Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 14.04.2016, 11:37   #1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Exclamation VHS HQ NAJLEPSZA MOŻLIWA JAKOŚĆ

Witam, ostatnio nurtuje mnie temat jakości VHS, może odgrzewam stare kotlety i wracam do dawnych wątków jednak prosiłbym o opinie / pomoc w temacie do którego warto powrócić.

W domu posiadam profesjonalny sprzęt SONY SVHS SVO-5800P
Zdjęcie przód oraz tylni panel w załączniku.

mamy tutaj wyjścia i wejścia, gdzie audio idzie poprzez XLR, a wideo przez BNC lub S-Video.

Obraz zgrywam w DVD-Video przez kartę Video w komputerze, która posiada wejście wideo RCA Cinch (zółty) , S-Video (4 piny miniDIN), oraz kabel antenowy.

Do tej pory obraz puszczałem przez przejściówkę na BNC-Cinch RCA w karcie Video.
Dźwięk idzie kablem lewy i prawy XLR - Cinch -> przejściówka z dwóch RCA na Jack 3,5 mm (minijack) w komputerowym wejście mikrofonu.

Niestety ostatnio na tym sprzęcie odtwarzałem jakieś stare kasety pirackie i popsuł się dźwięk, jest słabo słyszalny, możliwe, że coś z głowicami bo kable sprawdzałem i są ok. Nie jest to jednak temat, który chciałem poruszyć.

Zależy mi na jak najlepszym uzyskaniu obrazu z kasety VHS.

Trochę poczytałem na ten temat i praktycznie zatrzymałem się na rozkminianiu podziału kolorów, luminancji i chrominancji. Ważną rolę odgrywa zatem typ i jakość stosowanych przewodów.

Ostatnio podłączyłem ten odtwarzacz przez kabel s-video i okazało się że obraz jest lepszy niż przez cinch i tak zastanowiło mnie czy można uzyskać coś lepszego. Przynajmniej na tym sprzęcie.

Jak dobrze się przyjrzycie to zauważycie na tylnym panelu tzw. Component Video Out Y, R-Y, B-Y, czyli tzw. YPbPr . Wg hierarchii analogowego systemu jest to najlepsze z możliwych oddanie jakości obrazu. Następnie mamy euro scart potem s-video i na końcu Composite video (cinch).

W jaki sposób aby jak najmniej stratnie (jak najmniej kabli i różnych przejściówek) podłączyć przez componenta ten magnetowid do komputera by zgrać materiał ??

Jeżeli oczywiście jest taka możliwość. Bo może to stosowane jest jedynie do rzadkich kaset SVHS ??

I tutaj zaczynają się różne schody.

1. To jest YPbPr przez BNC czyli ten profesjonalny 75 ohm - jakie kable dobrać ?
np. dostępne są na allegro 5xBNC. lub zwykłe component.
2. Czym zgrać to na kompie ? Moja karta video ma tylko standardowego S-Video. Kupić inną kartę video, a może kartę graficzną typu VIVO ?
3. Jaki wtyk po stronie komputera dadzą najlepszą jakość wychodząca z magnetowidu ?
4. Jakie ewentualne przejściówki zastosować ?

Z tego co zaobserwowałem na necie to karty video mają zazwyczaj przejściówki z s-video iluś pinowych do kabli component rca. Są też kable component - VGA ale nigdzie nie widziałem takiej karty która z VGA zgrywa.

Nie chce stosować jakiś urządzeń pomiędzy magnetowidem i komputerem.

Poproszę o wszelkie sugestie.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-12084832__o.jpg   -32344_b.jpg  
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.04.2016, 20:18   #2
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
witaj adamus84@
najlepiej xlr do audio a na wizje component, ostatecznie s-video

bardziej mnie martwi czy jesteś pewien jakości tego sony'ego
jest to sprzęt przemysłowy - mieliśmy kilka sztuk u siebie w kopierni - bardzo dobry lecz grymaśny
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 20:46   #3
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69 Podgląd Wiadomości
witaj adamus84@
najlepiej xlr do audio a na wizje component, ostatecznie s-video

bardziej mnie martwi czy jesteś pewien jakości tego sony'ego
jest to sprzęt przemysłowy - mieliśmy kilka sztuk u siebie w kopierni - bardzo dobry lecz grymaśny
sprzęt jest wysokiej jakości. to że component to wiem pytanie jak to zrobić
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 21:04   #4
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
sprzęt tak ale jak jest po serwisie
widziałem palety takich rekorderów czekających na serwis

jak to zrobić prosto - przejściówki xlr na chinch, i jakiś graber na component

ja osobiści odradzam zabawy bo to ch* nie oszczędność - obsadzisz sie sprzętem i mogą pojawić się kolejne problemy
oddaj kasety do studia za 13 brutto zrobią ci na sprzęcie wysokiej klasy
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 21:09   #5
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69 Podgląd Wiadomości
sprzęt tak ale jak jest po serwisie
widziałem palety takich rekorderów czekających na serwis

jak to zrobić prosto - przejściówki xlr na chinch, i jakiś graber na component

ja osobiści odradzam zabawy bo to ch* nie oszczędność - obsadzisz sie sprzętem i mogą pojawić się kolejne problemy
oddaj kasety do studia za 13 brutto zrobią ci na sprzęcie wysokiej klasy
Czyli graber. A jakość nie będzie gorsza niż z karty tv po PCI ?
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 21:41   #6
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
nie musisz cytować za każdym razem moich postów jeśli Twój komentarz pojawia się tuz za nim

jestem starej daty wiec w grabbery na usb niewierze - to jakieś wynalazki szatana - ale może coś z nich znajdziesz do Twoich potrzeb

pamietaj, wszystko co zrobisz będzie gorsze od jakości sprzętowej robionej w studiu
to co używasz to jest proteza - jeśli zależy ci na jakości oddaj do studia gdzie maja sprzętowy enkoder
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 22:10   #7
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A co takiego używają w studio bo raczej wątpię aby ktoś jeszcze zajmował się zgrywaniem kaset natomiast oddawanie do zgrywania tzw. "Profesjonalistów" to Wielka kpina "Pan Zenek" siedzi i robi to samo co ja na wiele gorszym sprzęcie przy użyciu możliwe że nawet tego dziwacznego grabera. Szkoda pieniędzy. Nie jest to jednak temat tego postu. Pytałem w jaki sposób i czym podłączyć kabel component. Jak ktoś wie to proszę o odpowiedź.
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2016, 22:33   #8
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
to Ty mówisz Pan Zenek a ja nie miałem ich na myśli
nie nawadze bylejakości wiec próbuje Tobie delikatnie wybić z głowy takie cuda jakie proponujesz

polecam www.studiokopiowania.pl robiłem u nich 8mm i svhs do plików zgranych na mój dysk

ale jeśli nadal pytasz jakim kablem podłączyć vhs componentem do komputera to wybrałeś złe forum
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 05:42   #9
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Alex69 Rozumiem że jest to forum do wybijania dziwnych pomysłów z głowy. Na jakim forum w takim bądź razie znajdę jakiś kompetentnych ludzi.
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 07:00   #10
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
trudno będzie znaleźć jakieś nowe informacje
urządzenia które szukasz - o dobrej jakości - są drogie, dobre grabbery wcześniej robiło Miro, Pinnacle i Matrox
teraz dla graczy porobili cyfrowe pudełka na nagrywanie po HDMI

możesz poszukać urządzeń używanych ale nie wiem jak będzie ze sterownikami do nich

strony pomocne:
www.vcdhelper.com
www.dvinfo.net
www.avsforum.com
www.videohelp.com
forum.doom9.org

wiem ze juz zainwestowałeś w svhs a nie myślałeś wcześniej nad combo np od Funai?
nie widziałem tego w akcji i nie wiem jak z jakością, ale na pewno odeszłaby ci habilitacja z kablologii
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 07:27   #11
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Alex69 w końcu jakaś konkretna odpowiedź Dzięki.

Zgrywaniem VHS zajmuje się ponad 10 lat, mam w domu kilka VHSów w tym ten Sony, który uważam za najlepszy z nich wszystkich dzięki rożnym przetwornikom obrazu, które posiada. Mam w domu również 3 DVD Recordery w tym dwa z dyskiem twardym markowych firm.

Zależy mi na sprzęcie i okablowaniu którym zgram z Componennt BNC obraz, ale to ma być sprzęt nie z ostatnich paru lat, ale bardziej dostosowany do czasów kiedy kończyła się era zgrywania materiału w jakości SD a wchodziła HD. Takie urządzenia potaniały. Nie chcę kupować jakiś zarąbistych skalerów, kart po HDMI, bo większość z nich jest dedykowana graczom lub do telewizji cyfrowych.
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 08:44   #12
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,041
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zeby uzyskac jakosc na tym cudzie mozna uzyc dowolnej stacjonarnej nagrywarki dvd ze zlaczem scart , z zlacza component robisz przejsciowke na rgb i wtedy uzyskasz najlepsza z mozliwych jakosc na ta ere czasowa , gdzies byl temat jak robilem porownanie sygnalu co prawda z konsoli do grania ps2 ale widac bylo roznice
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 15.04.2016 o godz. 08:46
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 08:50   #13
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a coś takiego zadziała ?
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-adaptor-scart-rgb-component-composite-video-1.jpg  
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 09:07   #14
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,041
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Dokladnie takie cudo tylko kwestia czy sie postarali i w srodku jest to co ma byc
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2016, 09:08   #15
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.04.2016
Posty: 28
adamus84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Rozumiem, często są jakieś chińskie podróbki. Pytanie jest takie, jeżeli wszystko będzie ok to jaka jakość wyjdzie bo wychodzę componentem czyli najlepszą możliwą a wchodzę euro-scart czyli o jeden pułap jakościowy niżej.
adamus84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
karty, magnetowid, s-video, vhs

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Jak skompresować aby jakość była najlepsza? Sebastian_M26 DVD-Video 1 08.01.2007 15:22
Jak Polepszyć Jakość Zgrywanego Materiału z Kasety VHS ? papasmef Off topic 2 29.01.2006 13:34
filmyDVD-Fatalna jakość obrazu na komputerze-czy można zaradzić temu? Zbih Napędy optyczne DVD 9 27.04.2005 17:23
Jakość nośnika a jakość moozy mp3.... Ghost_mode Napędy optyczne CD 5 25.03.2004 07:40
VHS na DVD Romario DVD-Video 2 13.09.2003 14:49


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO