Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.02.2005, 23:06   #1
Kamisori
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.03.2004
Kamisori w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Anomalia związana ze zmianą book type.

Witaski

Używam oryginalnej nagrywarki Liteon LDW-811S. "Wypalareczka" jest wyposażona w najnowszy firmware (HS0R). Problem dotyczy tego, że po zmianie booktype (np. za pomocą oryginalnej aplikacji zalecanej do nagrywarek Liteona) na DVD-ROM wypalona w ten sposób płyta jest rozpoznawana przez nagrywarkę jako DVD+RW. Skutkiem tego nagrywarka nie odczytuje zapisanych nań danych. Natomiast zwykły odtwarzacz DVD-ROM (zarówno stacjonarny jak i komputerowy) odczytują tak "spreparowaną" płytę bez zająknięcia. Z kolei w czasie gdy krążek jest umieszczony w nagrywarce system (w tym przypadku Windows XP) wykrywa taką płytę jako pusty (nie zapisany) nośnik. Zaznaczę przy tym iż do zapisu używam płyt Platinum DVD+R x8. W przeszłości sporo manewrowałem poszczególnymi wersjami firmware. Wygląda na to że coś się pochrzaniło. Przypuszczam że jeszcze nikt tutaj nie doświadczył takich anomali w swojej nagrywarce więc warto coś pokombinować. Przeglądąłem różne fora dyskusyjne (zarówno polskie jak i obcojęzyczne). Niestety jak do tej pory bezowocnie. Proszę o jakiekolwiek opinie i sugestie pomocne przy rozwiązaniu tegoż problemu. Ponieżej zamieszczam zrzuty ekranu obrazujące ową anomalię.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-01.jpg   -03.jpg  
Dołączone obrazki
-02.jpg -04.jpg 
Kamisori jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.02.2005, 01:04   #2
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
To proste!

Nie używaj bitsettingu dla płyt RW

Stary 27.02.2005, 01:31   #3
Kamisori
Nowy na forum

Thumbs up

Dziękuję Ale to nie rozwiązuje problemu. Gdyż opisana sytuacja dotyczy płyt DVD+R Platinum x8. Innych DVD+R (jak mniemam) również. Nie testowałem ze względu na koszt. Lubię wypalac na tanich i dobrych Platinumkach.
P.S Mam nadzieję że Cię nie zbanowali z FORUM (via Twój status pod nickiem)? Jeśli tak to wspólczuję. Pozatym jak do tej pory tylko Ty odpowiedziałeś na mój post. Trzymaj się cieplutko
Kamisori jest offline  
Stary 27.02.2005, 01:47   #4
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kamisori
P.S Mam nadzieję że Cię nie zbanowali z FORUM (via Twój status pod nickiem)? Jeśli tak to wspólczuję. Pozatym jak do tej pory tylko Ty odpowiedziałeś na mój post. Trzymaj się cieplutko
No co ty?!?

Ja sam jestem banem swojego losu

A co do twojego problemu

To drugim rozwiązaniem będzie spatchowanie biosu w Omnipatcherze funkcją AUTOBITSETTING

I wtedy wszystkie "+" będą nagrywane jako DVD-ROM automatycznie

Bez zabawy w inne programy do booktype
Stary 27.02.2005, 14:18   #5
Kamisori
Nowy na forum

Smile

Spox. Omnipatcherem też próbowałem. Wszystko okay. Z tą różnicą, że nagrywarka nadal nie odczytywała danych z płyty. Również po zabiegach Omnipatherem pojawił się problem z aktualizacją firmware (oryginalnego from LiteOn). Dioda napedu migotała pomarańczowym kolorkiem itd. Ale w tym przypadku sobie poradziłem. Doprowadzając wypalareczkę do tego, aby aktualizacja firmware działała bez problemów. Sęk w tym, że nie wiem jak "zachęcić" wypalareczkę do poprawnego odczytu danych wypalonych na płytach ze zmienionym bitsettingiem. Notabene dotyczy to również płyt które były nagrane przez nagrywarkę kumpla (też ich nie czyta). Dziękuję za zainteresowanie. Ponownie dla Ciebie
Kamisori jest offline  
Stary 28.02.2005, 10:18   #6
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

No cóż!

Wobec tego to co mogę ci poradzić

To spróbowanie z którąś z wcześniejszych wersji biosu, np. HS0P

Z wykorzystaniem Omnipatchera oczywiście

Ponadto warto też spróbować na innym nośniku

Którymś z ze znanych i lubianych

W tym przypadku - nie Platinum
Tak z głupia frant - może to coś da?

Może akurat coś nie pasi twojemu Litkowi z tymi Platinumkami

Stary 11.03.2005, 19:00   #7
Kamisori
Nowy na forum

Próbowałem różnych wariantów. Przy okazji odkryłem też to, że niektóre płyty DVD+R mają dziwne prędkości zapisu (np. Esperanza DVD+R 4.7 GB x4). To też ciekawe
-01.jpg   -02.jpg  
Kamisori jest offline  
Stary 11.03.2005, 19:52   #8
kowanski
Guru

Data rejestracji: 25.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zmień bios na HS0P i zobacz
Stary 11.03.2005, 23:35   #9
Przemek1980
Bywalec

Data rejestracji: 13.11.2004
Przemek1980 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a moze masz BookType'a 1.3.5 za "świeżego" sprobuj na poprzednich
Przemek1980 jest offline  
Stary 12.03.2005, 01:32   #10
Kamisori
Nowy na forum

Po zmianie firmware na HS0P bez zmian. Nadal nie czyta płyt wypalonych jako DVD-ROM. Również są problemy z max write speed. Jak dotąd testowałem na płytach Platinum DVD+R x8 i Esperanza DVD+R x4. Skaszaniony speed uniemożliwia poprawny zapis. A tak wyglądają prędkości (oczywiście nieprawidłowe) w właściwości kompilacji w Nero 6.3.1.17
-03.jpg  
Kamisori jest offline  
Stary 12.03.2005, 01:43   #11
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez Kamisori
Po zmianie firmware na HS0P bez zmian. Nadal nie czyta płyt wypalonych jako DVD-ROM. Również są problemy z max write speed. Jak dotąd testowałem na płytach Platinum DVD+R x8 i Esperanza DVD+R x4. Skaszaniony speed uniemożliwia poprawny zapis. A tak wyglądają prędkości (oczywiście nieprawidłowe) w właściwości kompilacji w Nero 6.3.1.17
Z Esperami daj sobie spokój w ogóle

A Platinum na moim Litku 832 też nie dawały oczekiwanych wyników

Zobacz na innej płycie z półki Verbatima na przykład
Stary 12.03.2005, 02:05   #12
Kamisori
Nowy na forum

Sprawdzę. Piweczko 4@LL
Kamisori jest offline  
Stary 31.12.2005, 16:51   #13
Kamisori
Nowy na forum

Thumbs up

Tuż przed wygaśnięciem umowy gwarancyjnej wysłałem ją do serwisu Komputronika.
Po upływie kilkudziesięciu dni otrzymałem nową Lite-ON SOHW-1693S.
Ta również szwankowała .
Płyty CD-R i CD-RW obsługiwała bez problemu.
Natomiast wogóle nie wykrywała w napędzie obecności płyt DVD-R, DVD+R oraz DVD-RW i DVD+RW .
Ponownie skorzystałem z serwisu. Znów trzeba było czekać prawie miesiąc.
W końcu otrzymałem przesyłkę zawierającą nową "wypalarkę" Lite-ON SHW-1635S.
Działa bez szwanku . Ciekawe jak długo.
W międzyczasie w pobliskim sklepie za 226 PLN nabyłem LG GSA-4166B LightScribe OEM.
Stąd wniosek że Liteony (może nie wszystkie lecz większość nagrywarek) mają wady "genetyczne".
Czyżby kiepska kontrola jakości towarów zanim opuszczą fabrykę?
Na temat nagrywarek LG jak narazie nie mam wyrobionej opinii.
Ponoć ostatnio są w Polsce bardzo popularne i cenione za odpowiednio dobrą jakość wykonania a także bezawaryjność.

Pozdrowionka dla wszytkich Forumowiczów
Wszystkiego najlepszego w Nowym 2006 roku i samych udanych zapisów
Kamisori jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: