Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Instrukcja - przerabianie divx/xvid na (s)vcd prosto i przyjemnie :) (https://forum.cdrinfo.pl/f13/instrukcja-przerabianie-divx-xvid-s-vcd-prosto-przyjemnie-37839/)

HMG 16.11.2004 23:38

potrzebuje pomocy

witaj moze nie bede odosobniony w zapytaniu ale dopiero raczkuje i mam spory problemij z dzwiękiem. przerobiłem w DVD rip film zgodnie z instrujcko i za pomoca Vcdeasy NAGRAŁEM PŁTYTE FILM bez problemów sie odtważa w moim sprzecie dvd. dvd widzi jako vcd. obraz jest ekstra ale dzięk orginalny dziwek z lektorem ... sam niewiem jak to mam opisac tak jagby jednoczesnie sie nakładał otważł z opuźnienim jest poprostu znekształcony.czy moze znaz powód a co więcej jak go rozwiązać.prosze o instrujcie bo już sie ucieszyłem że umiem przerobic film a tu niespodzianka .

koreke 16.11.2004 20:36

hej! mam problem. Używam DvdRip-a do zmiany plikw avi na vcd. wszystko bylo ok, wszystkie filmy rippowaly sie bez problemu oprocz jednego na ktorym mi bardzo zalezy. niestety pojawia mi sie taki komunikat:

http://www.hampel.republika.pl/obraz.jpg

i z nim nic nie moge zrobic.

HELP !!!

mirak 11.11.2004 10:19

czy możliwe jest nagranie tego na nośnik DVD?

Flouren 31.10.2004 20:42

a co zrobic jak po zadziałaniu w taki sposob jak na przykladzie wszystko pieknie gra procz tego ze dzwiek si eurywa w pewnym momencie i wogole go nie ma? :] ???? moze to byc z powodu braku miejsca na dysku?

Flouren 29.10.2004 14:41

tak tylko po konwersji w dvdrip dzwiek mi sie zupelnie urywa :( nie wiem czemu nie wie ktos moze dlaczego tak sie dzieje i jak to poprawic?

rafik73 25.10.2004 14:05

To znowu ja ! próbowałem w Nero Vision i tak samo przeskakuje po kilka klatek ręce mi opadają a tak bardzo chciałem móc oglądać filmy na dvd a tu lipa poooooommmmmooooccccyyyyyy !

rafik73 25.10.2004 13:57

Chciałem tylko dodać że próbowałem film avi i divx avi i obydwa skakały po kilka klatek do przodu no co za diabeł ? Ostrzegam jestem nowicjuszem więc proszę o prostą instrukcje o ile można coś w tym przypadku zrobić. Wielkie Dzięki

rafik73 25.10.2004 13:47

Witam serdecznie i proszę o pomoc zaczołem konwertować film w avi dvdripem zgodnie z instrukcją ale na podglądzie film przeskakuje po kilka klatek do przodu i nic z tego nie wyszło co jest nie tak gdzie tkwi problem ?

Weron 24.10.2004 06:32

@Izykon
ta metoda jest bardzo prosta. Moze troche chaotycznie napisalem bo chcialem przedstawic tylko krotki skrot jak to u mnie wyglada. A wyszlo, ze nie wiadomo co wyprawiam.

Pajda 23.10.2004 10:18

w jaki sposob w DVDRIP 2.0 mozna wlozyc do filmu napisy (chodzi mi o zamiane avi->VCD)??

Izykon 21.10.2004 18:47

Jestem baaaardzo świeżutki i zieloniutki w temacie, i po przeczytaniu Twojej metody "Weron", przeszły mnie ciarki i oblałem się zimnym potem. Jakieś skrypty, pluginy, textsuby i inne cuda, o których zaledwie słyszalem. Postanowiłem "polatać po sieci" i z każdego artykułu opisanego w bardzo fachowym języku "uszczknąć" fragment informacji dla siebie.
I tak:
Zgrywam film DivX na dysk twardy.
Konwertuję programem DVDRip 1.1.4.40 (mam co prawda wersję 2.0, ale ta starsza bardziej mi "leży") na dysk twardy, bez podziału na dyski CD. Trwa to u mnie (Athlon 2100, 256MB DDRRAM) około półtorej godziny i otrzymuje plik wielkości około 900 - 1000MB. Dzielę to w TMPGEnc na dwa pliki (jeden ok. 680MB i drugi z resztą pliku) i za pomoca Nero nagrywam na CD-R, tworząc przy okazji piękne animowane menu startowe. Nagrywam tak trzy pełne dyski CD z pierwszymi cześciami trzech filmów a na czwartym dysku CD łączę razem (dodając menu) końcówki tych trzech filmów. Trzy filmy na czterech dyskach, wykonane "lamerskim" sposobem. Ktoś powie, ze to nienajlepsza jakość, rozdzielczość, dźwięk itd. A jaką ja potrzebuję jakość do odtwarzania na telewizorze 20''? W dodatku "mono".
Poza tym zobaczyłem, ze się da zrobić VCD prostym sposobem. Teraz czas na naukę, czytanie, eksperymenty, zeby dorosnąć choćby "do kolan" "Weron-owi" i innym fachowcom.

Weron 10.10.2004 07:22

Hmm.
Przeczytalem wasze posty i napisze jak ja robie vcd z divx.Moze sie przyda, moze nie.Nie wazne.
Najpierw biore avi, ktory dziele na 2 czesci.Jesli film jest na dwoch plytach to nie trzeba.
Dziele virtualdubem.Nastepnie dziele napisy i wyciagam z filmu dzwiek do do wave (dzwiek tez virtualdubem)
Nastepnie uzywam skryptu:
LoadPlugin("d:\przerobka vcd/vsfilter.dll")
AviSource("d:\przerobka vcd/pasja-obraz2.avi")
AddBorders(0,64,0,64)
TextSub("d:\przerobka vcd/Pasja 2.txt")
Do tego bedzie potrzebny avisynth i plugin wymieniony w tym skrypcie.
Skrypt jest wczytywany do tmpgenc i po obrobce mamy ladny pliczek z napisami, ktory wystarczy juz tylko nagrac w nero.
Tak w skrocie to wyglada.Bo nalezy zakladac, ze film nie jest dluzszy niz 2x80min a plyta to 700 itp.

tomekk_nt 09.10.2004 14:27

dzieki Robs, potem wypróbuje. Pozdro!!

Robs 09.10.2004 12:19

Cytat:

Napisany przez tomekk_nt
czasem nie czyta tych vdr-ów.. właściwie czemu?? wie ktos??

http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=5009

tomekk_nt 08.10.2004 17:39

dokladnie Robs, a co do nero to nie mam nic zrabane tylko po prostu nie wszystkie filmy przerabia, bo inny mi przerobil, tylko ze na poczatku mojej przygody z vcd korzystalem z tego ale teraz wole tmpg... tylko czasem nie czyta tych vdr-ów.. właściwie czemu?? wie ktos??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:13.