Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

yahol 09.10.2010 16:04

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1121709)
@yahol silisz sie na bycie 'obiektywnym',

Nigdy nie bylem, i mam nadzieje nigdy nie będę obiektywny.
Jestem subiektywny aż do bólu.
Obiektywizm jest bezsensowna próbą zobiektywizowania subiektywnych wyrażeń. Zdajesz sobie sprawę, ze każde subiektywne odczucie, danej sytuacji jest inne dla każdego obserwatora. Wiec pomijając próby uśrednienia, każda próba obiektywnego spojrzenia na wydarzenie jest całkowicie bezsensowna. Dla każdego obiektywnego obserwatora, wydarzenie przebiega według jego subiektywnych odczuć, wrażeń, doświadczeń.
Wobec tego j.w.

Cytat:

Chyba, ze poruszasz sie w idealistycznych systemach myslowych, chocby Schopenhauera, wtedy dyskusja jest skonczona, bo rozmawiac o swiecie bedacym Twoim wyobrazeniem, mnie bedacym czescia tego wyobrazenia, nie ma sensu.
Idealistyczne systemy filozoficzne służą wyłącznie nauczeniu jednostki sposobu myślenia, a nie narzucaniu rozwiązań i schematów.
To chyba tez rozumiesz.

Banana Coctail 09.10.2010 15:45

@yahol silisz sie na bycie 'obiektywnym', ale nie wychodzi. Wartosciowanie jest nieobiektywne, wyraza jedynie stosunek swiadomosci do przedmiotu/podmiotu oceny. Stad nie wysilaj sie na oceny czegokolwiek-totalitarna jest rownie dobra/zla/nijaka jak kapitalistyczna.

Chyba, ze poruszasz sie w idealistycznych systemach myslowych, chocby Schopenhauera, wtedy dyskusja jest skonczona, bo rozmawiac o swiecie bedacym Twoim wyobrazeniem, mnie bedacym czescia tego wyobrazenia, nie ma sensu.

M@X 08.10.2010 23:05

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1121583)
Czy te ręce mogą kłamać?

:haha: :spoko: :piwo:

yahol 08.10.2010 20:54

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1121587)
czyli nie masz racji. .

Biorę taka opcje pod uwagę.
Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1121597)
Ja też jestem wielbłądem.

Empirycznie, ale jednak subiektywnie stwierdzam, ze z dużym prawdopodobieństwem, jednak wielbłądem nie jestem.

Nie mam przymusu udowadniania swoich poglądów, które publicznie wygłaszam.
Przyjmuje, ze moi interlokutorzy są na tyle inteligentni, ze rzeczy oczywiste przyjmują do wiadomości. Natomiast rzeczy z którymi się nie zgadzają, lub nie mieszczą się w ich światopoglądzie - odrzucają.
Wiec kwestia "udowodnij to" nie mieści się w moich granicach dyskusji.
Opieram się na dostępnej literaturze, doświadczeniach i testach, które są w jakiś sposób, mniej lub więcej wiarygodne i naukowo udowodnione. I tam odsyłam zainteresowanych.Nie mniej istotne, a może nawet najistotniejsze jest fakt, ze mi się po prostu nie chce, wiec musicie mi wybaczyć, ze rzucam coś na zachętę, a później nie kontynuuje.
No cóż, nikt nie jest doskonały :)

Pomyślałem sobie, ze mógłbym, zakładając, ze by mi się chciało, dołączać do swoich postów bibliografie :) ale to głupi pomysł.
I to musicie mi przyznać.

ed hunter 08.10.2010 18:39

Ja też jestem wielbłądem. Jak bym miał za dużo kasy, to bym sobie 3 GS kupił do używania od święta, bo mi się podoba, na co dzień potrzebuję jednak pancernego telefonu, SE jednego wykończyłem, drugi w agonii... Za to Nokia model bez niczego jak na razie znosi wszystko. :D

Banana Coctail 08.10.2010 17:45

czyli nie masz racji. Bo 'dobroc' obiektywna nie istnieje-to tez musialbys udowodnic, bo twierdzisz ze taka jest.

yahol 08.10.2010 17:11

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1121579)
@yahol udowodnij, ze masz racje.

Y,y!!!!!

rycho 08.10.2010 16:44

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1121360)
Tak! Czymś oczywistym i naturalnym.

Nawet jeżeli tylko przeglądasz, popularne pisma o bardzo popularnym ujęciu (powiem wprost: - dla idiotów) w których są rożnego rodzaju porady, diagnozy, wskazówki, przekonasz się, ze przeciętny człowiek, kłamie i manipuluje otoczeniem minimum cztery razy dziennie!
Świadomie nie mając sobie nic do zarzucenia,- tu działają potrzeby każdego z nas do przedstawiania się w lepszym świetle, o naszym wyższym statusie itepe itede.... W skrajnych przypadkach kłamiemy do 200x na dzień :)
A co dopiero mówić o wielkich firmach, które zatrudniają specjalistów od tych spraw :)
Wszyscy wokół kłamią i manipulują, chcąc osiągnąć określone cele.
Tak po prostu jest skonstruowany świat.
I zwróć uwagę:
-jeżeli powiesz, "ja wcale tak nie robię" - to wcale nie będzie to twoje pierwsze kłamstwo w ciągu dnia, a tylko zaznaczenie wobec reszty, ze ty nie zaliczasz się do tej całej masy, tylko jesteś od nich lepszy. :) odróżniasz się, jesteś po prostu inny :)

Czy te ręce mogą kłamać?

Banana Coctail 08.10.2010 16:38

@yahol udowodnij, ze masz racje.

yahol 08.10.2010 13:47

Nie przesadzaj :)
Ludzie są rożni, zasady są stale.

Berion 08.10.2010 12:08

Nie chce dalej prowadzić tej dyskusji. Powiem tylko, że to co piszesz możesz odnieść do ogółu społeczeństwa, ale nie poszczególnych jednostek... Ludzie są różni, bardzo i nie wszyscy są tak zepsuci i zdegenerowani jak przedstawiasz.

Mam też w d* opinię psychologów, którzy często sami potrzebują siebie nawzajaem (taki paradoks). ;]

yahol 07.10.2010 22:39

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1121492)

Ty chyba już manipulujesz ... :sciana:

Och, grzeniu - manipulacja, to moje drugie imię :)

grzeniu 07.10.2010 22:21

Łojezu Yasiu, dejże pokój :wow:
Zaraz pomyślę, że sam próbujesz tu nami manipulować.....a wtedy :rozga:

Ty chyba już manipulujesz ... :sciana:

M@X 07.10.2010 22:06

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1121465)
Nie znasz mnie...

Nie musi. "Everybody lies." ;-)...

ed hunter 07.10.2010 21:03

Ja jestem rasy różowej...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:18.