Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Awaryjny jak... BenQ? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/awaryjny-jak-benq-67196/)

VIZZARD 25.08.2006 22:20

Cytat:

Napisany przez melag
Ja twierdzę odwrotnie, 1620 nagrywa lepiej 4x niż 1640, w wyższych prędkościach 1640 IMHO górą.

C*uj z tym!

Porównajcie se to z Plextorem

20, 40 czy 55 tylko widzą tylne czerwone światła odjechanego Plexa :>

A może to nie światła tylko przepite czerwone oczy w delirce? :idea:

:D

slawekj 25.08.2006 22:32

Plextor nie jest ideałem tak samo jak pozostałe napędy.
Jest jednak najlepszy do testów. :taktak:

Ale nie każdy lubi czekać 1.5 h na całkowite testy.
Wystarczy 8x, często poszarpany Jitter i dobra ocena. :spoko:

:)

marcus777 25.08.2006 22:38

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ale nie każdy lubi czekać 1.5 h na całkowite testy.
Wystarczy 8x, często poszarpany Jitter i dobra ocena. :spoko:

i nie każdy lubi wydrukowywać na drukarce testów wykonanych na Plextorze i tapetować nimi pokoju < ściany i sufity <a na nich pity, landy , symetrie , stalaktyty , stalagmity.. wow WoW :P

VIZZARD 25.08.2006 22:43

Cytat:

Napisany przez marcus777
i nie każdy lubi wydrukowywać na drukarce testów wykonanych na Plextorze i tapetować nimi pokoju < ściany i sufity <a na nich pity, landy , symetrie , stalaktyty , stalagmity.. wow WoW :P

Widzę, że marcus777 też wie o so chosi :mruga:

Nie każdy przecież musi tam lecieć :nie:

Gdzie pałują sie twórcy hardkoru dla dzieci... :>

||

WOW!

mgit 25.08.2006 23:08

Cytat:

Napisany przez marcus777

no co ty nie powiesz ||

przecież wszyscy tu obecni, drukują testy plytek na papierze foto i oprawiają w ramki :czytaj:

powiem więcej, archiwuzują je do albumów rodzinnych :haha:

:fiu:

VIZZARD 25.08.2006 23:19

Cytat:

Napisany przez mgit
no co ty nie powiesz ||

przecież wszyscy tu obecni, drukują testy plytek na papierze foto i oprawiają w ramki :czytaj:

powiem więcej, archiwuzują je do albumów rodzinnych :haha:

:fiu:

Dokładnie!

Dziadek i Plextor

Tata i Plextor

Ja i Plextor

Dziadek, tata, Plextor i ja! :czytaj:

A tu małe Plextorki... :aparat:

^_^

grz3si3k 26.08.2006 08:37

Cytat:

Napisany przez mgit
przyjdzie moment, że i ty oddasz swego benQ 1655 do servisu, i wtedy bedzie lament, że dali ci starocia ...

będziesz żałował żeś nie kupił Pionka, lub NEC :taktak: ||

szczera prawda aż do bólu.... 3x oddawałem i zawsze dostawałem '"dswieżanego" to nie jest polityka firmy która mozna postawic za wzór .... i tak jak @tomek.xp problemy wracały...szczerze nie polecam...

tomek.xp 26.08.2006 15:09

Ilość załączników: 4
wgrałem starszy BIOS BCDB i wykonałem dodatkowe testy:

Verbatim DVD+R x16 WOPC: OFF
Załącznik 33426

Verbatim DVD+R x16 WOPC: ON
Załącznik 33427

extreme DVD-R x16 WOPC: ON
Załącznik 33428

Widać problem ze słabą jakością nagrania który raczej nie powinien mieć miejsca na Verbatim***8217;ie nawet przy takiej prędkości.
Jak widać nagrywarka ma problem z nagrywaniem z pełną prędkością x16 na Verbatim***8217;ie (paliła max. x12), przy wyłączonym WOPC prawie zawiesiła komputer (blokada szuflady, brak odpowiedzi Nero CD-DVD Speed***8217;a w Menadżerze Windows) ale płyte wypaliła do końca.
Zasilacz mam sprawny i prawidłowo dobrany a napęd jest podłączony samotnie na kanale w trybie ***8222;master***8221;.
DMA dla HDD jak i nagrywarki jest włączone, dysk twardy mam na SATA, sprawdzałem i transfer z niego nie spada poniżej 30 MB/s (w najwolniejszym obszarze).

edycja:
Dla porównania Verbatim DVD+R x16@x16 palone na Pioneer 111D@111L
Załącznik 33433

brak problemów z prędkością i jakością nagrania w przeciwieństwie do BenQ. Zaraz ktoś powie że płyty różnią się nawet w obrębie jednego szpindla, tylko czemu paląc na Pioneerze nie trafiam na te "złe"... :)

grz3si3k 26.08.2006 16:17

czyli WOPC jak juz kiedys pisałem to kicha, ale za to dostałem od kolegów forumowiczów straszne lagi..oni tym zyja ...:D

slawekj 26.08.2006 16:31

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
brak problemów z prędkością i jakością nagrania w przeciwieństwie do BenQ. Zaraz ktoś powie że płyty różnią się nawet w obrębie jednego szpindla, tylko czemu paląc na Pioneerze nie trafiam na te "złe"... :)

I wykres prędkości bez uskoków. :spoko:
http://forum.cdrinfo.pl/666348-post516.html

Wniosek:
Nagrywamy na Pioneerze a testujemy... :hmm: na BenQ.

tomek.xp 26.08.2006 16:40

Cytat:

Napisany przez slawekj
...
Wniosek:
Nagrywamy na Pioneerze a testujemy... :hmm: na BenQ.

:taktak:
BenQ przyda mi się do testów, LightScribe'a i CD-R'y też wypala przyzwoicie.

seku 26.08.2006 17:54

Ilość załączników: 2
@tomek.xp czy wedlog ciebie ta plytka jest zle wypalona :>

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1156607703

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1156607703

Verbatimy z TESCO szpindel 10szt. nie wiem jusz ile za nie dalem

hm sory ale sie wam chyba kiepska partia BENQ 1655 dostala :(

bo ja z mojego jestem zadowolony :spoko:

ani razu nie byl na serwisie :)

tomek.xp 26.08.2006 18:49

Cytat:

Napisany przez seku
@tomek.xp czy wedlog ciebie ta plytka jest zle wypalona :>

...

płyta wypalona ładnie ale czy ja napisałem gdzieś że na BenQ DW 1655 nie zdarzyło mi się płyty dobrze wypalić :> ??
Pamiętam Cię z wątku o BenQ 1655 i wiem że z jakością nagrania także u Ciebie bywało różnie.
Co widać np. tutaj.
Porównaj swoje problemy na DVD-RW widoczne tutaj do moich, nie widzisz albo nie chcesz zobaczyć problemów***8230;

GlatzOK 26.08.2006 23:08

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
Witam,
wczoraj dotarł mój napęd BenQ DW 1655 z serwisu (poprzedni uznali za uszkodzony, problemy z zapisem CD-R), rozpatrzenie reklamacji zajęło ok. 14cie dni. Tym razem wymieniono na odnowiony, co można wywnioskować z nalepki przyklejonej do napędu (przy tabliczce znamionowej) która głosi: ***8222;Refurbished Not For Sale As New***8221;...

1. Czy mógłbys napisać jakie miałeś problemy z zapisem CDR?
2. Następnie czy mógłbys zajrzeć do >>tego<< wątku (ale najpierw punkt 1.) i ustosunkowac się?
Zaczynam się trochę niepokoić...

tomek.xp 26.08.2006 23:29

@GlatzOK
tak to opisywałem ostatnio:

Opis Usterki

Reklamowany napęd DW 1655 ma problemy z nagrywaniem płyt CD-R, usterka może mieć charakter ukryty ponieważ zdarzało się że napęd nagrywał prawidłowo płyty CD-R, najczęściej jednak już na początku nagrywania słychać dziwne dźwięki dochodzące z napędu (jakby pocieranie, tykanie), napęd nie może nagrać obszaru Lead-in a program służący do nagrywania (testowano różne) komunikuje że płyta nie może zostać nagrana lub aby sprawdzić stan nagrywarki. Zdarza się także że napęd zacznie nagrywać i ***8222;zepsuje***8221; płytę przerywając nagrywanie lub/i nagrywa płytę z prędkością różną od nastawionej, najczęściej najmniejszą obsługiwaną dla CD-R czyli 12x.
Wadliwe działanie występowało przy testach na różnych nośnikach CD-R różnych producentów (Sony, Verbatim, Esperanza).
Komputer na którym napęd został sprawdzany był skonfigurowany poprawnie sprzętowo jak i programowo czego najlepszym dowodem jest to że reklamowany napęd poprawnie nagrywał płyty DVD***177;R.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:14.