![]() |
ideJ dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
|
Do podmiany matryc w CCE trzeba wykorzystać CCE Patcher'a (zdaje się, że RB Opt również pozwala na podmianę matryc).
DVD RB dla każdego Cell-ID generuje plik avs i ecl. Cell-IDy mniej więcej będą odpowiadać rozdziałom na oryginalnej płytce (czasem mogą być mniejsze). Mówiąc o testach na mniejszych kawałkach (w tym kontekście) miałem na myśli właśnie pojedyncze Cell'e. Bitrate i inne parametry CCE są zapisane w pliku ECL. Wystarczy więc wczytać do CCE takiego ECL'a i pobawić się z matrycami czy dowolnymi innymi parametrami enkodera. |
Cytat:
Nie chcę testować całego filmu tylko wybrane fragment. Oczywiście mogę najpierw wyciąć kawałek filmu innym softem, ale wówczas ReBuilder nie ma co kompresować, ponieważ DVD5 zmieści bez żadnej kompresji każdy kawałek filmu. Zgodnie z tym co kilka postów wcześniej napisałeś - można testować tylko wybrany kawałek. Rozumiem, że stopień kompresji dla tego kawałka powinien być taki jak by był w przypadku kiedy przerabiam cały film. Chyba, że miałeś na myśli, że w RB Opt ustawiam dla wybranego kawałka stopień kompresji ("z sufitu"). Inne pytanie: Dla enkodera QuEnc są do wyboru 3 matryce w ReBuilder, natomiast dla CCE nie ma takiego wyboru. Czy to znaczy, że nie mogę użyć innej matrycy w przypadku CCE? Pozdrawiam |
Przerwanie pracy nie pociąga za sobą żadnych skutków ubocznych (o ile w międzyczasie nie zmienisz wersji DVD RB)
Tego drugiego pytania chyba nie rozumiem.... W każdym razie nie do końca. Może pomocnym będzie RB Opt (musisz przestawić DVD RB w tryb Trzech Kroków; przejść etap Prepare; uruchomić RB Opt i wczytać do niego pliki wygenerowane przez DVD RB -- możesz teraz pozmieniać sobie parametry kodowania poszczególnych Cell czy VTSów jak już skończysz w RB Opt wracasz do DVD RB i klikasz na Encode) |
Cytat:
Tak, korzystam a art. Duet DVD. ReBuilder pozwala na przerwanie enkodowania w dowolnej chwili. Następnie można wznowić pracę programu od miejsca przerwania. Czy mogą wystąpić jakieś uboczne konsekwencje takiego przerywania pracy? I jeszcze jedno pytanie: w jaki sposób ustawić ReBuildera aby przerobił tylko wybrany fragment filmu z kompresją wynikającą z całego filmu? Np. cały film będzie wymagał kompresji 65% (-35%). Wybrany fragment filmu do przerobienia musi to uwzględniać. |
Cytat:
Napisz coś więcej o swoich działaniach . Czy instalując DVD RB opierałeś się na art . "Duet DVD" ? |
Ilość załączników: 1
Trochę w innym temacie związanym z Rebuilder-em ale proszę o odpowiedź.
Przy testowaniu enkodowania przy pomocy programu ReBuilder 0.56 i CCE SP v2.67.00.27 podczas uruchomienia 2 kroku w ReBuilder przy rozpoczęciu tworzenia M2V dla każdego segmentu przerabianego filmu otwiera się okno, które tutaj zamieszczam i oczekuje na decyzję. Co bym nie zrobił to przy obróbce następnego segmentu to okno uparcie powraca. |
Cytat:
często zatrzymując, już wiem że film filmowi nierówny i chcę sprawwdzić wszystkie sceny (Może mam troche nie po kolei , ale cóż każdy jest inny !) A , nie oglądam na TV , ale a projektorze. Na Doom zerakałem , ale nie do końca wierzę + odbior na nie tym samym "nośniku'" obrazu oczywiście . |
To trochę bezsensu. Przecież i tak nie oglądasz za każdym razem całego filmu więc i tak nie sprawdzasz całości tylko jakieś fragmenty. Jak masz jakąś scenę z wybuchem (albo inną typu high action) to wyszukaj do kompletu jeszcze coś spokojnego, powolnego i jeszcze coś z dużą jednokolorową (lub z grubsza jednokolorową) płaszczyzną i masz właściwie komplet. Oszczędzasz w ten sposób czas i dużo łatwiej porównać efekty (porównujesz stale te same kawałki). Czasem łatwiej jest znaleźć artefakty wprowadzone przez enkoder na monitorze niż na TV (np w 2x VDubMod i jednoczesny widok na tą samą klatkę). W sumie to kluczem do testów jakościowych jest dobry dobór scen testowych. Zerknij na przykład na testy Doom'a porównujące enkodery divx. Bardzo ciekawa lektura :)
|
Cytat:
Testuję na całym filmie bo nie znam kompromisów, a wiem że kawałki filmu nie są obie równe, dlatego testuję na całym. Taki ze mnie dziwny gość masochista. W filmach są różne sceny "newralgiczne" a ja chcę mieć podgląd na całość. "Jakość przedewszystkim " Pozdrowienia |
Testowanie matryc na całych filmach jest faktycznie czasochłonne. Wybierz sobie jakiś ciekawy kawałek i sprawdzaj na nim (DVD RB generuje bardzo ładne avs z poszczególnymi cell'ami - wyszukaj jakieś odpowiednie sceny)
|
Cytat:
Na RB 0.50 przeszedłem jak okazało się że RB 0.55 jest wysoce niestabilny :D Teraz robię próbę na RB 0.56 z matrycami na początek jak radziłeś Jawor'a i Kiki, chcę je porównać. (inne też ale ile to czasu zajmie!) Pozdrowienia |
Niektóre odtwarzacze mają problemy z tym co generowały starsze wersje DVD RB. Przejrzyj historię zmian na forum.doom9.org.
Very Low Bitrate jest raczej przeznaczona dla materiału dla którego średni bitrate jest poniżej 2000. Dla Pearl Harbor średni bitrate wychodzi chyba tuż poniżej 3000. Myślę, że warto by spróbować matrycy Jawor'a albo Kiki. Rozmycie szczegółów powinno być ciut mniejsze |
OK dzięki ideJ za info, będę dążył !
Dosyć szczegółowo porównywałem film "Pearl Harbor" (kopia /orginał) (niezła długość 3h i bardzo dobra jakość orginału + dużo dymów , pary, ciemne sceny, sceny z dużą ilością drobnych detali (silniki)+ małe ciemne kontrastujące obiekty na jasnym tle (samoloty)) ogólnie dobry do testów . Na DVD Pioneer 444 +projektor Panasonic PT-300A + ekran szer 2,5m. Oglądane z około 4 m. DVD RB 0.50 + CCE 2.67.00.10 matryca 'standard' : Na początku mnie zamurowało , bo myślałem że od razu zobaczę różnice między oryginałem ale nic takiego nie nastąpiło. Był tylko jakiś wewnętrzny niepokój że to nieorginał. Dopiero przerzucając płytki (org. & kopia) dostrzegłem różnice, głównie w tym że na kopi obraz był bardziej "niespokojny" głównie na obszarach gdzie było dużo równoległych linii (np. cylindry samolotów, maskownice samochodów itp.) oraz w twarzach na 2 i 3 planie . Ale ogólnie jakość super powiedział bym nawet że na 90 % ! Na scenach z dymami i parą (gdzie spodziewałem się kwadratów) był idealny. Największe różnice były na scenach gdy było b.dużo drobnych szczegółuw a bitrate spadał poniżej 3 KB DVD RB 0.50 + CCE 2.67.00.10 matryca 'very low bitrate' : Bardzo duża poprawa jakości , w zasadzie nie jestem wstanie się przy******yć . Do orginału porównując to dałbym jakieś 97%. No chyba tylko w scenie 13 , Na orginale pojawia się na policzku dziewczyny (dowiaduje się o śmierci chłopaka) mała łezka, na oryginale jest ona super dostrzegalna, po przemaglowaniu na matrycy 'very low bitrate' jest widoczna ale nie robi takiego wrażenia , a na matrycy 'standard' może być niezauważona. Generalnie matryca 'very low bitrate' poprawia jakość odbioru w scenach poniżej bitrate 3KB , ale delikatnie rozmiękcza obraz w szegółach. Ale to już jest na granicy percepcji. Jak film trwa 3 h to na dzień dzisiejszy polecam matrycę 'very low bitrate' . Mam tylko kłopot z dzwiękiem . Na kompiach przerobionych DVD RB + CCE. pojawiły się przycięcia dzwięku. Niewielkie, takie na mrugnięcie powieki, ale jest ich sporo ! Nie występują regularnie , ale zauważyłem że w "cichych" fragm. filmu w zasadzie i ch nie ma. a w "głośnych" (np. start silników, walka, muzyka) to tnie się so kilkanaście sek.) W zasadzie są to niewielkie przycięcią (moja żona zwróciła na to uwagę jak jej powiedziałem) ale ja to słyszę i mnie denerwuję, Czy ktoś się z tym problemem zpotkał ? (na oryginale tego nie ma) Myśłe że to przez DVD RB Sprubuję DVD RB 0.56 może to coś da ? |
Może właśnie dlatego, że CCE może przekroczyć granicę wyznaczoną w parametrach (3 klatki to akurat PBB - przeważnie GOP wygląda +/- tak: IPBBPBBBPBBPBB....) To jest trochę gdybanie bo tej informacji o przekraczaniu nakazanej długości GOPa nie jestem pewien. RB-Opt rozbija VOBy na poszczególne Cell-ID, wybierz sobie jakiś i posprawdzaj wpływ różnych opcji :)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:54. |