Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

yahol 12.03.2011 22:23

Andy, pokazuje jedynie, ze fanatyzm, bez uzasadnienia, ma się dobrze i nigdy wśród braci, nie zaginie.
Już dawno udowodniono, ze dyskusja z fanatykiem, jest bezcelowa i prowadzi donikąd.
Nawet gdyby Bill Gates powiedział - Apple prowadzi w wyścigu innowacji informatycznych - to andy zacznie krzyczeć o fanbojach i sekciarstwie :)

andy 12.03.2011 21:40

Cytat:

Napisany przez Bartez
andy, moim zdaniem trochę przesadzasz z tym ciągłym jechaniem po Macach, apple i ich polityce. Czy to się komuś podoba, czy nie Apple zrewolucjonizowało rynek. Począwszy od iPodów, przez iPhone, a na iPadach kończąc, a i na tym pewnie się nie skończy. Żaden inny producent nie może się pochwalić takimi wynikami. Marketing? W dużej mierze na pewno, ale przecież o to chodzi w marketingu, żeby umożliwić sprzedaż produktu.

Popchnęło go do przodu to tak ale nie zrewolucjonizowało. Interfejs znany z iPhona istniał w telefonach przed jeg opremierą (chodzi mi o układ opcji na pierwszym ekranie itd.). Apple przeniosło to na telefon z dotykowym wyświetlaczem, czy to jest rewolucja? Wątpię. Jednocześnie nie twierdzę, że Apple robi badziew.

Cytat:

Co do kosztów programowania na produkty apple, to równie dobrze można przyczepić się do tego, że do pisania programów na PC potrzebujesz komputer z windows, najlepiej Visual Studio. Na darmowym Expressie raczej daleko nie zajedziesz, więc trzeba wydać grube tysiące na środowisko.
Są darmowe środowiska i kompilatory więc jest wybór. (p.s. Express jest tylko dla aplikacji niekomercyjnych). Ba idąc dalej można stworzyć aplikacje w C++/Qt na Windows. Co prawda musisz mieć licencje dla Qt(wymagana dla płatnych) jednak taki program "teoretycznie" można sprzedać na kilka platform jednocześnie.

Cytat:

Idąc dalej, napiszesz program na PC i żeby coś zarobić na nim musisz go jakoś sprzedać. Sam musisz zadbać o marketing, dystrybucję itp. Owszem, App Store ma ograniczenia i to spore, ale z drugiej strony pozwala dotrzeć do milionów użytkowników bez większego wysiłku. Spróbuj to samo zrobić samodzielnie. 30% prowizji to tak naprawdę nie jest tak dużo.
Zauważ, że marża 30% to tylko jeden czynnik. Nie masz pewności, że twoja aplikacja zostanie dopuszczona(przykład czasopisma dla iOS o tematyce Androida ;-), VLC...). W każdym momencie taką aplikacje mogą Ci wyciąć ze sklepu tak na prawdę bez podania powodu. Alternatywy NIE MA. Albo sklep albo nic. nie czepiałbym się gdyby można było normalnie wgrywać aplikacje z innych miejsc niż sklep od Apple'a.

Cytat:

Napisany przez Bartez
I ostatnia kwestia z ostatniego posta: Co to znaczy dobry program? Coś, co dla mnie jest mało wartościowym gównem, dla kogoś może być aplikacją, której używa na co dzień. Może czasem warto popatrzeć z trochę szerszej perspektywy? Myślę, że z wymienieniem 100 "przydatnych" programów na PC też mielibyśmy problem i każdy miałby swoją listę.

Cytat:

Napisany przez Mgit
A dlaczego 100, nie lepiej 1000 programów albo 100 000 0 aplikacji :>

Co do przydatności aplikacji Bartez dobrze mówi/pisze, dla ciebie foobar2000 to super aplikacja, dla mnie barachło nic nie warte ;)
Lub na odwrót dla mnie Microsoft Visio to najbardziej potrzebna aplikacja, dla ciebie pewnie już wręcz przeciwnie :)

Dlaczego 100? Hmmm dla iOS jest chyba 600k aplikacji więc liczba 100szt nie jest czymś dużym. No chyba, że 99% aplikacji na iOS to programy w stylu tych pokazanych na filmiku.
Fanboje Apple zazwyczaj używają magicznego zaklęcia "Ale na iOS jest tyle a tyle aplikacji!!!!!". Co mi po liczbie 600k skoro tak na prawdę typowy użytkownik ma z 10-15 aplikacji(programy, gier nie wliczam)?

Przez napisanie "Czy jakiś znawca aplikacji pod iOS mógłby wypisać powiedzmy 100 przydatnych programów?" chciałem tylko pokazać jak pusty jest argument "Na iOS jest 600k aplikacji" ;)

mgit 12.03.2011 21:15

@andy

A dlaczego 100, nie lepiej 1000 programów albo 100 000 0 aplikacji :>

Co do przydatności aplikacji Bartez dobrze mówi/pisze, dla ciebie foobar2000 to super aplikacja, dla mnie barachło nic nie warte ;)
Lub na odwrót dla mnie Microsoft Visio to najbardziej potrzebna aplikacja, dla ciebie pewnie już wręcz przeciwnie :)

Bartez 12.03.2011 21:13

andy, moim zdaniem trochę przesadzasz z tym ciągłym jechaniem po Macach, apple i ich polityce. Czy to się komuś podoba, czy nie Apple zrewolucjonizowało rynek. Począwszy od iPodów, przez iPhone, a na iPadach kończąc, a i na tym pewnie się nie skończy. Żaden inny producent nie może się pochwalić takimi wynikami. Marketing? W dużej mierze na pewno, ale przecież o to chodzi w marketingu, żeby umożliwić sprzedaż produktu.

Co do kosztów programowania na produkty apple, to równie dobrze można przyczepić się do tego, że do pisania programów na PC potrzebujesz komputer z windows, najlepiej Visual Studio. Na darmowym Expressie raczej daleko nie zajedziesz, więc trzeba wydać grube tysiące na środowisko.

Idąc dalej, napiszesz program na PC i żeby coś zarobić na nim musisz go jakoś sprzedać. Sam musisz zadbać o marketing, dystrybucję itp. Owszem, App Store ma ograniczenia i to spore, ale z drugiej strony pozwala dotrzeć do milionów użytkowników bez większego wysiłku. Spróbuj to samo zrobić samodzielnie. 30% prowizji to tak naprawdę nie jest tak dużo.

I ostatnia kwestia z ostatniego posta: Co to znaczy dobry program? Coś, co dla mnie jest mało wartościowym gównem, dla kogoś może być aplikacją, której używa na co dzień. Może czasem warto popatrzeć z trochę szerszej perspektywy? Myślę, że z wymienieniem 100 "przydatnych" programów na PC też mielibyśmy problem i każdy miałby swoją listę.

andy 12.03.2011 19:54

Ilość załączników: 1
Cytat:

a Ty mu jedziesz po bandzie... :>
Mylisz się. On sobie sam jeździ pisząc takie rzeczy :)

---

Załącznik 56936

--

Czy jakiś znawca aplikacji pod iOS mógłby wypisać powiedzmy 100 przydatnych programów? Najlepiej gdyby się nie dublowały funkcjonalnością ;) Z góry dzięki.

Patrix 12.03.2011 18:56

andy, czepiasz się, M@X chce być miły, robi wyjątek dla 'znajomego' z forum i proponuje betatesty, a Ty mu jedziesz po bandzie... :>

andy 12.03.2011 18:18

Cytat:

Apple intentionally disabled the Turbo Boost functionality on this particular MBP model in order to preserve your lap and your pride from being scalded by melting components. That would make sense to us, and hey, it's still a fast machine, just not Turbo fast.
http://www.engadget.com/2011/03/11/i...h-macbook-pro/

;)

Cytat:

Napisany przez M@X
Nie ma XCode na Windows i raczej nie bedzie.

Być nie musi jeżeli Apple udostępni SDK dla innych środowisk. Jednak oni tego nie zrobią :) Apple za takie działania powinien mieć proces antymonopolowy, tak jak kiedyś miał MS.

Cytat:

A testerem byc chce, bo pewny jestem ze Patrixu skupi sie na ilosci funkcji programu (iod tej strony nie bede mial mu nic do zarzucenia) za to calkowicie oleje estetyke, a brzydkiej aplikacji ktora wzroku nie przyciagnie nikt nie kupi. Dwa lata siedze w tym "swiatku" i troche na ten temat juz wiem ;-)...
Przeczysz sam sobie. Twoje komentarze wykluczają się nawzajem. W jednym miejscu piszesz, że wersje beta to szajs a w drugim(chodzi o soft na platformie Apple'a) zgłaszasz się jako betatester.
Po raz kolejny udowodniłem jaki z Ciebie fanboj i osoba, która nagminnie kłamie.

M@X 12.03.2011 13:10

Nie ma XCode na Windows i raczej nie bedzie. A testerem byc chce, bo pewny jestem ze Patrixu skupi sie na ilosci funkcji programu (iod tej strony nie bede mial mu nic do zarzucenia) za to calkowicie oleje estetyke, a brzydkiej aplikacji ktora wzroku nie przyciagnie nikt nie kupi. Dwa lata siedze w tym "swiatku" i troche na ten temat juz wiem ;-)...

andy 12.03.2011 08:09

Cytat:

Napisany przez Patrix
Po dostaniu się do appstore już z samej statystyki jakiś zysk jest gwarantowany, kwestia ile będzie mieć cyferek...
potem jakiś pryszcz wrzuca to na torrenty i jest nagle 10k seedów i szlag mnie wtedy kufa trafia :szczerb:

Piractwo jest wszędzie i nie ważne na co twoja aplikacja będzie ;) Ja tam bym się tak nie przejmował. Pisząc aplikację na urządzenia mobilne biorę za nią grosze i odsetek piraconych kopii jest bardzo mały.

Cytat:

Model biznesowy to oni sobie wymyślili niezły to fakt:
- musisz kupić kompa z OS, Apple na tym zarabia
- musisz kupić SDK, Apple na tym zarabia
- zdzierają % z zysków, Apple na tym zarabia
Jednym słowem zdzierają na Tobie jak tylko się da. W dodatku NIE MASZ innej możliwości jak sklep Apple'a. Jest Cydia ale docelowa osoba musi mieć JB a to się kłóci z "simple" :haha: Tak więc nie masz innej alternatywy, jesteś skazany na łaskę Apple ;)

Cytat:

Napisany przez M@X
Na iOS programuje sie w XCode (takie lepsze i ladniejsze Object-C).

XCode to nie język programowania a tylko IDE! Dlaczego Apple nie udostępni swojego SDK dla innych środowisk jak VisualStudio, CodeBlox, NetBeans czy Eclipse?

Cytat:

Jest za darmo na plycie z OS X retail, lub za 3.99 Euro w Mac App Store.
Znajdź mi po Windowsa.

Cytat:

Konto developerskie to 99 dolcow na rok i jesli tylko developer nie lamie regulaminu App Store to ma 100 % pewnosci ze aplikacja zostanie do sklepu dopuszczona i bez problemu zarobi swoje 70 % za kazdy zakup jego programu.
Zacznijmy od tego, że ich regulamin jest niekorzystny dla developerów. (już kiedyś dawałem linka do umowy...). Nie masz 100% pewności, że nawet jak aplikacja będzie zgodna to zostanie dopuszczona, W KAŻDEJ chwili mogą ją cofnąć ze sklepu! A alternatywy nie ma...albo sklep albo pisz sobie aplikacje na inna platformę.

Cytat:

Napisany przez M@X
Patrix, jesli chcesz pisac na iOS to juz zglaszam sie jako tester :-)!

A to ciekawe...
Cytat:

Cytat:

Napisany przez woitas
Może jestem staroświecki, ale wg mnie używanie programów w wersji beta to jak stąpanie po polu minowym...

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk

Cytat:

Napisany przez M@X
Zgadzam sie w pelni! Beta to niedopracowany szajs. Bet nie uzywam i uzywal nie bede. Tylko finalne produkty z pelnym wsparciem technicznym!

Punkt widzenia M@Xa zależy od punktu siedzenia ;)

M@X 12.03.2011 02:09

Rozwiewam watpliwosci :

Na iOS programuje sie w XCode (takie lepsze i ladniejsze Object-C). Jest za darmo na plycie z OS X retail, lub za 3.99 Euro w Mac App Store. Konto developerskie to 99 dolcow na rok i jesli tylko developer nie lamie regulaminu App Store to ma 100 % pewnosci ze aplikacja zostanie do sklepu dopuszczona i bez problemu zarobi swoje 70 % za kazdy zakup jego programu. Wraz z Lionem skonczy sie wsparcie dla aplikacji PPC nawet przez warstwe Rosetta, wiec jak kupowac uzywanego Maca do programowania to juz tylko (niestety) na Intelu. Patrix, jesli chcesz pisac na iOS to juz zglaszam sie jako tester :-)!

Patrix 11.03.2011 23:11

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1150325)
@Patrix tylko zauważ, że nie masz ŻADNEJ pewności, że twoja aplikacja trafi do sklepu, w każdej chwili mogą ją wywalić, nie dość że podpisujesz niekorzystny cyrograf i płacisz za dostęp do SDK bodaj 99$ to jeszcze zdzierają % od zysków ;)

Model biznesowy to oni sobie wymyślili niezły to fakt:
- musisz kupić kompa z OS, Apple na tym zarabia
- musisz kupić SDK, Apple na tym zarabia
- zdzierają % z zysków, Apple na tym zarabia

User za to musi inwestować w sprzęt, w pracę i nie ma pewności na dostanie się do sklepu, nie ma pewności zysku.
No i do tego kochany JB dochodzi... :>

Po dostaniu się do appstore już z samej statystyki jakiś zysk jest gwarantowany, kwestia ile będzie mieć cyferek...
potem jakiś pryszcz wrzuca to na torrenty i jest nagle 10k seedów i szlag mnie wtedy kufa trafia :szczerb:

andy 11.03.2011 22:45

Ilość załączników: 1
@Patrix tylko zauważ, że nie masz ŻADNEJ pewności, że twoja aplikacja trafi do sklepu, w każdej chwili mogą ją wywalić, nie dość że podpisujesz niekorzystny cyrograf i płacisz za dostęp do SDK bodaj 99$ to jeszcze zdzierają % od zysków ;)

Trzeba się dwa razy zastanowić zanim się zacznie tworzyć soft pod jabłka...

------

Załącznik 56933

Patrix 11.03.2011 22:16

Reetou, pewnie!
Trzeba to wybadać bo jak taki odpad wrzucają do tego ich sklepu, a ludzie to biorą... :)
No ale jak się nie da to wystarczyłoby zainwestować w jakiegoś starego maca mini na c2d (są po ok 600pln) i kodować, oczywiście coś o lepszej jakości...
Przy okazji konto zagraniczne do tego coby mi nie rozmieniali i belkowali w tej naszej nieszczęsnej walucie :sciana:

Bez urazy dla tutejszych forumowych jabłek (bo mimo żartów takimi baranami wg mnie nie są),
na kretynach można zarabiać, i w takim układzie mógłbym z pożytkiem posiadać Mac'a.

Reetou 11.03.2011 22:01

A Ty myślałeś, że będziesz na pececie grzebał w sofcie na sprzęt elyt?

Patrix 11.03.2011 21:52

Z tego co na szybko wygrzebałem to SDK dla iPhone/iPod jest tylko na Mac'a ? :|

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:43.