![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#886 | ||
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
No to co zrobi? Zainstaluje, bezpieczeństwo staje się fikcją. Jego podejrzenia zostają zignorowane, podejmuje ryzyko praktycznie takie same jak na WM - musi zaufać wydawcy aplikacji. Cytat:
Wymóg jest na OHA że wszyscy tworzą wspólnie jeden system pod patronatem google. Nie mówie o aktualizacjach, ale o kontroli jakości samego systemu. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.01.2014 o godz. 09:07 |
||
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#887 |
Forumator
Data rejestracji: 11.09.2006
![]() ![]() |
sobrus, dlaczego kopiesz się z koniem??
![]() Przytaczacie kolejne argumenty na przemian i nie urażając w żadnym stopniu andyego (nie takie mam zamierzenie) wynika z nich, że jego racja jest "najmojsza". Choćbyś nie wiem co napisał, Google niczemu nie jest winne. I nie, nie sympatyzuje z jakąkolwiek inną firmą, ale przy Google, przykładowo MS i Apple to owieczki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#888 | ||||||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Nie ma co za każdym razem tłumaczyć się za użytkowników. Oczywiście kontrola uprawnień w obecnej formie nie jest idealna - brakuje ich sterowania (w CM11 mam! ![]() Cytat:
Cytat:
Jak producent np. źle dostroi wartości pamięci (minfree) to znaczy, że producent źle to zrobił a nie Google. Starajmy się rozgraniczać za co Google jest odpowiedzialne - Google daje TYLKO kod źródłowy. Jeżeli jakaś dystrybucja spieprzy implementacje jajka Linux, to pretensje też będziesz słał do Linusa czy do firmy, która to spieprzyła? -------- W ostatnim builidzie autor ROMu za bardzo wyczyścił skrypt AROMA dla kernela i nie można za jego pomocą wyklikać przy instalacji m. in. poziomów pamięci. Na szczęście przywróciłem sobie z kopii to co chciałem ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#889 |
Jukebox Hero
|
![]() |
![]() |
![]() |
#890 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sobrus z calym szacunkiem - mialem Szajsunga - dzialal, ale szalu nie bylo (prawie cala pamiec zawalona szajsem od Szajsunga)
teraz mam chinczyka, ktory przyszedl z czysciutkim jak lza systemem z jedna jedyna ikonka od google apps - Play Store (NIE BYLO gmaila, map ani niczego innego!) - sam poinstalowalem co chcialem i urzadzenie SMIGA JAK GLUPIE wiec system Google jest OK, tylko producenci robia z nim niesamowicie zle rzeczy! jak masz silnik od Isuzu w Oplu i rdza wpierniczy polowa nadwozia to masz pretensje do Izuzu czy do Opla? |
![]() |
![]() |
![]() |
#891 | |
Jukebox Hero
Cytat:
U mnie w domu też najlepiej śmigającym telefonem jest GoClever za 300zł z Androidem 4.2 ![]() Ale bugi które można znaleźć we wszystkich telefonach np z systemem 4.0 (np bug w adb który powoduje że nie da się wykonać backupu telefonu bez backupu całej karty) to ewidentnie wina google i nikogo innego. Albo cyrki ze skanerem multimediów (na google play jest troche programów żeby sobie z tym radzić) I te bugi niegdy nie zostaną poprawione, bo do 4.0 poprawki nie wychodzą. Z resztą jeżeli chodzi o wydajność to Andy ma absolutną rację że nie można wymagać nie wiadomo czego od tańszych słuchawek (choć można się czasem zaskoczyć). Ja nie mówie o wydajności jedynie o tym, aby telefon działał poprawnie. Domyślam się że w 4.1 i 4.2 bardzo dużo problemów zostało wyeliminowanych, ale ok rok temu dominujący w sklepach był 4.0 i moje doświadczenia z tymi telefonami nie są najlepsze (niezależnie od producenta). Suma summarum użytkownicy mają bardzo często problemy ze swoimi telefonami, a tłumaczenie jest takie "bo producenci robią tak a google robi tak i wszyscy mają usera gdzieś. sorry taki mamy klimat". Można przyjąć takie tłumaczenie, jak się do tego doda "lepiej kup iOS lub WP bo tam jest lepszy klimat". Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.02.2014 o godz. 09:27 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#892 |
Author
Zlotowicz
to tylko przypomne, ze Apple nie wpuszcza na market apek duplikujacych rozwiazania oferowane przez samego Apple
czyli jak w Andu masz cos, co Ci sie nie podoba masz szanse zinstalowac rozwiazanie to poprawiajace/obchodzace w iOSie tego nie uswiadczysz czepaiasz sie, ze w starszej wersji musiales wykonac np. backup calego urzadzenia w starszej wersji iOSa nie mogles wyslac MMSa ![]() to jest takie przezucanie sie g...em miedzy obozami, ktore malo wnosi systemy maja bugi niestety wieksze lub mniejsze wybiera sie ten system, ktory najbardziej danej osobie odpowiada - pod wzgledem urzadzen oferowanych, dostepnych aplikacji i samej obslugi pasi Ci bardziej iOS? to kupuj Apple ja wole zielonego robocika |
![]() |
![]() |
![]() |
#893 |
Jukebox Hero
iOS ma swoje rażące wady, do których akurat wsparcie się nie zalicza (każdy telefon ma nowe systemy przez około 3 lata).
Każdy wybiera to co bardziej toleruje, ale zazwyczaj nikt nie toleruje bugów. To taki wspólny mianownik użytkowników ![]() Nie chodzi mi o braki w funkcjach, ale o rażące BŁĘDY. Nie o szybkość/funkcjonalność ale o jakość. Zostawiając na bok kwestię win i przerzucania odpowiedzialności - jakość oprogramowania na dużej ilości słuchawek, czy to no name czy firmowych jest po prostu FATALNA. Znacznie niższa niż kiedyś. I to bardzo źle wpływa na platformę - i bardzo do niej zniechęca. I zgadzam się że część winy na 100% jest po stronie producentów, ale część bugów to niestety wytwór Google, które TYLKO dostarcza kodu systemu. I niestety nie dostarcza poprawek do poprzednich wersji. Więc nie rozumiem dlaczego tak uparcie próbuje się 100% winy zgonić na producentów, skoro Android z założenia nie jest wydaniem ciągłym? Po drugie uważam że ktoś powinien wreszcie po 5 latach zrobić z tym porządek, zmienić zasady licencjonowania czy dostarczania softu, testów jakościowych itd. Jeżeli producenci (w tym Google) tolerują taką sytuację to oznacza że mają userów gdzieś. Każdy producent który umieszcza na produkcie swoje logo ma prawo wpływać na jego kształt. W przypadku Androida logo Google to chyba tylko dekoracja, tak jakby na składakach umieszczać logo IBM. Bajzel i amatorszczyzna tak to wygląda niestety, efekt jest taki że nie wiadomo co kupić, jak sam zauwazyłeś chińszczyzna bywa lepsza niż firmówki. Bywa też dokładnie na odwrót. Wsparcie - najczęściej fikcja. Nie wszystko działa, aplikacje trzeba wymieniać, telefon rootować, szukać wakelocków (pozdr dla Gallusa) . Masakra. Wdepnąć na minę łatwo, sprawdzić przed zakupem nie ma jak. Najlepsza rada jaką mają fani platformy - kup telefon ze wsparciem CyanogenModa..... nie wiem czy się śmiać czy płakać. Czare goryczy przelewa fakt że firmy z olbrzymim doświadczeniem i zasobami nie potrafią wydać porządnie działającego telefonu na Androidzie, ale nie mają/miały problemów z żadnym innym systemem. WTF? Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.02.2014 o godz. 12:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#894 |
Author
Zlotowicz
jakie bledy? ze nie mozesz zrobic dokladnie takiej kopii zapasowej jak sobie wymazyles? to nie blad, tylko kwestia, ze nikt nie pomyslal, ze ktos moze cos takiego chciec
w zadnym systemie tego nie masz! musialbys sobie sam system skompilowac w sumie w przypadku Androida to jest to najbradziej w zasiegu z wielkiej trojki mobilnych OSow ja zanim kupie sluchawke to chociaz troche sie nia interesuje nie robie przypadkowych ruchow pod tytulem "skoro to duze blyszczace cos, co ma sasiadka, kosztuje 3000 to na pewno jest dobre" jeszcze raz - ze swojej sluchawki nie musialem NIC odinstalowywac, nie musialem go rootowac (fabryczny root) kto komus broni tego samego? wystarczy poszukac telefonow jest troche wiecej niz tylko 20 modeli Samsunga, 10 HTC, 8 Sony, 3 Asusa i 5 innych producentow w salonie na rogu przy okazji - chcesz WP? ile masz modeli na rynku? kilka Nokii i kilka innych, chcesz iOS - 2 aktualne i jeden stary na wyprzedazach to wedlug ciebie lepszy wybor? bo nie rozumie? ja wchodze na strone typu pandawill czy alliexpress i widze kilka tysiecy modeli, moge dobrac wiec cos pod konkretnie moje wymagania, nawet z wersja OSa w wielu przypadkach ![]() net jest pelny opinii, mozna dobrac cos dla kazdego - to jest wlasnie otwarty soft chcialbys zamknac Androida? wymusic zasady licencjonowania czy testow jakosciowych? w ten sposob ZABILBYS IDEE WOLNEGO SOFTU smartfony z Androidem przestaly by byc dostepne od niecalych 100 USD za wady karty dzwiekowej w kompie obarczysz Canonical, bo komputer z Ubuntu nie gra jak mial grac? zaczniesz wymagac LICENCJONOWANIA? to Ubuntu przestanie byc darmowe i zacznie kosztowac jak Windows (bo zrobili testy zgodnosci i nadali certyfikacje - to po prostu kosztuje!) |
![]() |
![]() |
![]() |
#895 | |||||||
Jukebox Hero
Cytat:
![]() a chodzi o przełącznik noshared w adb http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=28303 Ale to nie jest przecież jedyny błąd. Jeżeli masz ten sam błąd na Motoroli, Samsungu i gSmarcie to powiedz mi który z tych producentów go popełnił? Bo wiadomo że nie google. Cytat:
Ty jedyny sprawdzasz, a ja to oczywiście kupuje na chybił trafił ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ale tutaj totalnie się mylisz. Bo raz że licencjonowanie i tak jest (chociażby na logo i nazwę). A dwa że Ubuntu a Android to zupełnie co innego. Na prawie żadnym telefonie nie masz otwartych sterowników. Prawie wszystko zamknięte. Soft od Google też zamknięty. Nie porównuj. Android to nie jest GNU/Linux! I nie dostajesz go za darmo. Za każdy telefon płacisz, żeby dobrze działał. A przynajmniej ja chciałbym płacić też za to żeby jednak działał. No ale reasumując: Android jest otwarty i tani. I jest dużo modeli. Wina jest zawsze użytkownika, bo źle używają i źle trzymają coś co producent źle wyprodukował. Przede wszystkim nie powinni kupować czegoś czego nie używali i nie przetestowali już wcześniej. Wtedy nie byłoby płaczu, że po 3 miesiącach używania się dowiemy że istnieje coś takiego jak wakelock i dzięki temu telefon trzyma 20% tego co powinien. Zakładanie że telefon kupiony w sklepie będzie porafił odebrać np. wszystkie SMSy jest absolutnie błędne. W razie czego można wymienić program do SMS na inny (być może też niedziałąjcy). Poprawki są zbędne, bo w Androidzie użytkownik jest bugiem. Ale tak ma być! To jest właśnie doskonałość. Tak trzymać. Narzekanie nie ma racji bytu, bo jest przecież wybór tysięcy modeli.... Zupełnie jak u Apple. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.02.2014 o godz. 13:22 |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#896 |
Author
Zlotowicz
lubisz odwracac kota ogonem
jak Ci sie Android nie podoba to czemu go uzywasz? bo to jedyna sluszna opcja na ta chwile? ![]() ja nigdzie nie napisalem, ze Android jest idealny - jest najbradziej "uzywalny" dla mnie na ta chwile kiedys taki byl Windows Mobile ![]() Ty wieszasz psy na zielonym robociku dlaczego? bo jest cos lepszego? imho na ten moment nie ma - jak jest to napisz co, jak Ci sie bedzie chcialo to jeszcze dlaczego, wtedy ta dyskusja bedzie miala sens teraz tylko obrzucasz blotem to, czego sam uzywasz - to czemu nie kupiles czegos innego? napisales, ze chodzi o jakosc a nie ilosc - to prosze wskaz ta jakosc? na ta chwile nie widze megajakosci u zadnego producenta mobilnego OSa - w kazdym sa potezne bledy, w robociku drazni Cie jeden przelacznik dla adb? wiesz, ze ten problem nie dotyczy 99,99999% uzserow? mnie np. bardziej irytowal by brak mozliwosci przesylania plikow po BT ![]() ![]() zamkniete sterowniki? do grafiki pod lina tez sa zmakniete (porownanie nie mialo byc liniowe, jedynie wskazac ogolnie idee, tak samo jak wczesniejsze z Isuzu i Oplem; zreszta Android opiera sie na Linuxie, wiec dlaczego nie porownywac?) licencjonowanie? Android oparty jest na GNU telefony na WP stanialy? to bardzo dobrze, na nizszej polce pojawi sie konkurencja, jak jeszcze troche stanieja ![]() pisales o testowaniu i licencjonowaniu - to jest wlasnie zamykanie systemu z niecierpliwoscia czekam na smartfony z Linuxem, zobaczymy, czy faktycznie spelnia pokladane w nich oczekiwania
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 11.02.2014 o godz. 13:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#897 | |||||
Jukebox Hero
Cytat:
Mam mój pierwszy telefon z Androidem. Może ostatni nie wiem. Że to jedyna słuszna opcja nie powiem, ale na WP nie ma mojej ulubionej nawigacji. Android nie jest idealny i jako jego użytkownik mogę wytykać problemy które go trapią. Nie dziele użytkowników na lepszych (co "lepiej kupili") i gorszych (ci co mieli pecha). Miałem w rodzinie sporo urządeń z WM i PalmOS, mam z Androidem i stwierdzam że jakość softu jest generalnie słaba. Cytat:
To że coś jest na daną chwilę ogólnie najlepsze, nie oznacza że nie ma wad. Wadą Androida jest moim zdaniem to co napisałem. Inne systemy mają swoje wady. Czy mówienie o wadach to temat tabu? Dalej sens jest jeszcze mniejszy - oczywiste jest że można wytykać wady urządzeń które się posiada, nie zaś tych które oglądaliśmy w sklepie. Cytat:
