Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1620 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1620-a-43421/)

dziura 16.05.2005 10:27

Cytat:

Napisany przez DanielP
...
Potwierdzam, ze benQ plytki DVD-R sa nagrywane ZDECYDOWANIE gorzej niz DVD+R. Zanim jeszcze sam nabylem nagrywarke, to kilkakrotnie pytalem na forum o plytki "minus" nagrywane na BenQ, ale dziwnie sie zdarzalo, ze moje pytania byly ignorowane (teraz juz wiem dlaczego). Wszyscy tylko pokazywali wykresy "plusow" ekscytujac sie nimi :)
...

Twoje pytania byly ignorowane (przynajmniej przeze mnie) z prostego powodu - nie nagrywam na plytach -R. to co nagralem nie bylo na moich plytach i zapewne juz dawno po Twoich pytaniach. jakos nie czuje potrzeby nagrywania na tych nosnikach, tym bardziej ze wieza radzi sobie lepiej z +R niz z -R (sprawdzane rowniez na plytach nagranych przez litka). nie wiem skad Twoje podejrzenia jakoby ktos chcial ukryc wady benq. ja ich na pewno nie ukrywam i juz o nich mowilem. :)

loki7777 16.05.2005 10:42

Czesc testow nie ma sensu, bo co mozna stwierdzic po tescie plytki nagranej w 70% czy też mniej??Błedy sypią się i to ostro przeważnie na koncowym giga czy 500 mb

VIZZARD 16.05.2005 10:48

Cytat:

Napisany przez dziura
Twoje pytania byly ignorowane (przynajmniej przeze mnie) z prostego powodu - nie nagrywam na plytach -R. to co nagralem nie bylo na moich plytach i zapewne juz dawno po Twoich pytaniach. jakos nie czuje potrzeby nagrywania na tych nosnikach, tym bardziej ze wieza radzi sobie lepiej z +R niz z -R (sprawdzane rowniez na plytach nagranych przez litka). nie wiem skad Twoje podejrzenia jakoby ktos chcial ukryc wady benq. ja ich na pewno nie ukrywam i juz o nich mowilem. :)

Dokładnie!

Jeżeli coś nagrywa się lepiej

To jeżeli nie ma takiej potrzeby

Po co nagrywać na czymś co nagrywa się gorzej :idea:

Zresztą nie przesadzajmy

Na dobrych płytkach wcale nie ma w przypadku Benka takiej przepaści :nie:

Jeżeli chodzi o nagrywanie na DVD+R i DVD-R

:czytaj:

DanielP 16.05.2005 12:42

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Na dobrych płytkach wcale nie ma w przypadku Benka takiej przepaści jeżeli chodzi o nagrywanie na DVD+R i DVD-R

Tylko ze wydawalo by sie, ze Verbatimy to dobre plytki, a tu sie jednak okazała "przepaść" :) Jak nie Verby, to ktore sa dobre - TDK ?
Na "minusach" TDK nagrywaja mi sie losowo - jedne dobrze, inne duzo gorzej (a plytki z tego samego pudelka). Jeszcze sie okaze, ze lepiej wychodzi palenie Datexow i Hawkow niz Verbatimow i TDK :D

A co do "ukrywania prawdy", to nie mam do nikogo pretensji.
Dziwi mnie tylko ze nikt nie testowal tego napedu z plytami "minus", a szczegolnie z Verbatimami - badz co badz to jest najpopularniejsza marka nosnikow danych i uwazana przez uzytkownikow za najlepsza (niedawna ankieta na stronie cdrinfo.pl).

Teraz ktos, kto ma stary odtwarzacz DVD (czytajacy tylko minusy) i nagrywarke BenQ (a sugerowal sie tymi dyskusjami) - to ma PROBLEM. A mogl sobie kupic np. LG.

slawekj 16.05.2005 13:05

Cytat:

Napisany przez DanielP
Teraz ktos, kto ma stary odtwarzacz DVD (czytajacy tylko minusy) i nagrywarke BenQ (a sugerowal sie tymi dyskusjami) - to ma PROBLEM. A mogl sobie kupic np. LG.

Problemu nie ma tylko brak chęci.
W tym temacie są liczne testy nośników -R nagrywanych na różnych biosach lepiej i gorzej.
Wystarczy samemu w podobny sposób na kilku różnych biosach wypalić kilkanaście różnych nośników, wybrać ten najlepszy dla BenQ i nagrywać.
Dobrym przykładem jest BenQ -Rx8 lub Sony -Rx16. :spoko:

:)

VIZZARD 16.05.2005 13:14

Ilość załączników: 4
Cytat:

Napisany przez DanielP
Tylko ze wydawalo by sie, ze Verbatimy to dobre plytki, a tu sie jednak okazała "przepaść" :) Jak nie Verby, to ktore sa dobre - TDK ?
Na "minusach" TDK nagrywaja mi sie losowo - jedne dobrze, inne duzo gorzej (a plytki z tego samego pudelka). Jeszcze sie okaze, ze lepiej wychodzi palenie Datexow i Hawkow niz Verbatimow i TDK :D

Żebyś wiedział, że niestety jakość produkowanych obecnie nośników DVDR pozostawia wiele do życzenia

Nawet takich jak TDK, Verbatim, Platinum ...

Wszystko w tematach na forum :czytaj:

I obecnie niestety niekiedy Mediastory i Hawki palą się równie dobrze jak TDK i Verbatimy

Kilka przyykładów nagrywania: DVD-R i Benek

Mediastore DVD-R x4 burn x4 1620B7U9
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20856&stc=1

Maxell DVD-R x4 burn x4 1620B7U9
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20857&stc=1

VerbatimMovie DVD-R burn x4 1620B7U9
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20858&stc=1

eProformance DVD-R x8 burn x12 1620B7V9
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20859&stc=1

Jeszcze jakieś pytania co do "minusów" i Benka? ???

kowanski 16.05.2005 14:36

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez kowanski
Co powiecie na ten test programem QSuite ??

A tak wygląda po wypaleniu x4 :(
Płyta to HAWK DVD-R 1x-8x

kowanski 16.05.2005 14:38

Płyta TITANUM DVD+R 8x (przedruk) za 1,1 zł palona x12 na strategii CMC MAG M01 :)
czas palenia 5:59

Boger 16.05.2005 15:28

Wy caly czas nie rozumiecie...

QScan i QSuit NIE sprawdzaja jakosci nosnika pod wzgledem "chemicznym" - czyli podkladu :nie:

One tylko sprawdzaja jego wlasciwosci "fizyczne" - czyli wywazenie plytki i "rownosc" sciezki. Wykres moze byc idealny, ale po nagraniu moze sie okazac, ze nosnik jest tak gowniany ze sypie bledami - nie jest to wina QSuita :nie:

Co z tego ze plyta jest idealnie wykonana, jezeli wlasciwosci chemiczne nosnika sa kiepskie?

DanielP 16.05.2005 15:33

Cytat:

Napisany przez Boger
QScan i QSuit NIE sprawdzaja jakosci nosnika pod wzgledem "chemicznym" - czyli podkladu. One tylko sprawdzaja jego wlasciwosci "fizyczne" - czyli wywazenie plytki i "rownosc" sciezki.

Aaaaaa :)
A ja sadzilem, ze on robi jakby "test zapisu bez zapisu".
To w sumie firmowych nosnikow nie ma co sprawdzac, bo one sa zazwyczaj dobrze wywazone (chyba ze kupimy podroby) :D Nie zadarzyla mi sie plytka Verbatim albo TDK ktorą by Qscan odrzucil. Przy Verbatimkach wykresy sa naprawde przepiekne. Natomiast eproformance kilka razy nie przeszly testu x8 i zasisalem je tylko x4.

zene_k 16.05.2005 15:50

Cytat:

Napisany przez DanielP

A co do "ukrywania prawdy", to nie mam do nikogo pretensji.
Dziwi mnie tylko ze nikt nie testowal tego napedu z plytami "minus", a szczegolnie z Verbatimami - badz co badz to jest najpopularniejsza marka nosnikow danych i uwazana przez uzytkownikow za najlepsza (niedawna ankieta na stronie cdrinfo.pl).

A przejrzałeś stronę wcześniej tutaj:http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3314 i tutaj:http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3315 masz porównanie palenia na benqu i plextorzeDVD-R, akurat Sony, bo tylko takie miałem. Wcale benq w tym porównaniu nie wypada gorzej, więc o co ten zgiełk? :piwo:

VIZZARD 16.05.2005 18:28

Cytat:

Napisany przez Boger
Wy caly czas nie rozumiecie...

QScan i QSuit NIE sprawdzaja jakosci nosnika pod wzgledem "chemicznym" - czyli podkladu :nie:

One tylko sprawdzaja jego wlasciwosci "fizyczne" - czyli wywazenie plytki i "rownosc" sciezki. Wykres moze byc idealny, ale po nagraniu moze sie okazac, ze nosnik jest tak gowniany ze sypie bledami - nie jest to wina QSuita :nie:

Co z tego ze plyta jest idealnie wykonana, jezeli wlasciwosci chemiczne nosnika sa kiepskie?

@Realok!

Ale żeś wymyślił z tym Bogerem ... ???

Wolałem cię jako Realoka

No ale cóż!

Czasy się zmieniają

Realok też ... :smutny:

A co do twojej wypowiedzi o testach - to oczywiście

Można się jedynie sugerować testami przed zapisem

Jednak jeżeli nie zawsze - to bardzo często - znajduje to odbicie w testach ponagraniowych :czytaj:

:taktak:

VIZZARD 16.05.2005 18:41

I kolejna zagadka: co to?

Rozwiązanie jutro

DanielP 16.05.2005 19:05

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
I kolejna zagadka: co to?

Ja wiem jedno - jakieś badziewie :banan2:

Boger 16.05.2005 22:48

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
@Realok!

Ale żeś wymyślił z tym Bogerem ... ???

Wolałem cię jako Realoka

No ale cóż!

Czasy się zmieniają

Realok też ... :smutny:

A co do twojej wypowiedzi o testach - to oczywiście

Można się jedynie sugerować testami przed zapisem

Jednak jeżeli nie zawsze - to bardzo często - znajduje to odbicie w testach ponagraniowych :czytaj:

:taktak:

Hehe... to byl wymog... ze sie tak wyraze... OGame'owy :D

Troche wiecej czasu tam spedzam i jak pewnie zauwazyles nie bardzo sie tutaj udzielam :(
Ale wszystko sumiennie czytam i analizuje. Postaram sie wrzucic kilka testow eProFormance nagrywanych na B7V9 :blee:
Powiem tylko jedno - tak jak wielu z Was wrocilem spowrotem do B7U9... :taktak:

A co do odzwierciedlenia wykresow QSuit'a w ilosci bledow PIE/PIF i Jitter, to masz racje. Mozna zauwazyc taka zaleznosc :taktak: wiec warto czasem QSuita puscic (zwlaszcza gdy nie ma sie zbyt duzo plyt do nagrania ;) )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:49.