Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1620 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1620-a-43421/)

Turboni 19.12.2004 11:27

Cytat:

Napisany przez androx
Witm
obserwując ten temat widzę że nie popadasz w zachwyt co do nagrywarki BenQ ani do opini Sławka,że to jest jedna z lepszych wypalarek na dzień dzisiejszy
A tak z ciekawości jakiej nagrywarki urzywasz czy urzywałeś do tej pory?
Pytam bo się przymierzam do kupna BenQ

ja nie mowie ze jest to zly palnik ale jak kazdy ma swoje zalety i swoje wady (soft mi sie do niego nie podoba bo potrafi przeklamac) a testowac trzeba obiektywnie a nie patrzec tylko na same plusy napedu.

uzywalem litka 411, 812 i 832 a teraz do srody bede mial plextora 716

marianb 19.12.2004 12:04

Mam dwa pytania:
1) Czy będę mógł tą nagrywarką przegrywać filmy DVD ( przy użyciu dodatkowego oprogramowania do rekompresji itp) ?
2) Jakie są prędkości z najnowszym firmware:
- DVD+RW
- DVD+R9 (DL)

Dzięki z góry za pomoc. Aktualnie mam Toshibę 5372 i zastanawiam się nad zmianą na Benq.

slawekj 19.12.2004 12:09

Cytat:

Napisany przez marianb
Mam dwa pytania:
1) Czy będę mógł tą nagrywarką przegrywać filmy DVD ( przy użyciu dodatkowego oprogramowania do rekompresji itp) ?
2) Jakie są prędkości z najnowszym firmware:
- DVD+RW
- DVD+R9 (DL)

Dzięki z góry za pomoc. Aktualnie mam Toshibę 5372 i zastanawiam się nad zmianą na Benq.

DVD+RW 4x
DVD+DL Verbatim 4x pozostałe 2.4x

Nie ma żadnych ograniczeń aby zrobić dowolną kopię bezpieczeństwa filmowej płytki DVD. :taktak:

Można ripować do 12x.

:)

androx 19.12.2004 12:45

Cytat:

Napisany przez Turboni
ja nie mowie ze jest to zly palnik ale jak kazdy ma swoje zalety i swoje wady (soft mi sie do niego nie podoba bo potrafi przeklamac) a testowac trzeba obiektywnie a nie patrzec tylko na same plusy napedu.

uzywalem litka 411, 812 i 832 a teraz do srody bede mial plextora 716

A to ciekawe
czekam na pierwsze spostrzeżenia co do 716 podobno poprawiono zapis w stosunku co do 712
też mam go na uwadze
nie mniej jednak podobają mi się wykresy nagranych płyt na BenQ są bardzo równe i dlatego tego benka mam też na uwadze
Miałem litka przez miesiąc i jestem szczęśliwy że się go pozbyłem (1633) mam teraz Neca 3500A wykresy na verbatimie +R są bardzo zbliżone do BenQ mowa o x4 i x8 Przekonałem się że najlepiej wypala na verbach +R zresztą innych nie będę już używał
Jak się pozbyłem litka to już nie mam na czym testować dlatego chcę kupić jeszcze jeden napęd
A co do tego że BenQ ma kłopoty z CD-RW to mi to lata bo mam nagryware CD
Mnie chodzi tylko i wyłącznie o zapis DVD reszta mnie nie interesuje
Pozdrawiam i czekam (nie tylko chyba ja) na testy nagranych płytek na plexie 716

phranzee 19.12.2004 13:27

pierwszy post na tym forum wiec sie przywitam :)

kupilem te nagrywarke dwa dni temu. mam z nia nastepujacy problem:
- plyty benq 8x dvd-r wypalone u kolegi (nie wiem jaki sprzet) u mnie nie dzialaja, tj sa widoczne jako puste, na a-open 16x chodza bardzo dobrze;
- plyty, ktore wypalilem, vakoss 4x dvd+r (tak, wiem ze tanie. nagrane 4x) u mnie sie czytaja dobrze, natomiast w czytniku a-open sa z nimi problemy.

co moze byc przyczyna? bios - B7C9. kilka dni przed kupnem przebrnalem przez ten temat. nie chcialbym robic tego ponownie - chodzi mi o sprawdzenie czy to optymalny bios do tego napedu.

* na jakich plytach wg Was warto nagrywac na niej? +/-, jaka marka - verbatim, tdk?
* jak interpretowac zamieszczane wykresy oraz jak je przeprowadzac, zeby dawaly rzeczywiste wyniki (nie znalazlem faq, wiec sie pytam)

pozdrawiam

zalev 19.12.2004 13:34

B7P9 oraz B7S9 - to są "optymalne" biosy dla tego napędu. twój B7C9 z tego co się orientuję jest najstarszym firmwarem, na dodatek wgrywanym firmowo więc radzę zrobić małą aktualkę :)

slawekj 19.12.2004 13:41

Jak najszybciej zmienić na B7P9 a do testów można B7S9.
B7C9 nie obsługuje dużo nośników i QScan'a. :taktak:

zalev 19.12.2004 13:49

Cytat:

Napisany przez phranzee
na jakich plytach wg Was warto nagrywac na niej? +/-, jaka marka - verbatim, tdk?

Ta nagrywarka jest o tyle dobra, o ile nie faworyzuje żadnego z formatów. Zarówno plusy jak i minusy palą się na niej wyśmienicie.
A co do nośników - zależy ci na jakości? Platinum i Verbatim to dobry wybór. TDK mogą mieć opory ale po co zawracać sobie nimi głowę? Na tańszych nośnikach też wypalisz i odczytasz co nagrałeś, ale kosztem krótszej żywotności danych i mniejszej kompatybilności z innymi napędami.
Najsłuszniejszym wyborem będzie zakupienie cake'a 50 płytek Platinum 8x (+ albo -) za nieco ponad 80 zł i będziesz miał spokój na jakiś czas. Dobrze się palą nawet na 12x.

slawekj 19.12.2004 14:08

Z płytkami to jak w loterii.
Są w tym temacie opisywane wpadki z Platinum + i - R i Verbatimem.
Nie zawsze jest różowo. :taktak:

zalev 19.12.2004 14:10

Ale powiedzmy sobie szczerze - czy istnieje na tym świecie coś idealnego? NIE.
Nawet najlepszym firmom zdarzają się wpadki :taktak:

slawekj 19.12.2004 14:12

To prawda. :spoko:
Ale mamy QScana. Odrobina prawdy jest pokazana. :taktak:

phranzee 19.12.2004 14:22

dzieki za szybkie odpowiedzi =]
B7P9 wgrany, plytki sie czytaja.

btw @slawekj: gratuluje tematu, przekonal mnie ostatecznie do 1620 :D

slawekj 19.12.2004 14:27

Cytat:

Napisany przez phranzee
dzieki za szybkie odpowiedzi =]
B7P9 wgrany, plytki sie czytaja.

btw @slawekj: gratuluje tematu, przekonal mnie ostatecznie do 1620 :D

:spoko:

To teraz nagrywanie i testy. Czekamy. :taktak:

zalev 19.12.2004 14:31

od nowego roku wchodzą na rynek nowe palarki z możliwością nagrywania DVD+RW 8x i DVD-RW 6x, np. NEC 3520 i Litek 1673S. Słyszałem że u Litka to tylko kwestia biosu i da się upgrade'ować nawet z 1633S.
pytanko - czy coś takiego będzie miało miejsce również u BenQ'a? czy jak wyjdzie ten powiedzmy BenQ DW1630 z wyższymi prędkościami wypalania DVDRW (przypuszczenie) to będzie się dało wrzucić biosik do 1620 i też cieszyć się szybkim wypalaniem?

slawekj 19.12.2004 14:33

Osobiście jestem optymistą i wierzę, że BenQ przygotuje odpowiedni bios.
Tylko czekać. :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:37.