Cytat:
Cały userland (czyli GNU) zostało napisane od nowa przez Google. Producenci tacy jak Qualcomm czy Imagination Technologies nigdy nie wypuścili otwartych sterowników do swoich układów. Cytat:
Łatwe? Łatwe. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.02.2014 o godz. 14:09 |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#898 |
Author
Zlotowicz
teraz piszesz z sensem
![]() nie wiem, czy sam to dostrzegasz, ale z toku wczesniejszych Twoich wypowiedzi to nie wynika - sugeruja raczej zacietrzewione mieszanie Google z blotem - bez obrazy ![]() zgadzamy sie w dwoch kwestiach - nie ma systemu idealnego i na ta chwile najblizej tego jest Android obawiam sie, ze liczenie na 3 letni czy nawet roczny okres wsparcia przez producenta to mrzonka - sam bym tak chcial, ale na ten moment na to nie ma co liczyc, te czasy minely juz dawno, teraz sie sprzedaje jeden albo dwa nowe modele w danej polce rocznie ![]() dalej, sam Andek jest na GNU (dokladnie to czasiowo na Apache License i czesniowo na GNU), dopiero apki nie sa sporo sterownikow nie jest otwartych, owszem w gestii producenta sprzetu jest takie dopasowanie podzespolow, by calosc dzialala - to oni podpisuja sie pod sluchawka i jeszcze raz - gdyby klienci byli krytyczni i nie kupowali sluchawek przekombinowanych, to tacy potentaci, jak Samsung czy Sony by nie zapycahli swoich urzadzen milionem niemozliwych do usuniecia apek to my tworzymy rynek - zarowny ci mniej swiadomi jak i ci bardziej - wszyscy razem |
![]() |
![]() |
![]() |
#899 |
Jukebox Hero
Cięty na Google może jestem ale akurat nie za Androida.
Chodzi mi tylko o to, że to wcale nie jest tak że Google nie ma z naszymi telefonami nic wspólnego. Wiem że producenci mogą spieprzyć system (i często to robią) ale Google też swoje na sumieniu ma. I nawet gdyby jakiś producent chciał zaktualizować powiedzmy słuchawkę na 2.3 to czym, skoro aktualizacje w upstream do 2.3 nie wychodzą? IMO za problemy z Androidem należy podziękować zarówno producentom jak i Google - czyli ekipie która nam te zabawki dostarcza. I tyle. A tu zawsze jest wielki raban że "to nie wina google". Bo jest tylko producentem, autorem i dostawcą systemu. Android jest na licencji GPL ale nie jest GNU. GNU to uniskopodobny system operacyjny zupełnie nie przeznaczony dla urządzeń mobilnych. I nie musi działać na Linuksie (Debian ma wersje GNU na Hurd i FreeBSD) Przy czym należy zauważyć że otwarty w Androidzie jest goły system, część aplikacji dostarczanych z telefonem (w tym podstawowe jak kontakty czy sms) są zamknięte i ktoś chcący wydać system niezależnie musiałby je napisać sobie przynajmniej częściowo od nowa. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.02.2014 o godz. 19:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#900 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Całkiem ładnie jak na prawie 3 letnią konstrukcje. Mam powiększoną bakterię od Mugena 1950mAh.
![]() Awake: 3h 40m WiFi On: 7h 40 minut Screen ON: 2h 28m Deep Sleep: 1d 13h Całość: 1d 16h Pozostało: 25% Należy dodać, że mam Taskera z kilkunastoma profilami, m. in. odpalanie co 1h na 10 minut danych po GSM jak jestem w pracy - sprawdzenie poczty itp. Gdy zaczyna się mecz który obserwuję Tasker odpala dane (WiFi lub GSM w zależności od tego w której z nich jestem w zasięgu) aby program FotMob mnie informował o wyniku w takim meczu.
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 22.02.2014 o godz. 12:39 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
android |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Apple flame war (było: Apple iPad) | Bartez | Systemy operacyjne i aplikacje | 8008 | 20.04.2020 17:13 |
Microsoft flame war | Patrix | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 83 | 20.08.2014 23:54 |
[Sprzedam] God of War: Chains of Olympus | Kamilekxp | Kupię/Sprzedam/Zamienię | 1 | 18.08.2008 15:56 |
Problem z grą Cold War | vasily | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 3 | 28.01.2006 21:31 |