Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.12.2004, 21:11   #241
Willi
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.01.2003
Willi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Fantomas
Willi, na obudowie powinno być napisane jaki bios jest oryginalnie wgrany do napędu - sprawdź i podaj na forum info. Dostałeś w pudełku z kablem IDE i oprogramowaniem? Coś mi wygląda na to że to jednak OEM
Dostałem wersję OEM, z tego co sie pytałem dystrybutora to różni się ona od wersji BOX, tylko i wyłącznie dodanymii kabelkami (płaski kabel IDE+kabelek audio)-soft jest ten sam, oraz dodaną jedną płytką +R.Reasumując-nie opłaca się polować na wersję box.
Jeżeli chodzi o wersje firmware, niestety nie spojrzałem na napisy na napędzie.I nie spojrzę poniewarz mam rozbudowane mocno chłodzenie i ewentualny demontaz, z wiadomych (chyba) względów nie wchodzi w rachubę.
Willi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.12.2004, 21:13   #242
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Willi, a podmieniałeś już BIOS? JEśli nie, to sprawdź jaki masz obecnie.
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2004, 21:26   #243
Willi
Nowy na forum

Na początek muszę stwierdzić, że jeżeli ktoś ma sterowniki nForce 5.10 to musi spodziewać się kłopotów.Wprowadza on sterowniki ATA v 2.7, które coś nie bardzo.U mnie pomogło zainstalowanie strowników ATA 2v 2.5 z pakietu nForce 4.27.Najnowsze sterowniki nForce 614 beta, też nie bardzo(nie chce mi sie opisywać -co to znaczy "nie bardzo").
Druga sprawa dla początkujących-Przy wgrywaniu firmware przy pomocy WinDWFlash, nie ma paska postępu i w pewnym momencie system sprawia wrażenie nieżywego (przestaje np. działac myszka)-nie przejmuj się-czekaj.Program sam da ci zwrotną informację, że to koniec.Przy wgrywaniu oryginalnego plika *.exe z firmware, jest pasek postepu, i łatwo nad tym zapanować.
Stary 09.12.2004, 21:34   #244
Willi
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez slawekj
Witam w klubie.

Tak masz taką samą wersję czyli Bulk. Wyglądem przypomina Nec'a a od wewnętrznej strony tacka ma płaską uszczelkę i czarną tackę.
Bios wgraj jak opisałem.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=115

Powodzenia.
Opisz pierwsze wrażenia.
Na początku potestuj bios B7P9.

Pierwsze wrazenia są takie (bios wg Twojego opisu już wgrałem), że płytki CD, których za nic nie mogłem odczytać (korzystałem nawet z programów odzyskujących dane z Cd), że mimo, że mam w domu 3 komputery i kazdy ma jakiś tam napęd, lub nagrywarke(Nagrywarka DVD-BenQ-pierwsza),to dopiero BenQ mi je odczytał-Bezproblemowo!!!!!!!
Stary 09.12.2004, 21:43   #245
Willi
Nowy na forum

Na razie testów nie robiłem bo po prostu nie mam ani jednej czystej płytki(zabrakło kasy).Prawdopodobnie jutro kupię płytki.Na pewno będą to Platinum X 8.Na razie zrobiłem test na nagranej DVD z Gazety wyborzej.Jej jakość Cd Speed ocenił na 95%.
Tak na marginesie: jak dodać bezproblemowo plik graficzny na forum.Jesze tego nie robiłem a nie chcę dać plamy.Chodzi mi o to, żeby ów plik, był widoczny od razu, a nie,żeby była to tylko ścieżka dostępu.
Stary 09.12.2004, 21:56   #246
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Willi
Pierwsze wrazenia są takie (bios wg Twojego opisu już wgrałem), że płytki CD, których za nic nie mogłem odczytać (korzystałem nawet z programów odzyskujących dane z Cd), że mimo, że mam w domu 3 komputery i kazdy ma jakiś tam napęd, lub nagrywarke(Nagrywarka DVD-BenQ-pierwsza),to dopiero BenQ mi je odczytał-Bezproblemowo!!!!!!!
To ważna informacja.
Prośba o test pierwszej i nie tylko wypalonej płytki DVD.
Polecam DVD -Decryptera.
I nie zapomnij o ustawieniu:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=151

Cytat:
Napisany przez Willi
Tak na marginesie: jak dodać bezproblemowo plik graficzny na forum.Jesze tego nie robiłem a nie chcę dać plamy.Chodzi mi o to, żeby ów plik, był widoczny od razu, a nie,żeby była to tylko ścieżka dostępu.
Zapisujesz wynik testu naciskając ikonkę dyskietki.
Następnie plik trzeba zmniejszyć np. Jasc Paint Shop Pro do rozmiaru 640x480 (max dopuszczalny) i zapisać.
Klikając na "zarządzanie załącznikami" dołączyć do posta.
W jednym postcie można zapisać pięć załączników.
Stosując skróty od załączników wstawiamy klikając na ikonę " wstaw obrazek".

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 09.12.2004 o godz. 22:02
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2004, 22:27   #247
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Willi
Dostałem wersję OEM, z tego co sie pytałem dystrybutora to różni się ona od wersji BOX, tylko i wyłącznie dodanymii kabelkami (płaski kabel IDE+kabelek audio)-soft jest ten sam, oraz dodaną jedną płytką +R.Reasumując-nie opłaca się polować na wersję box.
Jeżeli chodzi o wersje firmware, niestety nie spojrzałem na napisy na napędzie.I nie spojrzę poniewarz mam rozbudowane mocno chłodzenie i ewentualny demontaz, z wiadomych (chyba) względów nie wchodzi w rachubę.

mam pytanko kazdy z was do OME dostal czysty nosnik DVD+R

jak dostalem tylko jakies 2 z softem jakim tam i gwarancje

nie chodzi o ten nosnik tylko o zasade jak sie nalezy to ma byc a nie chlopcy ze sklepu sobie biora

mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2004, 22:49   #248
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez mensir67pl
jak dostalem tylko jakies 2 z softem jakim tam i gwarancje
Dostałem tylko dwie płytki z softem.

Stary 09.12.2004, 22:55   #249
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
i nic w gratisie

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.12.2004, 00:50   #250
tytusdezoo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.11.2003
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dobra panowie wiecie co wam powiem

Czyta juz płyty CD-R , które nagram na BENQ. Jest jednak jedno ale, nie czyta płyt które były nagrane programem alkohol w trybie DAO RAW. Taka płyta widoczna jest jako czysta i ma system plików RAw. Za bardzo mi się to nie podoba bo mam wiele płyt nagranych w tym systemie, co dziwne inne napędy czytają te płyty bez problemu. To chyba jakiś błąd w firmware i myślę że BENQ powinien go naprawić.

Może by ktoś z was zredagował to po angielsku i wysłał to do serwisu BENQ?

Ostatnio zmieniany przez tytusdezoo : 10.12.2004 o godz. 01:10
tytusdezoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.12.2004, 09:05   #251
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez tytusdezoo

Czyta juz płyty CD-R , które nagram na BENQ. Jest jednak jedno ale, nie czyta płyt które były nagrane programem alkohol w trybie DAO RAW. Taka płyta widoczna jest jako czysta i ma system plików RAw. Za bardzo mi się to nie podoba bo mam wiele płyt nagranych w tym systemie, co dziwne inne napędy czytają te płyty bez problemu. To chyba jakiś błąd w firmware i myślę że BENQ powinien go naprawić.
BenQ 1620 nagrywa i obsługuje następujące formaty.
Pytanie jakie RAW DAO ?
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...59&postcount=5

Nie można wstawiać zalączników. Awaria na forum !

Stary 10.12.2004, 12:05   #252
Willi
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez tytusdezoo

Może by ktoś z was zredagował to po angielsku i wysłał to do serwisu BENQ?
Podobnie jest z płytkami CD-RW.Nero kasuje je w formacie RAW.Płytka jest nie do odczytu w tym napędzie.Idiotyczne jest to, że potrafi w tym formacie nagrać, ale odtworzyć, już nie.Jak dla mnie to dyskwalifikacja tego napędu.Żeby korzystać z bardzo wielu płytek, które mam w tym formacie, muszę mieć dodatkowy, inny napęd.To idiotyczne
Stary 10.12.2004, 12:24   #253
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Willi
Podobnie jest z płytkami CD-RW.Nero kasuje je w formacie RAW.Płytka jest nie do odczytu w tym napędzie.Idiotyczne jest to, że potrafi w tym formacie nagrać, ale odtworzyć, już nie.Jak dla mnie to dyskwalifikacja tego napędu.Żeby korzystać z bardzo wielu płytek, które mam w tym formacie, muszę mieć dodatkowy, inny napęd.To idiotyczne

co do rw akurat malych 8 cm o ktorych pisalem wczesnie nie kasuje i nie nagrywa nosnikow ktore widzi jako nie znany producent .ale ten sam nosnik przeloznony do 832 juz pokazuje producenta - oki.-i dziala na 832

ale jesli Benq widzi mi np.8cm cd-rw Prodisca i pali kasuje i czyta

z 12cm rw tez narazie nie mialem problemow

byc moze ma uboga baze nosnikow w biosie dopisna odnosnie cd-r ,rw

ALE moze sie myle albo tylko tak mi sie wydaje nie mam czasu sie dokladnie pobawic w tym temacie

POZdrawiam

Ostatnio zmieniany przez mensir67pl : 10.12.2004 o godz. 12:28
mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.12.2004, 12:54   #254
tytusdezoo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.11.2003
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czyli jednak nie myliłem sie bardzo dziwny to jest napęd, zapisuje w tym formacie ale nie czyta.

Jeszcze raz podkreślam że to wina firmware, trzeba to jakoś zgłoscić do BENQ.
Stary 10.12.2004, 13:04   #255
slawekj
Guru

Skasowałem TDK CD-RW i nagrałem. Wszystko jest czytane.

Co do plików RAW. Czekać spokojnie na nowy bios.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 10.12.2004 o godz. 13:30
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: