów.
Pomocy w ich rozwiązywaniu szukałem na forach w/w marek, gdyż tam mnie doprowadzało google. Co do HTC to jak sam przyznałeś lepiej tego nie kupować.

Z resztą jakbym dostał w łapy Samsunga z ich super ciężkim UI to zapewne pierwszą rzeczą jaką bym chciał zrobić to też wywalić to na zbity pysk., czyli zaczynamy znowu od zmiany romu albo roota.

Więc dochodzimy do wniosku że NIE MA firmy produkującej dobre telefony z androidem - więc nie ma sensu przepłacać na coś czego nie ma. Nie roztrząsam która firma jest winna, to kwestia drugorzędna.
Ale sprawy nie wyglądają dobrze więc jak ktoś chce sobie nerówówki oszczędzić to niech kupi po prostu coś innego.

Wsparcie społeczności w tej przykrej sytuacji jest oczywiście bardzo ważne, tym niemniej zauważ że CyanogenMod to nie Android (tak samo jak Libreoffice to nie jest OpenOffice a Ubuntu to nie Debian).
Ty już nie masz telefonu z Androidem więc nie powinieneś się wypowiadać o Androidzie i jego wadach. CM wprowadza faktycznie szereg usprawnień, niestety w sklepach telefonów z CM nie kupisz.
I wsparcie społeczności nie zależy od producenta ani od telefonu, nie jest to żadna ich zasługa - a tylko i wyłącznie od popularności danego modelu lub zbiegu okoliczności, że developerowi się akurat spodobał i takiego kupił.

Prawdopodobnie tak też uczynię następnym razem, gdyż liczenie na dobrą implementację Androida to toto lotek. Ja trafiłem bardzo dobrze, dostałem w stockowym ROMie odblokowane adb, dobre governory (też mam interactive, i sam ustawiłem mu parametry), obsługe swapa i zram (ktoś zostawił w romie moduł kernela do zram, choć domyślnie nie był władowany!) oraz praktycznie czystego Androida. W sumie wszystko co potrzebowałem. Nie wszyscy mają tyle szczęścia niestety (w zasadzie to nie znam innego smarta o tak podatnym na mody stockowym romie). Następnym razem Android od razu idzie do kosza i wleci CM albo Sailfish. Nie będę użerać się z tym szajsem..

Myśle więc że wybrałem odpowiedni smartfon. Przecież - podobnie jak Twój - w końcu dał się przerobić i jestem teraz zadowolony :) Różnica polega tylko na tym, że musiałem zrobić to sam, a Tobie ktoś przygotował paczki. Ale sporo się nauczyłem o androidzie, co w moim zawodzie mi nie zaszkodzi.

PS. Co do jakości wykonania to bym polemizował, mojemu nie mam nic do zarzucenia i po pół roku nie widać absolutnie ŻADNYCH śladów użytkowania, a tel jest bez etui :P

PS2. Przecież doskonale wiem jakie modyfikacje zrobiłeś, nie musisz mi przypominać, niektóre sam Ci podpowiedziałem :P

andy 08.07.2013 21:19

Cytat:

Napisany przez sobrus
No i git. Teraz mogę być fanem Androida :D Mam tylko nadzieje że ustrojstwo się teraz nie zepsuje, bo nie mam ochoty na taką zabawę z nowym modelem :ysz:. Żebym chociaż ze dwa lata jeszcze poużywał :)

Ale czy ktoś każe Ci nim być? Można używać prezerwatyw durex i nie być "fanem" ich rozwiązań, tak samo można mieć telefon z systemem Android i nie być fanem tego systemu.

Twój problem z telefonem polegał na tym, że moim zdaniem nie wybrałeś idealnego dla siebie telefonu. Przez idealny dla Ciebie (nie idealny w ogóle - takich nie ma) rozumiem coś co jest solidnie wykonane przez producenta - mówię o HW, oraz o SW.
Jak do tej pory udowodniłeś, że Gigabyte nie potrafiło dostosować Androida tak aby out-of-the-box chodził bez problemy. Dodatkowo GB utrudnił wprowadzenie poprawek przez użytkownika (skoro sam nie chce poprawiać to niech przynajmniej da taką możliwość klientom).

Kierowanie się samą ceną w przypadku zakupu sprzętu elektronicznego nie jest najlepszym wyjściem, ponieważ niższą ceną przypłacamy komfort. Proszę mnie tylko źle nie zrozumieć - nie pochwalam przepłacania za produkty, więc w drugą stronę można tę zasadę również przeciągnąć - nie zawsze coś drogiego jest super.

Sam kupiłem (OSTATNI RAZ) smarta od HTC (FUCK U HTC). Nie dlatego, że robią kiepskie urządzenia - są bardzo dobre, nie dlatego że dają kiepski soft - nakładka Sense jest świetna, ale dlatego że mają głęboko w dupie klientów po zakupie telefonu.
Ostatnio obwieścili, że HTC ONE S nie dostaje Androida 4.2.2 - no k**wa co to ma być?
Mój Sensation - TOP roku 2011 nie otrzymał nawet Androida 4.1!!!!!!!!

Nie jest to wina Google, Androida czy emigrujących pingwinów, ba nawet Macierewicza. Jest to wina HTC, które leci w kulki z klientami i kropka.

Jednak mimo tego, mój smart ma przewagę nad sobrusa - nie jest to większa wydajność, obudowa, czy jakość wykonania (choć tu też go biją :P). Przewagą jest wsparcie społeczności. Dzięki społeczności mogę mieć dystrybucję Androida CyanogenMOD w wersji 10.1 (Android 4.2.2).

Kupiłem telefon dostosowany do swojej osoby - mimo, że narzekam na producenta, na oficjalne aktualizacje to jestem zadowolony.

To jest właśnie super w Androidzie - jeżeli nie odpowiada Ci wersja producenta, to tworzysz swoją.
Zrób to samo w przypadku iOS.. Jeżeli ich system będzie Cię drażnił to NIE MASZ MOŻLIWOŚCI TEGO ZMIENIĆ - musisz się przyzwyczaić.

Oczywiście Androida nie musisz zmieniać od początku - to jest OPCJA. Jeżeli dobrze dobierzesz sprzęt i oprogramowanie to nie będziesz zawiedziony.

Co do modyfikacji Androida to podobnie jak sobrus też wprowadziłem kilka rzeczy tak aby jak najwięcej wycisnąć z telefonu, min:
- wymuszenie UMTS po 3G aby bateria trzymała dłużej nie tracąc za wiele z prędkości. Różnica w trzymaniu baterii jest OGROMNA.
- zwiększenie jakości zapisu wideo w 1080p, ponoć da się jeszcze - mniejsza kompresja.
- zmiana governora na interactive

Do tego masa udoskonaleń, które oferuje CyanogenMOD (privacy guadrd, message encryption itd...), aplikacje jak AF++ (Firewall), Autostarts (kontrola uruchamiania aplikacji np. podczas włączenia danych)....

nimal 08.07.2013 16:57

z Chin przysylali mi nawet obiektywy fotograficzne - fabrycznie zapakowane profesjonalne ORYGINALNE NOWE itd - a to nie jest mala rzecz
i Urzad Celny tego nie kwestionowal, bo wychodzilo z Chin ze stempelkiem REFURBISHED na przesylce chyba nie musze dodawac, ze opakowanie juz takowej adnotacji nie posiadalo

co innego z USA - tam naprawde trzepia wyrywkowo i przychodzi wezwanie do zaplaty zamiast paczki (po uiszczeniu oplaty dochodzi paczka)

ynsiwy 08.07.2013 16:23

Myślę że przejdzie, jak nie to się dopłaci ostatecznie, ale bardzo rzadko się tak zdarza ;)

nimal 08.07.2013 12:19

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1255453)
A co jeśli NIE przejdzie...?

sam tez wole kupowac, jak sie da, z EU albo i PL
ale czasem roznica w cenie jest warta ryzyka
a czym sie ryzykuje? 30% cla i akcyzy razem, tak okolo
ale jeszcze mi sie nie zdazylo zaplacic z Chin
ponoc z USA to mocno kontroluja

sobrus 08.07.2013 12:15

Z pamięcią zwiększyłem stos dla aplikacji, dodałem swapa i 2*zram (o wyższym priorytecie),
zmodyfikowałem OOM killera aby nie był tak agresywny, zmieniłem ustawienia cache (dirty ratio itd czyli to co masz w sysctl.conf albo w /proc w linuksie).

I/O ma zmieniony scheduler z cfq na noop i znacznie wydłużoną kolejkę, zmiejszone read_ahead, partycje ext4 mają remount z noatime,nodiratime, wydłużenie czasu oczekiwania na batch, wymuszoną odroczoną allokację, asynchroniczne i rzadsze commity do dziennika (nie wiem czy async 100% działają na kernelu 3.0 bo nie wiem czy dziennik ma sumy kontrolne - ale tak ustawiłem). Można iść dalej i wyłączyć bariery zapisu oraz dać writeback, ale to mogłoby być już troche niebezpieczne. Poza tym android nie ma tune2fs :(

ale

tak naprawdę pomijając totalnie schrzanioną konfigurację procesora (o której napisałem nawet do producenta a która do dziś nie została poprawiona), ekran który na "minimalnej" jasności świecił mi po oczach czy jakość nagrań z kamery taką że nic nie było widać poza kwadratami (a teraz nagrywa tak że można na DVD dać - zmieniłem profil i ostro zwiększyłem bitrate) - to to są drobiazgi które zrobiłem głównie dlatego że ... mogłem ||

Najbardziej wnerwiające były stockowe nie-do-końca-działające aplikacje, które musiałem wymienić bo np potrafiły zeżreć baterię przez noc czy olać nadchodzące smsy (troche niezręczne sytuacje wychodziły....). Czy program do muzyki pokazujący czarne kwadraty zamiast okładek (dopiero apollo zatrybił, ale jego pełna instalacja z DSP wymaga roota).

Generalnie oprogramowanie w wersji "pre-alpha factory sid unstable experimental" to bolączka tańszych urządzeń na androidzie, ale i posiadacze top endów często nie szczędzą słów "uznania" i instalują alternatywne. Ja poprawiłem to co było, bo innych nie ma.

Teraz miło się używa. Muszę przyznać, że wreszcie np. przeglądanie internetu na urządzeniu mobilnym przez 3G ma sens, na WM to było jak lizanie lizaka przez szybę. Mimo relatywnie niskiej rodziały 852x480 po położeniu poziomu nawet zoomować nie trzeba :)

Berion 08.07.2013 11:52

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1255449)
Pod maską nowe skrypty startowe, konfiguracja CPU, zmodyfikowane zarządzenie pamięcią, zmodyfikowany build.prop, nowe parametry mountowania partycji i pare zmodyfikowanych plików konfiguracyjnych w /etc (zdecydowanie lepsza jakość video, kalibracja podświetlenia,sysctl). I pare innych dupereli mojego autorstwa :)

Pochwal się czymś bo to takie ogólniki. Szczególnie mnie interesuje co zrobiłeś z pamięcią i partycjami.

Smartek 08.07.2013 11:13

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1255029)
Zastanawiam się czy nie kupić od Chińczyków zte v987, można wyrwać juz na niecałe 800zl jak przejdzie przez celny. Wygląd jak dla mnie bardzo fajny, 5 cali, 4 rdzenie (nie potrzebuje takie mocy jak w s4) ogólnie całkiem przyzwoity telefon. Co o nim myślicie? Może w tej cenie można coś lepszego kupić od chinoli?

A co jeśli NIE przejdzie...?

andrzejj9 08.07.2013 10:19

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1255449)
Pod maską nowe skrypty startowe, konfiguracja CPU, zmodyfikowane zarządzenie pamięcią, zmodyfikowany build.prop, nowe parametry mountowania dysków - i pare zmodyfikowanych plików konfiguracyjnych w /etc (zdecydowanie lepsza jakość video, kalibracja podświetlenia), wyłączone fast dormancy (play tego nie obsługuje). Wszystko mojego autorstwa :)

O.. właśnie napisałeś bardzo dobre uzasadnienie, czemu nie chciałem telefonu z androidem i czemu nie chcę tabletu z androidem :)

sobrus 08.07.2013 10:09

No nareszcie. Po pół roku od zakupu wreszcie dogadałem się z moim telefonem :D Są jeszcze małe niedociagnięcia, ale w zasadzie można powiedzieć że już działa jak trzeba.

Teraz jestem zadowolony, więc postanowiłem się podzielić tą wiadomością ;) Ponieważ pewnie uchodzę tu za przeciwnika tego systemu.

Pod maską nowe skrypty startowe, konfiguracja CPU, zmodyfikowane zarządzenie pamięcią, zmodyfikowany build.prop, nowe parametry mountowania partycji i pare zmodyfikowanych plików konfiguracyjnych w /etc (zdecydowanie lepsza jakość video, kalibracja podświetlenia,sysctl). I pare innych dupereli mojego autorstwa :)

Do tego root, wywalona większość stockowego oprogramowania, Dodany firewall i wywalona większość softu od google, skutecznie zablokowane (nareszcie!) Usługi Google.
Została od nich poczta i sklep. Backup na karcie SD.

No i git. Teraz mogę być fanem Androida :D Mam tylko nadzieje że ustrojstwo się teraz nie zepsuje, bo nie mam ochoty na taką zabawę z nowym modelem :ysz:. Żebym chociaż ze dwa lata jeszcze poużywał :)

Jarson 04.07.2013 21:19

Nieważne, jaki parametr będzie ulepszany, ważne żeby był w urządzeniu taki, który tego wymaga, bo wówczas jest sens czekać na kolejne generacje. Smartfony obecnie oferują wydajność wystarczającą jak na te zastosowania, które do nich wymyślono i póki co dalszy wzrost wydajności jest sprawą drugoplanową - mam na myśli topowe modele.

Póki nie zostaną wymyślone nowe zastosowania lub obliczeniochłonne technologie których umieszczenie w smarcie będzie miało sens (przynajmniej marketingowy), musi być jakiś inny przykuwacz uwagi. Już dwa lata czekam, kiedy producenci zaczną reklamować powoli rosnący czas pracy na bateriach :haha: W międzyczasie poszli w powiększanie ekranów (tego nie przewidziałem, za bardzo przyzwyczaiłem się że komórki szerokość i wysokość mają stałą; w każdym razie ten trend jest jak dotąd ok) i zwiększanie nie tylko ich rozdzielczości w związku ze zmianą rozmiaru, ale też PPI (tu już zaczęli przesadzać, FullHD przy 5" jest niepotrzebne). Te i kilka innych pomysłów odwlekło moment konieczności skupienia się innym kierunku rozwoju niż wzrost wydajności a przy okazji doprowadziło do kuriozalnego skrócenia czasu pracy na baterii. Teraz już najwyższy czas wrócić do planu uczynienia telefonów mobilnymi ;)

ynsiwy 04.07.2013 17:11

Zastanawiam się czy nie kupić od Chińczyków zte v987, można wyrwać juz na niecałe 800zl jak przejdzie przez celny. Wygląd jak dla mnie bardzo fajny, 5 cali, 4 rdzenie (nie potrzebuje takie mocy jak w s4) ogólnie całkiem przyzwoity telefon. Co o nim myślicie? Może w tej cenie można coś lepszego kupić od chinoli?

sobrus 04.07.2013 12:07

Pewnie tak, myśle że oni oceniają to biorąc pod uwagę fizyczna objętość baterii. Na pewno ta 2600mAh od Samsunga jest większa niż moja 1550mAh (ile ma moja faktycznie - też cholera wie).
Inni zwiększają pojemność ogniwa przez ładowanie go do 4.3V. Jest to dla Li-ion zabójcze, ale póki co ładnie wygląda na papierze.

Co do samych procesorów to ostatnio znacznie bardziej podobają mi się chińskie konstrukcje od MTK i AllWinnera, niż te topowe grzałki renomowanych producentów.

pali8 04.07.2013 11:59

sobrus,
mam nowe hobby wskutek którego posiadłem kilkadziesiąt baterii i akumulatorów nominalnie 200 - 3400 mAh, w większości li-ion.

No i widzę, że nawet nowiutkie markowe Panasonic, Sanyo znacznie odbiegają parametrami od deklarowanych. Niewiele różnią się od trupów wyjętych z kilkuletniego laptopa. Dopiero ładowanie prądem zgodnym z kartą katalogową i z przebiegiem podanym w karcie katalogowej coś daje. Wątpie, żeby te smartfony tak ładowały - a wątpię, bo musiałyby mierzyć temperaturę ogniwa etc, bo bez tego przy uszkodzonym aku albo włożonym zamienniku doprowadziłyby do bum.

Co ciekawe, te same Panasonic ale brandowane przez firmę AW i sprzedawane odpowiednio drożej - zachowują się o wiele lepiej. Czyli reżim jakościowy.

Wiem, że Ci chodzi o energooszczędność układu, ale nie ma co patrzeć na mAh podawane przez Samsunga, to są wartości wyssane z palca. Marketingowe ;P

sobrus 02.07.2013 08:28

http://techtrendy.pl/title,Samsung-G...?ticaid=510def

Całe 8 godzin pracy, 55 stopni... śmiać się czy płakać?

Kolejny po S3 szit od szajsunga, ale może nie pęka mu obudowa.

Tak jak wcześniej powiedziałem, to są telefony do szpanowania - nie do używania. 8 godzin jest nie do przyjęcia, wszędzie trzeba z ładowarką chodzić lol. mimo baterii 2600mAh !
Wykorzystanie smarta w terenie odpada. Dobrze ze bateria jest wymienna, bo pracując w takich warunkach nie przeżyje roku.

Wersja Active tez ma pewne problemy ||
http://techtrendy.pl/title,Wtopa-Sam...wiadomosc.html

andy 27.06.2013 22:57

CyanogenMOD zmienia się coraz bardziej w kierunku systemu DLA UŻYTKOWNIKA - magia Open Source! Po Privacy Guard przyszła pora na przesyłanie zaszyfrowanych wiadomości.
http://www.phonearena.com/news/Take-...-level_id44580

Cytat:

The PushSMS encryption is seamless and done at the system level, so popular 3rd party apps will benefit too - currently testing it with GoSMS, for instance. Thus, when the project is complete, two CM 10.1 phones will be able to exchange encrypted text messages that even the NSA's servers can't break down.
https://plus.google.com/+CyanogenMod/posts/23vfN2qdZTu

Cytat:

Anyways, TL;DR. I've built out a secure/push based messaging plugin for CyanogenMod. Messages between two CyanogenMod will be encrypted end to end and sent over GCM. It's built into the framework; so it works transparently, even with third party apps. (This is actually one of the cooler points IMO, and I do a lot of testing with GoSMS, etc)
Cytat:

It's basically PGP (encryption + authenticity) for text messages, built into the system.

There are two minor changes to the telephony and framework to support this:

Add Middleware hooks to IccSmsInterfaceManagerProxy. This allows a sent SMS message to be intercepted and rewritten or sent over another transport.
http://review.cyanogenmod.org/44464

Add other various framework support bits (new permissions). Grant system apps priority in case of ordered broadcast priority tie.
http://review.cyanogenmod.org/44545

Here's the source for the app/plugin, which is still under heavy development.
https://github.com/koush/PushSms

At this point, I'm looking to get some feedback, discussion, thoughts, etc on this project. Not ready for active testing yet.

andy 12.06.2013 18:59

http://www.phonearena.com/news/Cyano..._source=feedly

Załącznik 62570

CM7 miało coś takiego, w CM9/10/10.1 można wrzucić PDroid, jednak taka implementacja chyba będzie najbardziej przejrzysta.

Cytat:

Easy privacy, coming soon.

I'm working on a new feature that will hopefully make it's way into CM. It's called "Run in Incognito Mode". It's a simple privacy feature designed to help you keep your personal data under control.

I've added a per-application flag which is exposed via a simple API. This flag can be used by content providers to decide if they should return a full or limited dataset. In the implementation I'm working on, I am using the flag to provide these privacy features in the base system:

* Return empty lists for contacts, calendar, browser history,and messages.
* GPS will appear to always be disabled to the running application.
* When an app is running incognito, a quick panel item is displayed in order to turn it off easily.
* No fine-grained permissions controls as you saw in CM7. It's a single option available under application details.

The API provides a simple isIncognito() call which will tell you if incognito is enabled for the process (or the calling process). Third party applications can honor the feature using this API, or they can choose to display pictures of cats instead of running normally.

We aren't providing ad-blocking or device info (IMEI) spoofing. This feature is designed explictly to help protect your personal data, and it will remain as such.

sobrus 10.06.2013 10:32

Wiesz ja nie jestem Wielkim Wrogiem Androida. Mam w domu i otoczeniu z 8 urządzeń na tym, w tym 6 na ICS i trzy to są tablety. I nawet nie bardzo widze na co mógłbym je zamieniać (WP i iOS jakoś mi nie podchodzą - tym bardziej ze mam Linuksa na kompie). O ich zaletach nie pisze, choć mają dużo. Generalnie fajne urządzenia o dużych możliwościach za niewielką kasę. Lubie mój telefon, jakby ktoś miał wątpliwości :)

Ale właśnie dlatego, że mam tego tyle to mam okazję się przyjrzeć dokładniej jak to działa. I jak mnie niemal codzień Google zaskakuje na minus wyciekiem prywatnych danych, choć od początku z tym walczę i wyłaczam co sie da to mnie krew zalewa. Wiem że coś wyłączałem - potem widzę że włączone. Raport lokalizacji wyłączam już trzeci raz (!). Pojawił się znikąd domyślnie włączony (przez update programu o którym za chwilę).
Albo chce coś zrobić a tu się nie da bez ich pomocy (backup). Większość "czarnej roboty" robi piękny program "Usługi Google" który instaluje i aktualizuje się bez naszej wiedzy automatycznie i ma full uprawnień oraz własne ustawienia. Jest "ponad prawem". Zablokowanie go wywołuje niestety protesty innych aplikacji (np Youtube, Maps). Dlaczego Google ma program który instaluje się sam i bez (i tak bezużytecznego) monitu o uprawnienia? Backdoor?

Oczywiście trzeba czytać licencję na usługi Google, której skrócona wersja brzmi pewnie jakoś tak: "Tak, szpiegujemy Cie jak tylko się da, legalnie lecz nie zawsze całkiem uczciwie, nie zawsze dostaniesz szanse wyłączenia tego na czas, domyślnie wszystko ON, gromadzimy dane o Tobie - jeżeli Ci to nie pasuje nie korzystaj z naszych usług". Powinni to umieszczać na pudałkach telefonów jak "palenie albo zdrowie" na papierosach.

Czyli to co mówisz - trzeba się od nich (i niestety poniekąd Androida też) trzymać z daleka :taktak: Najlepiej sobie zainstalować jakiś inny system nie związany z Google, jak np Cyanogenmod + może sklep amazon? Bo nie oszukujmy sie bez sklepu to nawet nie połowa zabawy...
Może właśnie SailFish OS będzie lepszy. Cieszy mnie, że ma wsteczną (:D) kompatybilność z Androidem.

Berion 10.06.2013 09:17

Jak tak czytam te Twoje ranty to tylko utwierdzam się w przekonaniu, że pakiet google apps to samo zło i lepiej się tego nie dotykać. Mało tego, coraz bardziej wyczekuję Ubuntu Phone, a jeszcze bardziej SailfishOS.

A 4.0.2 rwie dalej. Przynajmniej u mnie, więc... nom. ;]

sobrus 09.06.2013 21:14

Fajny bajer choć bezużyteczny.
Ciekaw jestem co zrobi jak mu sie bateria w zamku wyczerpie :rotfl:. Nie dostanie sie do domu?
A z innej beczki ciekawe czy Google będzie wiedziało kiedy i na jaką temperaturę ustawił sobie dom ||

Bo dziś np odkryłem że np. zainstalowanie/aktualizacja pewnych aplikacji google może zmieniać ustawienia systemu. I tak na przykład zainstalowanie (mam nadzieje że nie aktualizacja...) Google Maps automatycznie i bez ostrzeżenia włącza nieszczęsne raportowanie lokalizacji. Można sobie potem wyłaczyć, nie jest potrzebne to do działania programu. Mam nadzieje, że nie trzeba tam zaglądać co tydzień i sprawdzać czy jeszcze jest wyłączone?

Poza tym fajnie mnie dziś Google Maps zaskoczyło pamietając wszystkie moje wyszykiwania od 2011 roku. Miałem pecha że byłem zalogowany do GMaila na www, to oczywiście rejestrował co robie w mapach || I teraz 2 lata później w dziesiątej zakładce Google Maps moge to zobaczyć (ale usunięcia historii nie oferują oczywiście).

Wracając do tematu UI to postanowiłem się dokształcić ;) dlaczego na Androidzie to taka PITA.

No i wyszło że
http://appleinsider.com/articles/11/...droid_than_ios

Krótka wersja: Android nie dogania iOS w płynności UI bo ma pewne braki w architekturze. Oczywiście mozna się spierać czy student opisywany w Apple Insider to najlepsze źródło informacji, ale to co pisze ma sens.
Nie jest to napisane wprost, ale z opisu wynika, że iOS ma kompozytor, natomiast Android - nie. Apple było pierwszą firmą która miała działający sprzętowy kompozytor (Quartz Compositor), na Linuksa i Windows trafił dużo później (odpowiednio Compiz i Vista Aero). Później niż powstawały pierwsze wersje Androida. Do tego pare pomniejszych błędów jak przylepienie UI do głównego wątku aplikacji i mamy to co mamy....
Kompozytor można dodać, może w ICS+ już nawet jest (art jest z 2011 roku) ale jeżeli to prawda z tym wątkiem to co sie dziwić, że przycina. Na iOS do UI jest osobny o priorytecie RT (=nic co robi aplikacja nie ma prawa zakłócić generowania obrazu).

andy 07.06.2013 19:55

Leciutki przerwynik :D

sobrus 07.06.2013 19:03

Też bym nie wiedział, gdybym nie miał DC. DC to pierwsza próba wejścia M$ na rynek konsol, dzięki pełnej kompatybilności z DirectX przenoszenie gier z PC było bardzo łatwe.

Pierwszy x-klocek to sklecone na szybko zastępstwo w obliczu nagłego zejścia DC (dlatego tak późno trafił na rynek i składa się z peceta). A X360 to można powiedzieć Dreamcast 2 :D

http://www.1up.com/features/dreamcast-20

Berion 07.06.2013 13:52

Ato tego przyznam nie wiedziałem. Myślałem, że WinCE był tylko dla homebrew i że gry natywnie pisane były wyłącznie pod Katanę.

sobrus 06.06.2013 13:00

Niektóre gry działają na Katanie, niektóre na Windowsie. Oczywiście sam Windows być może jest wczytywany z płyty, to już nie ma znaczenia.

Przykładem gry na Windows CE + DirectX jest na przykład Sega Rally 2.

Przy czym te na Katanie działają troche lepiej, ponieważ Windows jako system z prawdziwego zdarzenia (multitasking itd) wprowadza pewien narzut.
Jednak jest on niczym w porównaniu z tym co robi Android.
Na obudowie Dreamcasta jest szare logo Windows CE (wiem bo mam :P, tutaj widać).

Technicznie DC to w uproszczeniu bardzo wypasiony PocketPC, z dodatkowym PowerVR i Audio DSP Yamahy. Procki SuperH były też w PPC (np. HP Jornada).
SH4 ma zawrotną dziś wydajność 360MIPS połączone z 16MB RAM, podczas gdy pierwszy z brzegu 2 rdzeniowy telefon z Androidem ma ~5000 MIPS i 512-1024MB RAM o GPU nie wspomne.
PowerVR w DC przerobi aż 3mln trójkątów na sekundę, a tel z Androidem juz ok 50-250mln (!!!) - i tego jakoś w grach nie widać, a nawet w UI gdzie mamy dwa teksturowane trójkąty na krzyż bez oświetlenia...:ysz:

Tel to nie konsola, dla mnie wydajność Androida w 3D jest do zaakceptowania i pretensji nie mam, ale się też nie zachwycam, bo PSP jest duuuuużo słabsze ;)

Berion 06.06.2013 12:16

Gry dla DC działają na Katanie, a nie WinCE. Z tego co pamiętam to w ogóle w DC nie ma Windowsa CE, a jedynie bootloader pozwala na odpalenie tego z płyty (aplikacje, które tak można odpalać wrzucane są na płytę razem z Windą CE PE). Tak mi się przynajmniej wydaje, chyba że jakimś cudem udało im się upchać Windowsa w 2MB ROM. :)

sobrus 06.06.2013 07:51

Ale sie obudziłeś :) już zapomniałem o tamtym, ale też odpowiem w wersji skróconej:

- dopiero Android 4 wprowadza UI przez GPU. Wiem i nawet obłsugę 2 rdzeni. Nie wiem jakim cudem ktoś mógł porównywać 2.x do iOS. I sprzedawać dwurdzeniowe telefony z 2.x.
Ale wciąż Android jest pod pewnymi względami rzęchem który nie potrafi odtworzyć normalnie muzyki. JB też. Poszukaj sobie pod hasłami "android music hiccups". Z tego co wyczytałem zaciach może powstać np z powodu zmiany zasięgu sieci GSM/3G. Nie wiem - śmiać się czy płakać?

- tak jak napisałem nie kupuje tłumaczeń, że Android ma wymagania BO ma możliwości. Bzdury. Windows XP ma małe? Linux (bez dalvika) ma małe? A wymagania mają dużo mniejsze i działają dużo sprawniej. A co do porównywania z WM i FHD to zauważ jakie tam miałeś śmieszne procesory pokroju OMAP1510 144Mhz, MIPS R4000 80Mhz. WM działa na 16-32MB RAM. System był taki jak sprzęt na którym biegał. Ale nawet te urządzenia potrafiły odtwarzać muzykę, a taki SGS3 nie potrafi....WTF? Uwsteczniamy się?

Sega Dreamcast ma Windows CE na 200Mhz i 16MB RAM i działają na tym gry 3D porównywalne z tym co dziś mamy na telefonach. 14 lat temu. Ten procek był za słaby nawet żeby odtworzyć DivXa w SD.

- tak wiem każdy producent musi napisać Androida od nowa i każdy o tym zapomina. Ale jednocześnie jeżeli coś sie sypie to jest to wina producenta (na pewno napiszesz że problemy z muzyką to wina producentów). Tak samo każdy producent peceta powinien napisać od nowa Ubuntu bo jest otwarte? Nie? Zaraz - to gdzie jest problem? Argument do bani. Otwartość systemu daje możliwości, ale nie narzuca obowiązków przystosowywania systemu. Chyba że ten system to rzęch.

- jakie to super animacje i wodotryski oferuje Android bo nie zauważyłem? Dwa przejścia na krzyż, przezroczystość i scroll który 30 lat temu załatwiało się blitterem bez zaciachów? Super wodotryski to masz w Compiz. Ale bez zaciachów. Mimo to wciąż wydaje mi się że problemy które spotykam na Androidzie nie wynikają z grafiki. Grafy się nie czepiam.

- rozumiem że Google chciało zrobić modną obsługę pamięci w stylu śp Jobsa (brak managera zadań i przycisku zakończ). Tyle że schrzanili. Zabijanie w tle OK, ale dopiero gdy pamięć się skończy a nie wcześniej. To nie jest multitasking, jeżeli wyjde z programu i nie moge wrócić bo go nie ma - i nie dostałem możliwości zapisania zmian.
No ale jak się ma takie cholerne problemy z zapewnieniem normalnego działania trzech aplikacji na krzyż to się nie dziwie. Jest ogromna różnica w prędkości przechodzenia do aplikacji "działającej w tle" a aplikacji "zabitej". Pomijajam energię niepotrzebnie zmarnowaną na te zabawy. A zabijanie czegoś tylko po to by to uruchomić pół sekundy później to czysta głupota.

- co do uprawnien to też się zgodze. I tak jest lepiej niż na reszcie systemów (nawet to chyba wtedy napisałem). Co nie znaczy że jest gdziekolwiek blisko poziomu "dobrze". Bo system jest w praktyce tak dziurawy jakby go nie było.

andy 05.06.2013 22:09

@Sobrus poniżej odniosę się do tego postu: http://forum.cdrinfo.pl/f113/android...ml#post1252074

Niestety zrobię to w wersji skróconej bo nie mam czasu na rozpisywanie się, nie będę też miał pewnie do końca tygodnia a chciałem coś napisać ;)

Odnośnie pierwszego akapitu o grafice. Coż, przy drobnych operacjach i dobrym układzie problemu widać nie będzie, jeżeli jednak ilość i skomplikowanie tych procesów się nałoży to będzie efekt stroboskopowy.
Na jednym z filmików który podlinkowałem było fajnie pokazane ile czasu zużywa Dalvik, a ile np. operacje OpenGL. Jeżeli tego nie widziałeś to zobacz ;)

Po drugie masz "starego" Androida. Wersja 4.0.x dopiero wprowadza dopalanie UI przez GPU, ale 4.1 robi to już na tyle poważnie - ma optymalizacje (Projekt Masło) że dopiero można coś mówić o wydajności systemu.
Android jak każdy inny system ciągle się rozwija. On od początku postawił na możliwości zostawiając troszeczkę z boku płynność. Od wersji 4.0 się to zmieniło i UI nabrało płynności.

Odnośnie drugiego akapitu. Android właśnie nie jest wymagający ze względu na Dalvika, zobacz filmik o którym pisałem wyżej.
Co do JAVY to nie zawsze będzie gorsza od C++. Widziałem różne syntetyczne testy w których różnica była znikoma.
System jest wymagający ze względu na to co obsługuje. Możesz sobie porównać WP7 i WP8. Ten drugi ma spore wymagania sprzętowe. Dlaczego? Ponieważ oferuje więcej. API w WP7 i możliwości systemu to śmiech na sali.
Kiedyś kiedy był WM było podobnie. Miałeś możliwość obsługi wyświetlaczy FHD? Miałeś dotyk wielopunktowy? Myślisz, że to wszystko nic nie kosztuje procesora? (Pytanie retoryczne)

Kolejny akapit, piszesz że przyjęto stałe wartości. Tak, Google musiało coś tam wpisać, tylko czekaj....czy każdy producent nie dostaje kodu Androida???????????????????? AAAAAAAAAAAA
Czy ktoś danemu producentowi zabrania zmienić system od tej strony? HTC mogło, zrobiło to w drugą stronę - podobnie to wyglądało co w iOS, bardzo mała ilość aplikacji mogła biegać w tle.

Kolejny akapit, porównujesz programy z systemu desktopowego do mobilnego. Cóż Android ma określoną ilość pamięci RAM, jeżeli się skończy to ubija najmniej potrzebny proces (jak działa jego wybranie opisałem wcześniej). Jak sobie to wyobrażasz inaczej? W desktopie masz swapa, zrzuca się tam śmieci i nie ma zamykania. W przypadku WM to działało jak w przypadku Symbiana? Przekroczenie limitu pamięci kończyło się pompką? Bo jeżeli nie to powiedz jak to tam było rozwiązane, skoro nie było swapa?

Następny akapit. Android przez to że może dużo właśnie wymaga dużo. Aby obsłużyć te wszystkie wodotryski, super animacje, funkcje, równoległe procesy potrzebuje też mocnego HW. Jeżeli u siebie mam 8 widgetów na ekranie domowym, które się w jakiś sposób aktualizują. Do tego takie aplikacje jak Tasker. Jeżeli nie będę miał mocnego HW to jak to mam niby obsłużyć? Zresztą iOS dziłą tak samo, tam tylko ze względu na OGRANICZENIA wielozadaniowości nie wrzuca się dużo - coś za coś. Na pewno potrzebuje bardzo mocnego GPU aby animacje były płynne.

Co do uprawnień to zgodzę się że brakuje opcji ich wyłączania on-the-fly, oraz powiadomienia kiedy palikacja z tych krytycznych korzysta + możliwość odmówienia raz/na stałe/dożywotnio. Jednak sam fakt, że masz napisane do czego ma dostęp daje już dużo. W przypadku komputera stacjonarnego tego nie masz. Skąd wiesz, że program pocztowy firmy X nie czyta Ci wiadomości firmowych, które masz w programie pocztowym firmy Y?
Inne systemy mobilne nie mają nawet powiadomień, jakoś tego faktu w przypadku WP nie komentowałeś. Dziwne?

@nimal swego czasu mBank (oj dali czadu ostanio:D) nie pozwalał na wykonanie przelewów zdefiniowanych w ersji mobilnej strony, oraz aplikacji ze względów bezpieczeństwa. Bardziej głupiego tłumaczenia nie słyszałem. W końcu się przełamali.

Co do IPKO to współczuć ;) Osobiście bym napisał na ich profilu @FB - na 90% ktoś odpisze co i jak, może nawet da się wejść w merytoryczną dyskusję.

Odnośnie samego roota to niektóre osoby ciągle źle to opisują. Jeżeli PRODUCENT telefonu zablokuje Ci możliwość ingerencji w słuchawkę (w pewnym sensie potrafię zrozumieć - podmiana sterowników do GPU, CPU może usmażyć słuchawkę jak sterowniki będą zmodyfikowane przez domorosłego hackera) to miej pretensje do producenta a nie Google.

W Google Play pojawią się wersje Galaxy S4 oraz HTC ONE z czystym Androidem (kiedyś przewidziałem, że tak będzie, oby więcej takich modeli było). Są one odblokowane, z czystym Androidem.
W takim telefonie wgranie aplikacji superuser to chwila, flash recovery przez ADB, potem flash z poziomu custom receovery aplikacji superuser (chyba że natywne recovery umożliwia to) i już.
Skomplikowanie można porównać do aktualizacji BIOSu w komputerze stacjonarnym.

Odnośnie kupowania telefonów to, najlepiej kupić taki który ma wsparcie i producenta i społeczności. Jeżeli ktoś świadomie wybiera taki co nie ma ani jednego ani drugiego, to potem niech nie psioczy. Podjął świadomą decyzję.

U siebie mam prawie dwulatka - Sensation. Fabrycznie był z Androidem 2.3.3 i SenseUI, na CM i Androidzie 4.2.2 chodzi o wiele lepiej - zasługa Androida 4.x.
Kiedy go kupiłem był jeszcze flagowcem u HTC, dzisiaj mi co prawda nie chodzi tak perfekcyjnie (niestety pod Androida 4.1-2x społeczność musiała wiele rzeczy dopisać bo htc zaprzestało aktualizacji na 4.0.x i przez to niektóre rzeczy nie chodzą tak wydajnie jak powinny - WINA HTC) ale śmiga że aż miło.

Nie żałuję, że kupiłem flagowca. Poświęcone pieniądze były tego warte.

@sobrus co do kontaktów to zerknij tutaj - https://mail.google.com/mail/u/0/?shva=1#contacts
Jeżeli ich nie będzie to nie wiem ;) Nie używam XMPP od Googla, wolę Hosted.im jako serwer + moją domenę ;)

sobrus 04.06.2013 19:14

Też tak myślalem, ale nie. Offline też się przywracają.
Przy czym są to kontakty których nie mam w ogóle w książce :nie:.

Berion 04.06.2013 17:27

Z internetu nie zaciąga?

sobrus 04.06.2013 16:58

Czy ktoś wie jak usunąć kontakt z gtalka (na Androida oczywiście)?
Nigdzie nie widze takiej opcji, w gmailu przez www też.
Czyszczenie danych gtalka nic nie daje, zaciąga kontakty nie wiem skąd. na Gmailu ich nie ma. W książce adresowej ich nie ma. W pidgine też ich nie ma.

Każdy sposób dobry, mam roota, mam adb roota, mam linuksa i jakby co a nawet młotek.

sobrus 04.06.2013 10:13

No coż podpisuje się pod tym w całej rozciągłości.

Berion 03.06.2013 21:12

http://www.xda-developers.com/androi...o-google-apps/

sobrus 03.06.2013 07:34

Oczywiście to kwestia potrzeb, S2 z pewnością ma lepszy ekran, lepszy aparat, gorillę itd.
To jednak telefon z górnej półki :taktak:

Ale ja osobiście wole sprzęt bardziej efektywny, na którym mogę bardziej polegać nie mając w pobliżu wodopoju.
Może w benchmarkach d**y nie urwie, w antutu nie dochodzi do 7k.
Ale aktualnie mi pokazuje -15% baterii przez 39 godzin działania :P. Bateria 1550mAh.
Fakt używałem go aktywnie tylko 2 godziny, bo był łikend, ale mój poprzedni smartfon WM6 520Mhz nie miał lepszych wyników :)

Patrix 02.06.2013 22:20

Słuchawę odkładam do docka, który dokupiłem jako jeden z kilku akcesoriów więc problem mnie nie dotyczy. Ale fakt 3 dni to maks dla SGS2 i to przy oszczędnym używaniu.

sobrus 02.06.2013 21:31

SGS2 też jest w dwóch wersjach, starsza na Exynosie i nowsza na OMAP.
OMAP jest troche słabsza (i według mnie lepsza, bo bateria dłużej trzyma i nie grzeje sie tak bardzo).

Ja kupiłem G1362 pare miesięcy po premierze. Obecnie chodzi po 550zł (obniżka z okazji premiery Maya M1 :ysz:)
4,3'', Snapdragon S4 2x1,2Ghz Cortex-A5. Wszystko śmiga, a ładuje go raz na 3-5 dni (niestety dopiero po tym jak samodzielnie poprawiłem soft, bo na oryginale 2 dni max)
Też myśle używać go ze dwa lata. Nie jest ani mały ani niewygodny :taktak:

Oczywiście jest słabszy od S2 :taktak: ale też tańszy. Technicznie jest w zasadzie tym samym co HTC Desire X.
Niestety custom romów brak.

Patrix 02.06.2013 21:16

No cóż, ja kupiłem SGS2 1,5 roku po premierze i też nie żałuję, zamierzam używać ze 2 lata... :)
Ile siana zaoszczędziłem możesz policzyć sam, wg mnie albo oszczędzasz fundusze
i masz wszystko co chcesz, albo masz jedną najnowszą rzecz bo na resztę brakuje...

Wygodny high end sprzed 1,5 roku, czy nowość z małym ekranem za tą samą cenę z tego roku,
wg mnie nie ma tu nawet problemu do zastanowienia... Co mi po nowym kiedy to małe i niewygodne, żadna przyjemność nawet z nowego softu :)

sobrus 02.06.2013 21:13

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1252510)
Więc nie cyjanogenmodem świat żyje, nie musisz go mieć, ja mogę a nie mam.

Do mniej popularnych telefonów custom ROMów po prostu nie ma.
Może czasem jakiś zapaleniec sie trafi, co zrobi. Wtedy masz np ROM po rosyjsku i przystosowany do tamtego regionu. Ja wolałbym tego nie wgrywać :)

Ale nie zbaczajmy z tematu. Mówimy o roocie i "złośliwości producentów". IMO nie ma żadnej złośliwości. Nie dostajemy roota bo tak ma być, tak jak na iOS nie dostajemy JB.

Cytat:

Nie interesowałem się tematem, są mody softu na XDA do IP? Jeśli nie ma to zły przykład podałeś.
Tak, troche zły. Ale IP ma updaty na 3 lata, nie jest to platforma na której musisz i powinieneś sobie zaprzątać głowę ROMami

Czy jest topowy czy nie to można się spierać. Według mnie jest. Mierzenie "topowości" przez ilość cali i rdzeni jest mniej więcej tyle warte co ocena samochodu przez moc maksymalną jego silnika. Oczywiście nikogo nie zamierzam przekonywać, każdy ma swoją definicję i swoje wymagania. Np. jak widze ośmiordzeniowe Galaxy S4 śmiać mi się chce. Moim zdaniem dużo lepszy telefon by był, gdyby wyciąć mu cztery prądożerne A15 i zostawić tylko cztery Cortexy A7. Wtedy byłby lepszy jako telefon, ale nie byłby "topowy". Taki paradoks.

Cytat:

Dziwna teoria. Ja nie muszę mieć wszystkiego najnowszego bo szkoda mi siana. Co pod maską w przypadku telefonu to mało mnie obchodzi...
Mi właśnie też szkoda siana na grzejące się pokazy możliwości technicznych. I tak zanim soft wykorzysta ich możliwości, pojawi się nowy model. Dlatego moim zdaniem lepiej mieć nowy mid-end niż stary high-end.
Ba, lepiej kupować mid-end dwa razy częściej i za pół ceny, niż high-end na dłużej. Zawsze stosuję tą strategię, z kartami graficznymi, procesorami i telefonami też. I nigdy nie żałowałem.
Niestety to wyklucza kupowanie topowych słuchawek z zeszłego sezonu.

Patrix 02.06.2013 19:59

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1252506)
Bez przesady, nie tylko modelami flagowymi największych producentów świat żyje :nie:

Więc nie cyjanogenmodem świat żyje, nie musisz go mieć, ja mogę a nie mam.

Cytat:

W końcu dojdziemy do tego że najlepiej brać iPhone 5 64GB.

Nie interesowałem się tematem, są mody softu na XDA do IP? Jeśli nie ma to zły przykład podałeś.
IP to nie jest topowy telefon, nigdy nie był, ma mały krąg użytkowników w PL i w dodatku nadal się zmniejsza, bo modny jest np samsung.

Cytat:

Poza tym elektronika to jedna z tych dziedzin gdzie zazwyczaj lepiej mieć nowsze, nawet jeżeli na pozór słabsze. Pod maską sporo się zmienia. A topowe modele to zazwyczaj te które dla szpanu parzą łapki i mają baterię na 3 godziny zabawy.

Dziwna teoria. Ja nie muszę mieć wszystkiego najnowszego bo szkoda mi siana.
Co pod maską w przypadku telefonu to mało mnie obchodzi...

Cytat:

Ale oczywiście tak, jeżeli ktoś chce się bawić w custom romy, to jest to szczera prawda. Mi jednak wystarczy sam root i możliwość wyboru takiej słuchawki, która bardziej mi odpowiada.

Wtedy to przede wszystkim topowy model sprzed roku, a jak Ci siano z kieszeni wystaje, to z tego roku.

sobrus 02.06.2013 19:13

Bez przesady, nie tylko modelami flagowymi największych producentów świat żyje :nie:
W końcu dojdziemy do tego że najlepiej brać iPhone 5 64GB.

Poza tym elektronika to jedna z tych dziedzin gdzie zazwyczaj lepiej mieć nowsze, nawet jeżeli na pozór słabsze. Pod maską sporo się zmienia. A topowe modele to zazwyczaj te które dla szpanu parzą łapki i mają baterię na 3 godziny zabawy.

Ale oczywiście tak, jeżeli ktoś chce się bawić w custom romy, to jest to szczera prawda. Mi jednak wystarczy sam root i możliwość wyboru takiej słuchawki, która bardziej mi odpowiada.

Patrix 02.06.2013 17:12

sobrus, dlatego lepiej brać model flagowy danego producenta, niekoniecznie z bieżącego roku
niż aktualny model z aktualnego roku w wersji mini/slim etc.
Potem narzekasz, że nie ma softu.

sobrus 02.06.2013 17:01

Wgrywamy soft z rootem łatwo powiedzieć jak się ma HTC albo Samsunga.

Do S2 czy Sensation masz CyanogenMOD, masz custom romy, custom kernele itd, ale do wielu mniej popularnych marek jedynym ROMem jaki będziesz miał do dyspozycji będzie niestety ten fabryczny :(

Ale muszę dziś dać plusa google, bo choć szpiegują to znalazłem jednak miejsce gdzie da się niektóre z tych rzeczy wyłączyć. Szkoda że mleko się rozlało (urządzenie zazwyczaj zdąży wysłać co trzeba zanim user sie skapuje).

Jest nowa aplikacja "Ustawienia Google" (taka zielona ikonka). I tak można wyłaczyć raportowanie lokalizacji i spersonalizowane reklamy. :taktak:

demek 02.06.2013 13:02

Wiekszosac telefonow sie odblokowuje softem. Jak sa nowe na rynku roznie z tym bywa. Htc np dalo samo soft do odblokowania bootloader (nawet chyba ja to wklejalem). Wgrywamy rom z rootem i po zabawie. Wgrywanie romow jest banalne z wlasnie odblokowanym bootem.
Z samym rootem jest roznie jak juz napisales.

Sa tez serwisy komorek, jesli robia softowo to duzo nie kasuja.

sobrus 01.06.2013 21:59

Możliwe, że ja coś przeoczyłem.
Mimo to jednak zrobienie jego dla wiekszości ludzi nie jest takie oczywiste.

I nie zawsze wiadomo jak tego roota zrobić, choć na szczęście jeżeli nasz telefon nie jest jakiś super rzadki, to pewnie jakiś zapaleniec z rosji się znajdzie ;)
Czasem działają też metody z innych telefonów.

demek 01.06.2013 21:25

A to root powoduje utrate gwarancji? Bo zdaje sie,ze producenci w wiekszosci wycofali sie z karania za nieoficjalny soft wiec i roota.
Chyba, ze przeoczylem takie informacje.

sobrus 01.06.2013 13:48

W zasadzie nic co jest możliwe przy pomocy roota nie leży ani w interesie producenta telefonu, ani developerów, ani Google, ani w zasadzie żadnej firmy oferującej swoje usługi na tej platformie (nie licząc developerów tworzącym programy na roota oczywiście).

Ja też dokonałem sporych zmian w moim telefonie i jest teraz lepszy, co nie znaczy że firmy które mi dostarczyły ten sprzęt i soft z tego byłyby zadowolone.
Po co go ulepszać, skoro lepiej kupić nowy. Po co radzić sobie samemu, skoro można skorzystać z czyichś usług? O blokowaniu reklam nie wspomne.

Zrobienie roota wymaga niestety czasem nieco więcej niż minimum wiedzy, gdyż nie każdy model telefonu jest tak popularny jak szajsungi i nie do każdego są gotowe paczki "fire&forget".
Niektóre telefony rootuje się przez luki w systemie, które google systematycznie łata.
Utrata gwarancji, strach przed brickiem, niewiedza. Najczęściej zwykli ludzie za roota się jednak nie zabierają. Ja nie znam w moim otoczeniu nikogo poza mną i Andym, kto by miał roota.

Ale gdyby google chciało, to zrobienie roota trwałoby mniej niż 3 minuty. Wystarczyłoby, że rozkaz "adb root" nie byłby zablokowany w buildach release (niestety tylko takie użytkownicy dostają).
Nie widzę żadnego sensownego powodu dla którego ta funkcjonalność jest blokowana na czymkolwiek, skoro i tak wymaga uruchomienia adb, komputera i oczywiście fizycznego dostępu do telefonu.

Tymczasem jest dostępna tylko na ROMach typu engineering/debug i to nie jest raczej wina producentów słuchawek :nie:. A dzięki niej uzyskanie roota to formalność dla kogoś kto troche zna linuksa.
Remountujesz /system, kopiujesz pare plików gdzie trzeba, chmod i masz roota. Tyle. Nawet jeżeli producent tak hojny nie był ;)

Google nie ma nic do blokowania roota przez producentów, ale mam wrażenie że idzie im na ręke. Użytkownikom już niestety narzędzi do rootowania nie daje, nawet jeżeli można zassać z netu gotowe paczki to są to zazwyczaj dzieła doświadczonych osób, wręcz hakerów (np numer z oszukiwaniem backupu adb aby zassać "su" był niezły, ale już go google załatało). Szanse że zwykły człowiek napisze takie skrypty czy przygotuje paczki do flasha są zerowe.

Z resztą nawet Google Nexusy nie mają fabrycznie roota, to co się dziwić:
http://androidos.webig.pl/tablet-roo...-root-toolkit/
Czyja to złośliwość?

nimal 01.06.2013 12:29

imho wynika z czystej zlosliwosci, bo zlamac roota to robota na 3 minuty przy minimum wiedzy i umiejetnosci kozystania z szukajki
wiec nie bylo by lepiej dac dostep odblokowywania z poziomu menu?
a potem niektorzy deweloperzy maja glupie pomysly...
dzieki dostepowi do roota obszedlem ograniczenie pamieci i mam mozliwosc deinstalacji niepotrzebnych apek, ktorymi uszczesliwil mnie Szajsung (typu Cardio Trainer albo Books nie dzialajace na terenie Polski) zabierajac cenne miejsce
wole miec dzieki temu 50 dzialajacych apek (tak naprawde nie wiem ile...) niz ta jedna ktora ma dziwne pomysly ;p

sobrus 01.06.2013 12:10

Root nie zawsze jest mile widziany. Był czas, gdy samo google blokowało swoje usługi na takich telefonach. Ale już się z tego wycofali.

Chodzi o to, że użytkownik z rootem może "za dużo", na przykład wyłaczyć DRM,zainstalować firewalla który blokuje reklamy czy zrobić backup bez chmury.

Dlatego sprzedawane telefony zazwyczaj nie pozwalają na "za dużo", bo to nie user ma dyktować warunki. Brak roota nie wynika z czystej złośliwości producentów :nie:

Berion 01.06.2013 12:09

Ciekawe dlaczego nie chce się zgodzić na pracę z pełnym dostępem, jaki sens jest to w ogóle blokować?

nimal 01.06.2013 12:06

po instalacji

Berion 01.06.2013 11:56

Przepakuj, trzeba zmienić pewnie treść manifestu.

Chyba, że jest jakiś mechanizm wbudowany w aplikację. Taki komunikat dostajesz przy próbie instalacji czy już po uruchomieniu programu?

nimal 01.06.2013 11:15

dzis PKO BP znowu mnie zdrzaznilo
zainstalowalem IKO, niby rewolucyjna apka z rewolucyjnymi rozwiazaniami - absolutna nowosc w dzidzinie bankowosci elektronicznej... czyli znajac zycie byc moze umozliwi sprawdzenie salda
ale jak faktycznie nie bedzie mi dane sprawdzic, bo moj Android "ma zlamane zabezpieczenia producenta"... czyli mam dostep do roota :haha: nawet apki Googla nie widza w tym problemu, PKO jak zwykle przed szeregiem... dobrze ze tam glownego konta nie mam...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:14.