![]() |
Ilość załączników: 1
Tak wygląda interface programu w najnowszej wersji 1.4.9.Nie używałem wersji późniejszych niż 1.4.4.Pierwsze próby z najnowszą wersją pokazują,że trzeba wpisywać ręcznie dane /tak jak opisał CobraVerde/ do IfoEdita.W wersji 1.4.4 odbywało się to automatycznie.Później przedstawię zrzuty z pracy programu.
|
Tak, dokladnie, :) pobralem najnowsza wersje 1.4.9 oraz CCE 2.66.xx.xx.x wraz z Vitaminka ;)
Nie wiem czym sie rozni 1.4.9 od 1.4.4, ale przynajmniej powinna bys lepsza i pozbawiona jakiejs tam ilosci bugow..... Za wszelka udzielona pomoc jak i to w przyszlosci - dziekuje kolegom CobraVerde oraz Gelo_5 Pozdrawiam. Rafal. |
Cytat:
|
Cytat:
otrzymujemy taki raport: Num. of picture read: 40 Stream type: MPEG-2 MP@ML VBR Resolution: 720*576 Aspect ratio: 16:9 Generic Framerate: 25.00 Nom. bitrate: 6000000 Bit/Sec VBV buffer size: 112 Constrained param. flag: No Chroma format: 4:2:0 DCT precision: 10 Pic. structure: Frame Field topfirst: Yes DCT type: Field Quantscale: Nonlinear Scan type: Alternate Frame type: Interlaced na podstawie wyróżnionych parametrów prawidłowe ustawienia kodowania bedą wyglądać tak jak na obrazku. dlaczego takie ustawienia wybieramy? - nie trudno się domyśleć patrząc na raport i opcje kodowania prównujemy te pozycje i mamy jasno określone że np: - pierwszym polem obrazu nie jest Upperfield - obraz nie jest wyświetlany progresywnie tylko z przeplotem (Interlaced) - metoda skanowania to nie Zig Zag tylko Alternate - wartość Quantscale jest nieliniowa (Nonlinear) program DVD2DVD-R nie jest zbyt dokładny w określaniu parametrów kodowanego obrazu i warto czasem poświęcić chwilę, żeby sprawdzić to ręcznie - inaczej pare godzin kodowania może pójść na marne. |
Cytat:
wkazujesz plik *m2v (obraz), *ac3 (audio), *sub (popisy) i CellTimes.txt (chaptery). potem wskzujemy gdzie pliki DVD mają się znależć i naciskamy OK. wtedy Ifoedit zaczyna tworzyć nowe DVD. wszystkie te pliki znajdują się w katalogu roboczym DVD2DVD-R. następnie jeszcze trzeba zrobić: - start IfoEdit - press 'Open' and select the path to new generated VTS_O1_1.IFO - press 'Get VTS Sectors' - close IfoEdit ___________________________________ If you have selected Subpictures, you have to do additional steps - start IfoEdit - press 'Open' and select the path to the file 'ORIGINAL.IFO' - press 'Open' and select the path to new generated IFO file 'VTS_01_1.IFO' - mark in the upper window of IfoEdit the file 'ORIGINAL.IFO' and select under 'VTS_PGCITI' the PGC you have copied with DVD2DVD-R - menu 'Subtitle Color' -> 'Copy Colors from this PGC' - mark in the upper window of IfoEdit the new generated file 'VTS_01_0.IFO' and select under 'VTS_PGCITI' the 'PGC 1' - menu 'Subtitle Color' -> 'Paste Colors to this PGC' - press 'Save' to save the new ifo - close IfoEdit Now the files are ready to burn! (to z instrukcji do programu) to tyle - powodzenia :) |
Cytat:
ad. 3 - dobór wtyczek Mpeg.....dll zależy od wersji CCE i AVS którą mamy: dla CCE 2.50 i AVS poniżej 2.08 wybieramy raczej Mpeg2dec2.dll a dla nowszych wersji (CCE 2.6x i AVS np. 2.5) możemy wybrać Mpegdecoder.dll. czasami coś się kaszani z tymi ustawiniami ale warto poeksperymentować ;) ad. 4 - lepiej tego ręcznie nie ustawiać. wartości birate są dostosowywane do pojemności płyty DVDR i jak przesadzimy to kilka godzin kodowania pójdzie na marne albo będziemy mieli zmarnowane, wolne miejsce na płycie. zdecydowanie polecam stosowanie wyliczeń programu (normal albo secure). ad. 5 - nie przesadzajmy z ilością przebiegów kodowania CCE. źródłowy materiał DVD jest na tyle dobrej jakości, że wystarczy 3 lub 4 "passy" ;) |
Napisalem Ci na priva ( Gelo_5 ) ale napisze tu jeszcze raz, moze wiecej osob sie wypowie w kwestii mojego problemu, a mianowicie podczas zabawy z DVD2DVD-R, zaraz po tym jak CCE skonczy kodowac i powinien sie uruchomic IfoEdit aby polaczyc to wszystko do kupy, program sie sypie... To znaczy owszem, IFOEdit sie uruchamia, ale nic nie robi, tylko kaze podac mu jakis plik M2V, a w tym samym momencie w okienku LOG programu DVD2DVD-R wyskakuje ......Aborted... Co robie zle ???
|
Odpowiem Ci zaczynając od pytania 2 i tego co wiem napewno
2.iDCT (inverse Discrete Cosine Transformation)-w wolnym tłumaczeniu -odwrotna dyskretna transformcja kosinusowa)Dla Athlona najlepsze byłoby AMD x87 -takie zoptymalizowane 3DNow,które w stosunku do MMX ma dużą przewagę jeśli chodzi o szybkość działania- MMX przeznaczone jest dla Pentium III, a MMX SSE dla Pentim IV.Zresztą wszystkie algorytmy tego programu są przeznaczone dla Pentium (również Reference i Floating Point).Ja używam MMX 32 bitowego i uważam,że spisuje się nieźle. Mam ATHLONA 2600xp+ 4.Przeczytałem gdzieś na forum, jak to pewien francuz przeprowadził test z równymi dekoderami na Athlonie 2000XP+.Użył MPEGDecoder i MPEG2Dec3- we wnioskach napisał,że dla AMD szybszy o 40% jest MPEGDecoder.Pewnie porównie 1 2 i 3 wypadnie tak samo, więc proponuję MPEGDecoder. 5.Nie zawsze.Sam możesz ustawić jakie ma być minimale i maksymalne.Zależy jakiej jakości film chcesz otrzymać.Automat to wszystko uśrednia. Pyt.5 Sam w której dyskusji napiałeś,że 10-krotny przebieg daje lepsze rezultaty.Im wyższa wartość tym dłuższy czas oczekiwania |
Podam dla scislosci opcje o wyjasnienie ktorych prosze :
1. MPEG Encoder/Encoder Options : Progressive frames Linear quantizer scale Zigzag scaning order 2. Jaki najlepiej zastosowac algorytm iDCT ( posiadam Athlona XP ) 3. DC Precision ?? czyzby 10 - bylo najlepiej ?? 4. AVS Script : MPEG2DEC2.DLL czy moze MPEGDecoder.DLL ???? 5. Bitrate / Calculation MODE : czy zawsze opcja NORMAL jest najlepsza ?? Wlasciwie to narazie wszystko, no chyba ze macie jeszcze jakies uwagi od siebie... Pozdrawiam. |
Gelo_5, czy mozesz opisac i wyjasnic dodatkowe opcje w zakladce MPEG Encoder ?? Co to sa te zig-zagi, czy warto wlaczyc PROGRESIVE, itd....
chcialbym sam poeXperymentowac, ale wole wczesniej wiedziec za co odpowiadaja poszczegolne opcje. Pozdrawiam. |
Oczywiście masz rację.Robiąc zrzuty pomyliłem kolejność/widać ,że są to 2 różne płyty-Guns i Jarre/.Z Ifoeditem też masz rację jest "zaszyty".Aż miło,że zwróciłeś uwagę-dziękuję.Myślę,że będzie to podstawą do ewentualnej dyskusji.Co do "Upper field first", również jej nie zaznaczam - cociaż po wgraniu programu z defaultowymi ustawieniami, to pole nie było zaznaczone.
|
świetna robota :)
mam tylko pare uwag: - Ifoedit nie trzeba ściągać dodzielnie, jest w zaszyty w instalatorze i znajduje się w katalogu programu. - Multiplexing (tworzenie plików DVD) odbywa się w zasadzie na końcu, po tym jak CCE przekoduje obraz - i odradzam stosowanie ustawienia "Upper field first" (Mpeg Encoder), które jest defoltowo zaznaczone. może to powodować problemy przy odtwarzaniu filmów - obraz może skakać na skutek złego oznaczania pól obrazu przez program. kiedyś się na tym przejechałem i przeczytałem potem o tym bugu na forum Doom9 - od tamtej pory rezygnuję z tego ustawienia i wszystko gra. pozdrawiam |
Jak już szczęśliwie doczekałeś końca ripowania- tak powinien wyglądać TWÓJ zripowany film na dysku.Możesz wykasować wszystko oprócz podfolderu DVD (pkt.10).Teraz wystarczy uruchomić np.Nero i przeciągnąć znajdujące się w folderze DVD wszystkie pliki z VIDEO_TS do VIDEO_TS w Nero.Początkujących informuję,że w folderze DVD znajdują się podfolder VIDEO_TS i Audio_TS (jest PUSTY).PALIMY!!!!!, ale na nagrywarce DVD a nie CD (to żart).
|
Przy ripowaniu będą nam "wyskakiwały" i "zamykały się" okna.To robota IfoEdita.PAMIĘTAJ w pewnym momencie będzie się wydawało,że to już koniec operacji i NIECH CIĘ reka BOska chroni od zamknięcia Ifoedita /sam się zamknie/, ale jeżeli nie jesteś pewien czy to już koniec zajrzyć na LOG.Powinno tam być wyraźnie FINISHED!.Jeśli zamkniesz wcześniej może to spowodować np.pojawienie się zielonych napisów/subtitles/.
|
Najdłuższą trwającą nawet kilka godzin operacją jest kodowanie CCE (ale za to z jaką jakością!).Jeśli zaznaczymy "ptaszkiem" pkt.9 Shut down after.... spowoduje to wyłączenie komputera po zakończeniu kodowania /nie radzę/.Teraz tylko czekamy, czekamy .....
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:23. |